a court of silver flames
Sarah J. Maas’ın çok sevilen serisi Dikenler ve Güller Sarayı’nın dördüncü kitabı A Court of Silver Flames dün satışa sunuldu. Kitap ne zaman dilimize çevrilir bilmiyoruz ama bu yıl içinde çıkmayacağını garanti edebilirim. Kitabın konusu açıklanmadan önce herkesin kafasında kitap ne anlatacak, hangi zamanda geçecek gibi sorular dolanıyordu. Konusu ve kapağı paylaşıldıktan sonra ise Dikenler ve Güller Sarayı hayranlarının bir kısmı büyük bir şoka ve hayal kırıklığına uğradı. Biz de kolları sıvadık ve serinin hayranlarını ikiye bölen A Court of Silver Flames hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda topladık!
Hayranlar kitaptan ne bekliyordu?
Öncelikle, serinin hayranları dördüncü bir kitap beklemiyordu demek sanırım doğru olur. Feyre ve Rhysand’ınn hikayesi üçüncü kitapta mutlu bir sonla bitmişti. Buna rağmen SJM müjdeli haberi duyurduğunda malum sebeplerden dolayı kimse dördüncü bir kitabın çıkacağına şaşırmadı. Gerçi dördüncü kitapla birlikte Buz ve Yıldızışığı Sarayı’nın da haberini alınca herkesin kafası küçük bir karıştı ama olsun.
Kitabın haberi geldiği andan itibaren fanlar ardı arkası kesilmeyen tonlarca teori üretti. Bunlardan en sevileni Feyre & Rhysand ve olası çocukları hakkındaydı ama ben dahil çoğu kişi bunun gerçekçi bulmadı. Fanlar arasında dolaşan diğer teorilerden biri de Elain, Az ve Lucien üçlüsüydü. Malumunuz bu üçlü arasında alışagelmedik – alışagelmedik de şey, oğlanın biri bir kıza takıntılı ama o kız başka birinden hoşlanıyor üçgeninin perili versiyonu, neyse- bir durum söz konusu. Fakat çoğu kişi -ben- SJM’nin cinsellik olmadan bir hikaye yazmayacağını bildiği için gelecek kitabın konusunun bu olmadığından gayet emindi. Popüler teorilerden bir sonuncusu da ana hikayenin yeni bir olayla devam edeceği yönündeydi.
Gerçi işin bir de Cam Şato serisindeki olası Rhysand ve Feyre cameosu kısmı var ama işin o tarafı başlı başına ayrı bir yazıyı hak ediyor, o yüzden hiç girmeyelim.
Buz ve Yıldızışığı’nın konusu açıklandığında ise dördüncü kitabın Nesta ve Cassian tarafına kayacağı belliydi. Bundan çok kısa bir süre sonra da -ki bu bahsettiğim olaylar 2018 yılında oluyor- söz konusu kitabın ilk üç bölümü yayımlandı. Bu da fanların Nesta – Cassian teorisini kanıtlamış oldu ama yanlış hatırlamıyorsam yazar bu teoriyi 2020’nin başında doğruladı.
Kitabın kapağı bize ne anlatıyor?
Dikenler ve Güller Sarayı’nın bu yeni edisyonu 2020’nin nisan ayı civarında duyuruldu ama ne duyuru. Serinin yeni edisyonunu beğenen kişi sayısı iki elin parmağını geçmiyor sanırım ki hayranlar, A Court Of Silver Flames’in kapağının değişmesi ve orijinal kapaklara geri dönülmesi için imza kampanyası bile başlattı. Kampanyanın linkini buraya bırakıyorum, belki imzalamak isteyenleriniz olur. Açıkçası benim Skyward’ın kapağını gördükten sonra başka hiç bir şeye laf edesim kalmadı.:(
A Court of Silver Flames’in kapağında dikkatimizi çeken üç detay var: Maske, kanat, ay ve güneş. Bazı fanlar maskenin Tamlin’i temsil ettiğini düşünse de – bu kitapta da olmasın bir zahmet- çoğunluğun fikri maskenin Nesta’nın takındığı soğuk tavrını temsil ettiği yönünde. Kendisi normalde yumuş yumuş bir insan olduğundan, başkası tarafından gelecek her türlü darbeyi engellemek için böyle bir maske takıyor biliyorsunuz ki. 🤡
Kapaktaki kanat çizimi ise birden farklı anlama yoruldu. Birinci Cassian, sebebi de gayet açık. İkincisi kanatların Nesta’nın özgürlüğünü temsil ettiği ve yıllardık taktığı söz konusu bu maskeyi çıkaracağı yönünde. Üçüncüsü ise yine özgürlükle ilgili ama direkt Nesta’nın kendisi ile ilgili değil.
Hatırlayacağınız üzere Nesta ve Elain Kazan’a atılmış ve istekleri dışında peri olmaya zorlanmıştı. Son kitapta söylendiğine göre de Kazan, Elain’e kendi isteğiyle bir güç vermiş, Nesta ise hırsından ve öfkesinden -gayet yumuş yumuş biri- dolayı Kazan’dan bir şey çalmış ve Nesta’nın güçlerinin ölümle ilgili olduğu söylenmişti. İşte ben dahil büyük bir çoğunluk da kanatların Nesta’nın kazandan çaldığı o şeyle ilgili olduğunu düşünüyoruz.
başlık A Court of Silver Flames
Hayranlar çizimdeki güneş ve ayın ise Gün ve Gece Sarayı ile bağlantılı olabileceğini düşünüyor. Gece Sarayı’na yapılacak olası bir saldırıda Gün sarayı konum olarak Gece sarayına daha yakın olduğu için hayranlar kitapta Helios’u görme şansımızın yüksek olduğunu düşünüyor. Keşke görsek ama kitapta Nesta’ya gölge yapabilecek kimsenin olacağını düşünmüyorum. Ana seride Nesta ne kadar göründüyse bu kitapta da diğerleri o kadar yer alır muhtemelen. Gerçi Nesta’nın son kitapta gelip gidip sinirlerimi hoplattığını düşünürsek bence kendisi kitapta çok bile vardı.
Eğer kapaktaki çizimlerle ilgili daha fazla teori okumak isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz. Ben sadece en çok bahsedilen üç teoriyi anlattım ama Nesta çok derinlikli bir karakter olduğu için insanlar teori üstüne teori üretmiş. Gerçi kitabın çıkmasını beklerken yapılacak en zevkli -tek zevkli- aktivite bu. Bakınız ben Winds of Winter için teori üreteyim derken kitap yazdım. Ben bile yazdım ama GRRM yazamadı. :((
başlık A Court of Silver Flames
Kitap neyi konu alıyor?
Sanırım söylemem gereken ilk şey kitabın ana seriye dahil olmadığı. A Court of Silver Flames her ne kadar ACOTAR 4 adı altında yayımlansa da aynı zamanda kendi serisinin ilk kitabı. Fark ettiyseniz kitabın ismi de ilk üç -novelette’yi de sayarsak üç buçuk- kitaptan bir tık daha farklı. Editörümüz Ece Emre sizin için kitabın arka kapak yazısını dilimize çevirdi.1 Gelin hep birlikte inceleyelim.
1: Bu metin Ece Emre tarafından çevrilmiştir. Tüm hakları saklıdır. Çevirmenin izni olmadan kullanılamaz.
Kitabın arka kapak yazısı yayımlandıktan ve yazar, kitaptan cinsel içerikli bazı sahneleri sildiğini söyledikten sonra bazı hayranlar SJM’nin Nesta&Cassian arasındaki ilişkiyi biraz hızlı ilerlettiğini düşünmeye başladı. Nesta ve Cassian’ın ilişkisinin tutkulu bir hal alması için ikili arasındaki ilişkinin daha sağlam bir temele oturtulması gerektiğini düşünen fanlar, bu konuda bir hayli endişeli.
Bu konuyla ilgili kişisel fikrim yazarın cinselliği bir yazım stili haline getirdiği yönünde. Mesela Sis ve Öfke Sarayı’nın yaklaşık ilk yüz elli sayfası boyunca her bölüm başı ve her bölüm sonunda bu tarz sahneler okuduk. Nesta ve Cassian konusunu ise düşünmek bile istemiyorum çünkü yazacak onca güzel hikaye varken yazarın gidip Nesta ile ilgili bir kitap yazmış olmasını gereksiz buluyorum. Gerçi söz konusu o hikayelerin güzel olmasının sebebi yazarın yazmamış olması sanırım.
Seri okunmaya devam ettikçe yazar bu dünya ilgili kitaplar yazmaya devam edecek gibi görünüyor. Siz A Court of Silver Flames hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce böyle bir kitap gerçekten gerekli miydi yoksa bu bir para tuzağı mı? Görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.
Kapak görselindeki çizim Salome Totladze tarafından yapılmıştır.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş:
Sabah kalktım. Bugün yine geç kaldım. Dışarı çıktım. Güneş parlak harika. Saçımı yaptım. Ama fakat ve lakin. Çünkü. Yalnız ancak ama.
Güneş parlak harika. Arkadaşlar beni bekler. Yeni macera. Zor bir gün okulda bugün. Boşa vakit yok. İşte her gün böyleyim. Güneş parlak harika. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Arkadaşlar beni bekler. Yeni macera. Zor bir gün okulda bugün. Boşa vakit yok. İşte her gün böyleyim. Sabah kalktım. Bugün yine geç kaldım. Dışarı çıktım. Güneş parlak harika. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Arkadaşlar beni bekler. Yeni macera. Zor bir gün okulda bugün. Boşa vakit yok. İşte her gün böyleyim. Güneş parlak harika. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Arkadaşlar beni bekler. Yeni macera. Zor bir gün okulda bugün. Boşa vakit yok. İşte her gün böyleyim. Ama fakat ve lakin. Çünkü. Yalnız ancak ama. Ama fakat ve lakin. Çünkü. Yalnız ancak ama. Arkadaşlar beni bekler. Yeni macera. Zor bir gün okulda bugün. Boşa vakit yok. İşte her gün böyleyim. Güneş parlak harika. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Arkadaşlar beni bekler. Yeni macera.
Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Arkadaşlar beni bekler. Yeni macera. Zor bir gün okulda bugün. Boşa vakit yok. İşte her gün böyleyim. Güneş parlak harika. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Arkadaşlar beni bekler. Yeni macera. Zor bir gün okulda bugün. Boşa vakit yok. İşte her gün böyleyim. Ama fakat ve lakin. Çünkü. Yalnız ancak ama. Ama fakat ve lakin. Çünkü. Yalnız ancak ama. Arkadaşlar beni bekler. Yeni macera. Zor bir gün okulda bugün. Boşa vakit yok. İşte her gün böyleyim. Güneş parlak harika. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Arkadaşlar beni bekler. Yeni macera.
Merhaba, yazının son kısmında bahsi geçen hikayeleri aslında Maas’ın yazmamış olduğunu söylerken ne demek istediğini açıklayabilir misin 🙋🏻♀️ Daha önce böyle bir şey duymamıştım 👀