george
Hayvan Çiftliği, 1984, Paris ve Londra’da Beş Parasız gibi eserleriyle önemli bir yere sahip olan George Orwell’ın telif hakları bugün itibariyle düştü. Can Yayınları ve Sel Yayıncılık’tan çıkan eserler şimdiden birçok kitabevinin hedefine girdi.
13 Aralık 1951’de yürürlüğe giren 5846 Numaralı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre: Yazarın mirasçıları, yazar öldükten 70 sene sonra eser üzerindeki haklarını kaybediyor. Sonrasında dileyen yayınevi, yazara ait dilediği kitabı telif ücreti ödemeden, özgürce basma hakkına sahip oluyor. George Orwell’ın 21 Aralık 1950 yılındaki ölümüyle birlikte telif hakları için başlayan geri sayım bugün itibariyle son buldu.
Orwell’ın kitaplarını basacağını duyuran ilk yayınevi İthaki Yayınları oldu. Bilimkurgu Klasikleri dizisindeki Cesur Yeni Dünya, Fahrenheit 451 ve Biz kitaplarını aynı görselde “Bilimkurgu Klasikleri serimizdeki distopya kitapları arasında eksik olan sizce hangisi?” notuyla paylaşan İthaki Yayınları, çok geçmeden yayımlayacakları Orwell eserlerini ve kapaklarını okuyucunun beğenisine sundu. Hayvan Çiftliği’nin Bilimkurgu Klasikleri kapsamında çıkması yoğun bir eleştiri yağmuruna tutuldu ve Orwell severleri ikiye böldü.
Yarışa ikinci olarak başlayan Alfa Kitap ise “#GeorgeOrwell 2021’de Alfa Klasikler’de” notuyla kitapların yeni basımlarını derledikleri bir video paylaştı. George Orwell’ın dokuz kitabını basacaklarını duyuran Alfa Kitap’ın paylaşımındaki en dikkat çeken detay ise raflarda yıllardır Boğulmamak İçin adıyla gördüğümüz Coming Up for Air kitabını Nefes Almak İçin adıyla tekrar çevirmeleri oldu. Alfa Kitap’ın bu paylaşımı okuyucu tarafından büyük bir beğeni topladı ve kısa sürede herkesin ilgisini üstüne çekti.
İthaki Yayınları ve Alfa Kitap dışındaki çoğu yayınevi yarışa hızlı girmek yerine yavaş adımlarla ilerlemeyi tercih etti. George Orwell’ın kitaplarını toplu çıkarmak yerine yazarın okuyucular arasında daha popüler olan kitaplarına odaklanan yayınevleri işte şu şekilde:
- Koridor Yayınları, ikonik bez baskılarının arasına Hayvan Çiftliği’ni ekleyeceğini duyurdu. Kitabın Aslı Biçen’in çevirisi ile okuyacağımız bu versiyonu okuyucu tarafından büyük beğeni topladı.
- Yarışa Hayvan Çiftliği’ni basarak başlayan bir diğer yayınevi ise ise Artemis Yayınları oldu. Hazırladıkları kapağı video formatında paylaşan Artemis Yayınları gönderilerine “Çok yakında…Artemis’te!🐷🐻🐴🐐” notunu ekledi.
- Parodi Kitap ise George Orwell yarışına üç kitap ile başladı. Orwell’ın en bilinen üç eseri olarak adlandırabileceğimiz 1984, Hayvan Çiftliği ve Boğulmamak İçin kitaplarını yayın kataloğuna ekledi.
- Kırmızı Kedi Yayınevi 1984’ü Ferit Burak Aydar, Hayvan Çiftliği’ni ise Sevin Okyay’ın tercümesiyle yayımlayacağını duyurdu ve okuyucularından olumlu tepkiler aldı.
- İş Bankası Kültür Yayınları, telifin düşmesiyle Modern Klasikler Dizisi’ne ilk olarak 1984 ve Hayvan Çiftliği’ni ekledi. Hayvan Çiftliği’ni Can Moralı’nın, 1984’ü ise Bülent O. Doğan’ın çevirisiyle okuyacağımız İş Bankası Kültür Yayınları paylaşımlarına “George Orwell’in bütün eserleri Modern Klasikler Dizimizde. Ocak’ta başlıyoruz!” notunu ekledi.
- 6:45 Yayın ise Rajab Eryiğit imzalı kapaklarıyla 1984 ve Hayvan Çiftliği’nin yanı sıra Kriket Meraklısı ve Bir An İçin Yaz Gibi kitaplarını okuyucusuyla paylaşmaya hazırlanıyor.
Bu yayınevleri dışında Literart Yayınları Orwell’ın birçok eserini orijinal metinle, Puslu Yayıncılık ise İş Bankası Kültür Yayınları’nı andıran kapakları ile 1984 ve Hayvan Çiftliği’ni basmaya hazırlanıyor.
Yukarıda bahsettiğimiz yayınevleri kitapların yayın tarihi için bir bilgi vermemiş olsa da kitapların bu ayın başında çıkacağını tahmin etmek zor değil. 2019 yılında nasıl her yerde Sabahattin Ali’yi gördük, 2021 yılında da George Orwell’ı göreceğiz. Bu yazımızda bahsettiğimiz kitaplar sadece bir başlangıç.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yazımızdaki basımlardan en çok hangisini beğendiniz? Yorum kısmında düşüncelerinizi belirtmeyi unutmayın.
Bu yazı Selin Çolak ve Eslem Dereli ortaklığında yazılmıştır.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş:
Alfa yayınevi favorim oldu tanıtım videosu çok havalı olmuş ⭐️
Modern Klasikler dizisi her zaman favorim çünkü kitaplıkta yanyana güzel duruyor 😂
Keşke böylesine yarışa girmese yayınevleri 🙁 Bu kadar kapak arasından benim favorim yine Can yayınları ama Modern Klasikler serisi de oldukça güzel duruyor👌
alfa yayınları güzel bir iş çıkarmış :))
Alfa yayınlarının videosuna bayıldım, çok ilgi çekici duruyor kapakları. Ama Sabahattin Ali’de en sevdiğim basım YKY basımı olduğu gibi bunda da Can yayınlarından vazgeçebileceğimi sanmıyorum. 🙂