Dünya Kadınlar Günü’nü Bibliyoraf’ın İçerikleriyle Kutlayın!

Dünya Kadınlar Günü’nü Bibliyoraf’ın İçerikleriyle Kutlayın!

Bibliyoraf yayın hayatına başladığı günden beridir asla bozulmayan bazı geleneklerimiz var. Bunlardan biri de tematik haftalarımız! Her yıl olduğu gibi 2023’te de bu geleneği sürdürüyor ve bu haftalardan ilkini Kadınlar Günü ile başlatıyoruz! Bu haftada sizleri nasıl içerikler bekliyor? Geçtiğimiz yıllarda neler yaptık? Hepsi ve daha fazlası bu yazıda!

Daha Önceki Kadınlar Günü Haftalarında Neler Yaptık?

1.Feminizmin Yapı Taşı: Virginia Woolf – Pınar Görcelioğlu

Ekibimizden Pınar Görcelioğlu tarafından yazılan bu yazı, yayımladığımız ilk yazar dosyası. Bu yazı dizisinde; yazarların hayatını, kariyerini, yazım stilini ve kitaplarını mercek altına alıyor. Bu başlık adı altında şimdiye kadar toplamda on bir yazı yayımladık. Dahası da yolda!

3.8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Bu Kitaplarla Kutlayın! – Begümay Kocabaş

Mitolojiden klasiklere, kurgu dışından çağdaş edebiyata birçok kitabı içinde barındıran bu liste Begümay Kocabaş tarafından yazıldı. “Kadınlar Günü’nü, bu güne uygun bir kitabı okuyarak kutlamak istiyorum!” diyen okurlardan biriyseniz bu listeye mutlaka göz atmalısınız. İddia ediyoruz, aradığınız kitabı bulacaksınız!

8. Kadınlar Günü Özel Dosyası: Tarihe Damgasını Vuran Kadın Yazarlar – Nisa Sümertekin

Nisa Sümertekin tarafından yazılan bu yazı 2021 yılındaki Kadınlar Günü haftasında yayımlandı. Yazıda tarihe adını altın harflerle yazdırmayı başarmış kadın yazarlara ve onların hayatlarına yer verdik. Ursula K. Le Guin ve Sylvia Plath gibi isimler başta olmak üzere yazıda toplamda altı yazardan bahsediyoruz. Aralarından biri ise tatlı bir sürpriz içeriyor.

2.Umman’ın Ortasında Üç Kız Kardeş: Dolunay Kadınları – Kolektif

Jakha Alharti tarafından yazılan ve dilimize Timaş Yayınları tarafından çevrilen Dolunay Kadınları, 2019 yılında Man Booker Uluslararası Ödülü’nü kazanarak bu ödüle layık görülen ilk Arapça roman oldu. Biz de sizler için kitabın üç ana karakteri Meyye. Esma ve Havle’yi yakından inceledik.

başlık

5.Yeni Başlayanlar İçin: Feminist Kitaplık – Dilruba Kaplan

Bu yazı dizisinde amacımız, belirli bi türü ya da başlığı okumak isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyen okurlarımıza bir başlangıç rehberi oluşturmak. Dilruba Kaplan da bu yazıda sizler için Feminist okumalara hangi kitaplarla başlanmalı, okumalarını nasıl ilerletmeli bunu anlatıyor.

7. Kadınlar Günü Özel: Mutlaka Tanışmanız Gereken 8 Tanrıça – Pınar Görcelioğlu

2021 yılında Kadınlar Günü haftasından hemen sonra mitoloji haftası yapmıştık. Pınar Görcelioğlu’nun yazdığı bu yazı da iki haftanın birleştiği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yayımlanmıştı. Çeşitli mitolojilerin ikonik tanrıçalarını derlediğimi bu yazı hem ekibimiz hem de sizler tarafından çok sevilmişti.

Yayın yönetmeninin notu: Bu yazının bende de Pınar’da da yeri çok ayrı. Biz daha iyisini yazana kadar en iyi bu diyor ve mitoloji editörümüz Aylin Efe’ye daha iyisini yapma konusunda başarılar diliyoruz. 👍

4. Güçlü Kadınların İzinde: Edebiyatın İkonik Kadın Karakterleri – Nisa Sümertekin

Güçlü, ikonik kadın karakterler dediğimizde hepimizin aklına birçok isim gelecektir. Peki bu isimler kimler ve onları bu kadar ikonik yapan özellikler neler hiç düşündünüz mü? İşte bu sorunun cevabını öğrenmek için Edebiyatın İkonik Kadın Karakteri yazısını okumanız yeter!

6. Türk Edebiyatının Unutulmaz Kadın Yazarları – Pınar Görcelioğlu

Türk edebiyatı her biri kendi alanında müthiş eserler üretmiş kadın yazar ve şairler açısından oldukça zengin bir tarihe sahip. Öyle ki bu yazı için yer vermek istediğimiz kadın yazarları seçerken oldukça zorlandık. Fakat günün sonunda içimize sinen bir liste hazırladık.

Bu Yılki Kadınlar Günü Haftasında Bizi Neler Bekliyor?

Geçtiğimiz yıl, yoğunluktan dolayı Kadınlar Günü için uzun bir hafta yapamamıştık. 2023’te bunun acısını çıkartmayı hedeflediğimiz için sizleri birbirinden keyifli içerikler bekliyor. Bu içeriklerden biri için özellikle çok heyecanlıyız. Hangisi olduğunu tahmin etmek çok da zor olmasa gerek 🙂

Bu yıl sizlerle birlikte feminizmin tarihine kısa bir bakış atacak, kadın yazarların kitaplarını yayımlamak için verdiği mücadeleye tanık olacağız. Bununla birlikte edebiyat tarihinin gelmiş geçmiş en önemli bilimkurgu yazarlarından birini yakından inceleyecek ve son dönemlerin popüler kitaplarına farklı bir perspektiften bakmayı deneyeceğiz. İşte Bibliyoraf’ın 2023 Kadınlar Günü Haftası içerikleri!

  • 1 Mart 2023: Bir Kadının Başkaldırısı: Erdem Yılı – Beyza Bircan
  • 2 Mart 2023: Kitapların İçinde Kaybolmuş Yaşamlar: Brontë Kardeşler – Beyza Bircan
  • 4 Mart 2023: Bilimkurgunun Tartışmasız Kraliçesi: Ursula K. Le Guin – Defne Gülmen
  • 5 Mart 2023: Test: Hangi Güçlü Kadın Karaktersin? – Kolektif
  • 8 Mart 2023: Feminist Edebiyat Nedir?: Sektörü Yeni Baştan İnşa Eden Kadınlar – Kolektif

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Ama fakat ancak ve lakin. Çünkü ama ancak ve ancak. Lakin fakat ve ile de. Ama fakat ancak ve lakin. Çünkü ama ancak ve ancak. Lakin fakat ve ile de.

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.