Bir Alternatif Tarih Romanı: Kurttan Kurda

Bir Alternatif Tarih Romanı: Kurttan Kurda

Ryan Graudin’in 2015 yılında yayımlanan genç yetişkin türündeki alternatif tarih temalı fantastik eseri Wolf by Wolf ülkemizde Kurttan Kurda adıyla 2018 yılında Pegasus Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap nedendir bilinmez ülkemizde çok fazla okura ulaşamamış olsa da dünyada fazlasıyla sevildi ve ilgi gördü. Goodreads’teki olumlu yorumlar ve 4.11 gibi bir puan bence hiç de göz ardı edilemeyecek bir şey.

1953’teyiz ve Soykırım Devam Ediyor

Kurttan Kurda

Alternatif geçmiş kurgusu gençlik edebiyatında çok sık rastlanan bir şey değil. Ya da bu tür konulara ben çok seyrek rastlıyorum, bilemiyorum. Bildiğim şey, bence geçmiş üzerinden yaratılan alternatif dünya kurgularının çok cezbedici olduğu. “Olmasaydı ne olurdu” sorusuna farklı cevaplar bulabilmek ürkütücü olduğu kadar da heyecan verici.

Kurttan Kurda beni her daim etkilemiş olan İkinci Dünya Savaşı üzerinden yaratılmış bir alternatif dünya kurgusu. Savaş tersi yönde sonuçlansaydı ne olurdu diye sorup güzel de cevaplar veriyor… Savaşın zaferle sonuçlanmasının üzerinden on yıl geçmiştir. Hitler’in hükmü dünya üzerinde yayılmaya ve anlaşmazlığa düştüğü müttefiklerini ortadan kaldırmaya devam etmektedir. Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’ya doğru ilerleyen yönetim aynı zamanda soykırımı da sürdürmektedir.

Ryan Graudin unutmaya çalıştığımız bir tarihi neden yeniden, farklı sonuçlanacak şekilde kaleme aldın sorusunu şu şekilde cevaplıyor: “Bu sayfalardaki dünya bizim dünyamız olabilirdi. Bir yerlerde, bir süreliğine öyleydi ve bunu unutmamak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.”

Ölüm, düşüncesizce kullanılacak bir güç değildi. Hayır. Korkulacak bir güçtü o. İnsanın ruhunu parça parça bitiren bir güçtü, ta ki geriye hiçbir şey kalmayana dek.

Kurttan Kurda, Ryan Graudin

Ya Savaşı Hitler Kazansaydı?

Savaşın bizim tarihimizle sonuna yaklaşıldığı dönemde alternatif dünyada durumlar farklı. Toplama kamplarına akın akın insanlar gönderiliyor ve orada katlediliyor. Henüz yedi yaşında küçük bir kız çocuğu olan anlatıcımız Yael de onlardan biri. Kampın “Ölüm Meleği” olarak adlandırılan doktoru tarafından bir takım öldürücü deneylere tabî tutuluyor. Ve bu korkunç “kan arındırma” deneylerinin sonucu Yael’e hiç kimsenin ummadığı bir yetenek bahşediyor.

O sırada askeri güçlerin en üst tabakasında konuşlanan Almanya merkezli bir direniş gücü ortaya çıkıyor. Dünya üzerinde pek çok ülkede yoldaşlara sahip direniş Hitler’i ortadan kaldırmaya kararlı. Fakat kalkışılan her suikast fiyaskoyla sonuçlanır. Umutsuzluğa düşüldüğü bir anda karşılarına çıkan Yael artık onların tek umududur.

Yael’in Hedefi

Yeteneğini kullanarak yıllar önce kamptan kaçan Yael artık on yedi yaşındadır. Savaş eğitimi almış ve direniş güçlerinin yıllar süren planları doğrultusunda görevine hazırdır. Almanya’dan başlayıp Japonya’ya kadar sürecek motocross yarışına, geçmiş şampiyonlardan biri olan Adele Wolfe olarak katılacaktır. Şampiyon olduğunda ise kazananın onuruna düzenlenen partide Hitler’i öldürecektir. Direnişin planı bu olsa da yolda yaşadıkları Yael’in birçok konuda gözünü açacaktır.

Bu dünyanın başına gelebilecek en büyük kötülüğü ortadan kaldırmak üzere çıkılan entrika ve tuzaklarla dolu bir yarıştır. Bu yarış, Yael’in tahmin ettiğinden daha zor olacak ve genç kızı hiç hissetmediği duygularla tanıştıracaktır. Yael yarış boyunca hayatına önemli insanlar katarken aynı zamanda ezeli düşmanlar da edinecektir. Çünkü motorcular birinci olmak için rakiplerini gözünün yaşına bakmadan öldürmeye hazırdır.

Hatırlamıyordu.

Hatırlamıyordu.

Kim kendi yüzünü unuturdu ki? “Sorun değil,” demişti Henryka. “Önemli olan içinde ne olduğudur.”

Peki ama, içinde ne vardı?

Kurttan Kurda, Ryan Graudin

Alternatif Tarih Büyüleyici Bir Şey Dostlarım

Ryan Graudin Kurttan Kurda ikilemesi ile genç-yetişkin edebiyatında çıtayı zirveye çıkarıyor. Hem konusu, hem yazımı, hem de karakter yapılarıyla kusursuz bir roman. Yazar ırk üstünlüğünün sonuçlarına vurgu yaparken aslında Hitler’in “saf ırk” takıntısına bir nanik yapıyor adeta. Çünkü Hitler’in kendi yönetiminin kan arındırma deneyi Yael’e istediği ırktan istediği görüntüde birine dönüşebilme yeteneği veriyor. Yael’in yeteneğinin detaylarını okuduğumda tüylerim diken diken olmuştu. Zeka dolu bir hareket değil mi? Kitapta bunun gibi, dönemin ve savaşın anlamsızlığına dair birçok altmetin mevcut. Ve hiçbiri de BAKIN, SİZE DİYORUM, SAVAŞ ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY şeklinde çığırmıyor. Yazar eleştirisini cümlelerin arasında bir kelime, karakterin bir davranışı veya özelliği ile yapıyor. Nazi yönetiminin kadınlar ve çocuklar üzerindeki baskılarına, burunlarının dibinde gerçekleşen soykırımı görmemelerini sağlayan beyin yıkama politikalarına ince ince değiniyor.

Neden Fantastik?

Ryan Graudin Kurttan Kurda’da Yael’e bir yetenek bahşederek neden fantastik boyut kazandırdığını yazar notunda şu şekilde açıklıyor: “Bu kitap özünde kimlikle ilgili. Sadece kendimizi nasıl gördüğümüzle değil, diğerlerini nasıl gördüğümüzle de. İnsanları kendileri yapan şey nedir? Derilerinin rengi mi? Damarlarındaki kan mı? Giydikleri üniformalar mı? Ben bu sorulara eğilmek, aynı zamanda ırksal üstünlüğün anlamsızlığını vurgulamak için Yael’e suret değiştirme yetisi verdim. Bu gerçeküstü unsurla yaratıcı özgürlüğü kullanarak okuyucuları kendi konfor alanlarından çıkıp Yael’in çok sayıdaki derisini giyinmeye teşvik etmeyi, böylece insanlığın nelere -hem iyi hem de kötü- kadir olduğuna dair daha derin bir kavrayış ortaya çıkarmayı umdum.”

Serinin Iron to Iron ve Storm After Storm isimli iki ara kitabı ve bir de Blood for Blood isimli bir devam kitabı var. Orada işler daha da kızışıyor fakat ne yazıktır üzerinden üç yıldan fazla zaman geçtiği halde Pegasus Yayınları ısrarla devamını yayımlamıyor. Bu kadar harika bir kurgunun bu şekilde ziyan olması hiç istemezdim ama maalesef Pegasus bunu da ziyan etti. Devamı gelir mi, gelirse ne zaman gelir kestirmek zor ancak bu sizi bu harika kitabı okumaktan alıkoymasın.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Bu cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Ne kadar kısa olduğunu görebiliyor musun? Bak gayet de kısa işte. Kısa. Bu cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Ne kadar kısa olduğunu görebiliyor musun? Bak gayet de kısa işte. Kısa. Bu cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Ne kadar kısa olduğunu görebiliyor musun? Bak gayet de kısa işte. Kısa.

Yazıyı burada paylaş:

Yazı oluşturuldu 12

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.