Merhaba sevgili okurlarımız! Bibliyoraf’ta Ramazan’la birlikte etkinliklerle ve sürprizlerle dolu bir ayı daha geride bıraktık. Bu ayda da siz okurlarımızla her fırsatta bir araya geldik ve keyifli bir ay geçirdik. Her ay olduğu gibi nisan ayında da ekibimiz bir araya geldi ve sizler için bu ay okudukları kitaplardan favorilerini seçtiler! ekibimizin nisan
ekibimizin nisan ekibimizin nisan ekibimizin nisan ekibimizin nisan
Editörümüz Aydan Yalçın’ın Nisan Ayı Favorileri
Aydan Yalçın nisan ayını şöyle değerlendiriyor:
Uzun zamandır çok çok okumak istediğim kitapları yoğunluktan erteleyip duruyordum. Ama nisan ayıyla beraber bir enerji geldi ve o kitapların ikisini okumayı başardım. Artık eksik yanım tamamlanmış gibi hissediyorum hehe.
Nisan ayı favorileri ise şöyle:
- Hobbit // J.R.R. Tolkien
- Ben, Robot // Isaac Asimov
- Heartstoppper // Alice Oseman
Aydan Yalçın bu kitaplar için ekliyor:
Hobbit tam bir yetişkin masalıydı ve her şeyden öte çok komik ve eğlenceliydi. Bilbo ve cücelerin yol boyunca başlarına gelen talihsizlikleri (özür dilerim ama) kıs kıs gülerek okudum. Yüzüklerin Efendisi serisi ne kadar karanlık ve kasvetliyse, Hobbit de atmosfer olarak bi o kadar aydınlık ve neşeliydi.
Ben, Robot’u okuyana kadar Asimov kitaplarını aklımda hep ağır içerikli bilimkurgular olarak resmederdim. Ama Ben, Robot‘ta o kadar gülüp eğlenmiştim ki Vakıf’ı okumanın zamanı geldi artık dedim. Asimov burada da yine beklentileri boşa çıkarmadı. Yarattığı müthiş evren ve zeki karakterleriyle beni şaşkına çevirmeyi başardı.
Heartstopper şahane bir pazar sabahı okumasıydı. Hemen ardından vol.3’ü de okudum. Charlie ve Nick’in ilişkisi çok saf, çok tatlı. Bitirdiğimde keşke hayat siz gençlere biraz daha iyi davransa diyerek onları pamuklara sarmak istedim. <3
Yazarımız Pınar Görcelioğlu’nun Nisan Ayı Favorileri
Pınar Görcelioğlu nisan ayı için diyor ki:
Nisan ayı benim için yeni keşiflerden çok tanıdık kitaplarımla vakit geçirdiğim bir ay oldu. Çapraz okumaya devam ettiğim için birden fazla kitapta yol aldım, birkaçını bitirdim, yeni kitaplarımı seçtim mayıs ayı için hazırım!
Nisan ayında okuduğu üç favorisi ise şu şekilde:
- Kurtlarla Koşan Kadınlar // Clarissa Pinkola Estes
- Usta ve Margarita // Mihail Bulgakov
- Yazarlar, Yaşamları ve Eserleri // Kolektif
Bakalım Pınar Görcelioğlu bu kitapları nasıl değerlendiriyor:
Kurtlarla Koşan Kadınlar, için nisan favorim demek biraz haksızlık oluyor, tam zamanlı favorim diyebiliriz. Sürekli elimin altında olan, sıkça başlara döndüğüm, okumaya ve üzerinde düşünmeye doyamadığım Kurtlarla Koşan Kadınlar, nisan ayında da elimden düşmedi. Her kadının okuması gerek diyenler çok, bence her insanın ömrü boyunca en az bir kere okuması gerek. Bu mitler, masallar, psikolojik analizler ve müthiş tavsiyelerle dolu kitap için yazarı Clarissa P. Estes’e şükran doluyum.
Usta ve Margarita’yı bitirdim mi? Hayır. Şimdiden favorilerimden mi? Evet! Bu modern klasik gerçekten elden düşmeyen, mizahı, karakterleri, olay örgüsüyle beni kilitleyen bir kitap oldu. Zaman zaman Neil Gaiman ve Terry Pratchett’ın ortak eseri Kıyamet Gösterisi tadı alıyorum, yani onu sevdiysen bunu da seversin tavsiyesi olarak da aklınızda bulunsun.
Yazarlar, Yaşamları ve Eserleri, bir kitap değil bir ansiklopedi, öncelikle onu belirtmem lazım. Harika bir kaynak, yazarlar hakkında biyografik bilgilerle dolu, elinize alınca size uzuuun bir okuma listesi yaptırması muhtemel. Tek sorun yanınızda taşıyamıyor olmanız. Bu kesin, net ve tartışmasız bir başucu kitabı, çapraz okuma listelerinde de çok iyi gider.
Yazarımız Fatma Semerciler’in Nisan Ayı Favorileri
Fatma Semerciler’in nisan ayı için değerlendirmesi şu şekilde:
Nisan ayı favorileri olarak üç kitap seçmek benim için zorlu bir karar oldu çünkü birbirinden güzel kitaplar okudum. Genel olarak baktığımızda yoğunluk olarak öykü kitapları okudum. Nisan ayı okumalarına vereceğim puan ise 5 üzerinden 4.5 olurdu.
Yazarımızın bu ayki üç favori kitabı:
- Sakarmeke // Mehmet Fırat Pürselim
- Aşık Kadınlar // D.H. Lawrence
- Yitirilen Cennet // John Milton
Yazarımız bu kitapları değerlendiriyor ve ekliyor:
Bu ay yoğunlukta öykü okudum haliyle bir öykü favorisi olarak Sakarmeke’yi seçtim. Sakarmeke; romancı ve öykücü Mehmet Fırat Pürselim’in toplamda on bir öyküden oluşan çarpıcı bir eseri. Esere ismini veren Sakarmeke, tatlı su kuşlarıdır. On bir öykünün her biri birbirinden güzel lakin seçim yapmak gerekirse Turna ve Serçe isimli öykülerini söyleyebilirim. Yazarın okuyucusuna sunduğu gerçekçi anlatımın yanı sıra sürpriz olarak distopik anlatımı ile Ledli Zaman Hikayesi ve Erektus Kalesi öykülerini de keyifle okudum. Sakarmeke’yi okurken kendi iç kabuğunuza çekilecek, yer yer bir kuş olup kanatlarınızı özgürlüğe çırpmak isteyeceksiniz.
başlık
Sadece nisan ayının değil 2021’in favorisi olarak gördüğüm Âşık Kadınlar; sert, dobra ve cesur üslubu ile kaderi birbiri ile benzeyen lakin birbirinden farklı iki kadının hikayesini anlatır. Bir kadın iç çamaşırı fabrikasında çalışan Brigitte ve körpe bir genç kız olan Paula, hayatın bir iyi örneğini bir de kötü örneğini okuyucuya sunar. Yazarın dikkat çekmek istediği husus; kadınların toplumda aşağıda görüldüğü bu dünyada, evlilik ile yükselebileceğine ve evlilik sayesinde kadının kendisini ekonomik güvenceye alabileceği düşüncesine sığınması. Nobel Edebiyat Ödüllü Elfriede Jelinek’in öylesine lezzetli, okuyucuyu kendisinden geçiren bir anlatımı var ki bu sertlik boğazınıza yumru gibi oturuyor, her bir sayfa neşter gibi kesiyor ve gerçekliğin acısı tokat gibi yüzünüze çarpıyor. Anıl Alacaoğlu’nun başarılı çevirisi ile Âşık Kadınlar, okuyucusuna iki kadın üzerinden hayatın mücadele dolu perdesini aralıyor.
Yitirilen Cennet; John Milton’ın 17. yüzyılda yazdığı epik şiir tarzında tarihi edebiyata uyarlayarak Adem ve Havva’nın cennetten kovuluşunu, şeytanın cennetten düşüşü sonrasında cehennemdeki krallığının kuruluşunu anlatır. Eser; Tanrı’ya isyan eden başmelek Lucifer’ın (sonrasında Şeytan olarak adlandırılır) kendi isyanına ortak ettiği meleklerle bir arada olduğu Cehennem Çukuru’nda başlar. Toplam da on iki cildi bir arada toplayan yapıt, her girizgahında cildin özetini sunar. Uzun ve betimleme dolu, zaman zaman yoğun bir anlatımı olsa da okuyucuyu etkileyen bir eser. Yitirilen Cennet’in her gün bir cildini okuyarak özümsemeye çalıştım. İlyada ve Olysses adlı eserleri okuyup mitolojik yapıtlar hakkında daha fazla bilgi birikimim olsaydı çok daha rahat okurdum diye düşünüyorum. Ama şüphesiz ki beni etkileyen ve düşünmeye sevk eden bir okuma oldu.
Ekibimizin Nisan
Editörümüz Ece Emre’nin Nisan Ayı Favorileri
Ece Emre’ye nasıl bir nisan ayı geçirdiğini sorduk ve cevapladı:
Aslında genel anlamda aşırı yoğun bir aydı, kitap okumaya zaman bulabilmem gerçekten şaşırtıcı oldu: Okul için vizeler ve ödev teslimleri ile boğuşurken aynı zamanda Bibliyoraf Proje Ekibi ile Ramazan ayı için birtakım işlerle uğraştığım ve şahane etkinliklere katıldığım bir ay oldu. Bu denli yoğun olmama rağmen #BibliyoMaraton sağ olsun bu ayı kitapsız da geçmedim, her ne kadar çoğu manga olsa da toplamda on iki kitap okumuşum. Söylediğim üç kitap dışında pek severek okuduğum kitaplar yoktu bu listenin içinde, ama sonuçtan memnun olmadığımı da söyleyemem. İlginç bir aydı gerçekten.
Editörümüzün bu ayki favori kitapları:
- Sihrin En Koyu Tonu // V. E. Schwab
- Çiçek Ekspresi // Özgür Balpınar
- Death Note, Vol. 12 // Tsugumi Ohba & Takeshi Obata
Bir de bu kitaplar hakkında ekliyor:
A Darker Shade of Magic, bizdeki basılmış adıyla “Sihrin En Koyu Tonu’” kitabını ilk çıktığından beri okumayı çok istiyordum. Gerek dünyası gerekse yazarın yazım şekli olsun seveceğimden emin olduğum bir kitaptı. Büyüler, büyücüler, sihirli veya karanlık şehirler, prensler ve hırsızların olduğu şahane bir kurguydu. Yeni bir dünyaya giriş yaptığı için başlarda kitap yavaş açılıyor olsa da okuyucuyu kendisine bağlamayı başarıyor. Gerçekten bayılarak okudum. Üstelik İngilizcesi de su gibi akıyor, fantastik türde bir kitap olmasına rağmen İngilizce olarak okunabilecek en rahat kitaplardan biriydi.
Çiçek Ekspresi, sitede hakkında yazı girildikten sonra ilgimi çeken bir kitap oldu ve iyi ki de okumuşum diyorum şu an. Uzun zamandır okuduğum en güzel çocuk kitabıydı, bende yeri hep ayrı olacak. Devamı olan “Gelecek Ekspresi”ni okumak için de sabırsızlanıyorum.
Son olarak da “Death Note” isimli manga serisinin son cildi bu ay okuduklarımda favorilerime girdi. Seri ortalarda biraz durgunluk yaşamış olsa da inat edip bitirdiğim için kendimle gurur duyuyorum, çünkü sonu gerçekten oldukça başarılıydı.
ekibimizin nisan
Kısa geçiş cümleleri. Ama çok kısa cümleler. Fakat neden anlamıyoru
m. Ancak okumak istiyorum. Fakat öyle olmaz ki. Kısa geçiş cümleleri. Ama çok kısa cümleler. Fakat neden anlamıyorum. Ancak okumak istiyorum. Fakat öyle olmaz ki. Kısa geçiş cümleleri. Ama çok kısa cümleler. Fakat neden anlamıyorum. Ancak okumak istiyorum. Fakat öyle olmaz ki. Kısa geçiş cümleleri. Ama çok kısa cümleler. Fakat neden anlamıyorum. Ancak okumak istiyorum. Fakat öyle olmaz ki. Kısa geçiş cümleleri. Ama çok kısa cümleler. Fakat neden anlamıyorum. Ancak okumak istiyorum. Fakat öyle olmaz ki. Kısa geçiş cümleleri. Ama çok kısa cümleler. Fakat neden anlamıyorum. Ancak okumak istiyorum. Fakat öyle olmaz ki. Kısa geçiş cümleleri. Ama çok kısa cümleler. Fakat neden anlamıyorum. Ancak okumak istiyorum. Fakat öyle olmaz ki. Kısa geçiş cümleleri. Ama çok kısa cümleler. Fakat neden anlamıyorum. Ancak okumak istiyorum. Fakat öyle olmaz ki. Kısa geçiş cümleleri. Ama çok kısa cümleler. Fakat neden anlamıyorum. Ancak okumak istiyorum. Ama neden. Fakat olmaz. Ama istemiyorum. Fakat hayır..
Beğenebileceğiniz yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: