Okyanus, Canavarlar ve Aşk: Küçük Deniz Kızı Retellingleri

Okyanus, Canavarlar ve Aşk: Küçük Deniz Kızı Retellingleri

Masallar birçoğumuz için çocukluğumuzun büyük bir parçasıydı. Bir deniz kızının hikâyesinin anlatıldığı Küçük Deniz Kızı isimli masalda bunlardan biriydi. Bu yazımızda sinema ve edebiyat dünyasında Küçük Deniz Kızı uyarlamalarına göz atacağız. Bakalım bu deniz kızı başka evrenlerde neler yaşıyor?

Nedir Bu Retelling?

Retelling, yeniden uyarlama anlamına gelir. Masal, mit veya hikâyelerin; filmlere, kitaplara, dizilere ilham olmasıdır. Yazar/senarist retellingde söz konusu kurguyu ana hatlarını koruyarak yeniden yorumlar. Gelin hep birlikte edebiyat ve sinema dünyasının Küçük Deniz Kızı’na getirdiği yeni perspektiflere göz atalım.

Edebiyat Dünyasında Küçük Deniz Kızı

1. Sea Witch (Sea Witch #1) – Sarah Henning

On dokuzuncu yüzyıl Danimarka’sına bir yolculuğa çıkıyor ve Küçük Deniz Kızı masalının öncesinde yaşananları okuyoruz.. Kitabın ana karakteri Evie’nin en yakın arkadaşı Anna boğuluyor ve yaşamını yitiriyor. Bu olayın ardından Evie kasabada dışlanıyor. Sonrasında Anna’ya oldukça benzeyen bir kızın açık denizde belirmesiyle, Evie, en yakın arkadaşının yaşadığına inanıyor. İki arkadaş iki prense kalplerini kaptırdığında, Evie nihayet mutlu bir son yakalayacağını düşünüyor. Fakat sırlar, büyüler ve okyanus peşlerini bırakmıyor.

Herkes masalların sonunun nasıl bittiğini biliyor. İyiler sonsuza dek mutlu yaşarken kötüler sonsuz bir ıstıraba mecbur ediliyor. Peki bu ünlü masalların kötüleri neden kötü oldu? Küçük Deniz Kızı’nın ünlü cadısı Ursula’nın hikâyesinin anlatıldığı bu roman bir ikilemenin ilk kitabı. “Deniz kızının sesini almadan önce, kendi kalbinden vazgeçmişti.” alıntısıyla bu farklı Küçük Deniz Kızı retellingi bizce kesinlikle okunmaya değer!


2. Krallığı Öldürmek (Hundred Kingdoms #1) – Alexandra Christo

Bu kitapta bizi Kara ve Deniz olarak ikiye ayrılmış bir dünya bekliyor. Kara kendi içerisinde yüz krallığa ayrılırken okyanuslarda ise Denizler Kraliçesi hüküm sürüyor. Kraliçenin kızı ve tahtının varisi Lira ise Prens Katili olarak anılıyor. Denizler Kraliçesi kızını cezalandırmak için onu insana dönüştürüyor. Lira, en güçlü krallığın prensi olan Elian’ın kalbini almak zorunda. Ama Prens Elian aynı zamanda bir siren avcısı. Peki, bu ikilinin yolları kesişirse…Dahası aşık olurlarsa?

Krallığı Öldürmek okuru ilk cümlesinden kendine bağlıyor. Elian, Siren Avcısı, Lira ise Prens Katili. Yani, düşmandan aşka sevenler, bu retelling tam size göre! Entrika, savaş, krallıklar ve sırlar. Büyük bir çoğunluğu gemide geçen Krallığı Öldürmek, Küçük Deniz Kızı retellingi arayanlar için ilk önereceğimiz kitaplardan biri. Mutlaka okumalısınız.

3. The Mermaid’s Sister – Carrie Anne Noble

Llanfair dağlarının tepesinde bir kulübede; ana karakter Clara, kız kardeşi Maren ve teyzeleri ile birlikte yaşıyor. İkili şifalı otlar toplayıp, teyzelerinin uzak diyarlar hakkında anlattığı masalları dinliyor. Ta ki bir gün, Clara kız kardeşinin derisinin altındaki pulları keşfedene dek. Maren yavaş yavaş bir deniz kızına dönüşüyor. Okyanusa götürülmesi gerek, yoksa ölecek. Böylece Clara, Maren ve arkadaşları onu kıyıya götürmek için yola çıkıyorlar. Fakat yol uzun ve düşmanlarla dolu…

The Mermaid’s Sister hikâyeye farklı bir pencereden yaklaşıyor. Birlikte büyüdüğü ve masallar dinlediği kardeşinin deniz kızı olduğu ortaya çıkınca Clara’nın yaşadıklarına odaklanıyoruz. Şöyle bir alıntı var kitapta, “Eğer kız kardeşim bir deniz kızıysa, ben neydim?” Farklı bir retelling arayan okurlar, The Mermaid’s Sister’a mutlaka bir şans vermelisiniz.

4. The Little Android (The Lunar Chronicles #0.6) – Marissa Meyer

Mech6.0, diğer androidlerden oldukça farklı. İnsana ait özellikleri olan yüksek işlevli Mech6.0, bir donanım mühendisinin hayatını kurtarıyor. Bu yüzden vücudu yok oluyor ve programlanmasında bir hata keşfediyor.

Ay Günlükleri serisinin hemen öncesinde geçen The Little Android, bir Küçük Deniz Kızı retellingi olmasına rağmen bir deniz kızını konu edinmiyor. Ana karakter bir android! Ay Günlükleri serisinden birkaç karakterle birlikte bu kısa öyküde karşımıza Cinder da çıkıyor. Aynı anda hem tatlı hem karanlık bir retelling. Bu kısa hikâye, aynı zamanda Ay Günlükleri serisinden öykülerin yer aldığı Uzak Yıldızlar isimli kitapta da bulunuyor. Bir deniz kızı hikayesi nasıl bir android üzerinden uyarlanabilir diyorsanız, The Little Android’i kaçırmamalısınız!

5. The Surface Breaks – Louise O’ Neill

İrlanda kıyılarında geçen bu kitabın ana karakteri ataerkil bir krallığın prensesi olan Gaia. Oldukça otoriter olan babası deniz kralına göre, deniz kızları sessiz, güzel ve itaatkar olmalı. Gaia ise kontrolcü babasından kurtulmanın hayalini kuruyor. Genç bir denizciyi ölümden kurtardıktan sonra deniz cadısıyla bir anlaşma yapıyor. Biz de karakterin bu süreçte yaşadıklarını okuyor, babasının kontrolünden çıkmaya çalışmasına tanık oluyoruz.

Feminist bir Küçük Deniz Kızı retellingi olan The Surface Breaks, Disney tadında tatlı bir hikaye sunmuyor. Kitap oldukça karanlık ve çarpıcı bir olay örgüsüne sahip. Romanın feminist perspektifi yalnızca Gaia’nın yaşadıklarıyla sınırlandırılmıyor. Deniz Cadısı da bu bakış açısından nasibini alıyor.“Bana ‘cadı’ demekte ısrar eden baban. Bu, erkeklerin kendilerinden korkmayan, kendilerine söyleneni yapmayı reddeden kadınlara taktığı bir tabir.” Gerçekten özgün bir retelling arayışındaysanız, The Surface Breaks tam aradığınız kitap!

6. Angel’s Hill (Angel’s Hill #1) Osamu Tezuka

Angel’s Hill, bir deniz kızı prensesi olan ana karakter Luna’nın hayatını anlatan bir manga serisi. Luna, Meleğin Adası’nın kurallarını çiğnediğinden cezalandırılarak bir deniz kabuğuna konuyor. Sonrasında bir gemide insanlar tarafından kurtarılıyor ve hikâye Luna’nın başına gelenler etrafında dönüyor.

Retellingleri okumayı seviyorsanız ama romanlardan sıkıldıysanız Angel’s Hill’e göz atmanızı öneririz! Çünkü edebiyatın görsellikle birleştiği uyarlamalar, bizce retelling okurlarının gözlerinden kaçmaması gerekenlerden. Manganın babası lakaplı Osamu Tezuka, Disney’in Japonya’daki eşiti olarak anılıyor. Yazarın bu unvanı nasıl kazandığını anlamak çok zor olmasa gerek.

7. Part Of Your World (Değiştirilmiş Bir Masal) – Liz Braswell

Peki ya, Ursula kaybetmeseydi? Disney’in Değiştirilmiş Masallar serisi, “Hikâyelerin kötüleri kaybeden olmasaydı neler olurdu?” sorusuyla yola çıkmış bir seri. Birçok karakterin konu edindiği bu seride elbette Ariel’e de rastlıyoruz. Part Of Your World, Ursula’nın karada Eric’in krallığını yönettiği bir dünyada geçiyor. Ursula gözünü yeniden Atlantis’e diktiğinde Ariel karaya dönmek zorunda kalıyor.

Betabyou tarafından yayımlanan bu serinin şimdiye kadar dört kitabı dilimize çevrildi. Çevrilen bu kitaplarda; Pamuk Prenses, Sindirella, Jasmine ve Aurora’nın hikâyelerine konuk olduk. Yayınevi Instagram’da paylaştığı son gönderide okurlarından sıradaki Değiştirilmiş Bir Masal kitabını seçmesini istedi. Belki de Ariel’in hikâyesine beklediğimizden daha kısa bir sürede kavuşuruz!

Sinema Dünyasında Küçük Deniz Kızı

8.The Little Mermaid (1989)

Hikâyenin klasik Disney versiyonunda, Ariel yasak olan yüzeyi merak ediyor. Babası Kral Tration ise insanların tehlikeli olduğunu, uzak durmasını söylüyor. Ariel gemi enkazlarında dolaşarak insanlara ait eşyalar arıyor. Bir gün, Ariel fırtınada boğulmak üzere olan Prens Eric’i kurtarıyor ve ona aşık oluyor. Böylece, hikâye başlıyor.

Hepimizin mutlaka izlediği, izlemese de en azından duyduğu 1989 yapımı animasyon, sevimli bir aşk hikâyesi çiziyor. Ariel bu filmde meraklı, arkadaşlarını, ailesini seven, inatçı ve şarkılar söyleyen biri olarak resmediliyor. Filmin başarısından sonra Disney hem ikinci bir film hem de Ariel’in maceralarının konu edinildiği bir çizgi dizi yayımladı. Animasyonları hiçbir uyarlamaya değişmeyenlerin bu filmi tekrar izlemelerini öneririz!

9. The Little Mermaid (2023)

Ariel’i Halle Bailey’in canlandırdığı bu film, duyurulduğundan beri birçok tartışmaya ev sahipliği yaptı. Yapımın oyuncu kadrosunda Daveed Diggs, Art Malik, Javier Bardem, Melissa McCarthy gibi isimler yer alıyor. Film klasik Disney versiyonunun bir live action uyarlaması olarak karşımıza çıkıyor. Bildiğiniz gibi Disney 2014 yılında yayımlanan Maleficent’ın yakaladığı başarıdan sonra popüler hikâyeleri live action olarak tekrardan ekrana uyarlama kararı almıştı.

Fakat bu uyarlamaların birçoğu negatif yorumlarla karşılaştı. 26 Mayıs tarihinde vizyona giren The Little Mermaid’de elde ettiği büyük hasılata rağmen beğenilmeyen yapımlar arasında yer aldı. Disney’in live action olarak yayımlanacak sıradaki filmi Pamuk Prenses hakkında olacak.

İncelemeniz gereken diğer Küçük Deniz Kızı retellingleri:

  • Zavallı Şanssız Ruh (Villains #3) – Serena Valentino
  • The Little Selkie (Timeless Fairy Tales #5) – K.M Shea
  • Of Sea and Song (Daughters of Eville #3) – Chanda Hahn
  • Little Mermaid (2016)
  • The Little Mermaid (2018)

Böylece listemizin sonuna geldik. Bu yazımızda sizlere edebiyat ve sinema dünyasından birbirinden güzel Küçük Deniz Kızı retellinglerine göz attık. Yine hatırlatalım, bu masallarla büyümüş de olsak, eh nihayetinde bunlar yalnızca bir masal. Sesinizi bulmak için bir prense ihtiyacınız yok. Okyanus, Canavarlar ve Aşk’ta buraya kadar, başka yazılarda görüşmek üzere!

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Okumayı ve okuduklarım hakkında yazmayı çok seviyorum. İnstagram hesabımda, Wannartta ve blogumda uzun süre kitap/film incelemeleri yazdım. Şimdiyse Bibliyoraf’ta yazarım!
Yazı oluşturuldu 14

Okyanus, Canavarlar ve Aşk: Küçük Deniz Kızı Retellingleri” için bir görüş

  1. Küçükken kendini denizkızı sanan, denizlerin sonsuzluğuna ve farklı evrenlere ilgi duyan birisi olarak bu yazı beni çok heyecanlandırdı. 💖 Kalemine sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.