Sizi bilemeyiz ama biz, sonbahar aylarında korku kitapları okumak istiyoruz. Cadılar Bayramı’nın heyecanıyla birlikte elimiz, kanımızı donduracak birbirinden güzel gotik romanlara gidiyor. Korku ve gotik romanlar deyince de aklımıza direkt İthaki Yayınları’nın Karanlık Kitaplık serisi geliyor. Biz de sizleri düşündük ve Cadılar Bayramı’nın ürpertici havası eşliğinde Karanlık Kitaplıktan okumanız gereken kitaplıklardan bahsedeceğimiz bu yazıyı hazırladık!
Karanlık Kitaplık Nedir?
Karanlık Kitaplık dizisi yayın hayatına 2018 yılında başladı. Fikir olarak Karanlık Kitaplık; korku, gerilim ve gotik ögelerin ön planda olduğu eserleri bünyesinde toplamayı amaçlayan bir seri olarak karşımıza çıkıyor. Yazar ve kültür çeşitliliği açısından çok sayıda kitabı barındıran Karanlık Kitaplığı, hem adını sıkça duyduğumuz korku kitapları hem de bir çok okuyucunun ilk defa şans vereceği yazarları barındırıyor. Seri 2018 yılında Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana, Uykulu Kuytu Söylencesi ve Melezler kitaplarıyla başlangıcını yapmıştı. Ve İthaki Yayınları bu kitap dizisi sayesinde, korku ve gotik edebiyatının birçok romanını dilimize kazandırdı. Günümüzdeyse, kırk sekiz eseriyle beraber korkuseverlere dehşet dolu anlar yaşatmaya devam ediyor. Okuyucuya ürkütücü tatlar sunup, unutamayacağı yolculuklara çıkaran bu seriden sizler için on kitabı derledik. Hepinize keyifli okumalar!
1. Melezler // Stephen Graham Jones
Melezer, günümüz korku edebiyatı ve kurtadam litaratürüne dair son derece özgün bir yapıt. Hikayemiz, dışarlıklı1 bir aileyle başlıyor. Karakterimiz, teyzesi ve dayısıyla birlikte medeniyetten soyut bir şekilde yaşıyor. Buna ilave olarak aile yıllarca yakalanma korkusu ve kaygısıyla dolu bir yaşam sürdürüyor. Toplum onu ve ailesini Melezler olarak çağırıyor: Yarı insan yarı kurt adamlar. Lakin karakterimizin henüz kurt adam olup olmadığı belli değil. Karakterimiz kurt adamlığını araştırırken; kendisini ailesi, geçmişi ve melezliği üzerine etkileyici bir serüven bekliyor. Bize de buna ortak olmak düşüyor.
Günümüzün en özgün yazarlarından olan Stephen Graham Jones’un, aitlik ve aile üzerine yazdığı dokunaklı bir korku romanı. Kendisinin yerli kimliğinden esintiler taşıyan Melezler, edebiyatın kurt adam imgesine çok farklı bir soluk getiriyor. İncelikli betimlemeleri ve büyüleyici karakterleriyle roman, okuyuculara ellerinden bırakamayacakları bir serüven sunuyor.
Dışarlıklı1: Medeniyetten uzak yaşayan kimse.
2. Innsmouth’un Üzerindeki Gölge // H. P. Lovecraft
Lovecraft’ın en etkileyici eserlerinden olan Innsmouth’un Üzerindeki Gölge, korkunç bir cinnet öyküsü. Kitapta Innsmouth‘un garip insanlarının destanlarını okuyoruz. Bununla beraber Innsmouth insanlarının yaşamlarına girdikçe dehşet verici bir uygarlığın köklerine iniyoruz. Şehrin Kadim Tanrılarına kurban edilmiş kişiler, cinayetler ve yaşamları Eskiler tarafından bitirilmiş insanların öyküsü, bu tekinsiz kentten kaçmaya çalışan ana karakterimizi adeta lanetliyor. Ancak ürkütücü yolculuğunda karakterimiz Kadim Tanrılar ve Eskiler ile karşılaşmak ve onların gerçekleriyle yüzleşmek zorunda.
Innsmouth’un Üzerindeki Gölge okuyucuyu, modern insanın çöküşü ve ilkelliğin ortaya çıkışı üzerine baş döndürücü bir yolculuğa çıkıyor. Lovecraft’ın zamansız üslubundan çıkan roman, gotik ve korkuyu tarihle harmanlıyor. Mitolojinin ve kültürün birleşimiyle ortaya çıkan bu özgün romanı uzun süre unutamayacaksınız.
3. Viy // Nikolay Gogol karanlık kitaplık
Bir sonraki önerimiz rus edebiyatının dahilerinden, Gogol’dan. Hikayemiz üç öğrenci ile başlıyor. Homa, Halyeva ve Tiberiy evlerine giderken birlikte seyahat etmeye karar veriyorlar. Lakin gece bastırırken yanlışlıkla ana yoldan ayrılan üçlü, kendilerini ormanın derinliklerinde buluyorlar. Üçlü geceyi geçirebilecekleri sakin bir ev, bir köy arıyorlar. Ancak ormanda tanıştıkları bir kadın üçlünün tüm planlarını tepetaklak ediyor. Kadının üç karakterimizi evine almasıyla olaylar karşımaya başlıyor. Bu ürkütücü kadının parlayan gözleri, halüsinasyon ve büyü dolu korkunç bir gecede üçlü, unutulmaz bir maceraya çıkıyorlar.
Nabokov’dan Dostoyevski’ye birçok yazarı etkilemiş Gogol, Viy novellası ve diğer üç hikayesiyle bizi Rusya’nın ürkütücü köşelerine götürüyor. Usta yazarın ölümsüz kaleminden çıkan hikayeler, kültürel yoğunlukları ve karanlık atmosferleriyle oldukça dinamik bir okuma sunuyor. Gogol’un Viy’i kanınızı donduracak, unutulmaz bir hikaye.
4. Halka // Koci Suzuki karanlık kitaplık
Kitabımız, bir lanet hikayesi. Dergi muhabiri Kazuyuki Asakava’nın yeğeni Tomoko gizemli bir şekilde ölüyor. Bu ölümün ardındaki gerçeği merak eden Asakava, araştırmaları sonucunda aynı zamanda üç gencin daha öldüğü bilgisine ulaşıyor. Ölümlerin gizemini çözme yolunda yaptığı araştırma onu bir videokasete götürüyor. İlk başlarda masum görünen videokaset arkasında ürkütücü bir gerçeği saklıyor. Gün geçtikçe videokasetin gücüne kapılan karakterimiz hayatını kaplayan bu lanetten kaçmaya ve sarmalı çözmeye çalışıyor.
Halka listemizdeki eserlerin en popülerlerinden. 1990’lardan günümüze kadar film ve edebiyatı derin bir şekilde etkileyen eser, korku edebiyatının kültleri arasında gösteriliyor. Suzuki’nin sihirli kalemi sayesinde hayat bulan hikayemiz Halka; okuyucuların en kötü kabuslarına girecek, korkunç bir anlatı.
5. Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana // Ray Bradbury
Ray Bradbury’yi hepimiz Fahrenheit 451 kitabıyla tanıyoruz. Peki ya kendisinden dehşet dolu bir romana hazır mısınız? Romanımız iki arkadaşla başlıyor: William Halloway ve Jim Nightshade. On dört yaşındaki her çocuk gibi William ve Jill de bir an önce büyümek istiyorlar. Lakin kasabalarına gelen karnavalla birlikte dehşet verici olaylar silsilesi başlıyor. Karnavalda vücudunun tamamını dövmeler saran Renkli Adam’la tanışan ikili, adamın lanetine kapılarak büyülü bir atlıkarıncaya biniyorlar. Renkli Adam ve karnavalın laneti tüm şehre yayılırken iki arkadaş karanlık gerçeklerle karşı karşıya kalıyorlar.
Stephen King tarafından “Bradbury’nin en iyi eseri” olarak adlandırılan Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana, korku edebiyatının en kült eserlerinden biri. Yazarın ölümsüz üslubu ve ürpertici kurgusuyla roman, kabuslarınıza musallat olacak.
6. Golem // Gustave Meyrink karanlık kitaplık
Meyrink, eşsiz eseri Golem’de unutulmuş bir dünyanın portresini çiziyor. Praglı taş kesim ustası Athanasius Pernath, gettolarda tanıştığı tuhaf bir adamın verdiği büyü kitabıyla kendisini eski folk hikayelerinin içinde buluyor. Bununla beraber karakterimiz büyü kitaplarının gücüyle Prag’ın kasvetli mağaralarında yaşayan Golem canavarının peşine düşüyor. Bu sırada Pernath Golem macerasına atılmışken Prag sokaklarında çok farklı bir oyun, bir intikam oyunu başlıyor. Golem’in göründüğüne dair çıkmaya başlayan söylentiler, tüm şehri kasvetli bir havaya boğuyor.
Meyrink’in eşsiz üslubundan çıkan Golem, Alman Edebiyatı’nın en özgün eserleri arasında gösteriliyor. Yazarın kitaba kattığı folk hikayeleri, efsaneler ve kültürle canlanan Golem, okuru dehşete düşüren bir anlatı ortaya koyuyor. Bununla beraber Meyrink’in şaheseri olarakta adlandırılan eser, yeni favorilerinizden biri olacak.
7. Uykulu Kuytu Söylencesi // Washington Irving
Şimdiki önerimiz Amerikan Edebiyatının büyük ustalarından birinden geliyor. Hikayemiz Amerikan İç Savaşı ve sonrasındaki zamanda geçiyor. Ülkenin birçok yerinde olduğu gibi Uykulu Kuytu’da da savaşın etkileri görülmeye devam ediyor. Yeni birleşmiş Amerika’nın gölgesindeyse tüyler ürpertici bir gerçek yatıyor. Söylentiye göre köyün başsız süvarisi İç Savaş’ta başını yitirmiş eski bir asker. Bir top atışında kafasını yitiren bu asker artık geceleri, atını dörtnala sürerek Uykulu Kuytu halkını dehşete düşüren bir süvariye dönüşüyor. Ahali süvarinin efsanesiyle uğraşırken ana karakterimiz ise kentin hayaletleri ve efsaneleri arasında bir keşfe çıkıyor.
Uykulu Kuytu Söylencesi, usta yazar Washington Irving’in en meşhur hikayelerinden biri. Amerikan Edebiyatı’nın ilk hayalet öykülerinden biri olan bu ölümsüz eser aynı zamanda ilk gotik hikayelerden de biri. Irving’in muazzam kalemiyle süslediği Uykulu Kuytu Söylencesi, tüm okuyucuları korkunç bir yolculuğa çıkarıyor.
8. Vampir // John William Polidori
Modern vampir mitinin babası olarak sayabileceğimiz Polidori, gelmiş geçmiş en etkileyici kalemlerden bir. Varlıklı bir İngiliz ailenin oğlu olan Aubrey, sosyetinin içine girdiğinde yeni biriyle tanışıyor: Lord Ruthven. Kısa zamanda çok iyi anlaşan ikili, sıkı bir arkadaşlık kuruyorlar. Lakin genç adam arkadaşlıklarıyla birlikte Lordun tuhaf huylarını da fark etmeye başlıyor. İki dostun gittiği Avrupa gezisinde ortaya çıkan korkunç sırlarla birlikte Aubrey, kendisini dehşet verici bir gerçekle baş başa buluyor. Gerçekleri söylemekle ailesi arasında kalan genç, hayat ve ölüm arasındaki çizgide gezen canavarlarla tanışıyor.
John William Polidori, Bram Stoker’dan Anne Rice’a kadar birçok sanatçıyı etkilemiş bir yazar. Korku edebiyatının yapı taşlarından görülen Vampir, günümüzde bile hala korkunçluğunu koruyor. Polidori’nin ölümsüz karakteri Lord Ruthven ve dahiyane kurgusuyla Vampir, okuyucunun en korkunç rüyalarına musallat oluyor.
9. Yürek Burgusu // Henry James karanlık kitaplık
Yürek Burgusu, Korku Edebiyat’ının en önemli romanlarından biri olarak biliniyor. Hikayemiz genç bir mürebbiyenin ilk işini bulmasıyla başlıyor. Kızımız, iki tuhaf çocuğa bakmak için kırsalın ortasında bir malikaneye taşınıyor. Mürebbiyemiz için hem malikane hem de çocuklar oldukça soğuk, kasvetli ve karanlık. Üstelik malikanenin hayaletli ve terk edilmiş yapısı karakterimizi dehşete düşürüyor. Lakin karakterimiz içinde büyüyen korkuya rağmen kafasını kurcalayan bir gerçeğin peşine düşüyor: Bu malikane gerçekten lanetli mi ve hayaletler gerçekten var mı?
Henry James’in şaheserlerinden biri olarak kabul edilen Yürek Burgusu, geçmişten günümüze en etkileyici eserlerden. Yazarın usta kaleminden çıkmış özgün karakterleri, unutulmaz atmosferiyle kitap, etkisinden çıkamayacağınız bir okuma sunuyor. Yürek Burgusu, en korkunç rüyalarınıza malzeme verecek, sizi geceler boyu uyutmayacak nitelikte bir eser.
10- Sapık // Robert Bloch karanlık kitaplık
Listemizi tüm zamanların en büyük korku eserlerinden biriyle kapatmak istedik. Robert Bloch’un Sapık’ı tartışmasız en ikonik korku romanlarından biri. Her şey terk edilmiş bir anayol bağlantısında bulunan Bates Motel’de başlıyor. İşlediği bir suç gereği şehirden acilen ayrılması gereken Mary Crane’nin yolu yağmurlu bir gecede Bates Motel’e düşüyor. İlk bakışta her şey oldukça normal görünüyor. Lakin Mary’nin kısa sürede anlayacağı gibi Bates Motel ve sahibi Norman Bates çok tekinsiz bir sırrı saklıyorlar. Norman Bates, biraz tuhaf birisi olsa da iyi karakterli ve yardımsever biri gibi görünüyor. Lakin Mary kısa sürede yüzeyin altında yatan korkutucu gerçeklerle karşılaşıyor.
Hepimizin Alfred Hitchcock’un kült filminden tanıdığımız Sapık, tüm zamanların en meşhur romanlarından. Bloch’un son derece sinematografik atmosferi ve dehşet verici karakterleriyle hikaye insanın kanını donduruyor. Romanın şaşırtıcı sonu ve derin psikolojik tahvilleriyle zenginleşen Sapık, kemiklerinize kadar üşüyeceğiniz; etkileyici bir roman.
İthaki’nin korku kitaplığı her gün büyümeye devam eden oldukça dinamik bir seri. Biz de yazımızda sizlere bu serinin en korkunçlarından dehşet verici öneriler sunmaya çalıştık. Seçtiğimiz kitaplar arasında sevip sevmedikleriniz, unuttuklarımız arasından da önerileriniz varsa bizlerle paylaşmayı unutmayın. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere, kendinize çok iyi bakın!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Ama. Faka. Ancak. Ve. İle. Ki. Mademki. Ya da. Veya. Çünkü. Lakin. Ama. Faka. Ancak. Ve. İle. Ki. Mademki. Ya da. Veya. Çünkü. Lakin. Ama. Faka. Ancak. Ve. İle. Ki. Mademki. Ya da. Veya. Çünkü. Lakin. Ama. Faka. Ancak. Ve. İle. Ki. Mademki. Ya da. Veya. Çünkü. Lakin.
Yazıyı burada paylaş: