Bu 10 Kasım da her yıl olduğu gibi hüzünlüyüz. Mustafa Kemal Atatürk’ün 83. ölüm yıldönümünde yine onu arıyor, anıyoruz. Çağının çok ilerisinde, modern dünyaya uyum sağlamış çok güçlü bir lider olan Atatürk, aynı zamanda sıkı bir okuyucuydu. Her ne kadar hayatının büyük bir kısmını Türk milletinin bağımsızlığı için savaşarak geçirdiyse de 3.997 kitap okuyarak kendisini entellektüel açıdan da geliştirmeyi ihmal etmemişti. Biz de onun izinden giderek sizler için Atatürk’ün favori kitaplarını derledik. Hepinize iyi okumalar!
1. Çalıkuşu // Reşat Nuri Güntekin atatürk
Atatürk okuma listemize kendisinin favorilerinden biriyle başlamak istedik. Roman ulu önderin favorilerinden biri olmakla beraber aynı zamanda başucu kitabıdır. Bununla birlikte bir rivayete göre de Atatürk’ün bu kitabı yanından hiç ayırmadığı söylenir. Reşat Nuri Güntekin’in bu ölümsüz klasiği, ana karakterimiz Feride’nin hikâyesini anlatıyor. Roman Feride’nin yabancı bir şehirde, otel odasında küçüklük ve genç kızlık anılarını yazarken o zamanlara dönmesiyle başlıyor. İstanbullu bir subayın kızı olan karakterimiz annesinin ölümü sonrası babaannesinin yanına gönderiliyor. Lakin babannesinin de vefatıyla birlikte babası Feride’yi yatılı bir okula veriyor. Bu okulda da yaramazlıklarından dolayı arkadaşları arasında “Çalıkuşu” adıyla anılmaya başlıyor. Yatılı okulda okuduğu zamanlarda yazlarını teyzesinin evinde geçiren Feride, kısa zamanda teyzesinin oğlu Kamuran’a tutuluyor. Kamuran ile nişanlanmasıyla birlikte hayatını değiştiren bir mektup olan kızımız Anadolu’ya giderek öğretmenlik yapmaya başlıyor. Öğretmenlik mesleği ile ülkenin her köşesini gezen Feride; aşk, aile ve fedakarlık üstüne anılar biriktiriyor.
Türk Edebiyatı’nın en meşhur romanlarından biri olan Çalıkuşu, bize zamansız bir atmosfer sunuyor. Reşat Nuri Güntekin şaheserinin unutulmaz kurgusu ve gerçekçi karakterleriyle okuyucuya edebi bir şölen yaratıyor. Atatürk’ün de en sevdiği kitaplardan biri olan bu eser sizi etkileyici dünyasına çağırıyor.
2. Beyaz Zambaklar Ülkesinde // Grigory Petrov
Listemize Atatürk’ün herkesin okumasını tavsiye ettiği ve eğitim müfredatına koyduğu bir kitapla devam ediyoruz. Grigory Petrov Rusya’nın en büyük gazeteci ve yazarlarından biri. Dolayısıyla kendisinin başyapıtı olan Beyaz Zambaklar Ülkesinde de edebiyatın kült eserleri arasında gösteriliyor. Bu güçlü kitap, uzun yıllar başka ülkelerin egemenliği altında kalmış bir milletin nasıl egemenliğini ve gücünü kazandığını anlatıyor. Kitabında Finlandiya’yı anlatan yazar; ülkenin ekonomik, politik ve sosyal kalkınmasını inceliyor ve Finlandiya’nın destansı bir portresini sunuyor.
Medeniyete ve ayakları üstünde duran bir topluluğa adanmış bir eser olan Beyaz Zambaklar Ülkesinde, yeni Türkiye’nin ilk günlerine de ışık tutuyor. Yazarın özgün anlatımı, gerçekçi karakter portreleri ve etkileyici fotoğraflarıyla kitap son derece çarpıcı bir anlatı ortaya koyuyor. Yüzyıllar boyunca okunmaya devam edecek kült eserlerden olan Beyaz Zambaklar Ülkesinde, okundukça Türkiye’de olduğu gibi başka ülkelerin de kuruluş ve kurtuluş hikayelerine ilham kaynağı olacaktır.
3. Türkçülüğün Esasları // Ziya Gökalp atatürk
Türkçülüğün Esasları, ünlü edebiyatçı Ziya Gökalp’in Türkçülük politikası üzerine kaleme aldığı, edebiyatın önemli kitaplarından biri. Atatürk’ün de başucu kitaplarından biri olarak gösterilen bu eser, yıllardır önemini korumaya devam ediyor. Türkçülüğün Esasları, bir filozof ve sosyolog olarak Ziya Gökalp’in Türk devletinin sosyal katmanlarını incelediği bir kitap. Yazarın uzun araştırmalar ve incelemeler sonucu ortaya çıkan bu kitap İslamcılık ve Osmanlıcılık kültürlerinden nasıl Türkçülük ve millet anlayışına geçtiğimizin panaromasını çiziyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasıyla beraber ideolojik bir çöküntü döneminde Ziya Gökalp, siyasi, felsefi, kültürel ve ekonomik açılardan Türk milletinin geleceğini ele alıyor.
Türk Edebiyatı’nın en büyük yazarı Ziya Gökalp bu kitabında araştırmacı kimliğiyle öne çıkıyor. Türk milletini her açıdan inceleyen yazar edindiği bulgularla ölümsüz bir eser ortaya koyuyor. Türkçülüğün Esasları, millet olmanın gerçeklerini ortaya koyan son derece güçlü bir anlatı.
4. Toplum Sözleşmesi // Jean-Jacques Rousseau
Sıradaki kitabımız Fransız edebiyatının ölümsüz kalemlerinden geliyor. Rousseau’nun bu eserini bir rehber niteliğinde tasarlanmış. Kitap, rasyonel bir toplum anlayışı ve kişisel alan üzerine kurulmuş bir anlatı sunuyor. Yazar eserinde uygarlığın başından itibaren toplum yapısını ve İnsanın kişisel alanı ve toplum olmanın getirilerini irdeliyor. Bununla birlikte insanın özgür irade ve toplum iradesi kavramlarını da inceliyor. Rousseau bu ölümsüz eseriyle insanların geçmişten gelen alan tanımına karşı Fransız İhtilali ve birçok savaşların fitilini ateşleyerek tüm sosyal tabuları yıkıyor.
Felsefi ve siyasi yönüyle Toplum Sözleşmesi, tüm zamanların en önemli kitaplarından. Yüzyıllar boyunca Atatürk gibi büyük liderlerin başucu kitabı olmuş bu eser, günümüzde bile etkisini koruyor. Bu kült kitap Rousseau’nun dinamik dili ve sosyolojik araştırmalarıyla adeta hayat buluyor. Okuyucuları derinden etkileyen ve toplum kavramına bakış açınızı değiştirtecek Toplum Sözleşmesi, herkesin ölmeden önce okuması gereken kitaplardan biri.
BONUS: Nutuk atatürk
Bu listemizi Atatürk’ün tüm Türklere ama özellikle gençlere adadığı Nutuk’tan bahsetmeden bitirmek olmazdı. Büyük Atatürk’ün yol haritası niteliğinde olan Nutuk, yıllar boyunca birçok millete ilham olmayı başardı. Eserimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ağzından Kurtuluş Savaşı ve yeni Türkiye’nin ilk dönemlerini anlatıyor. Başka bir deyişle 19 Mayıs 1919 yılında başlayan mücadelemizden 1927 dönemine kadarki zamanı kapsıyor. Yazılırken dönemin telgraflarından yararlanılan Nutuk, Cumhuriyet Dönemi’nin oldukça organik ve özgün bir anlatısı olarak karşımıza çıkıyor.
Mustafa Kemal Atatürk sadece Türkiye’nin değil dünyanın gördüğü en büyük liderlerden biri. Bununla birlikte Atatürk, en büyük eseri olarak bizlere Türkiye Cumhuriyeti’ni bırakmıştır. Bu ülkenin geleceği olarak bizlerin de en büyük görevi geçmişimizi en iyi şekilde öğrenmektir. Biz de ulu önderin ölümsüz eseri Nutuk’u tüm okuyuculara öneriyoruz. Atatürk’ün izinden ilerlediğimiz süre boyunca onun ilkeleriyle gösterdiği yolda ilerleyeceğimize ant içiyoruz!
Türkiye Cumhuriyeti durdukça Atatürk’ün ışığı bizi aydınlatmaya devam edecek. Bu yazımızda sizlere ulu önder Ataürk’ün sevdiği ve önerdiği kitaplardan öneriler sunduk. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını şükranla anıyoruz. Seçtiğimiz kitaplar arasında sevip sevmedikleriniz, unuttuklarımız arasından da önerileriniz varsa bizlerle paylaşmayı unutmayın. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere, kendinize çok iyi bakın!
ama fakat ancak. Lakin çünKü. VEYA YA DA .
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: