Üniversiteye Başlayanlar İçin Okuma Listesi: Sizlere Farklı Alanlarda Fayda Sağlayacak Kitap Önerileri!

Üniversiteye Başlayanlar İçin Okuma Listesi: Sizlere Farklı Alanlarda Fayda Sağlayacak Kitap Önerileri!

Herkese merhaba! Hazır üniversiteler açılıyorken biz de bu yıl üniversiteye başlayanlar için okuma listesi hazırladık. Fakat bu listede1984, Cesur Yeni Dünya, Simyacı gibi her listede karşımıza çıkan kitaplar yok. Tabii ki bu kitapları da okumalısınız ama biz bu yazımızda biraz daha farklı türlerden ve konulardan, kendinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek kitaplara yer verdik.

Bu listedeki kitaplar distopyadan siyasi tarihe, dinden araştırmaya hem ufkunuzu genişletecek hem de kendi bakış açınızı yakalamanıza yardımcı olacaklar. Geçmişten bugüne uzanan birçok konuya dair fikir edinmenizi sağlamalarını umuyoruz. İyi okumalar dileriz.

1. Ulusların Düşüşü – Daron Acemoğlu & James A. Robinson

Üniversiteye Başlayanlar İçin Okuma Listesi: Sizlere Farklı Alanlarda Fayda Sağlayacak Kitap Önerileri! - Bibliyoraf

Neden bazı ülkeler zenginken bazıları yoksuldur? Kitap, yapılan bir araştırmayı temel alarak bu soruya cevap arıyor. Farklı ülkeleri ekonomi politikaları ve ideolojileri çerçevesinde inceleyerek bizlere; hem sömürgecilik, feodalite, kölelik gibi kavramları hem de bu kavramların küresel dünyadaki etkilerini ve yerlerini anlatıyor. Siyaset – politika okuması olarak sayabileceğimiz bu kitap aynı zamanda “Coğrafya gerçekten kader midir?” sorusuna güç ve zenginlik kavramları üzerinden bir yanıt veriyor.

Eğer küresel dünyayı daha iyi anlamak istiyorsanız Ulusların Düşüşü sade anlatımı ile tercih edebileceğiniz en mantıklı kitaplardan birisi olabilir.

2. Yüksek Şatodaki Adam – Philip K. Dick

Üniversiteye Başlayanlar İçin Okuma Listesi: Sizlere Farklı Alanlarda Fayda Sağlayacak Kitap Önerileri! - Bibliyoraf

Sıradaki önerimiz bilimkurgu türünün en önemli yazarlarından birisi olan Philip K. Dick’in en çok okunan kitabı. Hugo Ödülü’ne layık görülen Yüksek Şatodaki Adam, 2. Dünya Savaşı sonrasında geçen alternatif tarih kitabı. Savaşı Amerika’nın değil, Almanya ve Japonya’nın kazandığı bir evrende geçen kurgu, birçok sorgulamayı da beraberinde getiriyor. Tarihe farklı bir bakış açısı getirmenizi sağlayan kitap aynı zamanda okura birçok konuda “Peki ya şöyle olsaydı?” sorusunu sordurmayı başarıyor.

Akıcı bir dille ilerleyen kitapta diyaloglar ağırlıklı ve daha çok karakterleri yakından tanıma şansı elde ediyoruz. Ayrıca kitabın Amazon tarafından aynı isimle diziye uyarlandığının notunu da düşelim.

4. Dinler Tarihi 101 – Peter Archer

Üniversiteye Başlayanlar İçin Okuma Listesi: Sizlere Farklı Alanlarda Fayda Sağlayacak Kitap Önerileri! - Bibliyoraf

Say Yayınları’nın çok sevdiğimiz 101 Dizisi’nden Dinler Tarihi, yüzeysel bir şekilde dünyanın dört bir yanında kabul gören inanışları okura sunuyor. Sadece dört büyük dini değil, bunun yanında çok eskiden beri süregelen, farklı ve mistik dinleri de anlatıyor. İslam, Hristiyanlık, Yahudilik gibi büyük dinlerin yanında pek fikir sahibi olmadığımız dinleri de tanıma şansı elde ediyoruz.

Bakış açınızı genişletmenize yardımcı olacak kitap, dinlere ilgili olanlar için başlangıç niteliğinde ve oldukça yalın bir anlatıma sahip. Ayrıca her ne kadar bu listeye ekleyememiş olsak da toplamda 13 kitaptan oluşan 101 Dizisinin diğer kitaplarına da mutlaka bakmalısınız.

3. Atatürk – İlber Ortaylı

Üniversiteye Başlayanlar İçin Okuma Listesi: Sizlere Farklı Alanlarda Fayda Sağlayacak Kitap Önerileri! - Bibliyoraf

Dünya tarihinin yanında kendi tarihimizi bilmek de çok önemli. Bu yüzden sıradaki önerimiz tarihin büyük liderlerinden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamını konu alıyor. İlber Ortaylı’nın yazdığı kitapta, Atatürk’ün askeri eğitim döneminden savaş yıllarına kadar süren yaşamını okuyoruz. Tabii ki buna Türkiye tarihinin birçok dönemi, ideolojileri ve o dönemde toplumun yansıması da eşlik ediyor.

Atatürk’ü hem kişisel yönleri ile hem de önder kimliği ile tanımanızı sağlayacak kitap sadece tarih okurlarının değil, birçok okurun da beğenisini kazanmayı başardı.

5. Hayvanlardan Tanrılara Sapiens – Yuval Noah Harari

Üniversiteye Başlayanlar İçin Okuma Listesi: Sizlere Farklı Alanlarda Fayda Sağlayacak Kitap Önerileri! - Bibliyoraf

Tüm dünyada büyük bir okur kitlesine sahip olan bu kitabı listeye eklemesek olmazdı. Hayvanlardan Tanrılara Sapiens, en kısa tabiriyle insanlık türünün tarihini bizlere anlatıyor. Aslında kimi zaman günlük hayatta, kimi zaman durup düşündüğümüzde aklımızdan geçen sorulara da tercüman oluyor: İnsalık nereden geldi ve nereye gidiyor, dinler neden vardır, hiyerarşi nasıl oluşmuştur…

Toplumlara yerleşmiş olan birçok geleneksel fikre ve inanışa karşı çıkan yazar, bunları sorgulayarak okura açıklıyor. Basit ve anlaşılır anlatımı sebebi ile bu konuda bilgi sahibi olmasanız da bu kitabı rahatlıkla okuyabilirsiniz.

6. Gazap Üzümleri – John Steinbeck

Üniversiteye Başlayanlar İçin Okuma Listesi: Sizlere Farklı Alanlarda Fayda Sağlayacak Kitap Önerileri! - Bibliyoraf

John Steinbeck’in en başarılı eserlerinden birisi olan Gazap Üzümleri, Büyük Buhran ya da başka bir deyişle Büyük Depresyon’u konu alan bir roman. Steinbeck birçok kitabında olduğu gibi burada da işçilik, sefalet, kölelik, kapitalizm gibi konular işleniyor. Kitap, Büyük Buhran dönemi Amerika’sında toprakları ellerinden alınan işçilerin iş bulabilmek ve hayatta kalabilmek adına Kaliforniya’ya gidişlerini konu alıyor.

Ucuz iş gücüyle sömürülen işçilerin yaşadıkları, bir ailenin hayata tutunmaya çalışması, kitapta gözler önüne serilen açlık ve sefalet okuru derinden etkiliyor. 1930’lu yılların Amerika’sını ve kapitalizmi daha iyi anlamanızı sağlayacak kitabı mutlaka okumalısınız.

7. Ortadoğu’ya Dair 20 Tez – Taha Kılınç

Üniversiteye Başlayanlar İçin Okuma Listesi: Sizlere Farklı Alanlarda Fayda Sağlayacak Kitap Önerileri! - Bibliyoraf

Kitap, tarihte her zaman büyük bir çekişmeye sebep olan ve birçok acının ve kaybın merkezi olan Ortadoğu’ya dair tıpkı ismi gibi 20 başlık sunuyor. Bu türde en başarılı yazarlardan birisi olan Taha Kılınç, yalın ve anlaşılır bir dile çıkarımlar yaparak ve bunları bir nedenselliğe bağlayarak bunları bizlerle paylaşıyor.

Hem Ortadoğu’yu daha iyi anlamınızı sağlayacak hem de bir fikir edinmenize yardımcı olabilecek, oldukça kısa bir kitap.

8. Siyasi Tarih – Oral Sander

Siyasi Tarih Tarih Kitapları Oral Sander Kitabı Fiyatı - Bkmkitap

İki ciltlik bu eser siyasi tarihi oldukça geniş bir çerçevede konu alan ve çoğu üniversitede ders kitabı olarak kullanılan bir eser. Oral Sander bu eserinde siyasi tarihi çok yönlü, disiplinlerarası bir çerçevede incelemiş. Konuyu uygarlık tarihi, kültür tarihi temelinde anlatmış. Bu kitap, hem siyasi tarih öğrencilerinin, hem de genel okuyucunun ilgisini çeken, yararlı bir temel başvuru kaynağı niteliğinde bir eser.

Bunun yanında Siyasi Tarih’in oldukça sade ve okuru içine çeken bir anlatıma sahiptir. Kitabın ilk cildi ilkçağlardan 1918 tarihine kadar olan zaman dilimini konu alıyor. İkinci ciltte ise 1944 yılına kadar yaşanan olayları inceliyoruz. Oral Sander’in objektif anlatımıyla Siyasi Tarih bu listedeki en doyurucu kitaplardan biri.

Yazının sonuna geldik. Siz olsanız bu listeye başka hangi kitapları eklerdiniz? Düşüncelerinizi yorumlarda yazmayı unutmayın! Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım.

Ama fakat ancak ve ancak. Lakin çünkü fakat ama. Ya da ve ile de. Çünkü ile de. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin çünkü fakat ama. Ya da ve ile de. Çünkü ile de.

Yazıyı burada paylaş:

kurucu, yazar, sosyal medya sorumlusu ve güvenlik şefi :)
Yazı oluşturuldu 26

Üniversiteye Başlayanlar İçin Okuma Listesi: Sizlere Farklı Alanlarda Fayda Sağlayacak Kitap Önerileri!” için bir görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.