Zaman zaman hepimiz bir kitabı okurken “Bu kitap da ne kadar klişe!” demişizdir. Klişeler; tahmin edilebilirliği, kolaya kaçmak olarak nitelendirilmesi ve yaratıcı bir hikaye barındırmaması sebebiyle çoğu zaman negatif bir detay olarak görülür. Fakat bazı klasik kurgular var ki, ne kadar klişe olurlarsa olsunlar okuyucular o kurguları okumaktan asla vazgeçemiyor. İşte bu yazımızda fantastik edebiyatının vazgeçilmez klişelerinden bahsedeceğiz.
1. Enemies To Lovers klişe
Bilemeyenler için açıklamak gerekirse; belli bir savaşın / çatışmanın karşı cephelerinde yer alan iki kişinin söz konusu çatışmayı sonlandırmak için birlikte çalışmasına ve daha sonrasında da aşık olmasına enemies to lovers deniliyor. Her kesimden okuyucuyu kendine bağımlı hale getirmiş olan bu tür, yakın bir zamanda değerini kaybedecekmiş gibi görünmüyor.
Enemies to lovers klişesine oldukça benzeyen rivals to lovers da yine kitapseverler tarafından oldukça ilgi gören ve sevilen bir klişe. Zaten artık içinde bu tarz hikayeler barındıran kitapları direkt rivals to lovers ya da enemies to lovers etiketiyle basıyorlar. Her ne kadar söz konusu olan bu kitapları alırken içeriğini az çok tahmin ediyor olsak da, insanları bu türde kitaplar okumaya iten detay da bu zaten. Sonunda karakterlerin birlikte olacağını bilip başta didişmelerini okumak insana tarif edilemez bir zevk veriyor.
Tabii ki her klişe gibi enemies to lovers da arada kabak tadı veriyor. Bu noktada yazarların, “Kitabımın kurgusunda enemies to lover var, kitabım kesin satar.” demek yerine; “Kurguya ne eklesem enemies to lovers’ı daha cezbedici hale getiririm?” demesi gerekiyor. Biz de sizin için; büyü ihanet, entrika ve çok daha fazlasıyla paketlenmiş beş enemies to lovers kitabı seçtik. Hepsi okundu, tasdiklendi ve onaylandı.
Son zamanların en dikkat çeken kitaplarından biri olan Yılan ve Güvercin, çıktığı günden beri yurtdışındaki okurların dilinden düşmeyen From Blood and Ash, ülkemizde pek değer görememiş olsa da yurt dışındaki listeleri kasıp kavuran Küller ve Kor, Binbir Gece Masalları’nın retellingi olarak özetleyebileceğimiz Gazap ve Şafak ve tabii ki yayımlanmasının üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen hiç eskimemiş olan Meleğin Düşüşü bizim şiddetle önerdiğimiz kitaplardan birkaçı.
2. Seçilmiş Aile klişe
Kargalar Meclisi, Vahşi, The Raven Boys ya da Harry Potter gibi kitapları seviyor musunuz? O zaman bu klişeye oldukça hakimsiniz demektir. Toplum ya da içinde bulundukları çevre tarafından dışlanan karakterlerin bir araya gelip kendi ailelerini oluşturmalarını okumaktan daha zevkli çok az kurgu var. Özellikle siz de benim gibi arkadaşlık hikâyeleri okumayı seviyorsanız seçilmiş aile kurgusu size hiç de klişe gelmeyecektir. Farklılıkları yüzünden dışlanan bu karakterlerin maceralarını okumak beni hep heyecanlandırmıştır. Eğer siz de benim gibi hissediyorsanız size incelemeniz için BURAYA oldukça kapsamlı bir kitap listesi bırakıyorum. Bu listedeki bütün kurgular seçilmiş aile klişesini barındırıyor.
3. Gizli Kimlikler klişe
Okuduğumuz kitapta birazcık gizem olması kimin hoşuna gitmez ki? Ya da işleri çıkmaza sokan gizli kimlikler? Eğer bu sorulara cevabınız evet ise bu kurgu tam da size göre. Genellikle kitabımızın ana karakterinin hoşlandığı kişinin karakter arc’ı olarak gördüğümüz bu kurgu, arada biz okurları çileden çıkarsa da yine de bu klişeyi okumaktan kendimizi alamıyoruz. Bu kurgunun bir de ana karakterin gizli bir kimlikle düşmanın inine sızdığı versiyonu da var tabii ki. Özellikle zekice yazılmış bir kurguda tadından yenmez bir şey olan bu klişe için bizim önerdiğimiz kitap ise Sissoylu.
Epik fantastiğin en bilenen -ve en çok yazan- yazarlarından biri olan Brandon Sanderson’un ikonik serisi Sissoylu’da sizi imkânsız bir plan, yozlaşmış bir dünya ve metalleri kontrol edebilen Sissoylular bekliyor. Dünya, Lord Hükümdar adında zalim ve ölümsüz bir tiranın boyundurluğu altında. Bugüne kadar yapılan bütün isyanlar başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da Son İmparatorluk halkının son bir umudu var: Şehrin en iyi çetebaşının yürüttüğü bir soygunun etrafında şekillenen bir isyan… İçinde iki Sissoylu’yu birden barındıran tek isyan…
Kolay dili, akıcı anlatımı ve okuyucuyu kendine bağımlı hale getiren kurgusuyla Sissoylu okumadan geçmemeniz gereken bir kitap.
4. İsyanın Peşinden Sürüklenen Ana Karakter
Baskıcı otoritelere karşı çıkmak, sıfırdan demokratik bir ülke inşa etmek gibi fikirler hoşunuza gidiyorsa bu klişe tam da size göre! Ana karakterimizin istemeden kendini koca bir isyanın ortasında bulması yetmezmiş gibi bir de kendisi isyanın yüzü haline gelmesin mi… Açlık Oyunları ve Uyumsuz gibi çok sevilen kitapların temelini oluşturan bu konuyu fantastik kitaplarda genelde belli bir krallık üzerinden işleniyor. Krallıkta yaşayan azınlık -ya da azınlık gibi muamele gören çoğunluk- yönetime karşı ayaklanabilir, ya da direkt bütün halkı yönetime karşı büyük bir isyan başlatırken görebiliriz. Favori karakterlerimizin bu isyandan nasıl sağ çıkacağını ve yönetimi ellerinde tutmak için neler yapabileceklerini okumak oldukça zevkli. Bu konuyu işleyen favori kitaplarımız ise işte şu şekilde:
Marissa Meyer’ın popüler peri masallarını etkileyici ters köşelerle tekrar yazdığı Ay Günlükleri serisi, yayımlandığı günden itibaren okurların favoriler listesini altüst eden Çöllerin Asisi, Brandon Sanderson’ın süper kahraman kavramına farklı bir bakış açısı sunduğu Steelheart, aşk, mitoloji ve fantastiğin Afrika topraklarında buluştuğu Kandan ve Kemikten Çocuklar ve ihanet ile entrikanın dengeli birleşimi Kazananın Laneti bizim bu türde okumaktan bıkmadığımız kitaplardan sadece birkaçı.
5. Önceden Ayarlanmış Evlilikler
Kraliyet demişken bu klişeden bahsetmezsek olmaz. Genellikle ana karakterimizin bir prenses olduğu ve ülkesini kurtarmak için tanımadığı biriyle evlenmek zorunda bırakıldığı bu kurgumuza bir de fantastik faktörler eklenince ortaya okuması oldukça keyifli bir kitap çıkıyor. Bu kurgu genellikle tarihi kurgu ya da romance kitaplarında karşımıza çıksa da Subzero gibi kurgular, bu klişenin fantastikle birleşince ortaya ne kadar bağımlılık uyandıran bir hikaye çıkabildiğinin en büyük göstergesi bence. Ben bu klişeyle genelde webtoon okurken karşılaştığım için aklıma önerecek kitap gelmedi ama Goodreads tarafından hazırlanan listeyi buraya bırakıyorum.
Yazımızın sonuna geldik. Sizin okumaktan hoşlandığınız klişeler neler? Bu yazının devamının gelmesini ister misiniz? Yorumlarda yazmayı unutmayın!
Beğenebileceğiniz diğer içeriklerimiz:
Yazıyı burada paylaş:
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Annemlerden uzak kaldım. Dalıp gitmişim öğretmen kızdı. Sendin aklımda. Ama fakat ancak ve ancak. Ya da veya ve. Çünkü mademki. Lakin. Fakat ama ancak. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Annemlerden uzak kaldım. Dalıp gitmişim öğretmen kızdı. Sendin aklımda. Ama fakat ancak ve ancak. Ya da veya ve. Çünkü mademki. Lakin. Fakat ama ancak.
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Annemlerden uzak kaldım. Dalıp gitmişim öğretmen kızdı. Sendin aklımda. Ama fakat ancak ve ancak. Ya da veya ve. Çünkü mademki. Lakin. Fakat ama ancak.
Yazına bayıldım. Lüfen böyle daha çok gelsin. Okumak çok keyifliydi. Kayseri’den sevgiler <3