Bibliyoraf ekibinden Aylin Efe, Öykü Sena Ömeroğlu ve Buket Kolayoğlu sizler için 2022 favorilerini anlattı. Gelin ekibinin yıl sonu favorilerine hangi kitaplar girmiş, ekip üyelerimiz neler okumuş hep birlikte inceleyelim. bibliyoraf ekibi 2022 favorileri
Editörümüz Aylin Efe’nın 2022 Yılı Favorileri
Aylin’e 2022 yılı hakkındaki düşüncelerini sorduk:
2022’yi 106 kitap ile kapattım. Benim için oldukça güzel geçen bir yıl oldu. Çok uzun bir süreden sonra tekrar Türk Edebiyatı okumaya başladım. Bunun yanı sıra çocuk edebiyatının da -özellikle de Türk çocuk edebiyatının- kapılarını araladım. Yepyeni yazarlar keşfettim, ama genellikle eski favorilerimi tekrar tekrar okudum.
Aylin’in 2022 favorileri:
- The House in the Cerulean Sea // T. J. Klune
- Empire of the Vampire // Jay Kristoff
- Cadının Yüreği // Genevieve Gornichec
- Kıyamet Gösterisi // Terry Pratchett & Neil Gaiman
Aylin’e bu kitaplar hakkındaki düşüncelerini sorduk:
The House in the Cerulean Sea, aslında çok uzun süredir karşıma çıkan bir kitap olsa da pek de ilgimi çekmemişti. Alışveriş yaparken kargoya para vermemek için son dakikada sepetime eklemiştim. Sanırım bu 2022’de verdiğim en iyi 10 karardan biri oldu. Kitabı ve yarattığı atmosferi çok sevdim. Hatta o kadar çok sevdim ki sitede ön okumasının yayımlanması için çeviri ekibine duygu sömürüsü yaptım. Minik bir adadaki yetimhanede yaşayan 6 sıra dışı çocuğun, onlardan daha da sıra dışı olan müdürlerinin ve bütün bu sıra dışılığın düzene uygunluğu denetlemekle görevli olan Mr. Baker’ın hikayesi sizce de çok tatlı durmuyor mu?
Bibliyoraf Ekibi 2022 Favorileri
Jay Kristoff’la Nevernight serisi ile tanışmıştım. Her ne kadar Nevernight’a bayılsam da eski kitapları bana pek de ilgi çekici gelmiyordu. Bu sebeple de seriyi sürekli tekrar okuyordum. Yazar halime üzülmüş olacak ki yeni bir seri yazmaya karar verdi. Şimdi de Empire of the Vampire’ı yılda bir kez okuma yolunda ilerliyorum. En azından ikinci kitabı çıkana kadar. Empire of the Vampire’ı şimdilik iki kez okudum. 2021 ve 2022’de. 2023’te de bir re-read yapmayı planlıyorum ama kitabın tuğla kalınlığında olması bu yoğun tempoda beni biraz zorlayacak gibi.
Not: Tabii ki bu yıl beşinceye okuduğum Nevernight serisini de favorilerim arasında ama ondan bir bahsetmeye başlasam kimse beni durduramaz. O yüzden susuyorum…
Son iki yıldır mitolojik re-telling kitaplarını genelde konularına bile bakmadan satın alıyorum. Cadının Yüreği de bu kitaplardan biriydi. Okumaya başlayıp da İskandinav Mitolojisi ile alakalı olduğunu görmek benim için bir sürprizdi. Her ne kadar Kızların Suskunluğu veya Ben, Kirke kadar popüler olmasa da en az onlar kadar başarılı bir kitap. Bir yandan mitolojide çok bilinmeyen bir karakter olan Angrboda’nın hikayesini okuyoruz, bir yandan da Ragnarok’u n gelişimini farklı bir bakış açısı ile izliyoruz. Hepimizin az çok bildiği Loki’yi hem duygusal bir baba hem de adına yaraşır bir tanrı olarak görüyoruz.
Bibliyoraf Ekibi 2022 Favorileri
2019’da, sırf dizisine bayıldığım için gidip kitabını da okuduğum Kıyamet Gösterisi’ni bu sene tekrar okudum. İyi ki de okumuştum çünkü ne dizide ne de ilk okuyuşumda fark etmediğim bir sürü detayı fark ettim. Gaiman ve Pratchett aslında satır aralarına bir sürü minik espriler saklamış. Bütün bunları ikinci okumamda fark ettim. Hatta o kadar heyecanlandım ki her espriyi arkadaşıma da attığım için kitabın çeyreğinde engel yedim. Fakat belirtmek isterim ki ben kitabı orijinal dilinde okudum. Çeviride bu esprilerin ne kadarı yok oldu hiçbir fikrim yok. Hem dizisini hem de kitabını herkese öneririm.
Yazarımız Öykü Sena Ömeroğlu’nun 2022 Yılı Favorileri
Öykü Sena’nın 2022 yılı özeti şu şekilde:
2022, kitap okumaya istediğim kadar vakit ayıramadığım bir yıl oldu. Zaten böyle olacağını öngördüğümden kendime 35 kitaplık bir hedef koymuştum. Neyse ki bu hedefimi tamamlayabildim. Okuduğum kitaplar, önceki yıllara göre az sayıda olsa da içerikleri beni çok tatmin etti. Oldukça doyurucu kitaplar okuduğumu söyleyebilirim. O yüzden moralimi bozmayıp önümüzdeki yıl daha fazla okumayı diliyorum.
Yazarımızın 2022 favorilerinde dört kitap var, bunlar:
- Lanet Olsun Zaman Nehrine // Per Petterson
- Güzel Dünya, Neredesin? // Sally Rooney
- Bayan Prim’in Uyanışı // Natalia Sanmartin Fenollera
- Garson // Matias Faldbakken
Ve ekliyor
Lanet Olsun Zaman Nehrine, yıllardır kitaplığımda okunmayı bekleyen bir kitaptı. Sanırım ağır olacağını düşündüğümden bir türlü okumaya cesaret edemiyordum. Tahmin ettiğim gibi okuması oldukça yorucuydu. Yalnızlığı, geçmişe bağımlı olmayı bu kadar sade ve güzel anlatan az kitap vardır. Minimal bir dil ile yazılmış olması kitabı daha etkileyici kılıyordu. Zor ama keyifli bir okuma olması beni şaşırtsa da oldukça memnun kaldım.
Güzel Dünya, Neredesin?, ilk fırsatta edinip okuduğum bir kitap oldu çünkü kitap için çok heyecanlıydım. Kitap, gelen yorumların aksine, beni hayal kırıklığına uğratmadı. Çoğu açıdan alışkın olduğumuz bir Rooney kurgusu gibi ilerlese de müdavimleri olarak bizi şaşırtmayı da başardı. Kişisel tecrübelerini bu kadar açık bir şekilde kurguya eklediğini görmek ilginçti. Örneğin bu kitapta Rooney ile birlikte karakterlerinin de büyüdüğünü görüyoruz. Bunun dışında karakterler iş güç sahibi yetişkinlerdi. Hatta karakterlerden biri kendisi gibi yazardı. Bu açıdan da farklı bir deneyim oldu. Yine de günün sonunda tüm duyguları ve düşünceleri ile beni mest etti.
Bibliyoraf Ekibi 2022 Favorileri
Bayan Prim’in Uyanışı, yılın son aylarında okuduğum bir kitaptı. 2022’yi güzel bir şekilde kapatmamı sağladı. Birçok açıdan içerisinde kendimi bulduğum bir kitaptı. Modern hayata farklı bir pencereden bakan ve bunu oldukça samimi bir şekilde dile getiren bir romandı. Yaşadığım hayat hakkında söyledikleri ise fazlaca düşündürdü. Dürüstlüğü biraz can yakıcı olsa da benim için yılın favorileri arasına girdi.
Garson, bu yıl okuduğum en ilginç kitaplardan biriydi. Çağdaş İskandinav edebiyatı okumayı çok sevdiğimden edindiğim bir kitaptı. Kitap eski bir restoranın eski bir garsonu ağzından anlatılıyordu. Bir restoranın rutinleri ve garsonluk benim için oldukça ilgi çekici bir konuydu. Fakat kitabı ilginç kılan asıl detay restoranın garip müdavimleriydi. Her birinin farklı bir karakteri ve hikâyesi vardı. Onları okurken çok eğlendim.
Yazarımız Buket Kolayoğlu’nun 2022 Yılı Favorileri
Buket’ten 2022 yılını 3 cümlede özetlemesini istedik:
2022 yılı, yeni çıkan kitaplara yetişemediğim için endişelendiğim bir yıldı. Bu sene sevdiğim türleri keşfedip okumlarımı onların üzerine yoğunlaştırdım. Böylece çok sevdiğim, favorilerime giren ve tekrar tekrar okusam dahi sıkılmayacağım kitaplar keşfetmiş oldum.
Buket’in 2022 favorilerine işte şu kitaplar girmiş:
- Sessiz Hasta // Alex Michaelides
- Deli Kadın Hikâyeleri // Mine Söğüt
- Gizli Tarih // Donna Tartt
- Beş Yıl Sonra // Rebecca Serle
Buket favorilerini şu şekilde değerlendiriyor:
Bu sene yeni yeni gerilim – gizem türünde kitap okumaya başladım. Bu kararımın sebebi ise Sessiz Hasta kitabı oldu. Ters köşeleriyle beni çok şaşırtan bir kitaptı. Hatta sonunda o kadar şaşırdım ki kitabı kenara bırakıp soy ağacı çizmeye gittiğimi hatırlıyorum. Sessiz Hasta, bir ressam olan Alicia’nın kocasını öldürmesiyle başlıyor. Alicia, bu olaydan sonra asla konuşmuyor. Bir psikoterapist olan Theo da bu gizemi çözmek için Alicia’yı konuşturmaya çalışıyor. Eğer okuyacağım diğer gizem – gerilim kitaplarını beğenmezsem bilin ki sebebi Sessiz Hasta’dır. Kitap yüzünden bu türe karşı büyük bir beklentim oluştu.
Bibliyoraf Ekibi 2022 Favorileri
İkinci favori kitabım ise, bir Türk yazardan. Mine Söğüt’ün Deli Kadın Hikâyeleri kitabı, yazardan okuduğum ikinci kitaptı ve favori Mine Söğüt kitabım oldu. Yazarın genel olarak mistik ve özgün bir dili olduğu kesinlikle doğru. Bu mistik hava, konularına da yansıyor tabii. Her ne kadar kısa bir kitap olsa da içinde 21 farklı öykü bulunuyor. Hikâyeler varoluş sancıları, yalnızlıklar, kaybetmeye kararlı kaderlerle dolu hayatları konu alıyor.
Bir diğer çok sevdiğim kitap ise, düşük beklentiyle başlamama rağmen bayıldığım Beş Yıl Sonra oldu. Kitap, kaderi, dramı, aşkı ve arkadaşlığı çok güzel vurguluyor. Aslında ben kitaba sadece bir aşk hikâyesi okuyacağımı sanarak başlamıştım. Fakat hikâye daha çok dram ağırlıklı ilerledi. Ana karakter Dannie’nin güzel bir kariyeri, nişanlısı ve hayatı var. Bir gece rüyasında beş yıl sonraki kendisini başka bir adamla görüyor. Lakin o adam, en yakın arkadaşının yeni sevgilisi. Kitabın sonu hatırlamak istemeyeceğim kadar boğazımı düğümlüyor.
Gizli Tarih, benim için tam bir dönüm noktası oldu. Bana dark academia ve gizemlerle dolu arkadaş gruplarını okumayı ne kadar çok sevdiğimi fark ettirdi. Richard karakteri, büyük hayallerle geldiği üniversitedeki Antik Yunan profesörünün derslerine girmek için çabalıyor. Fakat girdiğinde ise hiç beklemediği şeylerle karşılaşıyor. Antik Yunan ayinlerini tekrarlayan bir grup genç, bu ayinlerden birinin sırasında başlarına bir olay geliyor ve hikâye bu şekilde başlıyor. Gerçekten de harika bir kitap.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: