Krallıklar, racalar, büyüler, dualar, mucizeler… Köklü geçmişi, mistik hikâyeleri ve renkli karakterleriyle Hint mitolojisi ilgi çekiciliğini günümüzde hala koruyor. Son derece karmaşık ve bir o kadar da rengarenk olan bu mitoloji, değişik kurgulara malzeme edilecek birçok eğlenceli olayı da içinde barındırıyor.
Ben de ilham kaynağı Hint mitolojisi olan belli başlı romanları size tanıtmak istedim. İşte böylece Hindu kültürüne ve mitolojisine dair bilgi edinmek isteyen okurlara ilaç gibi gelecek bir liste ortaya çıktı. İyi okumalar dilerim!
1. Yıldızlara Sarılı Kraliçe – Roshani Chokshi
Listeye, Hindistan kökenli Amerikalı yazar Roshani Chokshi’nin en çok beğeni toplayan kitabıyla başlıyoruz. Kitap, her ne kadar en temelinde Yunan mitolojisinin Hades ve Persephone’sinden esinlenmiş olsa da Hint mitolojinden de birçok unsur bulunduruyor.
hint mitolojisi
Ana karakter Prenses Maya’nın geleceğini gösteren yıldız haritası onun lanetli olduğunu, ölüm ve yıkım getireceğini gösteriyor. Babasının emri üzerine Maya bir anda kendini Kral Amar’ın karısı ve Akaran Krallığı’nın kraliçesi olarak buluyor. Fakat Akaran’ın büyülü dünyası kısa sürede Maya’nın kalbini çalıyor. Binlerce kilitli kapıya sahip saraylar, camdan bahçeler, dallarında meyve yerine anılar büyüten ağaçlar… Fakat sırlar, Maya’nın peşini Akaran’da da bırakmıyor ve çok geçmeden Maya hayatının gerçekten tehlikede olduğunu fark ediyor.
Yıldızlara Sarılı Kraliçe şairane bir üslupla kaleme alınan; astroloji, reenkarnasyon, fatalizm ve elbette bolca Hint Mitolojisi içeren bir roman. Hint savaş tanrısı Akanda, zenginlik ve bereket tanrısı Kubera, gölgelerin tanrısı Chaya ve güneş tanrısı Surya, Yıldızlara Sarılı Kraliçe‘de karşılaşacağınız belli başlı tanrılar. İki kitaptan oluşan bu serinin son kitabı Dilekler Tacı da Yabancı Yayınları etiketiyle yayınlandı.
2. Aru Shah Serisi – Roshani Chokshi
Geldik bir diğer Roshani Chokshi kitabına. Aru Shah ve Zamanın Sonu, hitap ettiği genç kitle nedeniyle daha basit bir anlatıma sahip. Aru Shah, 12 yaşında bir ortaokul öğrencisi. Annesi Amerika’daki Hint Sanat ve Kültür Müzesi’nde çalışıyor; evleri de bu müzenin hemen üst katındaki daire. Yani anlayacağınız Aru, bu müzeyle ve dolayısıyla da Hint kültürüyle bayağı içli dışlı bir kız. Bir gün Aru arkadaşlarına hava atmak için müzede annesinin yakmamasını tembih ettiği eski bir lambayı yakıyor. İşte böylece işler çığırından çıkıyor ve Aru’nun Hint tanrı ve tanrıçalarıyla efsanevi serüveni başlıyor.
hint mitolojisi
Hint yıkım tanrısı Shiva, efsanevi deniz canlısı Makara ve eliyle dokunduğu herkesi yakıp küle dönüştürme gücüne sahip şeytan Brahmasura, Aru Shah Serisi’nde karşımıza çıkan Hint mitolojisi karakterlerinden yalnızca üçü.
Listedeki diğer kitaplara nazaran daha kolay okunan bir kitap olduğundan Hint mitolojisine yeni başlıyorsanız sizin için ideal bir seçim olur diye düşünüyorum. Bu arada ilk kitabın sonunda, takıldığınızda yararlanabileceğiniz bir rehber olarak bir mitolojik sözlük de yer alıyor. Beşleme olması planlanan serinin şu an Türkçede yalnızca ilk üç kitabı mevcut.
3. Işık Tanrısı – Roger Zelazny
Bir bilimkurgu klasiği olduğundan Işık Tanrısı’nın mitolojiyle pek alakası olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak kendisi buram buram mitoloji kaynayan bir roman. Roger Zelazny, ülkemizde daha çok Amber Yıllıkları serisiyle tanınıyor. Fakat Işık Tanrısı da Hugo ve Nebula gibi dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerini kazanmış, son derece başarılı roman. Hint mitolojisiyle harmanlanan bu kitap, George R. R. Martin’den Neil Gaiman’a kadar birçok dev yazara esin kaynağı olmuş öncü bir eser.
Işık Tanrısı, Dünya’nın çoktan yok olduğu post apokaliptik bir evrende geçiyor. Hayatta kalan insanlar kolonileşmiş yeni bir gezegende yaşıyor. Bu gezegendeki teknolojik gücü ele geçiren bazı insanlar ise kendilerini ölümsüz ilan edip Hint tanrılarının rolünü üstlenerek yönetimi ele geçiriyor. Siddharta adlı ana karakter ise kendilerini tanrı ilan eden bu insanları devirmek uğruna mücadele veriyor.
Hint mitolojisine ek olarak, Işık Tanrısı’nda Hindistan’daki en yaygın inançlardan biri olan Trimurti inancına da yakından tanık oluyoruz. Tanrının üç yüzü olarak tasvir edilen bu inançta yaratıcı tanrı Brahma, koruyucu tanrı Vishnu ve yıkım tanrısı Shiva karşımıza çıkıyor. Anlayacağınız bu kitap Hindistan’ın hem kültürüne hem de mitolojisine dair bol bilgi barındırıyor.
4. Değişen Kafalar – Thomas Mann
Thomas Mann, Değişen Kafalar’da zihin ve beden arasındaki çatışmayı anlatan meşhur bir Hint efsanesini yeniden kurguluyor.
hint mitolojisi
Şridaman ve Nanda, farklı kastlardan gelmelerine rağmen çok yakın iki arkadaş olarak karşımıza çıkıyor. Şridaman, epey zeki fakat bedenen çelimsiz iken Nanda kafası pek çalışmayan ama kuvvetli bir genç. Fakat bu dostluk, ikisi de güzeller güzeli Sita’ya aşık olunca bozuluyor. Bunun üzerine, ikili bir tapınağa gidip aşk tanrısı Krishna’ya danışıyor. Krishna, aşklarını kanıtlamaları için kafalarını kesmelerini emrediyor. Sita da kafalarını vücutlarıyla birleştirmekle görevlendiriliyor. Sita kafaları yerine takıyor takmasına, lakin acele ettiğinden yanlış kafayı yanlış bedene takıyor. Asıl karmaşa ise işte buradan sonra başlıyor.
Mann, eserinde kelimenin tam anlamıyla mitolojik bir Hint fantezisi yaratıyor. Doğu ve Batı, zihin ve beden, dostluk ve aşk, erotizm ve ruh gibi pek çok kavram ikililerinin çatıştığı Değişen Kafalar tek bir türle tanımlanamayacak çok yönlü bir kitap.
5. Shiva Üçlemesi – Amish Tripathi
Shiva Üçlemesi, seri olarak yazılmış bir fantastik eser. Yurt dışında büyük sükse yapan üçleme, ne yazık ki ülkemizde pek fazla bilinmiyor.
Serinin ilk kitabı Meluha’nın Ölümsüzleri büyük bir Hint topluluğunun yaşadığı İndus Vadisi Medeniyeti’nde geçiyor. Buradaki bölge halkı, kutsal tanrı Ram tarafından kurulduğuna inandıkları bu mekânı Meluha Ülkesi olarak adlandırıyor. Kitapta da bu kutsal bölgeye içeriden ve dışarıdan yapılan saldırıları, düzenlenen komploları okuyoruz. Aynı zamanda Hint yaratıcı tanrısı Brahma ve güç tanrısı Mahesh de bu kitapta ete kemiğe bürünmüş halde karşımıza çıkıyor.
Eğer uzun soluklu, destansı bir kurgu arıyorsanız Shiva Üçlemesi’ne bir bakın derim. Fakat uzun soluklu derken, bir epik fantastik kitabın vereceği tadı bu seride bulamazsınız. Ancak bu seri, listedeki diğer kitaplara göre bir tık daha ciddi, daha detaylı bir eser. Kesinlikle yabana atılmaması gereken bir tarihsel fantezi.
6. Masal Irmaklarının Okyanusu – Somadeva
On birinci yüzyılda yaşamış Hintli şair Somadeva’nın kaleme aldığı Masal Irmaklarının Okyanusu, iç içe geçmiş hikâyelerden oluşuyor. Eserdeki hikâyeler Hint mitolojisinden Hintli annelerin uyumadan önce çocuklarına anlattığı masallara kadar pek çok değişik kaynaktan besleniyor.
Somadeva, çeşit çeşit birçok hikâyenin bir arada toplanmasını irili ufaklı birçok ırmağın tek bir okyanusta birleşmesine benzetmiş. Eserin ismi de bu metafordan geliyor.
Binbir Gece Masalları’nın ilham kaynağı olduğu düşünülen Masal Irmaklarının Okyanusu; Boccaccio, Goethe, La Fontaine ve Shakespeare gibi dev yazarları da etkilemiş bir kitap.
7. The Palace of Illusions – Chitra Banerjee Divakaruni
Dünyanın en kadim destanlarından biri olan Mahabharata, “İnsanlığın Öyküsü” anlamına geliyor. Destan, iki akraba kavim arasında binlerce yıl önce başlayan antik savaşı anlatıyor. Bu savaş, başlarda kavimler arası basit bir güç savaşı gibi görünse de özünde tüm gezegenin varlığını etkileyen bir kavga.
Mahabharata, öyle bir savaş haline geliyor ki tüm evren yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Savaşta kullanılan silahlar hem ilkel (mızrak, balta, ok, yay ve filler) hem de tanrısal boyutta (uçan arabalar ve ölümcül ışıklar). Hatta uçan arabalar gibi teknolojik gelişmeleri içermesi nedeniyle Mahabharata Destanı bazı edebiyat tarihçilerine göre dünyanın en eski bilim kurgu metnidir.
hint mitolojisi
İşte The Palace of Illusions da bu ünlü Hint destanının retelling’i. Eser, ataerkil bir dünyada yaşayan güçlü kadın kahramanı ile öne çıkıyor. Yarı gerçek tarih, yarı kurgu ve tamamen büyülü bir zamanda geçen roman, efsanevi Pandavas kardeşlerin eşi Panchaali’nın ağzından anlatılıyor.
8. Lanka’s Princess – Kavita Kané Hint mitolojisi
Bir destan yazmak çok zor bir iştir diye tahmin ediyorum. Şimdiye dek yazılmış en karmaşık destanlardan birini yeniden anlatmaya çalışmak ise çok daha zor olmalı. İşte Kavita Kané tam olarak bunu yapıyor. Lanka’s Princess, Ramayana Destanı’ndaki Ayodhya Prensi ve düşmanı Lanka Kralı Ramayana’nın hikayesini anlatıyor.
Lanka’s Princess, Rishi Vishravas’ın tek kızı Prenses Meenakshi’nin hayatını konu alıyor. Savaşa ve karanlık sırlara yabancı olmayan bir ailede doğan Meenakshi, ailesi tarafından sürekli ihmal edilip azarlanıyor. Mutlu bir yaşam şansı gittikçe azalan Meenakshi, nefretin ve kinin ruhunu sardığı bir köşeye sürükleniyor. Nazik ve şefkatli bu prensesin zalim ve intikam bağımlısı birine dönüşmesini okuyoruz. Özünde epey yürek parçalayıcı olan bu değişim, karakterin kişiliğine sağlam bir derinlik kazandırıyor.
Lanka’s Princess aynı zamanda bazı hassas konuları da ele alıyor. Cinsiyet ayrımcılığı, ırkçılık, namus cinayeti, cinsellik tabusu ve cinsel şiddet; yazarın incelikle anlatıya dahil edip yargıladığı belli başlı konular.
Eğer Hint Mitolojisine dair kurgu eserler okumadan önce bu mitoloji hakkında bilgileneceğiniz, belli başlı terimleri öğreneceğiniz bir başucu rehberine ihtiyaç duyarsanız Arthur Berriedale Keith’in Hint Mitolojisi: Efsaneler ve İnançlar Diyarı kitabını öneririm.
Benim bahsetmek istediğim kitaplar bu kadardı. Umarım bu liste size yardımcı olabilmiştir. Sizin eklemek istediğiniz başka kitaplar var mı? Yorumlarda sohbet edebiliriz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın.
Bu yazı Okan Övez tarafından yazılmıştır.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Hint mitolojisi
Kısa cümle. Uzun değil kısa. Cümle kısa. Uzun değil. Cümle kısa. Kısa cümle. Uzun değil. Cümle kısa. Kısa cümle. Uzun değil kısa. Cümle kısa. Uzun değil. Cümle kısa. Kısa cümle. Uzun değil. Cümle kısa. Kısa cümle. Uzun değil kısa. Cümle kısa. Uzun değil.
Ama fakat ancak ve ancak. Lakin çünkü ya da. Veya ve ile de. Ama ancak ve lakin. Çünkü. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin çünkü ya da. Veya ve ile de. Ama ancak ve lakin. Çünkü. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin çünkü ya da. Veya ve ile de. Ama ancak ve lakin. Çünkü. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin çünkü ya da. Veya ve ile de. Ama ancak ve lakin. Çünkü.
Yazıyı burada paylaş: