Dijital Yayıncılığın Yeni Yüzü Çizgi’ye Okurlarımızın Merak Ettiklerini Sorduk!

Dijital Yayıncılığın Yeni Yüzü Çizgi’ye Okurlarımızın Merak Ettiklerini Sorduk!

Merhabalar sevgili Bibliyoraf okurları! Geçtiğimiz günlerde duyurulan ve okurlar tarafından dikkatleri toplamayı başaran Çizgi, bugün konuğumuz. Yeni nesil çizgi roman ve hikaye platformu olarak adlandırabileceğimiz bu proje için bizler de sizin gibi çok heyecanlıyız. Türkiye’de yayın dünyasına yeni bir soluk getiren ve büyük bir açığı kapatabilecek olan bu platform, çok yakında uygulama olarak bizlerle buluşacak. Biz de bunun öncesinde Çizgi ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar dileriz.

başlık çizgi

Bibliyoraf: Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Geçtiğimiz günlerde Çizgi’yi Instagram üzerinden duyurdunuz ve oldukça ilgi topladınız. Çizgi temelde nedir, bize biraz anlatabilir misiniz?

Çizgi: Çizgi, çizerlere ve yazarlara kazanç sunarken okurları eğlendirmeyi amaçlayan bir platformdur. İçerisinde çizgi romanlar ve hikayeler barındırır. Anlaşılmasının kolaylığı açısından, “Para kazanabileceğiniz ve içinde çizgi roman da olan içerik platformu” diyebiliriz sanırım.

Bibliyoraf: Bu platform nasıl ortaya çıktı, fikir kime aitti?

Çizgi: Çizgi, ekip liderimiz Yağmur’un fikri olarak ortaya çıktı ama çok da orijinal bir fikir olduğunu söyleyemeyiz. Halihazırda Asya pazarında sıklıkla karşımıza çıkıyor Çizgi gibi uygulamalar. Elbette Çizgi gelişmiş özellikleriyle bahsi geçen uygulamalardan ayrılıyor ama temelde aynı fikirden türedi.

çizgi

B: Çizgi çıktığı bu yolda neyi amaçlıyor?

Ç: Amacımız ülkemizin kurgularını dünyaya taşımak! Bunu yaparken de değerli sanatçılarımıza katkı sağlamak birincil önceliğimiz.

Türkiye’de çizgi roman sıkça takip edilen bir edebi tür olmasına rağmen yerli üreticiler için özelleşmiş bir platform yok. Yetenekli çizerlerimiz Instagram gibi platformlardan eserlerini paylaşmakla yetiniyor. Bunun yanı sıra hikayeciliğe katkı sağlayan platformlarsa sınırlı. Kanada menşeili Wattpad bu alandaki en popüler isim. İçerik filtresine sahip olmaması, şikayet edilen eserlerin bile platformdan kaldırılmaması ve yüzlerce reklam izletmesine rağmen gelirini üreticilerle paylaşmaması bizim için oldukça rahatsız ediciydi. Tüm bu sorunlara bir çözüm aradık ve sonunda Çizgi’yi bulduk!

 Çizgi, çıktığı bu yolda okurları eğlendirip, çizerler ve yazarlara gelir sağlarken ülkemizi uluslararası arenada da temsil etmeyi amaçlıyor.

başlık

B: Peki Çizgi’nin gelişim süreci nasıl ilerledi?

Ç: Fikir aşamasından projelendirmeye geçişimiz çok hızlı oldu. Türkiye’de böylesi projeleri destekleyen belirli kurumlar var. Onlarla iletişim sağlayıp fikrimizi gerçekleştirmek için adımlar attık. Yazılım aşamamız neredeyse tamamlandı. Şu an için yüze yakın çizer ve yazarla anlaşmamız mevcut. Genç bir şirket olarak yolumuza devam ediyoruz.

B: Bu girişiminizde sizi en çok zorlayan şey ne oldu?

Ç: Çizgi ülkemiz için yeni bir konsept. Böylesine yeni bir şey için insanları, markaları, koca koca şirketleri ikna etmek oldukça zordu. Lakin hepsi geçti! Şu an saygıdeğer iş birlikçilerimiz ve yetenekli üreticilerimiz ile lansman için geri sayım yapıyoruz.

B: Gördüğümüz kadarıyla daha başlamadan oldukça ilgi topladınız. Bu kadar ilgi görmeyi bekliyor muydunuz?

Ç: Ukalalık olsun istemeyiz ama alandaki eksikliği iyi gördüğümüzü düşünüyor ve bu ilgiyi bekliyorduk. 😊 Ayrıca Instagram üzerinde henüz paylaşıma başlasak da, Çizgi aslında altı aydır üzerinde çalışılan bir proje. Bu süreçte hedef kitlemizle sıkça iletişim kurduk ve gerekli öngörüyü edinecek veriye eriştik.

B: Başlıca motivasyon kaynaklarınız neler oldu?

Ç: Bize inanan ve bu yola bizimle çıkan üreticilerimizin varlığı en büyük motivasyon kaynağıydı, hala da öyle. Desteklerini esirgeselerdi bu platform var olamazdı.

başlık

çizgi

B: Bu yola çıkarken ekibinizde yer alan ilk yazar ve çizerleri hangi kriterlere göre seçtiniz?

Ç: Çizgi’nin belirli değerleri var. Okumanın insanları ne kadar etkilediğini biliyor ve bu hususa çok önem gösteriyoruz. Kadına şiddet, tecavüz, taciz gibi konularda güzelleme yapılmaması kriterlerimiz arasında örneğin. Cinsiyetçilik, herhangi bir gruba karşı nefret veya kin içeren söylemler de Çizgi içerisinde yer almayan olumsuzluklar. İlk seçim sürecinde de bunları göz önünde bulundurduk.

B: Çizgi’de isteyen herkes yazar ya da çizer olabilir mi?

Ç: Elbette! Çizgi’nin Eskiz bölümünde isteyen herkes yazıp çizebilir! 😊

B: Yayın hayatınıza ne zaman başlayacağınız konusunda kesin bir tarih var mı? Bizimle paylaşmak ister misiniz? 😊

Ç: Bunu şimdilik sır olarak tutuyoruz lakin Mayıs ayı içerisinde kullanıcıyla buluşacağımızı söyleyebiliriz. Kesin tarihi yakında duyuracağız.

başlık çizgi

B: Çizgi’de bizi ne tarz içerikler bekliyor? Sizi en çok heyecanlandıran içerikler neler?

Ç: Her içeriğimiz o kadar farklı ki… Ne zaman üretici toplantısı olsa heyecandan başımız dönüyor. Kafesinde evrim geçiren bir şempanzenin maceralarını anlatan bir çizgi romanımız da mevcut, tutkulu aşk hikayelerimiz de! Fazla detay veremesek de Çizgi ekibi olarak uygulama lansmanından sonraki haftamızı içerik okumaya ayırdık diyerek heyecanımızı dile getirebiliriz.

 Bu arada hatırlatmış olalım, içeriklerimizi uygulama çıkmadan evvel Instagram hesabımızdan duyuruyor olacağız!

B: Çizgi’de bizi bekleyen ilk içerikler hakkında görsel olarak birkaç spoiler rica edebilir miyiz? 😊

Ç: Duyurmadığımız serilerden görsel paylaşmamız çok uygun olmayacağından, Bibliyoraf’a özel mini bir Lethe tanıtımı gelsin o zaman!

çizgi

B: Sizi diğer platformlardan farklı kılan nedir?

Ç: Türkiye’de çizgi roman ve hikayecilik uygulaması olarak bir ilkiz. Sadece hikayecilik uygulaması olarak konumlanan Wattpad’den ise çizgi romanlarımız, uygulama içi özelliklerimiz ve kitlemiz ile ayrışıyoruz. Bir de içerik üreticilerine kazanç sağlama farkımız var tabii!

B: İlerleyen zamanlarda Türkiye ile sınırlı kalmayı mı düşünüyorsunuz yoksa yurt dışı için de bir şeyler planlıyor musunuz?

Ç: Başından beri hedefimiz yurt dışı! Kurgu ihracatında dünyada ikinci sırada olan ülkemizi ilk sıraya taşımak istiyoruz. Hollywood bağlantılı filmler/diziler için kapılarına kadar gitmeye kararlıyız! 😊

B: İlerde Çizgi’de okuduklarımıza basılı olarak da ulaşma imkânımız olacak mı? Bu tarz düşünceleriniz ya da planlarınız var mı?

Ç: Elbette! Bu platformda okuduğunuz eserleri dizi halinde, oyun halinde, kitap veya film halinde de görme ihtimaliniz çok yüksek! Şimdiden yapım şirketleri ile bol heyecanlı görüşmeler yapıyoruz. 😊

Çizgi ailesine bize zaman ayırdıkları ve sorularımızı cevapladıkları için çok teşekkür ederiz. Tekrardan yayın hayatınızda sizlere başarılar dileriz. En güzel dileklerimiz ve desteğimiz sizinle. Çizgi’nin web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.