Hepimizin çok yakından tanıdığı Tahereh Mafi’nin yeni kitabı This Woven Kingdom geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. Aynı isimli serinin ilk kitabı olan This Woven Kingdom ile ilgili bilmeniz gerekenleri ise bu yazıda derledik. İyi okumalar!
This Woven Kingdom
Tahereh Mafi bu üç kitaplık serinin duyurusunuz, geçtiğimiz ekim ayında yapmıştı. Çok kısa bir süre sonra ise kitabın çıkış tarihini kapağı ile birlikte paylaşarak açıklamıştı. Kitap birkaç gün önce, 1 Şubat’ta yurt dışındaki raflarda yerini aldı; Türkiye’de ise ne zaman yayımlanacağı belirsiz.1
Hepimiz, yazarı yıllar önce çıkarmaya başladığı altı kitaplık Bana Dokunma serisini biliyoruz. Fakat bu seri, yazarın önceki tüm serilerinden/kitaplarından çok daha farklı. Yazış stiliyle, konusuyla, esinlendiği temalarla Mafi bu kitabında yazar kimliğinde oldukça büyük değişiklikler yapmış.
Bir kraliyet hizmetçisi olan Alizeh’in macerasını anlatan bu kitap, her Tahereh Mafi kitabında olduğu gibi İslam kültürüne göz kırpıyor. Kitabın olay örgüsünün temelleri ise yasak aşk ve taht mücadelesi üzerine kurulmuş.
1: Yazarın Bana Dokunma Serisi Dex Yayınları tarafından Ötediyar serisi ve Sonsuz İhtimaller Denizi kitapları ise Yabancı Yayınları tarafından dilimize çevrildi. An Emotion of Great Delight’ın da bu yıl içerisinde yine Yabancı Yayınları’ndan çıkması bekleniyor. Bu yüzden This Woven Kingdom’ın hangi yayınevinden çıkacağını söylemek zor. Çıkış tarihi için ise en erken 2023 sonu gibi gözüküyor. O da kitap vakit geçmeden çevrilmeye başlanırsa.
This Woven Kingdom Neyi Konu Alıyor?
Kitabın nelerden ilham aldığına geçmeden önce, kitabın – ve dolayısıyla serinin- konusu hakkında daha detaylı bilgi sahip olmak için kitabın arka kapak yazısını beraber inceleyelim!
Arka kapak yazısından da anlayacağımız üzere ana karakterimiz Alizeh asıl kimliğini herkesten saklamak zorunda bırakılıyor. Kitapta bizi Jinn ve Clay krallıkları karşılıyor. Clay Krallığı insan ırkına sahiplik yaparken anladığımız kadarıyla Jinn Krallığı’nda da büyüye sahip kimseler yaşıyor. Prens Kamran Clay Krallığı’nın veliahttı, yani insan. Alizeh ise Jinn Krallığı’nın kayıp kraliçesi. Fakat iki krallık arasındaki husumet ve talihsiz bir kehanet sebebiyle saklanmak durumunda kalıyor. Kimsenin onu parlayan gözlerinden tanımaması için de yüzünü insanlardan saklıyor.
Biz de kitapta Kamran’ın Alizeh’in gerçek kimliğini keşfetmesini ve yavaş yavaş kehanetin gerçekleşmesini okuyoruz. Jinn Krallığı’nın insan ırkı tarafından bastırıldığı bir dünyada büyünün tekrardan canlanmasını okumak oldukça heyecanlı olacağa benziyor.
Firdevsi, İran Edebiyatı ve Çok Daha Fazlası
Tahereh Mafi, kitabı yazarken bizim yaşadığımız coğrafyaya da oldukça yakın olan birçok kültürden ilham almış. Kitap zaten İran edebiyatı ve mitolojisi üzerine kurulu. Kitaptaki çoğu karakter Mafi’nin Pers kültürüne duyduğu hayranlıktan hareketle yaratılmış. Üstelik ilham kaynaklarından biri ise Firdevsi’nin Şehname isimli manzum destanı olmuş. İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilen ve yaklaşık 60.000 beyit olan bu destan, eski İran efsanelerinden esinlenerek yazılmış ve neredeyse o zamana kadar hüküm sürmüş tüm İran krallarından bahsediyor. Bunun dışında krallığın cesur kahramanlarına ve azılı suçlularına da yer veriyor. Tahereh Mafi de Firdevsi’nin bu fevkalade eserinden olabildiğince esinlenerek yepyeni bir evren yaratmış.
Serinin ilk kitabından yola çıkarak kitabın konusunun Buz ve Ateşin Şarkıs’na çok benzediğiyle ilgili yorumlar yapanlar var. Bu yorumların kaynağı aslında çoğu kitap sitesinin ve eleştirmenin kitabı Game of Thrones’un İran mitolojisiyle birleştiği nokta olarak tanıtılmasından kaynaklanıyor. Fakat kitabı okuyanlara göre This Woven Kingdom Buz ve Ateşin Şarkısı’ndan ziyade Külkedisi ya da Uyuyan Güzel’e benziyor. Kitabın bir masal tadında yazıldığını da göz önünde bulundurunca, bu benzerlik insana pek de şaşırtıcı gelmiyor.
Kitabın Aldığı Geri Dönüşler
Okurlar kitabı okumanın oldukça zevkli olduğunu ve Tahereh Mafi’nin bu yeni tarzını oldukça beğendiklerini söylüyorlar. Fark edeceğiniz üzere Mafi kitabın kapağıyla da kariyerinin çok daha farklı bir yerinde olduğunu anlatıyor. (Kapak da güzel tasarlanmış, daha ne diyebiliriz ki…) Kapakla ilgili dikkat çeken bir diğer durum ise kapaktaki zırhın kitabın hiçbir yerinde geçmemesi. Bu da aklımıza bu zırhın serinin devam kitapları için bir ipucu olarak mı kullanıldığı sorusunu getiriyor…
Editörün notu: Sizce de kitabın kapağı Şiddetli Hazlar’a benzemiyor mu? Acaba kapakları aynı kişi mi tasarlamış diye küçük bir araştırma yaptık fakat kitapların kapak tasarımcıları farklı. Yazarın ismini silsek ben Şiddetli Hazlar’a üçüncü kitap geliyor sanırdım. 👀
Kitapla ilgili olumsuz yorumlar da yok değil. Tahereh Mafi, geçtiğimiz sene iki kitap çıkarmıştı. Bazı okurlar Bu nedenle yazarın kaleminde gözle görülebilir bir gerileme olduğunu söylüyor ve yazarın bir süreliğine dinlenmesi gerektiğini söylüyorlar. Fakat örnek verecek olursak, usta yazar Brandon Sanderson da yılda en az üç kitap çıkarıyor. Şu ana kadar kimsenin bu durumdan rahatsız olduğunu duymadık.
Evet, kitapla ilgili bilmeniz gerekenler işte bu şekilde! Bir sonraki yazıda görüşene dek hoşça kalın. Kitapla ilgili tahminlerinizi ve görüşlerinizi de yorumlara yazmayı unutmayın!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Kısa cümle. Ancak ama kısa. Oldukça kısa bir cümle. Uzun değil kısa. Kısa cümle. Ama fakat ve ile de. Kısa cümle. Uzun değil kısa. Ancak. Kısa.
Kısa cümle. Ancak ve fakat.
Yazıyı burada paylaş: