Diskdünya serisi, Sir Terry Pratchett tarafından yazılan kırk bir kitaplık fantastik bir seri. Daha tamamı dilimize çevrilmemiş olan bu seri, Delidolu Yayınları tarafından basılıyor. Tamamını daha okuyamamış olsam da en sevdiğim serilerden biri olan Diskdünya’nın okuyucuya sunduklarını sizinle paylaşmak istedim.
Yurtdışında fazlasıyla popüler olan Diskdünya, ülkemizde ne yazık ki o kadar tanınmıyor. Her ne kadar kırk bir kitap başlangıçta göz korkutucu olsa da başladıktan sonra bitsin istemeyeceksiniz. En azından benim için öyle oldu. Okumaya başladıktan sonra seriyi bırakamadım. Yazımda da Diskdünya’nın sevdiğim bazı yanlarından bahsettim. İyi okumalar dilerim.
Gerçekliğin Kıyısında Bir Yer Diskdünya
Büyük Kaplumbağa A’Tuin geliyor: Hantal bacakları hidrojen kırağısı kaplı, devasa ihtiyar kabuğu meteor kraterleri ile delik deşik; yıldızlararası boşlukta ağır ağır yüzüyor.
Büyünün Rengi, Terry Pratchett
Eğer fantastiğin sınırlarını zorlayan bir dünya arıyorsanız, Diskdünya’da bunu bulabilirsiniz. Diskdünya, isminden de anlaşıldığı üzere bir disk şeklinde. Ve bu disk dört tane filin üstünde bulunuyor. Peki, filler nerede duruyor? Onlar da Büyük A’tuin isimli dev bir kaplumbağa üzerindeler. Büyük A’tuin ise evrende yüzüyor. Diskdünya’nın yapısı ile ilgili daha detaylı bilgi kitapların içinde bulunuyor. Şimdi her şeyi anlatmaya kalksam yazı fazla uzun olur. Diskdünya’nın yapısı bile bu kadar ilginçken kitabın içinde yok yok. Troller, cüceler, ayaklı sandıklar? Var. Cadılar ve sihirbazlar? Onlar da var. Turistler? Eh, en azından bir tane var. Büyü ile dolup taşan bu dünyada devamlı yok olma tehlikesi de eksik olmuyor. Oktarin renkli maceralar Diskdünya’da sizi bekliyor.
Terry Pratchett’ın Mizahı
Diskdünya’da okurken eğlenmediğim tek bir kitap yok. Terry Pratchett’ın espri anlayışını çok seviyorum. Göndermeler ve ince espriler yazarın kaleminin parçası. Her kitabında o kadar çok filme, kitaba, şarkıya ve gerçek dünyaya gönderme var ki… Hepsini yakalamak olanaksız denebilir. Editörün ve çevirmenin notları bize bu noktada biraz yardımcı oluyor. Tabii ki her şakayı anlamak için ön bilgiye ihtiyaç yok. Eğer Terry Pratchett’ın mizah anlayışı sizinkiyle örtüşüyorsa kitabı okurken çok eğleneceğinize eminim.
Gerçek Dünyanın Aynası
Belki de bu dünyayı anlamanın en iyi yolu, ona başka bir dünyadan bakmaktır.
Klavye Sürçmesi, Terry Pratchett
Gerçekliğin kıyısında derken bir benzetme yapmıyordum. Diskdünya gerçekliğin kıyısında yüzüyor ve bu nedenle gerçeklikten bazı şeyler de ona geçiyor. Küredünya’dan birçok mitolojik, edebi ve teknolojik ögeyi bulunduruyor Diskdünya. Sadece bununla da kalmıyor. Bir nevi ayna görevi görerek okuyucuyu düşündürüyor. Alt serilerden özellikle Ölüm Romanları ve Kadim Uygarlıklar’da beni düşündüren çok yer oldu. Sanayi Devrimi Romanları’nda ise teknolojik gelişimleri görüyoruz. Terry Pratchett, anlatmak istediklerini farklı bir dünya üzerinden bize aktarıyor. Ve aktarmayı sıkmadan, çok güzel bir şekilde başarıyor.
Türün İçinde Tür ve fakat lakin ama Diskdünya
Kırk bir kitaplık serinin kırk bir kitabı da Diskdünya’da geçse de kendi içlerinde oldukça farklılar. Bekçi Romanları’nın içinde polisiye gibi olan romanlar varken Tiffany Sızı Romanları küçük bir cadı olan Tiffany’nin büyüme öyküsünü anlatıyor. Hatta kendi alt serisinin tek kitabı olan Muhteşem Maurice ve Değişim Fareleri, Diskdünya’nın genç yetişkin romanları sınıfında. Hepsi fantastik, hepsi Diskdünya fakat hepsi aynı değil. Çoğu kitap tek başına da okunabilir. Seri içinde ilginizi en çok çeken noktadan başlayabilirsiniz ve kendi istediğiniz sıraya göre okuyabilirsiniz. Yine de biraz araştırıp önceki kitabın devamı olup olmadığına bakmakta fayda var. Biz sizin için buraya yayınevinin sitesindeki okuma sırasını bıraktık. Kitap çokluğundan belki biraz kafanız karışabilir ama gözünüz korkmasın. Başladıkça devamı geliyor, inanın bana.
Birbirinden İlginç Karakterler ve fakat lakin de ama
Nasıl dünyada çeşit çeşit insan varsa Diskdünya’da da her biri kendine özgü karakterler var. Bu karakterlerin hiçbiri sadece iyi ya da kötü olmak amacıyla hareket etmiyor. Normal insanlar gibi –hepsi insan olmasa bile- herkes kendi amacının peşinde koşuyor. Amacı sırf para kazanmak olan da var, kendine huzur arayan da. Kitapta kusursuz olarak tanımlayabileceğiniz bir karakter bulamazsınız, ki bence bu önemli çünkü her açıdan mükemmel bir karakteri okumayı sevmiyorum. Kusurlu karakterler -söz konusu roman bir kaplumbağanın sırtında geçse bile- romanı daha gerçekçi kılıyor. Havamumu Nine, Rincewind, Zararına Dibbler, Kütüphaneci, Sam Vimes, Ölüm… Hepsini ayrı ayrı seviyorum. Serinin içinde o kadar çok farklı karakter var ki sizin de sevebileceğiniz en az bir kişiyi bulabileceğinizi düşünüyorum. ve fakat lakin ama ve fakat lakin ama
Yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım. Amacıma ulaşıp Diskdünya’ya ilginizi çekebildim mi? Seri kesinlikle küçücük bir şansı bile hakkediyor. Usta yazarlara ilham olmuş bu seriyi çok geciktirmeden okuyun derim. Umarım yazıyı beğenmişsinizdir. Kitaplarla kalın!
Bu yazı Defne Gülmen tarafından yazılmıştır.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş:
Ve fakat. Lakin ve fakat. Ama ile de lakin. Ancak ve ancak. Ve fakat ama. Lakin ile de. Ve fakat. Lakin ama. İle ve fakat lakin de.
Tebrikler Defne Gülmen
MaşAllah, yazıların devamını da görürüz inşaAllah.