Tuhaf Deniz Kasabası Serisinde Neler Olmuştu?

Tuhaf Deniz Kasabası Serisinde Neler Olmuştu?

Hem ülkemizde hem yurtdışında merakla beklenen Festergrimm, sonunda okurlarıyla buluştu. Tuhaf Deniz Kasabası serisinin dördüncü romanı olan Festergrimm, çıkmasını uzun zamandır beklediğimiz bir kitap. Biz de bu nedenle siz kitabı okumadan önce bir hatırlatma yazısı yazalım istedik. Yazıda kısaca önceki kitaplarda neler olup bittiğinden bahsedeceğiz. İyi okumalar!

Tüm Dileklerinizi Gerçeğe Dönüştürecek Bir Canavar: Malamender

Tuhaf Deniz Kasabası Serisinde Neler Olmuştu? - Bibliyoraf

Tuhaf Deniz Kasabası’nın en eski yapılarından biri olan Büyük Nautilus Oteli’nde Kayıp Eşya Sorumlusu olan Herbert Limon, elinden geldiğince sakin bir hayat yaşıyor. Ta ki kıvırcık saçlı bir kız onun penceresinden içeri atlayana kadar. İpuçları, camdan içeri giren ve ailesini aradığını söyleyen Violet’i bu kasabaya yönlendiriyor.

Herbert’a bir kayıp bir eşya olduğunu söyleyen Violet, onu ailesini bulmasına yardım etmenin bir kayıp eşya sorumlusunun görevi olduğuna ikna ediyor. Saçları kadar kontrol edilemez bir kız olan Violet, kasabaya adımını attığından beriyse Kancalı Adam adını taktıkları biri tarafından kovalanıyor. Herbie’nin de ona yardım etmeye karar vermesiyle Vi, otelde saklanmaya başlıyor.

İpuçları ve çeşitli sorular bu ikiliyi Tuhaf Kitap Dispanseri adındaki kitapçıya götürüyor. Fakat burası alıştığınız kitapçılardan çok farklı. Çünkü buraya gelip istediğiniz kitabı alamıyor yalnızca sizin için seçilen kitabı alabiliyorsunuz. Herbie ve Violet Kitap Dispanseri’nde Sebastian Yılanbalık isimli bir yazarlar karşılaşıyor. Malamander başta olmak üzere bu tuhaf kasabanın tuhaf efsaneleri hakkında uzman olan Yılanbalık, kitap hatta seri boyunca ikilinin peşini bırakmıyor.

tuhaf deniz kasabası

Peki kitaba da adını veren Malamander efsanesi neydi? Bir çeşit deniz canavarı olan Malamander, her sene denize bir yumurta bırakıyor. Eğer o yumurtayı ele geçirebilirseniz, bütün dilekleriniz gerçek oluyor. Fakat planınız başarısız olursa, Malamander sizi midesine indiriyor. Violet ve Herbie, kasabayı dolaştıkça ne çok kişinin yumurtanın peşinde olduğu fark ediyorlar. Aralarından en tehlikeli olanı ise, Sebastian Yılanbalık’tan başkası değil. Yılanbalık’ın planını bozmak için onu takip ediyorlar ve Malamander’in ortaya çıkışına tanık oluyorlar. Bütün bu maceranın sonunda Yılanbalık ortadan kayboluyor, Kancalı Adam’ın hayaleti ise huzuruna kavuşuyor.

Violet, ailesini bulamasa da yeni bir ipucu ve daha da iyisi bir arkadaş buluyor. İlk maceraları sona ermiş olabilir ama Tuhaf Deniz Kasabası’nın diğer efsaneleri ortaya çıkmak için doğru zamanı bekliyorlar.

Yıldırımlar, Denizciler ve Gargantis Efsanesi

Gargantis uyur, kasaba durur. Gargantis uyanır, kasaba sallanır.

Gargantis, Thomas Taylor
Tuhaf Deniz Kasabası Serisinde Neler Olmuştu? - Bibliyoraf

Bir süre sakin bir hayat süren Herbie, Violet tarafından yine bir maceraya sürükleniyor. Tuhaf bir ziyaretçi Büyük Nautilus Oteli’nin Kayıp Eşya Bürosu’nu ziyaret ediyor. Herbie ona Koca Kapüşonlu ismini takıyor. Koca Kapüşonlu büroya kurmalı bir keşiş yengeci bırakıyor. Fakat kitabı kaplayan büyük gizemin asıl başlangıcı, Fosil Hanım’ın bulduğu balık şekilli bir şişe sayesinde oluyor. Denizciler, bir çocuk, Fosil Hanım ve otelin sahibi Leydi Kraken, bu şişeye sahip olmak istiyorlar. Lakin aralarında bir anlaşmaya varamadıklarında bu şişe kayıp bir eşya olarak Herbie’ye kalıyor. Bu da Herbie’nin bu şişenin gerçek sahibini bulması için çalışmaya başlaması gerektiği anlamına geliyor.

Herbie Violet’la birlikte bu şişeyi incelemeye başlıyor. Bu sırada şişenin içinde elektrik saçan bir peri olduğunu fark ediyorlar. İkili bunlarla uğraşırken, Tuhaf Deniz Kasabası’nda yeri sallayacak kadar şiddetli fırtınalar yaşanmaya başlıyor. Bu fırtınaların sebebinin Gargantis olduğu düşünülüyor. Yeni bir gizemin ortaya çıkmasıyla heyecanlanan Violet, hemen bu efsaneyi araştırmaya koyuluyor. Herbie de yine yakın arkadaşını peşine düşüp kendisini hiç olmak istemediği yerlerde buluyor. İkili bu efsaneyi araştırırken birçok gizemli ipucuyla karşılaşıyor. Örneğin Violet Tuhaflık Alfabesi ile yazılmış bir notu çözmeye çabalıyor. Gargantis efsanesine dair daha çok detay öğrenmeleri gerektiğini düşünen Violet, Herbie’yi de peşine takıp gizlice denizcilerin toplantısına katılıyorlar. Fakat tabii ki de fark ediliyor ve oradan kaçıyorlar. İpuçlarını kovaladıkları süre boyunca, Kapüşonlu Adam da onları kovalıyor.

tuhaf deniz kasabası

İkili bu toplantıda, denizcilerin fırtınayı durdurmak ve Tuhaf Deniz Kasabası’nı kurtartmak için Gargantis’i avlamaya karar verdiğini öğreniyor. Bu yüzden de gizemi çözmek için daha hızlı hareket etmeye başlıyorlar. Violet, sonunda Tuhaflık Alfabesi’ni çözüyor ve Gargantis’i öldürmenin kasabayı felakete sürükleyeceğini fark ediyor. Böylece ikili Gargantis’i kurtarmaya karar veriyorlar. Onlar Gargantis’i kurtarmak için çabalarken Koca Kapşonlu da onları yakalamaya çalışıyor. Herbert ve Violet, Koca Kapşonlu ile aralarında geçen bir arbededen sonra bu gizemli kişinin gerçek kimliğini öğreniyor. Koca Kapşonlu aslında ilk kitabın sonunda kayıplara karışan Sebastian Yılanbalık’ın ta kendisi!

Herbie ve Violet, Gargantis’e ulaştıklarında bu efsanevi canavarın ölmek üzere olduğunu fark ediyorlar. Burada, yaşadıkları maceralar boyunca ikilinin yanından ayrılmayan, şişede buldukları elektrik saçan peri devreye giriyor. Çünkü Tuhaf Deniz Kasabası’nda yaşanan bütün yıkımlar Gargantik Işık adı verilen bu peri Gargantis’ten ayrıldığı için yaşanıyor. Kasabayı bir kez daha büyük bir beladan kurtaran Herbie ve Violet da olayların sona ermesiyle derin bir nefes alıyor.

Tuhaf Deniz Kasabası’nda Cadılar Bayramı Felaketi: Karakasvet

Tuhaf Deniz Kasabası Serisinde Neler Olmuştu? - Bibliyoraf

Sonbahar gelmişken ve Kasvet Gecesi yaklaşırken kasabaya, bir gösteri ekibi geliyor. Gösterinin yıldızı olan sihirbaz Caliastra ise Herbie’ye gelip onun teyzesi olduğunu söylüyor. Herbie, sonunda geçmişi ile ilgili bir şeyler öğrenme fırsatına kavuştuğunu düşünüyor. Herbie Limon, ailesinden birini bulurken Violet’in yanında kaldığı Kitap Dispanseri’nin sahibi Jenny Hanniver, ortadan kayboluyor. Kayıp vakaları artarken yerli halk Karakasvet’in tekrardan aralarında dolaştığını söylemeye başlıyor.

Kasvet Gecesi’nin efsanesi Karakasvet, söylenenlere göre insanları kaçırıp onların gölgelerini çalıyor. Böylece kurbanlarının akıllarını yitirmelerine sebep oluyor. Bu yüzden de Tuhaf Deniz Kasabası sakinleri gölge hırsızı Karakasvet’ten korunmak için, çarpıkfitil adını verdikleri mumları yakıyorlar. Bu efsanenin gerçek olduğuna inanan Violet, Jenny Hanniver’ı bulmak için ipuçları aramaya başlıyor.

Kasabaya gelen gösteri ekibi ise İskelenin Sonundaki Tiyatro’da bir gölge gösterisi hazırlayacaklarını duyuruyor. Zamanlamanın oldukça manidar olduğunu düşünen Violet, bu ekipten şüphelenmeye başlıyor. Herbie ise Violet’in aşırı tepki verdiğini düşünüyor. Bir önceki kitapta tanıştığımız kurmalı keşiş yengecin, kısaca kurgeçin, Violet ile Herbie’yi götürmek istediği bir yer var: Yılanbalık’ın evi. Gizlice eve giren ikili, gösteri ekibinden Bay Maskara’nın rafları karıştırdığını fark ediyorlar. Ama aynı zamanda Bay Maskara da onları görüyor. Evden kaçarken, Cehenyol diye bir yeraltı tüneline giriyorlar. Bu tünelde çıkabildiklerinde ise Fosil Hanım’ın da kaybolduğunu öğreniyorlar. Araştırmaları ilerlemezken, Herbie ve Violet gösteri ekibinin gerçek amaçları konusunda fikir ayrılığı yaşıyor ve kavga ediyorlar.

tuhaf deniz kasabası

İyi haber ise kavgalarının kısa sürmesi. Bunun nedeni onlara yaklaşan gizemli bir şey. İkili bu gizemli varlıktan kaçmak için Cehenyol’a geri girmek zorunda kalıyorlar. Fakat bu sefer yolu bilen Kedi Erwin de onların yanında. Herbie ve Violet tünelden çıkarken onları Doktor Deryadeniz karşılıyor. Fakat Doktor Deryadeniz’de bir tuhaflık var: Gölgesi kayıp.

Karakasvet Gecesi Yaklaşıyor

Karakasvet birçok kişinin gölgesini çalıyor ve gölgesi çalınan kişiler, kukla ustasına itaat etmeye başlıyor. Bir talihsizlik sonucu Violet de gölgesi çalınanların arasına katılıyor. Tek başına kalan Herbie Kurgeç’in yardımıyla gösteri ekibinden kurtulup kaçıyor. Fakat daha sonra kasabayı ve en yakın arkadaşını kurtarmak için tiyatroya geri dönmesi ve yapacakları gölge gösterisini engellemesi gerektiğini fark ediyor.

Tuhaf Deniz Kasabası Serisinde Neler Olmuştu? - Bibliyoraf

tuhaf deniz kasabası

Herbie tiyatroya döndüp Violet’i kurtarıyor. Gölgesine tekrar kavuşan Vi ve Herbie, gösteri ekibinden yalnızca bir kişinin gölgesi olduğunu fark ediyorlar. Ve bilin bakalım bu kişi kim? Tabii ki de son maceralarında kayıplara karışan Sebastian Yılanbalık! Herbie, Violet, Yılanbalık ve Karakasvet arasında çıkan karmaşanın sonucunda tiyatroda yangın çıkıyor.

Tiyatronun kül olmasıyla birlikte maceranın sonuna geliyorlar fakat hâlâ cevaplanması gereken sorular var. Herbie teyzesi olduğunu söyleyen Caliastra’nın başından beri Yılanbalık’ın kuklası olduğunu öğreniyor. İkili bu kitapta da ailelerine kavuşamıyor ve geçmişleri hakkındaki gizem sırlarını korumaya devam ediyor. Kasaba, yine Herbie ve Violet sayesinde felaketten kurtuluyor ve geçici bir süreliğine huzuruna kavuşuyor.

Peki Festergrimm’de Neler Olacak?

Bir kitabın neden bahsettiği öğrenmenin en iyi yolu onu okumaktır.

Kedi Erwin, Malamander

Bu durumda en iyisi, Kedi Erwin’in tavsiyesine uymak. Fakat Festergrimm’i merak ediyorsanız, Selin Çolak’ın yazdığı Festergrimm Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Herbie ve Violet Yepyeni Bir Macerayla Geri Dönüyor! Yazısını okuyabilirsiniz. Görünüşe göre Violet ve Herbie’yi bu kitapta; balmumu heykeller, devasa bir robot ve Sebastian Yılanbalık’ın yeni planları bekliyor. Bakalım serinin dördüncü kitabında ne gibi yeni ve eski gizemler ile karşılaşacağız?

Şimdiye kadar Tuhaf Deniz Kasabası’nın birçok efsanesini gördük. Festergrimm’de yeni bir efsaneyi okumayı dört gözle bekliyorum. Böylece yazının sonuna ulaştık. Başka yazılarda görüşmek üzere, kitaplarla kalın!

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Yazı oluşturuldu 49

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.