türk aile yapısını
Merhaba sevgili okur. Bu seferki öneri listemde evlere konuk oluyoruz desem yanlış bir tabir olmaz sanırım. Bu listede; kimisi sıcaklığıyla içimizi ısıtacak, kimisi kalbimizi kıracak, kimisinde ise kendimizden bir parça bulacağımız farklı ailelerin hikayelerine eşlik edeceğiz Yaşanmışlık hissini veren, her bir sayfasında kendi ailemden ya da kırgınlıklarımdan izler taşıyan kitapları okumayı seviyorum. Bu listedeki kitaplar da tam da bu türde kitaplar. Her birini okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. aile
1. Run Gülüzar Run | Ayşegül Kocabıçak
Listedeki tüm kitapları çok sevsem de, sanki Gülüzar karşıma oturmuş da tüm hayatını samimiyetle bana anlatıyormuş hissiyatı veren Run Gülüzar Run benim için ilk sırada geliyor. Gülüzar’ın günlüğünden yaşam sancılarını, iç dünyasını ve belki de yüreğindeki ilk kıpırtıları okuyoruz. İçten ve doğal yazımıyla Gülüzar’ın hikayesinde kaybolup gitmiştim bu kitabı okuduğum zamanlarda. Özellikle genç kızlık döneminde Gülüzar’la aynı hisleri ve acıları paylaşmış bir sürü okurun da kendinden bir şeyler bulacağına eminim.
Ancak ve ancak. Ama ve lakin. Fakat ve öyle ki de.
Bazen kendimi şu yeni çıkan, çok renkli tükenmez kalemler gibi hissediyorum. Annemin yanında başka, babaannemin yanında başka, Kuran kursunda başka, kızların yanında başka renk oluyorum da asıl olmak istediğim renk olamıyorum bir türlü. Her rengimi deniyor çevredekiler. Beni görmek istedikleri renge basıyorlar, hop o renk oluveriyorum. Peki, Gülüzar aslında ne renk, düşünen, merak eden, soran yok, biliyorum.
Run Gülüzar Run, Ayşegül Kocabıçak
2. Aile Çay Bahçesi | Yekta Kopan
Yekta Kopan’ın Aile Çay Bahçesi; kardeşi doğduktan sonra hayatı paramparça olan Müzeyyen’in ağzından yaşadığu kırgınlıklarını ve aile sorunlarını anlatıyor. Kimi zamanlar Müzeyyen’le aynı duyguları paylaştığımı fark ettiğimde onunla ortak bir sırrı paylaşıyormuş gibi hissetmiştim. Bu kitapta beni en çok kendine çeken şeylerden birisi bu olmuştu. Özellikle Türk aile yapılarında evliliklerdeki sorunları, kadınların yaşadığı problemleri gerçekçi ve çıplak bir dille anlatması çok etkileyiciydi. Dünyamıza çok uzak kurgulardansa daha gerçekçi hikayeleri seviyorsanız Aile Çay Bahçesi’ne şans vermelisiniz.
Yaşarken susan babaların ölürken konuşmaya hakkı yok.
Aile Çay Bahçesi, Yekta Kopan
3. Antabus | Seray Şahiner türk aile yapısını
Kalemini ve anlatımını çok beğendiğim bir yazar olan Seray Şahiner’den bir kitap ile listemize devam ediyoruz. Antabus; bir atölyede çalışan ve evliliğinde şiddete uğrayan bir kadın olan Leyla’nın üzerine kurgulanmış. Kitap boyunca Leyla’nın bu durumdan kurtulmak için geliştirmeye çalıştığı yöntemleri ve bu süreçte yaşadıklarını okuyoruz. Seray Şahiner’in olayları trajikomik bir anlatımla ve samimi bir üslupla ele alması okuyucuyu kitaba bağlayan en önemli etkenlerden. Tüm bu trajikomik anlatımın yanında kitapta Leyla’nın yaşadıklarının belki yan evin çatısı altında belki birkaç sokak ötede yaşanıyor olduğunu bilmek de tokat gibi suratınıza çarpıyor tabii.
Siz hiç gazetede, “Kocası karısına tecavüz etti” diye haber okudunuz mu? Evliyken olan tecavüzü kimse tecavüzden saymaz.
Antabus, Seray Şahiner
4. Uzun Hikaye | Mustafa Kutlu türk aile yapısını
Listemizin dördüncü sırasında Mustafa Kutlu’nun Uzun Hikaye’si var. Aynı isimle filme de uyarlanmış olan Uzun Hikaye, annesini kaybeden Mustafa’nın babasıyla yaşadıklarını anlatıyor bizlere. Adeta babasının yaşadıklarının izlerinden giden bir genç adama eşlik ediyoruz. Uzun Hikaye, kitabın başındaki okurlara geçirdiği saf duygularla içinizi ısıtan bir kitap. Listede bu kitaptan öncekilerden bu yönüyle ayrılıyor diyebiliriz. Uzun Hikaye; onu okuduğunuz süre boyunca yüzünüze sık sık tebessümler konduracak bir kitap. Kitabı okuyanlar ve daha fazlasını isteyenler için de kitabın uyarlamasının fragmanını buraya bırakıyoruz.
Hayat dediğin nedir ki? Anlaşılmaz bir sır. Kurduğumuz düzen hep böyle sürüp gidecek sanırız. Birden ip kopar, ışık söner, her şey darmadağın olur.
Uzun Hikaye, Mustafa Kutlu
5. Üç Kız Kardeş | İclal Aydın türk aile yapısını
Listemizin son kitabı diğerlerine nazaran daha kalın fakat çok daha sürükleyici bir kitap. Hatta sizi ağlatacağına, yüzde yüz garanti veremesem de, yüzde yetmişlik bir başarı oranı verebilirim. Üç Kız Kardeş; karakterlerimiz Derya, Türkan ve Dönüş’ün çevresinde gelişen aile bağlarını, çocukluk esintilerini ve yaşadıklarını anlatıyor bizlere. Aynı Uzun Hikaye’deki gibi saf sevgi hissi bu kitapta da yüreğime dokundu. Sadece saf sevgi hissiyle de kalmayıp her bir kısmında dersler çıkarmamızı da sağlıyor tabii. Kendinizi Ayvalık’ın çam kokulu sokaklarında, sımsıcak bir yuvada hissetmenizi sağlayacak bu kitapla listeyi sonlandırıyorum!
Bir evi ev yapan, içindeki sesler ve yemek kokularıdır. Sesler azaldıkça, pişen yemekler de azalıyormuş meğer…
Üç Kız Kardeş, İclal Aydın
Listemiz burada sona eriyor. Listede yer alan kitapların her biri eğer bu tarz kitapları biraz olsun seviyorsanız kesinlikle listenize eklemeniz gereken kitaplar. Okuduklarınız hakkında düşüncelerinizi paylaşmayı unutmayın! Keyifli okumalar dilerim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Kapak görselindeki tablo Eugenio Zampighi tarafından çizilmiştir
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş! :
Ama ve fakat. Lakin ama Ancak. Yalnız öyle ki de. Ancak ve ancak. Lakin ve. Ama ve fakat. Lakin ama Ancak. Yalnız öyle ki de. Ancak ve ancak. Lakin ve. Ama ve fakat. Lakin ama Ancak. Yalnız öyle ki de. Ancak ve ancak. Lakin ve. Ama ve fakat. Lakin ama Ancak. Yalnız öyle ki de. Ancak ve ancak. Lakin ve. Ama ve fakat. Lakin ama Ancak. Yalnız öyle ki de. Ancak ve ancak. Lakin ve.