Marslı kitabı sayesinde yediden yetmişe herkesin tanıdığı Andy Weir, bilimkurgu sevdasına “Project Hail Mary” ile devam ediyor. Hazırsanız bu kitabın yazılış hikayesine hep birlikte göz atalım!
And Weir’ın Ailesi ve Geçmişi
Her şeyi tam olarak anlamamız için ilk bilmemiz gereken şey Andy’nin babasının bir parçacık fizikçisi, annesinin ise bir elektrik mühendisi olduğu. Ailesinin etkisi yüzünden olacak ki Andy bilimkurgu klasiklerini okuyarak büyümüş. Teknoloji ve bilimle o kadar haşır neşirmiş ki daha on beş yaşında bir şirkette bilgisayar programcısı olarak çalışmaya başlamış.
Marslı ve Sonrasındaki Çalışmalarının Etkileri
Marslı kitabını okuyan çoğu bilim insanı, bu kitabın işin erbabı olmayan birinin elinden çıkmış olmasının imkansız olduğunu söylemişti. Yazar, astronot olmadığı için, bu kitabı yazmak için onlarca belgesel ve kitaptan yararlanmanın yanında kitaptaki bazı detaylardan tam olarak emin olmak üzere özel bir yazılım hazırlamış; hatta Mars’ın yüzeyi ve hikayenin geçtiği bölgeyi daha iyi tanımak için NASA uydularının çektiği görüntüleri bile günlerce incelemek zorunda kalmış. Resmen ilmek ilmek işlenmiş bu kitabın çok fazla sevilmesinin en önemli nedeni şüphesiz kitaptaki atmosferin kusursuzca yaratılmış olması.
Marslı’nın büyük süksesinden sonra yazar, kitabın sevenlerini sevindirip bir devam kitabı yazdığını açıklamıştı. Kitabın adı Zhek‘ti, hatta yazar bir kısmını internette de ücretsiz bir şekilde paylaşmıştı. Fakat kitabın genel okuyucu tarafından oldukça sevilmesine rağmen Weir, kariyerinin “magnum opus”u, yani en önemli eseri olarak tanımladığı bu kitabı 75 bin kelime yazdıktan sonra yayımlanmaktan vazgeçmiş. Fakat bu projeyi tamamen kenara atmayan Weir’ın ileride kitabın bazı kısımlarını nasıl kullanmış olduğunu da göreceğiz.
Zhek’in yerini ise Artemis aldı. Bu sefer Jazz isimli kadın bir baş kahramana hayat veren yazar, okuyucuları 2080’e götürmüştü. Ay’ın o zamanki tek şehri olan Artemis’teki bir soygunu konu alan bu kitap, Goodreads 2017’nin En İyi Bilimkurgu Kitabı ödülünü almış. Okuyan bazı kişilere göre bu kitap Marslı’dan bile daha iyiydi.
Project Hail Mary‘de Bizi Neler Bekliyor?
Geçtiğimiz mayıs ayının başında yayımladığı kitabı Project Hail Mary adlı kitabı ise okuyuculardan tam not almış durumda. Yazarın Goodreads puanı en yüksek olan kitabı unvanını Marslı’nın elinden alan kitap, çıktığı anda sinema dünyasını da karıştırdı. Hızlı davranan ünlü prodüksiyon şirketi MGM, kitabın film adaptasyonun haklarını aldı. Ayrıca baş karakterin rolü için de Ryan Gosling’in adı geçmekte, hadi hayırlısı diyelim 😊.
Kitabın konusuna gelecek olursak, bu kitapla Andy Weir “yalnız bir bilim insanı hikayelerine” geri dönüş yapmış. Ryland Grace isimli baş karakterimiz hastaneye benzer bir uzay aracında, yanında iki arkadaşının cesetleriyle uyanır. Fakat hepsi bundan ibaret değil. Ryland, aynı zamanda büyük çaplı bir hafıza kaybı da yaşamaktadır: Kim olduğu ya da bu uzay aracına nasıl geldiği hakkında en ufak bir fikri yoktur. Kitap boyunca yavaş yavaş hafızasını yeniden kazanan Ryland, neden o gemide olduklarını da nihayetinde hatırlamayı başarır: Yabancı bir bakterinin, güneşin fotonlarını yok etmesi yüzünden Dünya ve dünya sakinlerinin nesli tükenmek üzeredir ve Ryland’ın asıl görevi başka bir güneş sisteminde bu problemin nasıl çözüleceğinin cevabını aramaktır.
Kitabı bekleyenleri hem şaşırtan hem de sevindiren bir durum da şu: Yazar, Zhek romanındaki birçok elementi -baş karakterin acımasızlığından tutun, uzay aracının kullandığı yakıta kadar- bu kitapta kullanmak istemiş. Bu durum Zhek romanının gelecekte yayımlanma ihtimalini ortadan kaldırsa da yazarın yayınlamaya niyeti zaten olmadığından dolayı okuyucular için Zhek’i oluşturan birçok yapı-taşını bu kitapta da okumak güzel bir deneyim olacak.
Peki, şimdiden birçok okuyucunun 2021 favorilerinden biri olan Project Hail Mary kitabını okumayı düşünüyor musunuz? Yorumlarda fikirlerinizi belirtmeyi unutmayın! Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Kapak görselindeki çizim Olabukoo tarafından çizilmiştir.
Project Hail Mary
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler.
Ama fakat lakin. Ancak ve ancak. Ya da veya. Ve mademki. Ama fakat lakin. Ancak ve ancak. Ya da veya. Ve mademki. Ama fakat lakin. Ancak ve ancak. Ya da veya. Ve mademki.
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: