Terry Pratchett ve Neil Gaiman’ın ortak eseri olan Kıyamet Gösterisi, en başta bir mini dizi olarak tasarlanmıştı. Fakat geçtiğimiz günlerde ikinci sezonun geleceğine dair bir haber aldık. Biz de hazır yeni sezon haberi almışken kimilerine göre kitabından bile daha iyi olan bu dizi için küçük bir yazı hazırlayalım dedik. İyi okumalar.
Dikkat, dikkat! Bu yazıda Kıyamet Gösterisi’nden büyük miktarda spoiler bulunmaktadır. Yazıyı okumadan önce Kıyamet Gösterisi’ni okumanız ya da izlemeniz tavsiye edilir. Yediğiniz spoilerlardan müessesemiz sorumlu değildir.
1. Crowley’nin Kızıl Saçları
David Tennant’ın canlandırdığı Crowley, dizide karşımıza kızıl saçlı olarak çıkıyor. Kıyamet Gösterisi’nde (Yazının ilerleyen kısımlarında kitaptan Kıyamet Gösterisi, diziden Good Omens olarak bahsedeceğim) ise koyu renk saçlı olarak betimleniyor. Neil Gaiman, kitapta Crowley’nin saç rengini sadece koyu renk olarak geçtiğini ve Crowley’nin saçı koyu kırmızı olduğu için betimlemeye uyduğunu söylemiş. Açıkçası koyu renk denmesinden kimsenin kırmızının koyu tonlarını aklına getireceğini sanmıyorum. Neil Gaiman’ın dedikleri de doğru, kitapta başka bir şekilde betimlenmemiş. Yine de dizi çıkmadan önce çoğu kişinin hayal gücünde siyah saçlı olduğu için bu detayı listeye eklemek istedim. Değişiklik ya da kitapta net açıklanmamış bir kısım, iki şekilde de Crowley’ye kızıl saç çok yakışmış.
2. Aziraphale ve Crowley’nin Geçmiş Zamanda Yaşadıkları
Aziraphale ve Crowley’nin farklı zamanlarda buluşmaları dizide üçüncü bölümün neredeyse yarısını kaplıyor. Kitapta ise geçmişleri hakkında hiçbir bilgi yok. Sadece tanışma sahnelerini görüyoruz, o kadar. Uyarlanırken yeni sahnelerin eklenmesi, kesinlikle diziye bir artı katmış. Karakterlere bir geçmiş hikâyesi eklenmesi, dizinin genel havasına ve bir nevi kitaba bağlı kalınarak yapılmış. İzlerken bütünü bozmuyorlar. İkisinin geçmişteki karşılaşmalarını görmek Good Omens’a dair en sevdiğim detaylardan biri. Hem Kıyamet Gösterisi’nde cevapsız kalan bazı sorular açıklığa kavuşuyor hem de karakterlerin arasındaki etkileşimleri izlemek eğlenceli oluyor.
3. Dizideki Yeni Karakter: Gabriel
Gabriel, ya da Türkçe ismi ile Cebrail, başkasının yerine gelen yeni bir karakter. Kıyamet Gösterisi’nde tanrının sesinin temsilcisi olan Metatron’un kısımları dizide Gabriel karakterine yüklenmiş. Sadece yer değiştirmek ile kalmamışlar, Metatron’un konuşmaları dışında birkaç sahnede de rolü var. Dizide sadece sesten oluşan bir karakteri yansıtabilmek çok zor olabilirdi. Karakteri değiştirmeleri ve bir nevi görselleştirmeleri bana göre mantıklı bir seçim olmuş. Aslında sadece Gabriel değil, tüm melekler yeni karakter sayılabilir. En çok sahnesi ve olaylara etkisi olan Gabriel. Diğerlerini çok kısa süreliğine görüyoruz.
4. Cennet ve Cehenneme Ziyaretler
Aziraphale ve Crowley, Warlock’un yanında geçirdikleri zaman boyunca kendi patronlarına rapor gönderiyorlar. Kıyamet Gösterisi’nde sadece işin nasıl geliştiğini bildirdiklerini biliyoruz, Good Omens’da ise bunu bizzat görüyoruz. Dizide rapor vermeleri dışında birkaç kere daha cennet ve cehennemi görüyoruz. Ayrıca Neil Gaiman, cennet ve cehennemin Good Omens’ta aynı ofis binasının içinde bulunduğunu söylemiş. Biri yukarıdayken diğeri bodrum katında. Bence hoş bir detay. Cehennemi, özellikle posterlerini, tasarlarken çok eğlenmişler. Severek ve eğlenerek yaptıkları için güzel -ya da tasarladıkları cehennem olduğu için kötücül – bir sonuç ortaya çıkarmışlar. Cennetin ise pek özel bir yanı yok, temiz, parlak, beyaz bir ofis gibi duruyor.
5. Diğer Dört Atlının Gidişi
Kitapla dizi arasındaki farkların çoğu, diziye eklenen ögeler. Şimdi ise çıkartılan bir kısımdan bahsedeceğiz: Diğer dört atlı. Dizide mahşerin dört atlısı, bir kafede toplanıp Tadfield yoluna koyuluyorlar. Kıyamet Gösterisi’nin kitabında ise kafede başka motorcularla konuşuyorlar. Orada sohbet ettikleri motorcular, mahşerin diğer dört atlısı olmaya karar veriyor. Bir türlü neyi temsil edeceklerini seçemeseler de, eh, en azından deniyorlar. İsimlerini tartışmaya devam ederek güneye doğru ilerliyorlar. Sonrasında başlarına ne geldiğini öğrenemiyoruz. Her ne yapıyorlarsa, isimlerini tekrardan değiştirdiklerini tahmin edebiliyorum. Olay örgüsünü çok etkilemeyen dörtlü, dizide görünmüyor. Neil Gaiman, yokluklarının nedenini dizi çıktıktan bir süre sonra açıkladı: Bütçe yetersizliği.
6. “Beraber kaçabiliriz. Alpha Centuri’ye.”
Der Crowley, bunu Aziraphale’i kendi planına ikna edebilmek için söylüyor. Fakat bu sözü sadece dizide diyor. Kitapta kaçmak konusunda tartıştıkları sahne yer almıyor. Kıyamet Gösterisi’ni okurken sahnenin gerçekleşeceğini düşünerek okudum ama bekledim, bekledim, bekledim ve gelmedi. Biraz hayal kırıklığı yaşadım. Tekrar tartışmalarını görmediğim için sevinsem mi, yoksa bana göre önemli bir kısım olduğundan üzülsem mi bilemedim. Diziye yapılan bütün eklemeler gibi bu da gayet uyumluydu ve bu eklemenin hikâyeyi de güzelleştirdiğini düşünüyorum. Dizi bu sahnenin ardından Aziraphale’in kitapçısında yangın çıkmasıyla kitaptaki olay örgüsüne geri dönüyor.
7. Agnes’in Son Kehaneti
Kıyamet engellendikten sonra, Aziraphale ve Crowley için sorunların hepsi çözülmüş oluyor. Ama Agnes, onlara son bir kehanet bırakıyor. Kurtulmalarını sağlayan o kehanet kitapta yer almıyor. Yer almasına da ihtiyaç yok, çünkü kıyamet atlatılınca Crowley ve Aziraphale’in çözmesi gereken bir sorunları kalmıyor. Dizide onlara verilen ceza ile kitapta karşılaşmıyoruz. Hatta Kıyamet Gösterisi’nde direkt olarak Aziraphale’e hitaben yazılan hiçbir kehanet yok. Good Omens’ta, Cadı Agnes Çatlak’ın Kat’i ve İsabetli Kehanetleri’nde ona kakaosunun soğuduğunu haber veren bir kehanet bulunmuyor. Kitapta Aziraphale kakaosunu tamamen unutuyor, kakao beklemekten yarı katı hale geliyor. Bir içecek daha değiştirilen detaylar sayesinde kurtarıldı. Bir de iki ana karakterimiz de kurtuldu, hangisi daha önemli size bırakıyorum.
Yazının sonuna ulaştık. Siz diziye eklenen ya da çıkartılan kısımlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Kitap mı dizi mi, hangisi sizce daha iyi? İkinci sezon için heyecanlı mısınız? Düşüncelerinizi bizle paylaşmayı unutmayın! Bugünlük benden bu kadar, başka yazılarda görüşmek üzere!
✨ editörün notu: If you’ve got to go, then go with style! ✨
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Kıyamet Gösterisi kıyamet gösterisi kıyamet gösterisi.
Yazıyı burada paylaş: