Bibliyoraf ekibinden Dilruba Kaplan, Aydan Yalçın, Melih Yücel ve Açelya Söğüt sizler için nisan ayı favorilerini yazdı. Gelin ekibin bu ayki favorilerinde hangi kitaplar varmış, hep birlikte bakalım.
Kurucumuz Dilruba Kaplan’ın Nisan Ayı Favorileri
Dilruba nisan ayını şu cümlelerle özetliyor:
Birçoğumuz gibi ben de aylardır bir okuyamama durumunun içerisindeydim. Ancak sonunda bu zinciri kırdım sanırım. Uzun zaman sonra 5-6 kitap okuyabilmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Tabii ki bu okumalarım sonucunda da sadece nisan değil, 2022 favorilerime girmeyi başaran 3 kitap oldu!
Dilruba’nın büyük bir övgüyle anlattığı 3 kitap şu şekilde:
- Her Kalp Kırılır // Colleen Hoover
- Huzursuzluk // Zülfü Livaneli
- Yaşamak Hatırlamaktır // Ülkü Tamer
Dilruba bu kitaplar hakkında şunları söylüyor:
Her Kalp Kırılır okurlar tarafından çok beğenilen bir kitaptı. Bir anlık merakım sonucu sipariş edip, kitabı geldiği gün bitirmiş bulundum. Her Kalp Kırılır annesi bir bağımlı olan ve babasıyla iletişimi neredeyse yok denecek kadar az olan Beyah’ın, yazı babasının yanında geçirmesiyle başlıyor. Biz de Beyah’ın babasının ailesiyle bir ilişki kurmaya çalışmasını ve yan komşuları Samson’ın hayatına girişini okuyoruz. Kitapta beni en çok etkileyen şey Beyah ve Samson arasındaki ilişkinin bu kadar naif ve insanın yüreğine dokunan bir şekilde ilerlemesiydi. Kitabın sonunda bir şeylerin beni sarsacağını hissediyordum, öyle de oldu. Klişeleşmiş karakterlerden ve diyaloglardan uzak, hem biraz uçlarda hem de insani duygularınıza hitabet eden bir kitap okumak istiyorsanız Her Kalp Kırılır’a mutlaka şans vermenizi öneririm.
başlık
Zülfü Livaneli’nin diline, kurgularına daha ne kadar hayran olabilirim bilmiyorum. Huzursuzluk, Livaneli’den okuduğum ikinci kitap oldu. Kitabın büyük bir çoğunluğu Mardin’de geçiyor. Kitabı okurken gerçekten Mardin sokaklarındaymışım da o havayı soluyormuşum gibi hissettim. Livaneli’nin kitapları bende hep insanlığa farklı bir perspektiften bakıyormuşum gibi hissettiriyor. Farklı dinleri, farklı kültürleri aslında hayatın olağan ve olağanüstü durumlarını ince ince işlenmiş, büyüleyici kelimelerle okuyorsunuz.
Yaşamak Hatırlamaktır, bir anı kitabı. Ülkü Tamer’in çocukluğundan bu yana Antep’teki anılarından okul hayatına, tiyatro deneyiminden öğretmenliğine, yayıncılık hayatından şairliğine hayatının birçok parçasına tanıklık ediyoruz. Kitabın en güzel yanı her an tanıdık bir his ve kişiyle karşılaşmamızdı bence. Cem Karaca, Yılmaz Güney, Haldun Taner, Adile Naşit, Özdemir Asaf, Cüneyt Arkın, Orhan Kemal, Yaşar Nabi… Ülkü Tamer düşünebileceğiniz her alanda faaliyet göstermiş, hayatının her alanında çok aktif bir gençlik geçirmiş. Tüm bu anılarını artık bizim için efsaneleşmiş, bir kahraman haline gelmiş onlarca isimle birlikte, gerçek olduğunu bilerek okumak çok farklı bir keyif verdi bana.
Editörümüz Aydan Yalçın’ın Nisan Ayı Favorileri:
Aydan’dan nisan ayını iki cümlede özetlemesini istedik:
Nisan benim için yine bir sürü kitaba başlayıp çok azını bitirdiğim bir ay oldu. Ancak keyifli okumalarla geçti diyebilirim.
Editörümüz bu ay beş kitap okumuş. Bu beş kitabın içerisinden en beğendikleri ise şu şekilde:
- Gilded // Marissa Meyer
- Akhilleus’un Şarkısı // Madeline Miller
- Bir Katilin Güncesi // Kim Young-ha
Bu kitapları şöyle anlatıyor:
Marissa Meyer masal uyarlamalarını çok güzel ele alıyor, Gilded da bir Rumpelstiltskin uyarlamasıydı ve ben bu masala çok aşina olmadığım için kitabı merakla okudum. Gilded’da Doğu Avrupa mitolojisine dair pek çok yaratıkla karşılaşmak mümkün. Masal içinde masal adeta. Sanırım kurgudan çok bu yanını sevdim diyebilirim.
Bir Katilin Güncesi’ni sesli kitap olarak dinledim. Demans hastası bir seri katilin hikâyesinin anlatıldığı kitapta, günümüzden başlayarak yavaş yavaş hatırlarını kaybetmeye başlayan ihtiyarın, geçmişte işlediği cinayetlerle günümüzle ilgili hatırladıkları arasında bir akıl oyunu okuyoruz. Beklendik ama bir o kadar da şaşırtıcı bir kurgu. Ama ben kurgudan çok anlatımı sevdim (bu durumda seslendirmenin de payı vardır muhtemelen) sanırım.
Ancak ayın en sevdiğim kitabı Akhilleus’un Şarkısı oldu benim için. Mitolojiyle aram pek iyi olmasa bile kitabı keyifle okudum/dinledim. Birazını sesli, kalanını fiziksel kitap şeklinde okuyarak tamamladım. Akhilleus’un Şarkısı’nın anlatım tarzını Kirke’den daha çok beğendim. Daha basit ve daha duygusaldı. Miller bu kitabında, yıllar içerisinde birçok uyarlamada karşımıza çıkan Akhilleus’u farklı bir gözle değerlendiriyor. Olaylar biraz fazla romantize ediliyor gibi gelse de yine de etkisinden pek bir şey kaybetmiyor.
Haber Sorumlumuz Melih Yücel’in Nisan Ayı Favorileri:
Melih’e “Nisan ayı senin için nasıl geçti?” diye sorduk:
Nisan ayına sınavlardan yeni çıkmış, yorgun olarak başladığım için tek yapmak istediğim şey yatıp bir şeyler izlemek oldu. Ama yine de 3 kitaba en azından göz atabilmiş oldum – ki bu 3 kitap da benim için çok ayrı yerlere sahip.
Melih’in nisan favorileri işte şu üç kitaptan oluşuyor.
- Değersiz Bir Hayat // Hanya Yanagihara
- Normal İnsanlar // Sally Rooney
- İnci // John Steinbeck
Melih’ten bu üç kitap hakkındaki düşüncelerini kısaca anlatmasını istedik:
Teknik olarak bu üçlünün arasında ilk defa okuduğum tek kitap Değersiz Bir Hayat. Şubattan beri elimde süründürdüğüm bu kitabı bu ay da bitiremedim. Okuduğum en ağır ve en etkileyici kitaplardan biri; hal böyle olunca böyle bir dönemde bu kitaba zaman ayırmak da oldukça zor oluyor. Ama gerçek hayattan kaçış için de birebir. Kitap 4 arkadaşın hayat hikâyesini detaylarıyla ama kesinlikle insanı sıkmadan anlatıyor. Yanagihara son zamanlarda tanıştığım en iyi yazarlardan biri ve umuyorum ki mayıs bana iyi gelecek, yaralarımı saracak ve Değersiz Bir Hayat’ı bitirdiğim o ay olacak.
başlık
Rooney’nin son çıkan romanı Güzel Dünya, Neredesin?’in Türkçe baskısının çıkmasını aylardır bekliyordum. Birkaç hafta önce de çıktığı haberi gelince yeni kitaba geçmeden önce bu ay Normal İnsanlar’ı tekrardan okumaya karar verdim. Kitabı yeniden okurken aylar önce ilk kez okuduğumdan çok farklı şeyler hissettim, nedense her cümle daha anlamlı geldi. Kitap Connell ve Marianne’in lisede başlayıp yıllarca süren karmakarışık ilişkilerini konu ediniyor. Normal İnsanlar, bitirince birkaç saniye boş boş duvara baktığınız o kitaplardan. Bu kitabı ben mi çok abartıyorum, yoksa cidden mükemmel bir kitap mı hiçbir zaman anlayamayacağız galiba.
Bu ay okuduğum son kitap ise John Steinbeck’in İnci adlı kısa bir romanıydı. Bir Meksika masalından yola çıkılarak kaleme alınmış bu eser, okuduğum en sade kitaplardan biri. Fakat iletmek istediği mesajı o kadar güzel iletiyor ki… Ne zaman kafamı dağıtmak istesem bu kitaba geri dönüyorum. Bu ay da galiba üçüncü kez okudum bu kitabı. Kitap Kino adında bir adamı ve ailesini konu alıyor. İnci, politik ve sosyal göndermelerin oldukça güzel işlendiği, sonunda da biraz kalbinizi kıran bir hikâyeye sahip. Herkese şiddetle önerdiğim klasiklerden biri.
Yazarımız Açelya Söğüt’ün Nisan Ayı Favorileri
Açelya nisan ayı için şunları söylüyor:
Nisan ayı benim için oldukça verimli geçti. Bu ay beş tane kitap okudum. Nisanı N.G. Kabal ile tanışma ayı ilan etmiş olmalıyım ki kendisinin üç kitabını okudum. Okuduğum kitaplarından yalnızca bir tanesi favorilerime girdi.
Bu bir kitap ne mi?
- 03:03 Dolunayda Açan Çiçek // N.G. Kabal
Ve ekliyor:
03:03 yer değiştiren ikizleri konu alan bir kitap. Bu kitaptaki ikizimiz Çiçek, kardeşine göre daha az şanslı bir hayata sahipken kardeşinin zengin hayatının yerine geçiyor. Çiçek’in hayata karşı tavrı, yaşadıkları ve ona hayatı biraz olsun sevdirebilme fikri Ayza’yı çok meraklandırıyor. Ve ikisinin kalbime dokunan macerası başlıyor. Dolunayda Açan Çiçek uzun zamandır bir kitapta hissedemediğim her şeyi bana hissettirdi. Çiçek gerçekten çok özel bir karakterdi. Yaşadıklarını okumak, üzerine düşünmek kalbimi yaraladı. Onun zihnini okumak, Ayza’nın onun için yapmaya çalıştıklarına verdiği tepkiler, yaptığı her şeydeki motivasyonu… Çiçek’in karakterini çok sevdim ve onu çok iyi anladım. Fakat benim kitaptaki asıl favorim Ayza oldu. 03:03 elimde olsa herkesin okumasını sağlayacağım kitaplardan birisi. Daha fazla vakit kaybetmeden bu kitaba bir şans vermenizi çok isterim.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: