Kitap uyarlamalarının dizi ve film sektörünün vazgeçilmezi haline geldiği şu son yıllarda en sevdiğimiz kitapları ekranlarda görmeye bir hayli alıştık. Hatta bu durum biz okuyucuların üzerinde “Filmi/dizisi çıkmadan okumam lazım.” telaşı oluşturmakla kalmayıp bu kitapları bünyesinde bulunduran yayınevlerine de büyük bir reklam kaynağı oldu. Peki uyarlama olan film ve dizilerin hepsine aşina mıyız? İşte bu liste tam da bu soruya cevap arıyor. Bakalım listedeki yapımların kaç tanesi sizi şaşırtabilecek. Yorumlarınızı bekliyoruz!
1. Clueless (1995)
İkonik chick flick filmlerinden olan Clueless aslında tam olarak bir uyarlama değil. Film, ünlü yazar Jane Austen’in Emma adlı meşhur kitabından esinlenilmiş. Film, karakterlerin özellikleri ve olayların ana fikri gibi konularda olabildiğince kitaba bağlı kalmış olsa da eklenmiş veya değiştirilmiş olan birçok detay var. Bunun en bariz örneği de kitabın on dokuzuncu yüzyıl İngiltere’sinde geçerken, filmin 90’lı yılların Beverley Hills’inde geçmesi olmuş. Emma, yine aynı isimle, çeşitli yayınevleri tarafından dilimize çevrildi ve kitaba kitapçılarda rastlamak da mümkün. Gerçi günümüz koşullarını göz önüne aldığımızda internet sitelerinde rahatça bulabilirsiniz demek daha doğru olacak sanırım.
Kitap; annesi ölünce babası tarafından şımartılarak büyütülen Emma’yı anlatıyor. Babasını yalnız bırakmamak için evlenmeyen ana karakterimiz, etrafındaki genç kızlara uygun adaylar bularak onlara çöpçatanlık yapmaktadır. Fakat yaptığı bir seçim onun hiç beklemediği bir macera yaşamasına sebep olur. Clueless ise Cher Horowitz adındaki liseli bir genci konu alıyor. Cher’in en büyük hobisi çekingen ve içine kapanık görünen öğrencileri tespit edip onların görünümünü değiştirmektir. Fakat Cher’in son “projesi”, Tai isimli asosyal sınıf arkadaşı, Cher’in hayatının tamamen değişmesine sebep oluyor. Filmin fragmanını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
2. Sharp Objects (2018)
Başrolünü Amy Adams’ın üstlendiği 2018 yılının en iyi ve kuşkusuz en sansasyonel dizilerinden biri olan Sharp Objects’in bir kitap uyarlaması olduğu aslında daha çok bizim ülkemizde bilinmiyor. Dizi, Kayıp Kız adlı kitabın – orijinal adı Gone Girl ki o da başarılı bir şekilde filme uyarlandı- yazarı Gillian Flynn’in aynı adlı eserinden uyarlandı. Kitap aslında Artemis Yayınları tarafından Keskin Şeyler adıyla da dilimize çevrildi. Fakat neredeyse sekiz yıldır basımı yok.. Zaten “…kitap uyarlaması olduğu aslında daha çok bizim ülkemizde bilinmiyor.” dememin asıl sebebi de buydu. Film ve dizi uyarlamaları yayınevleri için çoğu zaman altın madeni aslında ama sanırım bizim sektör bundan habersiz. 🙁
Sharp Objects, bir gazeteci olan Camille Preaker’ın doğup büyüdüğü kasabada gerçekleşen bir cinayeti araştırmak için kasabaya geri dönmesini ve bu dönüşüyle beraber geçmişiyle ilgili tüyler ürpertici bir sır perdesiyle yüzleşmesini anlatıyor. Psikolojik gerilim türünde olan bu dizi, biri Altın Küre olmak üzere toplam on ödül aldı ve eleştirmenlerden büyük övgü topladı. Hatta, dizi o kadar beğenildi ki hem bizim hem de milyonlarca okurun Uyarlaması Kitabından Daha Çok Beğenilen 5 Kurgu benzeri listelerine iddialı bir giriş yaptı. Sekiz bölümlük bir mini dizi olan Sharp Objects hem izlenmesi hem de okunması gerekenler listemizde üst sıralarda olan bir eser. Dizinin fragmanını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
3. The Addams Family uyarlama
The Addams Family; önce diziye, sonra çizgi diziye, sonra art arda iki farklı kadroyla tekrar diziye, sonra filme derken en son 2019 yılında Conrad Vernon ve Greg Tiernan ikilisi tarafından animasyona uyarlandı. Sanırım en son Tim Burton’ın The Addams Family’i bir film serisi olarak tekrar çekeceği konuşuluyordu. Yani anlayacağınız film ve dizi sektörü The Addams Family’e doymuyor; yapım asla eskimiyor, sıkıcılaşmıyor ve insanları kendinden bıktırmıyor. Peki, The Addams Family hayatımıza nasıl girdi? Cevabı çok kolay. Jack Sharkey’nin 1965 yılında yine aynı adla, bu ürkütücü fakat oldukça samimi ve eğlenceli ailenin hikayesini yayımlanmasıyla hayatımıza giren bu kitap o kadar az kişi tarafından biliniyor. Goodreads gibi bir sitede bile kitaba ait yalnızca otuz üç puanlama ve altı inceleme var. Sıkı durun, çünkü size daha da üzücü bir haberim var; film ve dizilerden esinlenilerek Charles Addams tarafından hazırlanan The Addams Family: An Evilution adındaki grafik romanın ise aynı sitede tamı tamına dört yüz yetmiş bir puanlaması ve altmış iki incelemesi bulunmakta…
The Addams Family, normal insanlara göre oldukça ürkütücü ve sıra dışı olan Addams ailesinin yaşantısını anlatıyor. Her uyarlamada farklı bir konu işlenmesi sebebiyle bu yapımlar hakkında genel bir açıklama yapmanın daha uygun olacağını düşündüm. Kitap için ise hiçbir şey diyemiyorum maalesef. Yanda koyduğum kitap kapağı bile hikayeden esinlenilerek yazılmış başka bir kitabın kapağı. Çünkü asıl kitap kapağının kaliteli bir fotoğrafı bile bulunmamakta. Hollywood tarafından bu kadar tüketilmiş ve tüketilmeye devam edilen bir kitabın bu denli az değer görmesi fazlasıyla üzücü. Filmin fragmanını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
4. Shrek (2001)
Bu yeşil dostumuzun aslında bir kitap karakteri olduğunu biliyor muydunuz? İlk duyduğumda ben de biraz şaşırmıştım ama Shrek, Wiiliam Staig’ın 1990 yılında çıkardığı aynı adlı kitabından uyarlama. Hatta daha sonra Shrek’in hikayelerini anlattığı birkaç kitap daha yayımlamış. Fakat filmlerin kitapla bağlantısı ne derece sağlamdır bilemiyorum. Yapımcılar sadece karakteri alıp kendi hikayelerine de yerleştirmiş olabilirler.
Shrek, kendi halinde yaşamaya alışmış yeşil bir canavarın, gözünü iktidar hırsı bürümüş bir lord tarafından büyük bir kurtarma görevine gönderilmesini anlatıyor. Söz konusu bu lordun evlenmek istediği prenses bir ejderhanın bekçilik yaptığı kulede tutsak. Prensesi kurtarıp onu lorda teslim etmesi gereken Shrek, bu macera yüzünden başına geleceklerden habersiz tabii. Filmin fragmanını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
5. Gossip Girl (2007) uyarlama
Upper East Side’ın en zengin, kural tanımaz ve büyük tartışmalara sebep olan beş gencinin hayatını konu alan dizimizin aslında uyarlama olduğunu duymuş muydunuz? Gossip Girl, Cecily von Ziegesar tarafından yazılan aynı adlı kitap serisinden uyarlanma. Seri on üç ana kitap ve altı yan kitaptan oluşuyor. Dizi bu derece popüler olmasına rağmen uyarlandığı kitap serisi hakkında aynısını söyleyemiyorum maalesef. Seri bizim ülkemizde Artemis Yayınları tarafından -yine aynı adla- Dedikoducu Kız olarak çevrildi, lakin bilin bakalım neyi yok? Evet doğru tahmin, baskısı.
Kitap/dizi on yedi yaşındaki Serana van der Woodsen’ın gizemli bir şekilde ortadan kaydolduktan bir yıl sonra Manhattan’a geri dönmesini ve arkadaşları Blair, Nate, Chuck ve -döndükten sonra tanıştığı- Dan ile olan ilişkilerini anlatıyor. Eminim ki dizinin adını duymayanınız yoktur. Bu kadar çok konuşulan bir dizinin kitabının da aynı şekilde uzun bir süre gündemde kalacağını düşünüyorsunuz ama görünen köy kılavuz istemiyor. Dizinin fragmanını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
uyarlama uyarlama uyarlama uyarlama uyarlama uyarlama uyarlama uyarlama uyarlama uyarlama
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: