Sonu Gelmeyen Cinayetler, Kaydedilen Podcastler: Mabel Mora'nın Okuma Listesi

Sonu Gelmeyen Cinayetler, Kaydedilen Podcastler: Mabel Mora’nın Okuma Listesi

Başrollerini Steve Martin, Martin Short ve Selena Gomez’in üstlendiği Only Muders In The Building son dönemlerin en iyi gizem-komedi dizisi olarak görülüyor. Biz de dizinin sevilen karakterlerinden Mabel Mora’nın önerebileceği kitapları sizin için derledik! mabel mora

Mabel Mora Okuma Listesi | Bibliyoraf

Gerçek bir suça dayanan hikâyelere zaafı olan Mabel, bunu okuduğu kitaplara da yansıtırdı diye düşünüyorum. Bu yüzden de “Mabel Mora ne okurdu?” sorusunun cevabı gizem, gerilim ve polisiye kitapları oldu. Kült eserlerdense biraz da çağdaş edebiyata yönelirdi diye düşünüyorum. Çünkü Agatha Christie, Jo Nesbo ya da Daphne du Maurier gibi yazarları muhtemelen 20 yaşından önce okudu. Ayrıca büyük bir çoğunlukla kadın yazarların kitaplarını okuyacağını düşünüyorum.

Bence Mabel’ın favori yazarı Tess Gerritsen olurdu. Dan Brown’ın kitaplarını da sevmezdi diye düşünüyorum. Peki sevdiği ve önerdiği diğer kitaplar hangileri mi olurdu? Hadi gelin birlikte inceleyelim.

1. İyi Bir Kızın Cinayet Rehberi (İyi Bir Kızın Cinayet Rehberi #1)- Holly Jackson

Mabel Mora Okuma Listesi | Bibliyoraf

Holly Jackson’ın aynı isimli serisinin ilk kitabı olan roman, Pippa isimli lise öğrencisinin bir cinayeti çözmesini anlatıyor. Yıllar önce okulun popüler kızı Andie öldürülüyor ve bu cinayetin sorumlusu olarak erkek arkadaşı Sal gösteriliyor. Sal’in de intihar etmesi ile dosya kapatılıyor. Fakat Sal’i tanıyan Pippa, cinayeti onun işlemediğinden neredeyse emin. İşte tam da bu yüzden okul projesine bu cinayeti konu etmeye karar veriyor ve tüm düğümleri çözmeye çalışıyor.

Kitabın konusunu size de dizinin ilk sezonunu hatırlatmıyor mu? Birinci sezonda Mabel da yakından tanıdığı birinin işlemediği bir suçtan ötürü suçlandığını görmüş ve bu suçu çözmeye çalışmıştı. Tam da bu sebepten Mabel’ın bu kitabı çok beğeneceğini düşünüyorum.

2. Yanlış Yer Yanlış Zaman Gillian McAllister

Mabel Mora Okuma Listesi | Bibliyoraf

Kitap, tesadüfen oğlunun bir adamı öldürmesine şahit olan bir anneyi konu alıyor. 18 yaşındaki oğlunun gece eve dönmesini bekleyen Jen, camdan dışarı baktığında bu olaya tanık oluyor. Gördükleri karşısında şok olan karakter oğlu polis karakoluna götürüldükten sonra ne yapacağını bilemiyor. Ertesi gün oğlunu kurtarmak için daha iyi bir plan yapma umuduyla uyuyor. Fakat ertesi gün asla gelmiyor. Çünkü sabah uyandığında cinayet gecesinden bir gün öncesinde olduğunu fark ediyor. Oğlunun birini öldürmesine engel olmak isteyen bu anne, her gün bir önceki güne uyanıyor. Karakter gerçekleri öğrenmek için geçmişin peşine düşüyor.

Yanlış Yer Yanlış Zaman bana yine ilk sezonu hatırlatan kitaplardan biri. Jen’in cinayeti engellemek için sürekli geriye gitmesi, Mabel’ın Tim Kono cinayetini çözmek için geçmişte yaşananları çözmeye çalışmasıyla benzer bir olay örgüsüne sahip. İki karakterde de geçmişte yaşananların gelecekteki olaylarla olan alakasını çözmeye çalışıyor.

3. Bir Bedenin Gerçeği – Alexandria Marzano Lesnevich

Lesnevich’in hukuk stajı sırasında karşılaştığı bir davayı anlatan bu eser, oldukça kan dondurucu bir cinayeti konu alıyor. Jeremy Guillory 1992 yılında ortadan kayboluyor. Oğlunu bulamayan Anne, belki Jeremy’i görmüştür diye hemen komşusunun kapısını açıyor. Kapıyı açan Rİcky, küçük çocuğun kaybolmasına çok üzüldüğünü ama onu görmediğini söylüyor. Daha sonra da Jeremy’i bulmak için yapılan arama çalışmalarına katılıyor. Fakat Jeremy’nin cesedi aslında burunlarının dibinde, Ricky’nin odasındaki dolabın içinde, battaniyelere sarılmış şekilde duruyor.

Mabel, yaşanmış suç hikâyelerini okumayı ve gerçek suçların ardındaki gizemi çözmeyi çok seviyor. Bu yüzden de yazarın kendi geçmişle harmanlayarak yazdığı Bir Bedenin Gerçeği, onun için oldukça çarpıcı bir okuma olacaktır. Dizinin ikinci sezonunda bir suçun odak noktasında olmanın Mabel’ı nasıl etkilediğini izlemiştik. İşte tam da bu sebepten Alexandria’nın hikâyesinde kendisini bulacağını düşünüyorum.

4. Keskin Şeyler – Gillian Flynn

Mabel Mora Okuma Listesi | Bibliyoraf

Roman, gazeteci olan Camille Preaker’ın başından geçenleri anlatan bir psikolojik gerilim kitabı. Karakter, doğup büyüdüğü kasabada gerçekleşen bir dizi cinayeti araştırmak için kasabaya geri dönüyor. Fakat bu dönüş eski karabasanları da beraberinde getiriyor. Çünkü Camille’in peşinde olduğu hikâye, sekiz yıldır konuşmadığı annesi ve neredeyse hiç tanımadığı üvey kız kardeşini de kapsıyor. Biz de karakterin hem cinayetler hem de kendi geçmişi hakkındaki gerçeği bulmaya çalışmasını okuyoruz.

Bence Mabel popüler eserler yerine, yazarların gölgede kalmış diğer kitaplarına şans veren okurlardan biri. Bu yüzden de listeye Kayıp Kız yerine Keskin Şeyler’i aldım ama Flynn kesinlikle Mabel’ın favori yazarlarından biri olurdu. Ayrıca bu roman da “geçmişi çözerek şimdiki zamanda yaşanan suçları açığa çıkarmak” temasında yazılmış.

5. The Tower Treasure (Hardy Kardeşler #1) – Franklin W. Dixon

Mabel Mora Okuma Listesi | Bibliyoraf

Dixon yaklaşık 100 yıl önce yazmaya başladığı Hardy Kardeşler serisi, Frank ve Joe adında iki kardeşin atıldığı maceraları konu alıyor. Serinin ilk kitabı kardeşlerin, bir avukata mesaj iletmeleri için yola çıkmalarıyla başlıyor. Fakat daha mesajı iletemeden bir araba onları ezmeye çalışıyor. Arkadaşlarının çalınan arabasıyla başlayan macera, kardeşlerin gizli bir kulenin varlığını öğrenmesiyle bambaşka bir yere evriliyor. Nancy Drew karakterinin de çıkış noktası olan bu seri, toplamda 100den fazla kitaba sahip! Dilimize ise yalnızca birkaç tanesi çevrildi.

Konu Mabel Mora’nın okuma listesi olur da Hardy Kardeşler liste kendilerine yer bulmaz mı? Dizide de önemli bir yeri olan bu seri, muhtemelen karakterin evinin bir duvarını işgal ediyordur. Çünkü Mabel’ın Hardy Kardeşler serinin eksiksiz her kitabına sahip olduğuna çok eminim.

6. Perşembe Günü Cinayet Kulübü (Perşembe Günü Cinayet Kulübü #1 ) – Richard Osman

Mabel Mora Okuma Listesi | Bibliyoraf

Sessiz sakin bir kasabada yaşan dört emekli arkadaş, beyin jimnastiği olsun diye her perşembe buluşup bulmaca çözüyorlar. Fakat bu bulmacalar seksenli yaşlarındaki insanlardan bekleyeceğiniz üzere gazete kupürlerinden alınmıyor. Elizabeth, Joyce, İbrahim ve Ron; bu küçük kulüplerinde çözülmemiş cinayetleri ele alıyor, katilin kim olduğunu bulmaya çalışıyorlar. Hemen yanı başlarında biri öldürüldüğünde ise cinayet kulübü bu sefer yeni işlenmiş bir davaya bakmak için kolları sıvıyor.

Yaşlı insanlar ve çözülmeyi bekleyen bir cinayet vakası mı? Bu kitabın adı “Ben Mabel’ın Favori Kitabıyım” olsa, Only Murders In The Building’le olan benzerliği daha az dikkat çekerdi. Mabel, Charles ve Oliver’ın aklının davaları çözerken nasıl çalıştığını anlamak için bu kitabı mutlaka okuyacaktır. Hatta Kanlı Mabel’ın ikiliye kitaptaki karakterlerin ismiyle sesleneceğinden emin gibiyim. 🙂

Yazının sonuna geldik. Siz Mabel’ın okuma listesine hangi kitapları eklerdiniz? Düşüncelerinizi yorumlara yazmayı unutmayın!

Ama ancak fakat. Çünkü ya da. Ve ile de. Ancak ve ancak. Çünkü fakat.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Mabel mora mabel mora mabel mora mabel mora

Yazıyı burada paylaş:

Dedesinin kitaplarıyla büyüyen Selin, distopik ve fantastik dünyaların bir numaralı fanı. Sitede çıkan yazıların altında gömülmediği zamanlarda her tarafa nazar boncuğu emojisi koyuyor.
Yazı oluşturuldu 92

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.