Merhaba sevgili okur. 1900’lü yıllara; Cumhuriyet döneminin izlerinde gezinmeye, kuşak çatışmasını gözlemlemeye, o yılların naif aşklarına eşlik etmeye gidiyoruz. Türk edebiyatıyla Sabahattin Ali sayesinde tanıştıktan sonra diğer usta yazarlarımızdan da okumalara devam ettim. Farklı farklı yazarlarla tanışmak, her birinin farklı bir anlatım tarzına sahip olması da bu dönemlere olan ilgimi arttırdı tabii. Bu yazımda sizlerle çeşitli yazarlardan favori kitaplarımı paylaşacağım. Elimden geldiğince farklı anlatım tarzlarına sahip yazarları eklemeye çalıştım ki kendi zevkinize uygun olanı seçebilesiniz. Keyifli okumalar dilerim! türk edebiyatı türk edebiyatı türk edebiyatı türk edebiyatı
1. Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin türk edebiyatı
Aynı duayı birbirinden habersiz eden iki insan, er ya da geç birbirlerine kavuşurlar.
Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin
Listemizin ilk sırasında Reşat Nuri Güntekin’in en çok okunan kitaplarından Çalıkuşu yer alıyor. Reşat Nuri Güntekin, listemizdeki toplumcu gerçekçi yazarlarımızdan. Cumhuriyet dönemi yazarlarından olan Güntekin’in kitaplarına biraz hakimseniz öğretmen figürüne yer vermeyi tercih ettiğini biliyorsunuzdur. Çalıkuşu kitabında da yaptığı yaramazlıklardan dolayı “çalıkuşu” diye çağırılan Feride ile Anadolu köylerine yolculuğa çıkıyoruz. Feride’nin farklı farklı köylerdeki maceralarını bizlerle paylaşırken kişilerin iç dünyalarını, o zamanın ülke sorunlarını ve gerçeklerini yazmayı da eksik etmiyor Gültekin.
Çalıkuşu’nu okurken bir yandan onun güzelliğini, iyiliğini ve naifliğini çok severken, bir yandan da o zamanın algılarına ve Feride’nin yaşadıklarına çok sinirleneceksiniz. Birçok karakterin yeri ve iç dünyası öyle etkileyecek ki sizleri, bir kitap karakterinden çok fazlası olacaklar. Kamran, Munise, Hayrullah Bey… Özellikle Kamran ve Feride’nin hikayesini okumak çok çok çok başkaydı. Ancak Çalıkuşu’nun bir aşk romanından çok daha fazlası olduğunu unutmayın. Üstelik kitap hep yeni bir macera, yeni bir yer şeklinde ilerlediği için kitabın akışına kapılacağınıza eminim.
Çalıkuşu kitabını sevenler Dudaktan Kalbe’ye de kesinlikle bir şans vermeli!
2. İçimizdeki Şeytan – Sabahattin Ali
İnsan dünyaya sadece yemek, içmek, koynuna birini alıp yatmak için gelmiş olamazdı. Daha büyük ve insanca bir sebep lazımdı.
İçimizdeki Şeytan, Sabahattin Ali
Sıradaki kitabımız İçimizdeki Şeytan. Sabahattin Ali daha çok Kürk Mantolu Madonna eseri ile bilinse de benim favorim İçimizdeki Şeytan. Sabahattin Ali, İçimizdeki Şeytan’da toplumsal yaşam üzerinden insanın kendini sorgulamasını sağlıyor. Tüm bu sorgulamalar ve hesaplaşmalar arasında beni en çok etkileyen ise her bir sorgulamada kendimden bir parça bulmamdı. Sayfaları çevirdikçe ve olay akışı ilerledikçe sizlerin de Ömer’de, Macide’de ve bir sürü karakterde kendinizden bir iz bulacağınıza eminim.
İçimizdeki Şeytan, daha birbirlerini tanımadan evlenen Ömer ve Macide’nin geçim sıkıntısıyla yaşadıklarını, bunun üzerine hayatlarına giren kişileri ve getirdikleri problemleri anlatıyor. Tüm bunlarla birlikte çeşitli karakterler ve özellikle Ömer karakteri üzerinden yaptığı tahlillerle harika bir insanın kendiyle hesaplaşması teması yaratıyor bizlere Sabahattin Ali. Ayrıca yazar kitabın geçtiği döneme ve o dönemdeki milliyetçiliğe dair atıfları da es geçmiyor ve bu yüzden yine kitabın geçtiği dönemde, hem yazar hem de eser büyük bir tepki ile karşılaşıyor. Üstelik Sabahattin Ali’nin öldürülmesine zemin hazırlayan şeylerden birinin de bu kitap olduğu söylenir, bunu da eklemeden geçemeyeceğim.
İçimizdeki Şeytan’ı sevenler Kuyucaklı Yusuf’u hemen okumalılar!
3. Kiralık Konak – Yakup Kadri Karaosmanoğu
Zavallı insanlar kendi kendilerini nasıl aldatıyorlar! Ve bir gerçekleşmeyecek düş peşinde ne çok para, ne çok vakit, ne çok sıhhat sarf ediyorlar.
Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Listemizin üçüncü sırasında favori yazarlarımdan birisi olan Yakup Kadri’nin Kiralık Konak’ı bizleri karşılıyor. Türk edebiyatı kitaplarında ele alınmasını en sevdiğim konulardan birisi kuşak çatışmasıdır. Çünkü kuşak çatışmaları sadece kişi tahlilleri ve onların psikolojileri üzerinden anlatılmakla kalmaz, bu açıdan toplumsal olayların ve düşüncelerin etkisine de çokça yer verilir. Toplanın, çünkü Kiralık Konak tam da bu türde bir kitap! Toplumsal ahlak yargıları, batılılaşmanın etkisi, kuşak çatışması…
Kitap daha çok Seniha, Seniha’yı çok seven ancak batılılaşma etkisiyle ilişkisinin koptuğu büyükbabası Naim Efendi, Seniha’ya aşık olan ince ve saygılı bir karaktere sahip olan Hakkı Celis ve onun tam zıttı olan Faik Bey, Servet Bey, Cemil ekseninde dönüyor. Kitabı okudukça Naim Efendi ve Hakkı Celis’in naifliğine karşı koyamazken Seniha’dan da o kadar uzaklaşacaksınız. Bir konağın satılığa çıkarılması ve dağılması süreci etrafında harika bir roman sunmuş bizlere Yakup Kadri.
Kiralık Konak’ı severek okuduysanız sıradaki kitabınız Yaban olabilir. Yaban konusu itibariyle biraz daha savaş dönemine, aydın-halk çatışmasına odaklansa da sizlere harika bakış açıları kazandıracak bir kitap.
4. Fatih-Harbiye – Peyami Safa türk edebiyatı
Ah, insanlar niçin her şeyi anlamıyorlar? Beş dakika, on dakika, yarım saat kendilerini unutsalar, kendilerini karşılarındakinin yerine koysalar, tam onlar gibi duysalar, her şey ne kadar yerli yerinde olacak.
Fatih-Harbiye, Peyami Safa
Sıradaki kitabımız tıpkı Kiralık Konak gibi batılılaşmaya, kültür çatışmasına ve bunun etkilerine yer veriyor. Peyami Safa’nın Fatih Harbiye’si hem en ünlü kitaplarından hem de dizisiyle bir çoğumuzun aklında yer edinenlerden. İstanbul’un iki zıt semtiyle yansıtılan romanda Neriman, Şinasi ve Macit etrafında dönen aşk hikayesini okuyoruz. Neriman’ın gitgide nişanlı olduğu Şinasi’den uzaklaşması, Şinasi’nin sessizliği, Neriman ve Macit’in ilişkisi derken sayfalar akıp gidiyor ve siz de hikayeye kendinizi kaptırıyorsunuz. Ancak bu dönemlerde geçen tüm kitaplarda olduğu gibi Fatih Harbiye de bundan çok daha fazlası. O dönemin doğu-batı çatışması arasında kalan Türkiye’nin durumunu da gözler önüne seriyor bizler için.
Fatih Harbiye’yi sevenler harika psikolojik tahlillere yer veren Dokuzuncu Hariciye Koğuşu‘nu da listelerine eklemeliler.
Benim sizler için derlediğim öneriler bunlar. Kimisi toplumcu gerçekçi, kimisi bireyin iç dünyasını ele alan, kimisi doğu-batı ve kuşak çatışmasıyla öne çıkan farklı anlatım tarzlarına sahip yazarlardan öneriler yapmaya çalıştım sizler için. Her biri adını onlarca kez duyduğunuz yazarlar ve kitaplar olsa da hala okumadıysanız bu yazı evrenin size son çağrısı olsun! Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş! :