Tüm dünyanın yakından takip ettiği, 44. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, her yıl olduğu gibi bu yıl da yaz için hazırladığı kitap ve şarkı listelerini paylaştı. Hadi eski başkanın son zamanlarda okuyup beğendiği kitaplardan bazılarına yakından bakalım.
Barack Obama barack obama barack obama barack obama barack obama
1) At Night All Blood is Black – David Diop
Birinci Dünya Savaşı’nı konu alan bu kitap, hayatında hiç köyünden ayrılmamış Senegalli Alfa’nın kendisini bir Fransız ordusuyla savaşta bulmasıyla başlar. “Çikolata” lakabıyla tanınan Alfa, savaş sırasında yaralanan bir arkadaşının daha fazla acı çekmesini engellemek için onu öldürmek zorunda kalır. Kendi kendisini affetmek ve kendi içinde huzuru bulup bir anlamda da arkadaşının intikamını almak için türlü türlü alışkanlıklar edinen Alfa; başta kahraman olarak görülse de çıkan dedikodular nedeniyle bir büyücü olarak anılmaya başlar. Herkes Alfa’yı cepheden ve savaştan uzaklaştırmaya çalışırken Alfa’nın alışkanlıklarından kopmaya hiç niyeti yoktur.
Bir adamın savaş yüzünden kendi özünü yitirmesini yoğun bir şekilde anlatan bu kitap, 2018’de Fransa’daki en önemli edebiyat ödüllerinden biri olan Prix Goncourt des Lycéens ödülünü kazanmıştı, 2020’nin sonunda yayımlanan İngilizce çevirisi ile 2 Haziran’da International Booker Prize ödülünü kazanarak dünya çapında bir sükse yakalamış durumda.
2) Project Hail Mary – Andy Weir Barack Obama
Obama’nın listesindeki bir diğer kitap, Andy Weir’ın yeni kitabı Project Hail Mary. Yarattığı bilim-kurgu evreninde son hız ilerlemeye devam eden Weir, bu sefer amnezi yaşayan bir astronotun yaşadıklarını konu almakta. Bazı eleştirmenler tarafından son zamanların en iyi bilim-kurgu romanlarından biri olarak adlandırılan Project Hail Mary, hayranların da gönlünü çalmayı başarmıştı. Anlaşılan Barack Obama da Weir hayranlarıyla aynı görüşte. Kitap hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve yazılış serüvenini öğrenmek isterseniz Andy Weir’ın Yeni Kitabı Project Hail Mary’nin Yazılış Serüveni adlı yazımıza da göz atabilirsiniz!
3) When We Cease to Understand The World – Benjamin Labatut
Belki de listenin en ilgi çekici kitabı olan When We Cease to Understand The World, temelde bilimsel keşif, etik ve deha-delilik arasındaki belirsiz sınırı konu almakta. Birçok ünlü bilim insanın yaşadığı olağanüstü durumlar aracılığıyla gerçek-kurgu, ilerleme-yıkım gibi ikiliklerin aslında sandığımızdan çok daha benzer olduklarını ve aralarındaki bu ince çizginin ne kadar büyük farklar yaratabileceğini anlatıyor.
Şilili yazar Benjamin Labatut tarafından yazılan bu kitap, International Booker Prize ödülü için finale kalan kitaplar arasındaydı fakat ödülü listenin ilk kitabı At Night All Blood is Black‘e kaptırdı.
4) Under a White Sky: The Nature of the Future – Elizabeth Colbert
Biri bu kitap hakkında şu cümleyi kurmuştu, benim de çok hoşuma gitti ki kitabı en güzel tanımlayan cümle olabilir: “Bu kitap problemleri çözmeye çalışırken ortaya çıkmış diğer problemleri yaratan insanların bu problemleri çözmeleri hakkında”. Kitap, Dünya’yı tehlikeye atan tüm müdahalelerin aslında Dünya’nın tek kurtuluşu olduğunu anlatıyor ve yazar kitabı yazarken aklınıza gelebilecek, doğayla iç içe olan herkesle bilgi alışverişi yapmış. Küresel ısınmayla ve ekolojiyle ilgileniyorsanız gözümüz kapalı önerebileceğimiz bir kitap.
5) Things We Lost to the Water – Eric Nguyen
Vietnam’dan göçen bir aileyi konu alan bu kitap, Obama’nın listesindeki birkaç kurgu kitaptan biri. Babalarını Vietnam’da bırakıp Amerika’ya göç eden 2 çocuk ve anneleri, başta babalarına kavuşacaklarına inansalar da gün geçtikçe bu durumun sadece bir hayalden ibaret olduğunu anlarlar. Daha sonrasında Amerika’da yaşama alışmaları sırasında her birinin başına farklı ve hayatlarının “dönüm noktası” olarak değerlendirebilecekleri olaylar yaşarlar. LGBT ve ırkçılık gibi günümüzde bir bakıma herkesin hayatında önemli roller oynayan birçok sosyal konuya değinen bu kitap, eleştirmenlerden de oldukça iyi eleştiriler aldı.
6) Klara ve Güneş – Kazuo Ishiguro Barack Obama
2021’in en çok konuşulan kitaplarından biri olan Klara ve Güneş, yazarın Nobel Edebiyat ödülü kazandığından beri yayımladığı ilk kitaptı. Mağazada bir müşterinin onu satın almasını bekleyen bir “yapay arkadaş”ı konu alan kitap, “Sevmek ne demektir?” sorusunun cevabını da aramakta. Kitapla ilgili oldukça karışık yorumlar bulunsa da okuyanların çoğunun beğendiğini söylememiz yanlış olmaz, Obama’dan da onay aldığını göz önünde bulundurursak sıcak yaz aylarında okuması güzel bir kitap olabilir.
Klara ve Güneş, Obama’nın listesindeki kitaplardan halihazırda çevirisi bulanan tek kitap. Lâle Akalın tarafından çevrilen Klara ve Güneş de, yazarın diğer kitapları gibi Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.
7) Leave the World Behind – Rumaan Alaam
Temelde ırkçılık ve sınıf konuları üzerinden giden kitap, beyaz bir ailenin New York hayatından uzaklaşmak için şehirden uzakta bir evi kiralayıp tatile gitmesiyle başlıyor. Başta her şey iyi giderken, birden evin sahibi siyahi yaşlı çift çıkagelir. Çok korkmuş haldedirler, New York’ta bir karartma/elektrik kesintisi olduğunu söylerler. TV’lerin ve telefon hatlarının çalışmaması nedeniyle hangi habere inanacaklarını bilemeyen aile, ev sahiplerine güvenip güvenmemekte kararsızdırlar. Yavaş akan bu gerilim romanı, yine genel okuyucudan karışık yorumlar alsa da birçok kişinin 2020’nin En Kitapları listesine girmişti.
8) Land Of Big Numbers – Te-Ping Chen
Bu kitap, listedeki diğer kitaplardan farklı olarak bir kısa hikaye koleksiyonu. Hikayelerin ortak unsuru ise Çin. Çinlilerin yaşadıkları bölgelerden tutun; tarihleri, insanları, örf/adetleri hatta devlet yönetimleri ve hükümetlerine kadar farklı yönlerden Çin kültürünü inceleyen bu kitap, bu bahsettiklerimi geçmişten günümüze bağlayan bir köprü durumunda. Çoğu hikaye oldukça monoton ilerlemekte ve olayların büyük bir kısmı gündelik hayatta herkesin başına gelebilecek olaylar. Fakat bu sade ve samimi olaylarla bile yazar günümüzün politik ve sosyal konularına değinmemeyi unutmamış.
9) Empire of Pain – Patrick Radden Keefe barack obama
Say Nothing kitabıyla oldukça büyük bir ün kazanan yazar, bu kitabında Sackler ailesinin üç neslini konu edinmiş. Amerika ve Avrupa’nın birçok ünlü mekanında görebileceğiniz Sackler ismi, dünyanın en zengin ailelerinden birini temsil etmekte. Bir belgesel niteliğinde olan bu kitap, kaynağı bilinmeyen bu Sackler ailesinin zenginliğinin aslında nelere mal olduğunu okuyucuya aktarmakta. Sackler ailesinin en gizli sırlarını bile açığa çıkaran kitap, raflarda yerini aldığı an piyasada bomba etkisi yaratmıştı. Anlaşılan o ki kitap bir süre daha gündemi meşgul etmeye devam edecek.
10) The Sweetness of Water – Nathan Harris
İç Savaş zamanı Amerika’yı konu alan kitap, iki erkek kardeşin kölelikten azat edilip bir çiftin yanında tarım işçisi olarak çalışmalarıyla başlar. Bu çift oğullarını savaşa göndermiştir ve bu iki kardeşi işe almanın hayatlarında güzel bir etki bırakacağını düşünmektedirler. Bu iki kardeşin amacı ise para kazanıp nerede olduğunu bilmedikleri annelerine kavuşmaktır. Bu olaylar yaşanırken, orduda tanışıp birbirlerine aşık olan iki asker, çiftimizle kardeşlerin yaşadıkları şehre gelirler. Tabii, aralarındaki ilişki tüm kasaba tarafından öğrenilince işler sarpa sarmaya başlar. Irkçılıktan eşcinselliğe, kölelikten özleme ve yasa kadar birçok önemli konuya ve duyguya parmak basan kitap, yazar Nathan Harris’in ilk kitabı olmasına rağmen okuyucudan çok büyük ilgi gördü; Obama ve Oprah gibi birçok ünlü isim kitabı, son zamanlarda çıkan en iyi kitaplardan biri olarak nitelendirdi. Güncel Goodreads puanı 4.41 olan roman, yaza damgasını vurmuş durumda.
11) Intimacies – Katie Kitamura Barack Obama
Intimacies, babasının ölümünden sonra kendine yeni bir yuva arayan bir kadının hikayesi. New York’a yerleşip mahkeme tercümanlığı yapmaya başlayan bu kadının etrafındaki insanlarla ilişkisi giderek garip bir hal alır: Karısından yeni ayrılmış sevgilisi boşanmak için birkaç haftalığına Lizbon’a gider fakat bir süre sonra sevgilisinin mesajlarına cevap vermeyi bırakır, mahkemede tanıştığı yakın arkadaşı ise bir suça tanıklık eder ve baş kahramanımız bu olaya kendini öyle kaptırır ki kurbanının kız kardeşiyle yakın arkadaş olur. Tüm bunların yanında mahkeme salonlarındaki işi hayatında çok büyük bir yer kaplamaya devam etmektedir. A Separation’ın yazarının ellerinden çıkan bu roman, Amerika’da resmi olarak raflarda yerini 20 Temmuz’da yerini alacak!
Evet, bizden bu kadar! Obama’nın hazıladığı okuma listesi hakkında görüşlerini neler? Merak ettiğiniz kitaplar var mı? Görüşlerinizi yorum olarak bırakmayı unutmayın!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Ben kitap ama aldım. Fakat Barack Obama. Nasıl olur. Ancak bir sürü kitap önerisi. Yeni yeni güncel kitap önerileri. Ben kitap ama aldım. Fakat Barack Obama. Nasıl olur. Ancak bir sürü kitap önerisi. Yeni yeni güncel kitap önerileri. Ben kitap ama aldım. Fakat Barack Obama. Nasıl olur. Ancak bir sürü kitap önerisi. Yeni yeni güncel kitap önerileri. Ben kitap ama aldım. Fakat Barack Obama. Nasıl olur. Ancak bir sürü kitap önerisi. Yeni yeni güncel kitap önerileri. Ben kitap ama aldım. Fakat Barack Obama. Nasıl olur. Ancak bir sürü kitap önerisi. Yeni yeni güncel kitap önerileri. Ben kitap ama aldım. Fakat Barack Obama. Nasıl olur. Ancak bir sürü kitap önerisi. Yeni yeni güncel kitap önerileri. Ben kitap ama aldım. Fakat Barack Obama. Nasıl olur. Ancak bir sürü kitap önerisi. Yeni yeni güncel kitap önerileri.
başlık
Bu kısa bir cümledir. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle. Baya kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa cümle. Bu cümle kısa. Bu kısa bir cümledir. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle. Baya kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa cümle. Bu cümle kısa. Bu kısa bir cümledir. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle. Baya kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa cümle. Bu cümle kısa. Bu kısa bir cümledir. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle. Baya kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa cümle. Bu cümle kısa. Bu kısa bir cümledir. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle. Baya kısa. Bu cümle kısa bir cümledir. Kısa cümle. Bu cümle kısa.
Ama fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Ve çünkü ya da. Veya ile ama. Mademki lakin. Ama ve fakar. Ancak ve ancak. Ama fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Ve çünkü ya da. Veya ile ama. Mademki lakin. Ama ve fakar. Ancak ve ancak. Ama fakat ve lakin. Ancak ve ancak. Ve çünkü ya da. Veya ile ama. Mademki lakin. Ama ve fakar. Ancak ve ancak.
Yazıyı burada paylaş: