Sevgililer Günü geldi malum, konumuz aşk. Ben de bugün en ünlü, en tutkulu ve belki de en hüzünlü aşklardan birinin kahramanından bahsedeceğim sizlere: Bihter Ziyagil. bihter ziyagil’in okuma listesi
Bihter Ziyagil Kimdir?
Nihal bir nefeste sönüverecek bir çiçek, peki ya Bihter?
Aşk-ı Memnu
Bihter aklıma hep bu cümleyle kazınmıştır. Halit Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu eserinin ana karakteri Bihter Ziyagil’i çoğumuz aynı adlı televizyon dizisinden az çok tanıyoruz. Bihter hırslı, akıllı bir genç kadın. Babasının ölümü için annesini suçluyor. Bu yüzden de annesinden intikam almak istiyor. Bu nedenle aslında annesinin evlenmek istediği ileri yaştaki Adnan Bey ile evleniyor. Evliliğin başlarında Adnan Bey’i sevmeye çalışan Bihter kendini bir süre sonra sıkılmış buluyor ve Adnan Bey’in yeğeni Behlül’e âşık oluyor. Dillere destan o yasak aşk da böylelikle başlamış oluyor. Kitap 1900’lü yıllarda geçerken dizi 2000’lerde yayınlandı. Ben bu yazıyı hazırlarken diziyi esas aldım.
Bihter Ziyagil hep çok karmaşık bulduğum ve çok sevdiğim bir karakter olmuştur. Annesine dönüşmekten korkmasına rağmen dizi boyunca onun yaptığı hataları tekrarladı. Bu yüzden de Bihter hayatı boyunca bir ikilemin içinde yaşadı. Bir yandan çok değer verdiği Adnan Bey’i üzmekten korkan Bihter, bir yandan Behlül’e olan tutkulu aşkından kaçamadı.
Anna Karenina – Tolstoy bihter ziyagil’in okuma listesi
Kitabın aslında Bihter’in hikayesine çok benzer bir hikayesi var. Anna Karenina, 1878 yılında yayımlanmış. Tolstoy bu kitabın ilk gerçek romanı olduğunu söylemiş. Kitap, Anna Karenina isimli, evliliği oldukça ilgisiz ve sevgisiz geçen tek çocuklu bir kadını konu alıyor. Anna, abisinin evliliğindeki sorunları düzeltmek üzere Moskova’ya doğru yola çıkıyor. Burada ise genç Kont Vronski ile tanışıyor. Bu tanışma yasak bir aşka sebebiyet veriyor.
Yasak bir şekilde başlayan bu aşkın sonu da aslında Aşk-ı Memnu ile benzer bir şekilde bitiyor. Anna ile Bihter aşklarının kendilerini tüketmesine izin veriyor. Bihter Ziyagil kendisininkine çok benzeyen bu hikâyeyi okumuş hatta bence bu kitap onun kararlarını da etkilemiş.
Kalp Ağrısı – Halide Edip Adıvar
Kalp Ağrısı, ah bunun ne demek olduğunu kim Bihter’den daha iyi anlayabilir ki? Kitap, ana karakter Zeyno’nun arkadaşının sözlüsü Hasan ile arasında kıvılcımlanan aşkı konu alıyor. Saffet ile evlenmesi gereken Zeyno kendini Hasan’dan uzaklaştırmaya çalışsa da başarısız oluyor. Kitap Mudanya Ateşkes anlaşmasının gündeme geldiği zaman diliminde geçiyor.
Birçok kaynak bu romanı Halide Edip’in en duygusal eseri olarak tanımlıyor. Siz de Bihter gibi aşkın ve zor durumların tadına varmak isterseniz mutlaka okuyun derim.
Hurin’in Çocukları – J.R.R. Tolkien
Bu kitap seçimi hepiniz kadar benim için de şaşırtıcı oldu. Kitabı direkt diziden almış olsam da bir süre “Bihter bu kitabı neden okusun ki?” diye düşündüm durdum. Sonunda sebebini anladım. Çünkü Bihter, saklamak zorunda kaldığı sırlardan, yalanlardan, içinde bulunduğu çelişkiden ve acıdan bunalmıştı. Bunlardan kaçmak için de hepimiz gibi soluğu fantastik bir dünyada aldı.
Hurin’in Çocukları Tolkien’in yarattığı Orta Dünya’da geçiyor. Kitap Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi kitaplarından önceki dönemde yer alan öykülerden oluşuyor. Tolkien 1973 yılında öldüğünde taslak halinde olan kitabı yaklaşık otuz yıl boyunca babasının notları üzerinde çalışan Christopher Tolkien bir araya getirmiş.
Gurur ve Önyargı – Jane Austen bihter ziyagil’in okuma listesi
Elizabeth Bennet ve Bay Darcy ikilisi edebiyat dünyasının en ünlü çiftlerinden biri. Fakat bu ikili, hikâyenin başında birbirinden haz etmiyordu bile. Gurur ve Önyargı’nın ana karakteri Elizabeth, romanda oldukça sevecen ve zeki bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Bir baloda tanıştığı Bay Darcy ise herkes tarafından huysuz olarak etiketlendirilmiş bir karakter. Bu iki karakter ilk başlarda birbirinden hoşlanmamış olsa da ön yargılarını yıkmayı başarıyor ve birbirlerine bir şans veriyorlar.
Gurur ve Önyargı’da Jane Austen’ın güçlü kaleminden işte bu hikâyeyi okuyoruz. “Aşk mı gurur mu?” sorusuna cevap arıyoruz. Bu soru belki de Bihter’in hayatındaki en büyük sorulardan biri. Bihter aşkı için gururundan vazgeçebilir mi? Firdevs Hanım’ın kızına gururundan vazgeçmek yakışır mı?
Madam Bovary – Gustave Flaubert bihter ziyagil’in okuma listesi
Gustave Flaubert’in ilk romanı olan Madam Bovary 1856’da yayımlandı. Yine Bihter’in hayat hikayesine benzer bir hikaye var elimizde. Madam Bovary yani Emma Rouault, kendisini genç doktor Charles ile olan evliliğinden sıkılıp, zenginlik düşkünlüğü ve romantizm hayranlığıyla evlilik dışı bir ilişkinin içinde buluyor. Kitap Times dergisinin en iyi romanlar sıralamasında Anna Karenina’dan sonra ikinci sırada.
Edebiyat dersi almış olan herkes bilir ki, Aşk-ı Memnu Anna Karanina’dan, Anna Karanina ise Madam Bovary’den esinlenmiştir. Bu yüzden de Bihter’i bu kitabı okurken düşünmek pek de zor değil.
Bihter Bu Kitapları Neden Okurdu?
Bihter hem sevgisinin hem de ihanetinin bedelini ağır bir şekilde ödedi. Bu da onu okuduğum/izlediğim en depresif, en hüzünlü karakterlerden biri haline getirdi. Yazmış olduğum çoğu kitap Bihter’in kendi hikâyesine benzer kitaplar oldu. Bihter yalnızdı. Bu nedenle okuma seçimleriyle kendine yol arkadaşı aradı diye düşünüyorum. Bihter aynı zamanda güçlüydü. Hırslıydı. Kitap seçimlerine bu da yansırdı diye düşünüyorum.
Bihter Ziyagil her zaman benim favori karakterlerimden olacak. Umarım siz de bu yazı sayesinde onu biraz daha yakından tanımış olursunuz. Ayrıca başka hangi karakterlerin okuma listesini görmek istersiniz? Yorumlara yazmayı unutmayın!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş:
Oldukça güzel tespitlerle dolu bir yazı olmuş. Gurur, karşı konulamaz bir aşk ve tüm bunların karşısında yasaklar… Bihter Ziyagil ölmüş olabilir ama bu kitaplarda bir yerde yaşadığına adım gibi eminim 🙂 Yazılarınızı severek okuyorum bu siteyi takip etme nedenimsiniz.