Merhaba! Bu yazımda konu bakımından özgünlükten uzak altı distopik romandan bahsedeceğim. En baştan uyarımı yapayım; bu listede sizin çok sevdiğiniz bir kitap olabilir, benim de var. Ancak o kitapları seviyor olmamız, onların klişe olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ne de olsa bir kitap hem klişe hem güzel olabilir. Hazırsak başlayalım! Orijinallikten Sınıfta Kalmış
1. Uyumsuz – Veronica Roth
Uzak bir gelecekte toplum, her biri farklı bir gücü temsil eden beş parçaya bölünmüş biçimde yaşıyor. İnsanlar on altı yaşına geldiklerinde, özelliklerine göre bu beş topluluktan birine dahil oluyorlar. On altı yaşındaki Beatrice ise kendini bu beş topluluktan hiçbirine ait hissetmiyor ve biz de onun bu uyumsuzluğunun altında yatan gerçekleri okuyoruz.
Orijinallikten Sınıfta Kalmış 6 Genç Yetişkin Distopik Roman
Uyumsuz’un popüler olmaya başladığı zamanları iyi hatırlıyorum. Taze bir popüler kültür çılgınlığı olduğu için çoğu kitapsever seriye tam puan verip favorilerine ekliyordu. Fakat objektif olarak baktığımızda, Uyumsuz’un birçok kötü ve utandırıcı yanını görebiliyoruz. Bireylerin karakteristik özelliklerine göre sınıflandırıldığı bir kast sistemi, totaliter bir rejim ve bu rejimi karşısına alacak kadar cesur bir baş kahraman… Bu ögeleri barındıran romanların sayısı epey fazla değil mi? Ayrıca hiçbir kusuru olmayan karakterler içermesi de kitabı klişe yapan bir diğer nokta.
2. Kızıl Kraliçe – Victoria Aveyard
Ülkemizde 2015’te yayımlanan ve o dönemde etrafında bir heyecan kasırgası yaratan Kızıl Kraliçe’ye büyük bir beklentiyle başlayanlardandım. Okuduktan sonra yaşadığım hayal kırıklığını tarif edemem. Önce kitabın konusundan bahsedelim.
Kitap, Kızıllar ve Gümüşler olarak ikiye ayrılan bir dünyada yaşayan Mare Barrow’u konu alıyor. Gümüşler, kanı gümüş akan, soylu ve güçlü topluluk olarak görülüyor. Kızıllar kanı kırmızı aktığı için değersiz görülen ve Gümüşler’e hizmet eden topluluk olarak karşımıza çıkıyor. Biz de sefil bir Kızıl kasabasında yaşayan Mare’in başından geçen tüyler ürpertici birtakım olayları okuyoruz. Açıkçası bana belli kriterlere göre sınıflandırılmış toplumları okumaktan gına geldi. Zekâlarına göre belli bir renge, numaraya, topluluğa ayrılan halk fikri en başta gayet ilgi çekiciydi, kabul. Fakat artık okurken sıkıldığımız bir klişeden başka bir şey değil. Kızıl Kraliçe’yi bu listeye eklememin nedeni, içerdiği toplum düzeninin klasikliği ve ana hikâyenin hiçbir derinliği olmaması.
3. Tutsak – Erin Bowman
On sekizine basan her erkeğin ortadan kaybolduğu, duvarlarla çevrelenmiş bir kasaba var. Bu kasabada hiç yetişkin erkek yok. Çünkü on sekizine giren her genç erkek, doğum gününün gecesinde ortadan kayboluyor. On sekizine az zaman kalan Gray ise bu gizemli kasabanın sırlarını keşfetmeye başlıyor.
Orijinallikten Sınıfta Kalmış 6 Genç Yetişkin Distopik Roman
İtiraf vakti: Açıkçası ben Tutsak’ı okurken eğlenmiştim, çok sürükleyiciydi. Ancak su gibi akıp gitmesi, dünyanın en klişe kitaplarından biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Okuması inanılmaz kolay, temposu da hep yüksek bir kitap. Zaten duvarlarla çevrili kasaba fikri, Labirent ve Kaos Yürüyüşü serilerinden sonra bir hayli popüler oldu. Bu klişe mekândan nasibini alan eserlerden biri de bu roman. Fakat özgün konu arıyorsanız kesinlikle uzak durmanız gereken kitaplardan.
4. Efsane – Marie Lu
Marie Lu, benim favori yazarlarımdan biri. Efsane serisi Lu’nun en iyi işi olmasa da benim gayet beğendiğim bir seri. Ancak beğeniyor olmam kitabın özgünlükten uzak olduğunu belirtmeme engel değil. Efsane’de June ve Day adlı iki karakterin kesişen yollarını okuyoruz. Bir tarafta ülkesini çok seven, müthiş bir askeri zekâya sahip olan June; diğer tarafta ise ülkenin en çok aranan suçlusu ve devlet düşmanı olan Day. Kendisi gibi asker olan ağabeyi öldürüldükten sonra June, Day’in peşine düşüyor. Ardından bu ikili, ülkelerinin karanlık sırlarını keşfediyorlar.
Orijinallikten Sınıfta Kalmış 6 Genç Yetişkin Distopik Roman
Büyük sırları olan bir devlet ve ortalığı kasıp kavuran ölümcül bir salgın hastalık, serideki en klişe unsurlar bana kalırsa. Kitaptaki her karakter, rengini hemencecik belli ediyor ve yaşanan olaylar zaman zaman okuru sıkıp kitabın dinamikliğini düşürüyor. Fakat şöyle de bir şey var: Efsane, ilk baskısını 2011’de yaptı. O zamanlarda bu tarz bir konu inanılmaz özgün olabilir. Ancak günümüz gözüyle değerlendirdiğimizde orijinallikten sınıfta kaldığı kesin!
5. Beni Seç – Kiera Cass
Edebiyat dünyasına “reality şov ve distopik roman sentezi olan kitap“ olarak ün salmış Beni Seç, Seçim serinin ilk kitabı. Yine kast sistemiyle sınıflara ayrılmış bir toplum düzeniyle karşılaşıyoruz. Şaşırdık mı? Bence hayır. Yine böyle bir düzende, mensup olduğu sınıf fark etmeksizin 35 kız kıyasıya rekabet etmek için saraya giriyorlar. Peki ne için rekabet ediyorlar dersiniz? Prensi kendilerine âşık etmek için.
Orijinallikten Sınıfta Kalmış 6 Genç Yetişkin Distopik Roman
Konusunun orijinal olmayışını geçtim, sürpriz olay barındırmaması ve yaşananların neredeyse tümünün tahmin edilebilirliği, kitaba epey puan kaybettiriyor. Sırf vakit öldürmek için okursanız bir nebze keyif alabilirsiniz. Ama beklentiye girerseniz siz de benim gibi hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Beni Seç, distopya demeye bin şahit isteyen bir kurguya sahip. Kitap aşk, ihanet ve bolca dümen içeriyor. Kraliyet entrikalarından hoşlanan okurlar için güzel bir tercih olabilir. Ancak içerdiği aşırı klişe toplum düzeni ve cringe aşk üçgeni nedeniyle kara listemize girmeye hak kazandı.
6. Kurucunun Kızı – Amy Engel
Sıra geldi Kurucunun Kızı’na. Kitabın konusunu şöyle özetleyeyim. Kıyamet sonrası Amerika’da hayatta kalmış insanlar, çitlerle çevrilmiş bir bölgede yaşıyorlar. Bu bölgede nüfus az olduğu için çocuklar genç yaşta zorla evlendiriliyor. Kurallara uymayanlar ise ceza olarak çitin dışına atılarak ölüme terk ediliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere kitapta yine bu düzeni değiştirmeye kararlı kahramanlarımız mevcut.
Romanın sunduğu post apokaliptik (kıyamet sonrası) senaryo epey zayıf. Kurucunun Kızı’nda da Beni Seç’te olduğu gibi kitabın romantik yanı, distopik yanını gölgeliyor. Üstelik bu romantiklik bayağı yavan kalıyor bana göre. Karakterler arasındaki diyaloglar da hiç doğal değil. Hâl böyle olunca kitaptan aldığınız zevk minimuma iniyor
Bahsetmek istediğim kitaplar bunlardı. Böylelikle bir yazının daha sonuna geldik. Listemde orijinal olmayan distopik romanları derlemeye çalıştım. Sizin bu listeye eklemek istediğiniz başka kitaplar var mı? Yorumlarda tartışabiliriz.
Bu yazı Okan Övez tarafından yazılmıştır.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Ama fakat ancak. Çünkü ve ama. Lakin ve fakat. Ama ancak çünkü. Fakat ve lakin. Ancak ve ancak ki.
Yazıyı burada paylaş:
piyon serisi kesinlikle eklenebilir listeye, okurken klişelikten kanser oldum