Bazı kitaplar vardır, önünü alamadığınız bir hızla yükselişe geçer ve çok satanlar listelerini altüst eder. Eh, bir kitap çok satanlara girdiğinde dizi ya da film olarak uyarlanması için teklif alması da çok uzun sürmüyor. Bu uyarlamalar genelde kitaptaki duygu ve olayları tam anlamı ile yansıtamadığı için okuyucu kitlesi tarafından düşük not alıyor. Fakat bazen öyle uyarlamalar izliyoruz ki, kitabından daha çok seviyoruz. Bu yazıda da uyarlaması kitabından daha çok sevilen 5 kurguyu sizler için derledik. Keyifli okumalar!
Sharp Objects | Gillian Flynn
Sharp Objects, 2018 yılında Gillian Flynn’in aynı adlı romanından uyarlanan sekiz bölümlük bir mini dizi. Konusundan kısaca bahsetmemiz gerekirse, gazeteci Camille Preaker bir cinayeti araştırmak üzere, doğup büyüdüğü kasabaya geri dönüyor ve dönüşü ile beraber geçmişindeki sır perdesinin aralanmasına şahit oluyoruz. uyarlaması uyarlaması uyarlaması
Kitap Goodreads kullanıcıları tarafından ortalama 4 puan aldı. Sevilen bir kitap olsa da dizi, kitabın önüne geçmiş gibi gözüküyor. Rotten&Tomatoes’da %92 oranında oldukça yüksek bir skora sahip olan bu uyarlama, Altın Küre de dahil olmak üzere on ödül alarak 2018’e damga vurmayı başardı. Sharp Object’i izlerken psikolojik gerilimi iliklerinize kadar hissetmeniz mümkün. Konusu, senaryosu, oyuncu performansları ve mekanları ile oldukça üst düzey bir iş sunmanın yanında duyguları da oldukça iyi yansıtmayı başaran Sharp Objects, izleyicilerini büyüledi diyebiliriz.
The 100 | Kass Morgan uyarlaması
Listemizde sırada The 100 yer alıyor. Önce konusuna göz atalım: Dünyada yaşanan nükleer bir felaketten sonra hayatta kalan insanlar, dünya yörüngesindeki bir uzay gemisinde varlıklarını sürdürmüştür. Gözden çıkarılan genç suçlulardan oluşan 100 kişilik bir ekip, yerleşime hazır hale gelip gelmediğini test etmek için Dünya’ya gönderilecektir. Bütün uzay gemisinin kaderi bu 100 gence bağlı hale gelmiştir.
Çok satanlara girmeyi başarsa da birçok okuyucu tarafından durağan hatta sıkıcı bulunan The 100, uyarlama konusunda çok daha başarılı bir iş çıkardı. Geçtiğimiz aylarda yedinci ve son sezonu ile ekranlara veda eden bu dizinin en çok sevilen yanı kitapların aksine temponun yüksek olması ve seyirciyi ekranda tutabilmesi oldu. Temponun yüksek ve dizinin kitaba göre daha dinamik olmasının sebebi ise senaryoda yer yer değişikliklere gidilmesi. Dizi, okuyucu sıkan ve gereksiz detaylar yerine izleyiciye daha mantıklı bir olay örgüsü sunuyor. Bu da bir yerden sonra okuyucunun kitaptan kopmasına sebep olan yazarın aksine, diziye başarı getirmiş.
13 Reasons Why | Jay Asher
Sıradaki kitabımız ve uyarlaması hepimizin yakından tanıdığı bir Netflix dizisi. Ölmek İçin On Üç Sebep ya da özgün adıyla 13 Reasons Why, Jay Asher’ın aynı adlı romanından uyarlanan Amerikan gençlik dizisidir. Olaylar temel olarak, lise öğrencisi Clay Jensen ve intihar eden arkadaşı Hannah Baker’a dayanıyor.
Kitabı okuyanlar genel olarak çok sevenler ve hiç sevmeyenler olarak ikiye ayrılmış durumda. Bir taraf kitabın çok hastalıklı, ana karakterlerin zayıf ve kurgunun oldukça kötü olduğunu savunurken; diğer taraf ise bu kurgunun aslında ne kadar hayattan olduğunu ve günümüze bakıldığında oldukça doğru olabileceğini savunuyor. Uyarlamaya değinecek olursak, bu kadar keskin taraflar ve görüşler yok. Kitabı seven ve sevmeyen okuyucular da genel olarak dizinin çok daha iyi olduğu görüşünde. Burada önemli olan ise kitabı öven kitlenin diziyi daha çok beğenmiş olması. Yani diyeceğimiz şudur ki dizi, belirgin bir şekilde kitabı gölgesinde bırakmış. Hatta birçok insan dizinin kitaptan uyarlama olduğunu dahi bilmiyor diyebiliriz. uyarlaması
Good Omens | Terry Pratchett & Neil Gaiman uyarlaması
Good Omens, Terry Pratchett & Neil Gaiman’ın aynı adlı kitabından uyarlanan altı bölümlük bir mini dizi. Konu, Cennet ile Cehennem arasındaki son savaşa dayanıyor. Bizzat Tanrı’dan dinlediğimiz hikayenin başrolünde Crowley adında bir iblisle Aziraphale adında bir melek bulunuyor. Adem, Havva, Deccal gibi dini kavramlar üzerinden ilerlese de oldukça esprili bir senaryoya sahip.
Kitap, okurları çok beğenenler ve hiç beğenmeyenler olarak ikiye bölse de bu iki tarafın yine ortak bir görüşü var. O da dizide kesinlikle iyi bir iş çıkarılmış olduğu. Özellikle başrolleri paylaşan, birçok izleyicinin ekranda görmeyi çok sevdiği David Tennant ve Michael Sheen harika performans sergilemişler. Senaryoda okuyucuların sıkıcı bulduğu bazı yerlerde değişikliğe gidilmesi de yine tempoyu arttıran güzel bir detay olmuş. Mekanların çok iyi seçilmiş olması bir yana, oldukça çarpıcı ve insanı büyüleyen görüntüler var. Bu görüntüler ve efektler aslında oldukça önem arz ediyor. Neden diye soracak olursanız fantastik/doğaüstü kitapları okurken her şeyi aklında canlandıramıyor okuyucu. Sanıyoruz ki diziyi kitaptan öne taşıyan unsur da, okuyucunun aklında canlandıramadığı şeyleri oldukça iyi uyarlamış olmaları. Uzun lafın kısası, dizi o kadar iyi ki kitabı kısa sürede gölgede bırakmayı başardı diyebiliriz.
To All the Boys I’ve Loved Before | Jenny Han
Sevdiğim Tüm Erkeklere -ya da özgün adı ile To All the Boys I’ve Loved Before- Jenny Han’ın aynı adlı kitabından uyarlanan bir Netflix filmi. Konusundan kısaca bahsedecek olursak Lara 16 yaşında bir lise öğrencisi. Herkes gibi onun da gönlünü kaptırdığı erkekler var ama onlara açılmak yerine mektup yazıp bu mektupları da odasında saklıyor. Bir sabah uyandığında hiç beklemediği bir şey ile karşılaşıyor. Sakladığı mektuplar sahiplerine postalanmış, hem de hepsi aynı anda.
Kitap uzun bir süre genç okuyucuların favorisi oldu fakat çoğu okuyucu kitabın klişeler ile dolu olduğunu düşünüyordu. Okuduğum birçok yorumda insanlar, kitabı ne kadar sevdiğini söylese de ortalama 3 puan vermiş. Yani çoğunluğun içine sinmeyen detaylar mevcut kitapta. Filme gelecek olursak yorumlar ile puanlar oldukça tutarlı. Film o kadar sevilmiş ki daha önce bahsettiğimiz birkaç kitapta daha olduğu gibi kitap uyarlaması olduğu neredeyse unutulmuş durumda. Rotten&Tomatoes’da 68 kritik yorumdan %96 gibi yüksek bir skor almış olması filmin başarısını göz ardı edilemez hale getiriyor adeta.
Bir listenin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz sevgili okur. Biz bu listeyi hazırlarken okuyucu ve izleyici görüşlerinin yanında ekibimizin görüşlerine de başvurduk. Aynı veya zıt fikirde olduğunuz ya da bunu unutmuşsunuz dediğiniz uyarlamalar varsa bizimle paylaşmayı unutmayın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere !
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: