Geçtiğimiz aylarda yurt dışında ikinci kitabı çıkan We Hunt The Flame sonunda dilimize çevrildi. Yabancı Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan Ateşin Peşinde hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda topladık. Hazırsanız başlayalım.
Kitabın Çıkış Hikâyesi ateşin peşinde
Yurt dışında 14 Mayıs 2019’da çıkan Ateşin Peşinde çoğunluğun düşündüğünün aksine yazar Hafsah Faizal’ın ilk kitabı değil. Yazar bu kitaptan önce 2013 yılında Unbreathable adında bir kitap yayımladı. Lakin bu kitap Ateşin Peşinde kadar patlamadı. Kitap, Dünya’nın yok edildiği uzak bir gelecekte geçiyor. Yaşayacak yer arayışında olan insanlık ırkı kendisine yaşayacak yeni bir gezegen buluyor lakin bu sefer de oksijen ve yiyecek sıkıntısı çekiyorlar. Yazar, Unbreathable’dan Ateşin Peşinde’ye gelene kadar dört kitap taslağı daha yazdı lakin bunlar henüz gün yüzü görmedi.
Ateşin Peşinde’nın çıkış hikayesi ise çoğu kitabınkinden oldukça farklı. Twitter üzerindeki bir kitap tanıtım yarışması sayesinde kendisine bir ajans bulan Faizal, kısa süre içerisinde tanınan popüler bir yazar haline geldi. Bu yılın başında aldığımız haberlere göre ise kitap, STX tarafından diziye uyarlanıyor.
Konusu ve Dünyası ateşin peşinde
Deniz Arı (Cinder, Scarlett, Hainin Oyunu) tarafından çevrilen Ateşin Peşinde, Sands of Arawiya isimli serinin ilk kitabı. Yazarın Antik Arap dünyasından ilham alarak oluşturduğu bu genç yetişkin fantastik türündeki kitapta, okuyucuyu çarpıcı ve canlı betimlemeler bekliyor. Zira yazar kitap çıktıktan sonra verdiği röportajlarının birinde en kuvvetli yanının betimle olduğunu ve okurun bu dünyayı olabildiğince canlı hissetmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını söylemişti. İsterseniz gelin ikinci kitabı 19 Ocak 2021’de çıkan Sands of Arawiya serisinin ilk kitabı neyi anlatıyor bir bakalım.
Okuyucuların “Arabistan” lafını duyunca aklına ilk gelen şey Müslüman karakterler oluyor. Lakin kitaptaki karakterler Müslüman değil. Yazar Hafsah Faizal bu konu ile ilgili “İslam’ı gerçek dışı/fantezi unsuru olan bir dünya ile karıştırma düşüncesi beni biraz rahatsız hissettirdi. Aynı zamanda kimliğimin çıkış romanımla çakışmasını da istemedim.” diyor.
Bazı okuyucular ise Ateşin Peşinde’nin son dönemin popüler yazarlarından biri olan Sarah J. Maas’ın Cam Şato serisinden “ilham alınarak” yazıldığını söylüyor. Bir okuyucu Goodreads üzerinden şöyle bir yorum yapmış: “Çok kısa bir özet geçeceğim, anlattıklarım size bir şeyler çağrıştırıyorsa söyleyin bana: Bu fantastik dünyada sihir unutulmuş/kayıp halde. Kahramanımız Zafira erkek kılığına girip sihri geri getirmek için bir maceraya atılıyor. (Kolye takan) Kötü bir kralın oğlu Prens Nasir’e karşı acımasız davranıyor. Nasir kendini babasına kanıtlamak istiyor ve o da aynı maceraya atılıyor. Bu kurgu bana neden bu kadar tanıdık geliyor diye düşünürken birden sebebini hatırladım: Cam Şato! Hafsah Faizal yeni bir hikâye yaratmak yerine daha önce okuduklarımızı Antik Arabistan’a taşıyıp önümüze sunmuş gibi hissediyorum.“
Kitabı henüz okumadım lakin ben durumun bu olduğuna inanmıyorum. Şayet Hafsah Faizal gerçekten de Cam Şato serisinden esinlenmişse de sonunda birileri üç sayfada bir cinsel sahneler olmadan da kitap yazılabildiğini görmüş olur. 🙂 (Bu durum tadınızı kaçırdıysa siz asıl Birbirine Korkunç Derecede Benzeyen Kitaplar yazı dizimize hazır olun. Uykularınız kaçacak.)
Okuyucular Arasındaki Tartışmalar
Yıl 2021, lakin gelin görün ki aramızda hala insanları dış görünüşüne göre değerlendirenler var. Maalesef ki kitabın yazarı Hafsah Faizal da bu durumun kurbanlarından biri. Yazarımız, dış görünüşü ve inançları sebebiyle okuyucular tarafından sıklıkla eleştiriliyor ve hatta bazen de hakarete uğruyor. Yazıyı yazarken yaptığım araştırma sonucunda gördüğüm yorumlara inanamadım açıkçası. “Küçük kızlara kötü örnek oluyor”dan “Böyle biri kitap yazmamalı”‘ya kadar bir sürü cümle gördüm. Sözüm ona modern ve ilerici görüşe sahip olan bu insanların Amerika’da doğup büyümüş olan Faizal’a “Geldiğin yere geri dön” tarzında mesaj atmaları komik.
Reddit’te yaptığı soru cevap esnasında dış görünüşü ile ilgili gelen bir soruya şöyle cevap vermiş Hafsah Hanım: “Ne yazık ki insanlar hep aynı kalacak. Ama giydiğim peçe, benim çok önemsediğim bir parçam. Bu yüzden de insanların canımı sıkmasına izin vermemeye çalışıyorum. Bu durum başardığım şeyler uğruna çok daha fazla uğraşmam anlamına mı geliyor? Evet, ama başka türlüsünü istemezdim zaten.”
başlık
Son olarak okuyucular arasında konuşulan bir diğer konu da kitabın Goodreads puanı. Ateşin Peşinde’nin okur puanı 3.90 ve Goodreads okurları için bu pek de yüksek bir puan değil. İkinci kitabın puanı 4.34 olsa da, insanlar böyle bir puana sahip bir kitabın neden bu kadar çok konuşulduğunu sorgulamaya devam ediyor. Cevabı basit ama bi yine de söyleyelim: İyi reklam, harika bir kapak ve yazarın bu kadar konuşuluyor olması. Kitap iyi midir kötü müdür bilemeyiz ama kitabın popülaritesinin ardındaki sebeplerin bu olduğuna eminiz.
Son zamanların en çok beklenen kitaplarından biri olan Ateşin Peşinde hakkında bulduğumuz bilgiler işte bu şekilde! Sizi bilmiyorum ama bu yazıyı yazarken yaptığım araştırma beni kitaba daha çok itti. En kısa zamanda kendimi bu dünyaya atmak istiyorum. Kitabı merak eden lakin kitabı alma konusunda çekinceleri olan okurlarımız için ise buraya Ateşin Peşinde’nin ön okumasını bırakmış olalım. İyi okumalar.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Ama fakat ancak. Ya da veya Lakin. Çünkü ve veya. Ancak ve ancak. Mademki. De. Ama fakat ancak. Ya da veya Lakin. Çünkü ve veya. Ancak ve ancak. Mademki. De. Ama fakat ancak. Ya da veya Lakin. Çünkü ve veya. Ancak ve ancak. Mademki. De.
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı Çıktım. Arkadaşlar.
Yazıyı burada paylaş: