2021’in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

2021’in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

Son günlerini yaşadığımız 2021 yılı, hem çok zor hem de umut dolu bir yıldı. 2020’nin yaralarını sardığımız bu yılda yavaş yavaş normal hayatlarımıza dönmeye başladık. Bununla beraber bu çalkantılı yılda en büyük yoldaşımız kitaplarımız oldu. Yer yer aşırı çirkin kapaklarla karşılaşsak da 2021 kapak tasarımları açısından verimli bir sene oldu diyebiliriz. Hadi hep birlikte geçtiğimiz yılın en iyi ve en kötü kapaklarına bir bakış atalım. Hepinize keyifli okumalar! 2021’in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

1. Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler // Osamu Dazai

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları
Kapak Tasarımı: Hamdi Akçay

Listemizi sizleri tek bakışta Japonya’ya götürecek bir kitapla açıyoruz. İthaki Yayınları yıl sonunda çıkardığı Japon Klasikleri Dizisi için seçtiği kapaklarla çok başarılı bir iş çıkarmış. Japon ve Çin mürekkep resimlerine gönderme yapan bu muazzam kapak, gören herkesin içini ferahlatmaya yetiyor. Kapakta genel olarak yeşil ve mavinin pastel tonları tercih edilmiş. Bu açıdan da ortaya trendleri takip eden ve estetik değeri çok yüksek bir tasarım çıkmış. Bununla beraber kapağın son alt köşesinde bulunan “Japon Klasikleri” ibaresi de hem kitabın kökenine hem de kapağın genel havasına muazzam bir uyum sağlamış. Adeta bir Ghibli filminden çıkmış görünen bu muazzam kapağıyla Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler, İthaki’nin yeni serisi için göz alıcı bir başlangıç oluşturuyor. Diğer yayınevlerinin de İthaki Yayınları’ndan ilham almasını ve böyle gözlerden kalp çıkaracak kapaklar tasarlamalarını diliyoruz…

2. Altın Zincir // Cassanra Clare

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları
Kapak Tasarımı: Ayşe Özcan

Bu listeyi planlarken Altın Zincir aklımıza gelen ilk kitaplardan biriydi. Orijinal kapağının güzelliğiyle kıyasladığımızda Artemis Yayınları’nın Son Saatler serisinin ilk kitabı için reva gördüğü bu tasarım, serinin hayranlarının suratına atılmış bir tokat gibi kalıyor. Kapağın odak noktası, tam ortasına photoshoplanmış kadın karakterimiz… Kitabın genel bakır ve altın renk tonlarına uymaya çalışan kızımız, agresif derecede kırmızı saçı dışında kapağın hiçbir noktasına uyum sağlamıyor. Devamında eklenmiş manasız arka plan ve anlamsız kılıç tutuşu da okuyucuların kafasında soru işareti bırakıyor.

Tüm bunlar yetmemiş gibi bir de kitabın ve yazarın ismi sorunu ile karşılaşıyoruz. Romanın adını altın rengi yaparak zekice bir şey yapmaya çalışmış olan Artemis Yayınları ortaya okunaksız ve ucuz görünüşlü bir tipografi ve kapak tasarımı çıkarıyor. Size naçizane önerimiz kitapçıda bu kitabı görürseniz yanından koşarak uzaklaşmanızdır. Zira kimse bu kitabın kornealarda yaratacağı zararı yaşamak zorunda değil.

2021’in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

3. Yakut Orman // Rita Mae Brown

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

2021’de yayıncılık hayatına başlamış olan Umami Kitap, Yakut Orman ile sektöre hızlı bir giriş yaptı. Yakut Ormanı, feminizm ve kuir alt tonları bulunan bir kitap. Pembe bir arkaplan üstüne çekirdek, yaprak, meyve ve boğa motiflerinin çalışılmış olduğu kapak günümüzün en popüler “illüstratif kapak tasarımları” trendine gönderme yapıyor. Bunun yanında yeşil ve turuncu renklerinin kullanılması da kitaba belli bir doğallık katıyor.

Roman bir kadının kendisini keşfetmesinin ve büyümesinin hikayesi. Bununla uyumlu olarak kitabın kapak tasarımı da kadın benliğine bolca göndermelerde bulunuyor. Kapağın köşelerinde yer alan çekirdekli meyvelerin şekli okuyucuya kitap hakkında belirli bir fikir vermeye yetiyor. Beraberinde kapağın ortalarına eklenmiş boğa ve yaprak motifleri de kadınların içlerindeki manevi güce göndermede bulunuyor. Son olarak kitabın ve yazarın adına kullanılan fontun keçeli kalemle yazılmış gibi yuvarlak ve yumuşak bir havaya sahip olması da yine kitabın yaratmaya çalıştığı doğal ve saf havaya mükemmel şekilde uyum sağlıyor.

4. Skyward // Brandon Sanderson

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

Konu kitap kapaklarına gelince DEX, yıllardır sabrımızı zorlamaya devam ediyor. Geçen yılki listemize almaktan son anda vazgeçtiğimiz Skyward da bunun en büyük örneği. Kitabın orijinal kapaklarına baktığımızda belli bir estetik ve sanata ve sanatçıya saygı seziyoruz. Lakin DEX elimize Photoshop’un kaçak versiyonu ile yapılmış gibi bir kapak tutuşturuyor. Ön planda bir silüet ile karşılaşıyoruz. Hiçbir olayı olmayan bu kişi simsiyah yüzü ile adeta Harry Potter’dan çıkmış ruh emicileri andırıyor.

2021’in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

Orijinallikten yoksun bir estetik izleyen Skyward, Sanderson hayranlarına tarihin en büyük hayal kırıklığını yaşatıyor. Tüm bunları okunması imkansız bir yazar ismi ve ucuz gösteren parlak bir font seçimi ile birleştirince ortaya gözlere zarar bir kapak çıkıyor. Sonuç olarak herkesin aklında tek soru var: DEX bu korkunç kapak seçimleriyle bizimle alay mı ediyor?

5. Josh ve Hazel’ın Sevgili Olmama Rehberi // Christina Lauren

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları
Kapak Tasarımı: Aslıhan Kopuz

Yabancı Yayınları’da her sene gibi bu yıl da mükemmel kapak tasarımlarına imza attı. Josh ve Hazel’ın Sevgili Olmama Rehberi kitabı da yıl içindeki en iyi kapaklarından biriydi. Christina Lauren’ın kitap kapaklarını tasarlamak genellikle çok zordur. Yazarın kendine has illüstrasyon estetiği ve renkleri bulunduğundan dolayı çoğu yayınevi yazarı orijinal kapaklarıyla basmayı tercih eder. Fakat Yabancı Yayınları, özgün bir kapak tasarlamakla kalmamış; bu kapağı yazarın özüyle de birleştirmeyi başarmış. Lacivert, sarı, mor ve pembenin ağırlıklı olduğu göz alıcı illüstrasyonlardan oluşan kapak; kitabın türü ve konusuyla mükemmel bir uyum sağlıyor. Bununla birlikte kapaktaki çiftimizin, yine kapakta yer alan kitap kritiği ile ilgili yazıyla da uyumlu olmaları ortaya oldukça düzenli ve temiz bir görüntü çıkarmış. Şehirli karakterleri okuduğumuz bir aşk hikayesi olan romanın arka plan tasarımındaki silüetler de konu ve renklerle çok uyumlu görünüyor.

6. Çöl ve Tohumu // Jorge Baron Biza

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

Evet yanlış görmüyorsunuz, Jaguar Yayınları en kötü kapak listesinde. Yayınevi genellikle özgün ve minimalist kapak tasarımları ile bilinse de Çöl ve Tohumu, büyük bir başarısızlık örneği. Sonuç olarak minimalizm de bir yere kadar. Kapak oldukça basit aslında. Kendisi krem bir arkaplan üzerinde yanmış gibi duran iki boşluktan bir çift gözden oluşuyor. Öncelikle şunları söylemek lazım, bu kitabın yazı ve arka plan seçiminde herhangi bir problem yok. Krem oldukça banal bir renk olmakla birlikte kitabın genel havasına uyuyor. Bununla birlikte kapaktaki font seçimi ve font rengi de yine insanı rahatsız etmeyecek şekilde sıradan.

Asıl problem o gözler. Duvara yapılmış sigara yanığı gibi deliklere konmuş gözler, kapağa bakan herkesi rahatsız ediyor. Devamında deliklerin etrafındaki hafif gölgeleme de kitap kapağına kötü bir photoshop havası katıyor. Jaguar Yayınları, her zaman farklı tasarımlarıyla okurların başlarını döndürse de Çöl ve Tohumu ile ufak bir yanlış adım atmış gibi gözüküyor.

7. Kayıp Dünya // Sir Arthur Conan Doyle

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları
Kapak Tasarımı: Adnan Elmasoğlu

Güzel kapaklar denince aklımıza gelen yegane yayınevlerinden biri de Alfa Kitap. Özellikle yarattıkları göz doyuran resimli klasiklerle bilinen yayınevi, mükemmel çeviri ve göz kamaştırıcı kapakları kesiştirmekte oldukça usta. Alfa Yayınları’nın Klasikler dizisi de diğer kitapları gibi oldukça düşünülmüş ve özenli kapaklara sahip. Her sene huşu içinde bakakaldığımız bu kitaplara 2021 ile muhteşem bir ekleme yapıldı. Ölümsüz yazar Sir Arthur Conan Doyle’ın Kayıp Dünya’sı oldukça estetik bir kapakla seriye giriş yaptı. Klasikler serisinin diğer kapaklarında olduğu gibi bunda da oldukça yalın bir tasarımla karşılaşıyoruz. Siyah, kırmızı ve beyazın kontrastını kullanan kapak, kitabı, özüne uygun şekilde resmediliyor. Jurrasic Park-vari hikayesiyle fantastik bir dünya sunan kitabın kapağı da bir o kadar büyülü. Renklerin mükemmel kullanışı ve tipografinin illüstrasyonla uyumu oldukça zevkli bir kapak ortaya çıkarmış. Bununla birlikte yayınevinin serinin her kitabına koyduğu kırmızı damgası da genel renk hikayesi ve minimalizm ile son derece uyumlu görünüyor.

2021’in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

8. Haşhaş Savaşı // R. F. Kuang

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

Bu yazının yazılma sürecinde bizi üzen birçok kapak tasarımıyla karşılaştık. Fakat hiçbiri İthaki Yayınları’nın Haşhaş Savaşı kitabının karton kapağına sunduğu tasarım kadar tatsız değildi. Orijinal adı Poppy War olan romanımız bu İthaki Yayınları tarafından çevrilip basılacağını öğrendiğimizde de hepimiz kitabın orijinal kapağı ile basılmasını bekliyorduk. Lakin durum hiç de beklediğimiz gibi sonuçlanmadı.

2021’in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

Yayınevi kitabı hem ciltli hem de karton kapakla basmaya karar verdi ve kitabın karton kapaklı versiyonunun orijinaliyle uzaktan yakından alakası yok. Kapağımız beyazlı grili bir arka plan üstüne birkaç illüstrasyondan oluşuyor. İllüstrasyonlar güzel olsa da kapağın diğer elementleriyle birlikte hepimizin göz zevkini yerle bir ediyor. Bununla beraber kitabın hiçbir yerinin diğeriyle harmoni içinde olmaması ve belli bir estetik zevke uymaması da tasarımı oldukça kalabalık gösteriyor. Son yılların en önemli epik fantastik serilerinden olan Haşhaş Savaşı’na böyle çirkin bir kapak tasarlanması bizi çok şaşırttı ve üzdü açıkçası.

9. Seviş Yolcu // Cemal Süreya

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

Listemizdeki birçok yayınevi gibi Can Yayınları da zevkli kapak tasarımları ile biliniyor. Seviş Yolcu şiir kitabı da yayınevinin en orijinal tasarımlarından biri. Birhan Keskin bu derlemede hepimizin kalbine dokunan şair Cemal Süreya’nın elli dört şiirini derlemiş. Derlemesinin kapağı da Cemal Süreya’nın şiirleri kadar özgün. Bir tür menü fişi şeklinde tasarlanan kapak, yemeklerin yazılacağı yerde içeriğindeki şiirleri sunuyor. Son derece gerçekçi görünen tasarım, şairin ve derlemecinin isimlerini de yemeklerle uyumlu şekilde kapağa katıyor. Boyutları normal bir kitap boyutundan farklı olan Seviş Yolcu, kare olmasıyla menü havasını koruyor. Kapağından hissedebileceğiniz sıcaklıkla beraber adeta Cemal Süreya ile yemeğe çıkmış gibi hissedeceksiniz. Can Yayınları’nı bu özgün, başarılı ve samimi kapak tasarımlarından dolayı tebrik ediyoruz.

2021’in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

10. Hayatın Kaynağı // Ayn Rand

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

Bu 225 liralık cillop gibi kitap, herkesin çok sevdiği yazar Ayn Rand’e ait. Biliyorsunuz ki kendisinin kitapları yıllardır baskıda yoktu. Lakin birkaç hafta önce Pegasus Yayınları, yoktan var etmişçesine yazarın tüm kitaplarını basmaya başladı. Keşke kapakların yazara hakkını verdiğini söyleyebilseydik… Saçma bir 1920’ler havasına sahip olan ve neredeyse bulanık görünen kapak tasarımı ilk bakıştan gözünüzü rahatsız ediyor. Pegasus resmen kapağın ortasına kocaman bir Ayn Rand yazısı atmış ve bu satar demiş gibi görünüyor. Turkuvaz ve gümüş renkleri tek başına güzel olsa da kitapba eklenen paslı ve gölgeli efektlerden dolayı oldukça cansız bir his veriyorlar. Bununla beraber gri gökdelenler de tasarıma tek boyutlu ve eskimiş görüntüsü katıyor. Tüm bu rezilliklerin üstüne bir de kitapla uysun diye gölgeli Pegasus logosu ile karşılaşıyoruz. Yayınevi Hayatın Kaynağı için genel olarak en kötü kabuslarımız temalı bir kapak tasarlamış gibi duruyor.

Hayatın Kaynağı da bu listedeki birçok kitap gibi paint ve illegal photoshop etkisinden muzdarip. Üstüne üstlük bu kadar para verince insan çok daha iyi bir kapak tasarımı bekliyor.

11. Hafıza Polisi // Yoko Ogawa

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

Hafıza Polisi çevrilmesini dört gözle beklediğimiz bir eserdi. Yurt dışında muazzam kapaklara sahip bu kült kitap ülkemize gelirken biraz korkmuyor değildim açıkçası. Fakat Kafka Yayınları sağ olsun en az yurt dışındaki kapak tasarımları kadar güzel bir iş ortaya çıkarmış. Kitabımız bir nevi 1984, despot bir gücün altında izlenen bir topluluğu anlatıyor. Bu açıdan da “göz” motifi kitap için çok önemli bir nokta. Göz motifini hem orijinal kapağında hem de bizim kapağımızda görebilirsiniz. Bu noktada Kafka Yayınları müthiş bir başarıya imza atmış. Kapak tasarımını orijinalden birebir kopyalamadan aldığı ilhamla ortaya özgün bir tasarım çıkmış. Beraberinde kitabın ve yazarın adının uygulandığı farklı tipografi şekli de göz temasına uymakla kalmamış oldukça zevkli durmuş. Kitabın arka planı ve kullanılan tek renkli arka plan da kitabın modern ve temiz havasını oldukça güçlendirmiş.

2021’in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

12. Nişanlı // Kiera Cass

2021'in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları

2021 en iyi ve en kötü kapaklar yazımızı ne yazık ki gözlerinizi kanatacak bir romanla bitiriyoruz. Konu DEX ve Kiera Cass olunca güzel bir kapak bekleyemeyiz zaten. Yazarın yeni kitabı Nişanlı için tasarlanan tasarım da tıpkı diğer kapaklar gibi tam bir facia. Kapağın odak noktası sizin de anlayacağınız gibi altın elbiseli güzel kız. Lakin paint seviyesi parlaklık efektleriyle birlikte kızın elbisesi onu yemiş yutmuş gibi duruyor. Bununla beraber kızımız kendisi de sahte photoshopun gazabından kurtulamıyor. Tasarımla uymayan ultra gerçekçi bir şekilde shoplanmış olan kız, aynı zamanda tasarıma bir gömlek küçük kalıyor. Kitabın arka planını incelediğimizde de bir o kadar korkunç bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Her ne kadar arka planın belli bir problemi olamasa da genel perspektif sorunu kitabı tek boyutlu bir hale çevirmiş. Ayrıca köşedeki manasız avize de romana ucuz market kitabı havası vermiş.

İyisi, kötüsü ve çirkiniyle 2021’in en iyi ve en kötü kapaklarında yolculuğumuz sona erdi. Sizler de bu sene beğendiğiniz ve beğenmediğiniz kapakları bizlerle paylaşmayı unutmayın! Bu kapaklar hakkındaki düşüncelerinizi ve fikirlerinizi de bekliyoruz. Umarım hepinizin 2022 yılı sağlıklı, mutlu ve bol kitaplı geçer. Kendinize çok iyi bakın ve bir sonraki yazılarda görüşmek üzere.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

başlık

Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım.

Ama fakat lakin. Çünkü ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Ancak ve ancak. Ama fakat lakin. Çünkü ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Ancak ve ancak. Ama fakat lakin. Çünkü ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Ancak ve ancak. Ama fakat lakin. Çünkü ya da veya. Fakat lakin ancak ve ama. Ancak ve ancak.

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

2021’in En İyi ve En Kötü Kapak Tasarımları” için bir görüş

  1. Altın Zincir ve Pegasus’un yeni baskı Ayn Rand kitapları tam bir facia. Dex hiç şaşırtmadı açıkçası ama Haşhaş Savaşının ciltsiz kapağını da oldukça beğendim şahsen, kapak düzeni de illüstrasyonlar da oldukça başarılı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.