Nobel Edebiyat Ödülü'nün Sahibi Abdulrazak Gurnah Oldu!

Nobel Edebiyat Ödülü’nün Sahibi Abdulrazak Gurnah Oldu!

Edebiyat dünyasının en prestijli – ve en tartışmalı – ödülü olan Nobel Edebiyat Ödülü her yıl olduğu gibi bu yıl da sahibiyle buluştu! Bu yılki çekişmeli adaylıkların getirdiği tartışmanın ardından Abdulrazak Gurnah Nobel’i eve götürdü. Daha şimdiden sosyal medyada pek çok münakaşaya sebep olan Zanzibar asıllı yazarın adını sürekli duymaya başlayacağız gibi gözüküyor.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün Yeni Sahibi

Nobel Prize in Literature: Read About Abdulrazak Gurnah's Books - The New  York Times

1901’den beri her yıl belirli kategorilerde ödül veren İsveç Akademisi’nin Nobel Ödülleri bu yıl da başkent Stockholm’de canlı yayın aracılığıyla YouTube üzerinden yayınlandı. İsveç Akademisi Daimi Sekreteri Mats Malm, Gurnah’ın “Kültürler ve kıtalar arasında sömürgeciliğin etkilerini ve sığınmacıların kaderini ödünsüz ve merhametle ele alması” nedeniyle Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldüğünü açıkladı. Diğer bir yandan İsveç Akademisi Nobel Komitesi Başkanı Anders Olsson, “Yazdığı 10 romanda sürekli olarak büyük bir sevecenlikle Doğu Afrika’da sömürgeciliği ve bunun yerlerinden edilmiş ve göç etmiş bireyler üzerindeki etkisini ele alıyor,” sözleriyle Gurnah’ı tebrik etti. Gurnah, Nobel Ödülü’nün dışında On Milyon İsveç Kronu’nun da sahibi oldu.

Peki Abdulrazak Gurnah Kim?

Zanzibar asıllı ve Tanzanyalı, yetmiş üç yaşındaki Abdulrazak Gurnah Nobel serüveni öncesinde Booker, Whitbread ve Los Angeles Times Kitap Ödülleri’nde de Cennet kitabıyla adını duyurmuştu. Gençlik yıllarında ülkesini öğrenci olarak terk eden yazar Birleşik Krallık’da bulunan Kent Üniversitesini doktora derecesiyle tamamladı. İlerleyen yıllarda ise yine aynı üniversitede dersler vermeye başladı. 2006 yılında ise Kraliyet Edebiyat Topluluğuna (Royal Society of Literature) seçildi. Şu anda İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşamını sürdüren yazarın kitaplarının teması Doğu Afrika sahillerine dayanmakta.

Kitapları ve Diğer Yaptığı İşler

Paradise (Gurnah novel) - Wikipedia

Özellikle Cennet isimli kitabıyla adını tüm dünyaya duyurmayı başaran başarılı yazar, anadili Svahili olmasına rağmen kitaplarını İngilizce kaleme alıyor. Terkediş kitabında sömürgeciliğin temel taşlarına kültürel çatışmalar ile değinirken, Kumdan Yürek’de kendi hayatının aynasını kurguyla buluşturuyor. Edebiyat dünyasına göre Gurnah’ın kitapları ‘göçün getirebileceği yabancılaşma, yalnızlaşma ve yurt sahibi olabilmek için oluşan ruhani arayışın sorunları’ olarak tanımlanıyor. Çağdaş Afrika Edebiyatının bu önemli temsilcisi Gurnah’ın Deniz Kenarında, Sessizliğe Hayranlık, Kumdan Yürek, Son Hediye ve Terkediş isimli romanları İletişim Yayınları etiketiyle dilimize kazandırıldı. Cennet ise Adam Yayıncılık tarafından çevrildi.

Romanları dışında Essays on African Writing’in iki cildinin editörlüğünü yaptı. V.S Naipaul, Salman Rushdie ve Zoë Wicomb da dahil olmak üzere sömürge sonrasında hayatta kalan çağdaş yazar hakkında makaleler yazdı.

2021 Nobel Edebiyat Ödülleri Favori Listesindeki Diğer Yazarlar ve Tartışmalar

Bu yıl Gurnah dışında elbette pek çok yazarın adı adaylar listesinde yer almıştı. Yine her yıl olduğu gibi bu yıl da bir favori listesi ödül töreni öncesinde yayınlanmıştı fakat gariptir ki Abdulrazak Gurnah’ın adı bu listede yer almıyordu. Peki bakalım hangi ünlü isimler bu listedeydi? Annie Ernaux, Haruki Murakami, Margaret Atwood, Stephan King, Neil Gaiman (kısa liste adayı), Dubravka Ugresic, Jon Fosse, Jamaica Kincaid ve dahası.

Özellikle son üç yıldır törenleri belirli sebeplerden gündem olan İsveç Edebiyat Akademisi, bakalım bu yıl ne kadar konuşulacak. Geçen yıl maalesef COVID-19 pandemisi sebebiyle ödül töreni fiziksel olarak gerçekleştirilememişti. Hem İsveç Krallığı’nın pandemi nedeniyle aldığı önlemler hem de pek çok ülkenin kötüye giden vaka sayıları sebebiyle tören sanal olarak gerçekleştirilmişti. Ödülün sahibi ise Amerikalı şair Louisie Glück olmuştu. 2019’da ise ödül aynı anda iki kişiye verilmişti çünkü 2018 yılında akademi, cinsel taciz suçlamaları sebebiyle çalışmalarını durdurmuştu. Tören 2018 yılında ertelenirken, 2019 yılında her iki yılın ödülü sahipleriyle buluşmuştu. 2016 yılında ise Bob Dylan’ın ödülü kazanması pek çok kişi tarafından olumsuz karşılanmıştı. Bu yıl için ise ne yönde tepkilerin alınacağı meçhul.

Abdulrazak Gurnah, kitapları ve çalışmalarıyla kuşkusuz önemli bir yazar. Fakat bu yine de yazarın Nobel alması hakkında çıkan tartışmalara engel olmadı. Peki sizin bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler? Gurnah’ın ödülü alacağını tahmin etmiş miydiniz? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

nobel edebiyat

Kısa cümle. Bu cümle kısa. Uzun değil. Erdeniz neden inatla uzun cümle yazıyorsun. Neden kısa cümle yazılmıyor. Neden ben bunlarla yğraşmak zorunda kalıyorum. Kısa cümle. Cümle kısa. Oldukça kısa. Çok kısa. Bu cümle fazlasıyla kısa. Kısa. Bak kısa. Valla kısa. Kısa. Çok kısa. Kısa. Kıpkısa. Kısa. Kısa cümle. Bu cümle kısa. Uzun değil. Erdeniz neden inatla uzun cümle yazıyorsun. Neden kısa cümle yazılmıyor. Neden ben bunlarla yğraşmak zorunda kalıyorum. Kısa cümle. Cümle kısa. Oldukça kısa. Çok kısa. Bu cümle fazlasıyla kısa. Kısa. Bak kısa. Valla kısa. Kısa. Çok kısa. Kısa. Kıpkısa. Kısa. Kısa cümle. Bu cümle kısa. Uzun değil. Erdeniz neden inatla uzun cümle yazıyorsun. Neden kısa cümle yazılmıyor. Neden ben bunlarla yğraşmak zorunda kalıyorum. Kısa cümle. Cümle kısa. Oldukça kısa. Çok kısa. Bu cümle fazlasıyla kısa. Kısa. Bak kısa. Valla kısa. Kısa. Çok kısa. Kısa. Kıpkısa. Kısa.

ama fakat ama. fakat ama lakin. ancak ve ama.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

ama fakat ancak

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.