Cottagercore Nedir: Pastorel Bir Dünya

Cottagecore Nedir?: Pastoral Bir Rüyaya Adım At

Popüler kültür son birkaç senedir Tiktok’un etkisi altında. Çeşitli toplulukların ve estetiklerin öne çıktığı bu video platformu, etkisini edebiyatta da göstermeye başladı. Cottagecore da geçen seneden beri bu estetikler arasında en çok öne çıkanlardan biri.

Peki herkesin bahsetmeye doyamadığı bu Cottagecore kültürü aslında nasıl bir şey? Gelin hep beraber Cottagecore’da edebi bir yolculuğa çıkalım!

Cottagecore Nedir?

Cottagecore, kırsal yaşamın basitliği üzerinden masallaştırılmış bir hayatın idealize edilmesini ele alan bir estetik olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle gençler tarafından öne çıkarıldığından, Milenyum ve Z Kuşağı’nın alt kültürlerinden biri olarak da kabul ediliyor. Merkezine köy hayatının basitliğini alan Cottagecore, doğa ile genel uyum içinde bir yaşamı romantize ediyor. Cottagecore aynı zamanda farmcore1 ve faecore2 gibi estetiklerle de ilişki içinde olan bir kavram.

1farmcore: Cottagecore’un alt estetiklerinden biri olan Farmcore, Cottagecore’un daha çok çiftlik hayatı, hayvancılık ve bahçıvanlık gibi yönlerini kapsıyor. Estetiğin başlıca ögeleri bahçıvanlık, bitki ve yiyecek yetiştirmek ve ekmek yapmak olarak kabul ediliyor.

2faecore: Faecore doğa, büyü, çiçekler, pastel renkler, doğal ışık ve yumuşak tüylü hayvanları kapsayan bir estetiktir. Estetiğin başlıca etkinlikleri çiçek toplamak, yürüyüşe çıkmak, nakış yapmak ve dikiş dikmek olarak gösterilebilir.

Cottagecore Elementleri

Başta Tumblr olmak üzere Tiktok ve Instagram üzerinde büyük bir atılım yapan Cottagecore, içinde birçok farklı temayı barındırıyor. Cottagecore, estetiğini yansıtmak için tonlama olarak yumuşak ve pastel renklerin yanı sıra doğal ışık ve doğal yeşillikler tercih ediliyor. Bu yönden estetiğin en önemli elementi doğa olarak gösterilebilir. Bu element sadece görsel olarak değil, aktivite olarak da öne çıktığını söyleyebiliriz. Cottagecore estetiğinin en büyük aktiviteleri bahçıvanlık, yabani çiçek toplama, ot ve bitki kurutma olarak kabul ediliyor. Ayrıca çay içmek, ekmek yapmak ve genel çiftlik hayatı gibi etkinlik ve elementler de yine Cottagecore’un öne çıkan unsurları arasında yer alıyor.

filmrenoir on Twitter: "Christa Théret in Renoir (2012)  https://t.co/sed6qS9NIJ" / Twitter

Cottagecore 2020 yılında Tiktok’ta popüler olduktan sonra hemen hemen her sosyal platforma yayılmaya başladı. Tiktok’taki Cottagecore etkilerine bakacak olursak daha çok görselleştirilmiş bir anlayış görüyoruz. Dikiş, nakış ve kendin yap videoları; çiçek kurutma ve sepet dokuma videoları Tiktok’un Cottagecore etiketi altındaki en popüler içerikleri oluşturuyor. Aynı zamanda bahçelerin ve tarlaların, kareli ve çizgili, köylü tarzı elbiselerin bulunduğu estetik montajlar ile piknik görüntüleri de uygulamadaki Cottagecore hayranlarının büyük ilgisini çekiyor.

Edebiyatta Cottagecore

Cottagecore’un edebiyata yüzyıllardır etki eden bir kavram olduğu söylenebilir. Ayrıca fairycore3 gibi fantastik ögeleri olan estetiklerle de bağlantılı olan Cottagecore, çeşitli edebi yelpazeye sahip bir estetik olarak görülüyor.

3fairycore: faecore’un alternatif adıdır.

Pastoral yaşamın ön planda bulunduğu, doğa betimlemeleri yönünden ağır olan kitaplarda Cottagecore’un etkisini fazlasıyla görebiliriz. Ayrıca kitaplarda renkler ve ışıkların genel tasvirinin önemli bir Cottagecore özelliği olduğunu söyleyebiliriz. Yazının devamında sizler için bu estetiğin en güzel örneklerini derledik.

1. Gizli Bahçe – Frances Hodgson Burnett

Gizli Bahçe | Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Hikâyemiz Mary Lennox adındaki küçük bir kızı anlatıyor. Mary ailesini kaybettikten sonra hayatı boyunca yaşadığı topraklardan uzaklaşarak İngiltere’deki amcasının yanına taşınıyor. Taşındığı yemyeşil Misselthwaite Malikânesi ise, kilitli odaları ve geceleri duyulan ağlama sesleriyle ürkütücü bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Oldukça kibirli biri olan Mary için bir zulüm haline gelen bu malikâne, onu yavaş yavaş değiştirmeye başlıyor. Keşfettiği kilitli bahçede yolculuğa çıkan Mary, yol boyunca yeni arkadaşlar buluyor ve kendisini sevgiye açıyor.

Gizli Bahçe, Cottagecore estetiğinin en çok öne çıkan kitaplarından biri. Frances Hodgson Burnett’in şaheseri olarak kabul edilen kitap, sadece çocukların değil yetişkinlerin de keyifle okuyabileceği bir eser. Döneminin sömürgeci politikaları ve cinsiyet rollerine yaptığı göndermelerle önemini hiç yitirmeyecek olan Gizli Bahçe, sımsıcak bir roman arayan herkesin okuması gereken bir kitap!

2. Küçük Kadınlar – Louisa May Alcott

March ailesi edebiyatın en popüler ailelerinden biri olarak gösterilir. Küçük Kadınlar’da da bu ailenin dört kız kardeşi Amy, Meg, Beth ve Jo’nun hikayesi anlatıyor. Romanımız Amerikan İç Savaşı zamanında geçiyor. March ailesi, abilerinin ve babalarının yokluğunda, yaşamlarını yoksullukla mücadele ederek sürdürmeye çalışıyorlar. Romantik ruhlu Amy, yazar ruhlu Jo, kırılgan Beth ve zenginliğin özlemini duyan Meg… March kardeşleri birbirlerinden çok farklılar ancak annelerinin verdiği öğütlerin ışığında bağımsız ve başarılı bireyler olma yolunda ilerliyorlar. Aile, dostluk bağları ve çocukluğun saflığını en masumane şekilde yaşayacağınız Küçük Kadınlar, sizi gülümsetecek az sayıda kitaptan bir tanesi.

Cottagecore’un kırsal yaşam güzellemesi ile mükemmel uyum sağlayan Küçük Kadınlar, herkesin tatması gereken bir roman. Zamanının cinsiyet normları ve kadının geleneksel görevi gibi konulara da değinen bu hikaye, çağlar boyunca birçok okuru etkilemeyi başardı.

3. Yeşilin Kızı Anne – L. M. Montgomery

Romanımız sevimli mi sevimli bir kızın hikâyesini anlatıyor.. Marilla ve Matthew Cuthbert kardeşler, bağ bahçe işlerinde onlara yardımcı olması için bir oğlan çocuğu evlat edinmeye karar veriyorlar. Ancak karşılarında capcanlı, hayalperest Anne Shirley’yi buluyorlar. Anne’nin Green Gables’a gelişiyle artık hiçbir şey eskisi gibi olmuyor elbette. Anne, yeni evinde maceradan maceraya koşarken hem büyüyecek hem de sevginin, ailenin ve dostluğun anlamını öğreniyor.

L. M. Montgomery’nin ölümsüz eseri Yeşilin Kızı Anne, son yılların en popüler kitaplarından biri. Cottagecore estetiğinin sakinliğini hissedebileceğiniz bir eser olan Yeşilin Kızı Anne, sizi bambaşka dünyalara yolculuğa çıkaracak. Anne’nin bu unutulmaz yolculuğuna hazır mısınız?

4. Heidi – Johanna Spyri

Heidi, hepimizin çocukluğundan aşina olduğu bir hikâye. Anne ve babasının ölümün ardından küçük Heidi, kimsenin sevmediği amcasının yanına Alp Dağları’na bırakılıyor. Tertemiz kalbiyle kısa zamanda etrafındaki herkese umut olan Heidi, Alp Dağları’nda doğanın ortasında sakin mi sakin bir hayat yaşamaya başlıyor. Lakin bir gün Frankfurt’un soğuk şehir hayatına geri dönünce, Heidi hiçbir şey eskisi gibi olmadığını fark ediyor.

Johanna Spyri’nin kült romanı, Alp Dağları’nı tasvirleyişi ve köy yaşamı hakkındaki detayları ile Cottagecore estetiğinde büyük bir yere sahip. Hayata dair sevgi dolu bakış açısıyla hepimizin içini ısıtır Heidi. Bizi büyümenin ve umudun benzersiz yolculuğuna çıkarıyor.

Bu kitapları okuyan okuyucularımıza öneriler:

  • Emma – Jane Austen
  • Çılgın Kalabalıktan Uzak – Thomas Hardy
  • The Tea Dragon Society – Katie O’Neill
  • Mandy – Julie Andrews
  • Kirke, Madeline Miller
  • Yürüyen Şato – Diana Wynne Jones
  • Hobbit – J. R. R. Tolkien
  • Ölümsüz Aile, Natalie Babbtit
  • Aşk ve Önyargı, Jane Austen
  • The House in the Cerulean Sea, T. J. Klune

Son yıllarda edebiyatta ve popüler kültürde büyük etiler yaratan, yeşillik ve doğanın ön planda bulunduğu Cottagecore umuyoruz ki hepinizin içini açmış ve ferahlatmıştır. Siz de Cottagecore estetiği üzerine fikirlerinizi ve kitap önerilerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Hepinize şimdiden keyifli okumalar. 

Bu yazı Zeynep Öztürk tarafından yazılmıştır.

Yazıyı burada paylaş:

Ancak ve ancak. Fakat çünkü. Ve ya da ancak. Veya çünkü lakin fakat ama. Ancak ve çünkü. İle de ki. Fakat ama çünkü veya. Ancak ve ancak. Fakat çünkü. Ve ya da ancak. Veya çünkü lakin fakat ama. Ancak ve çünkü. İle de ki. Fakat ama çünkü veya. Ancak ve ancak. Fakat çünkü. Ve ya da ancak. Veya çünkü lakin fakat ama. Ancak ve çünkü. İle de ki. Fakat ama çünkü veya. Ancak ve ancak. Fakat çünkü. Ve ya da ancak. Veya çünkü lakin fakat ama. Ancak ve çünkü. İle de ki. Fakat ama çünkü veya.

Yazıyı buraya paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.