Merhabalar! Kalpsizler’in de yayımlanmasıyla Genç Timaş’ın çizgi roman seçkisi büyümeye devam ediyor. Çizgi roman kitaplığına 2021’de giriş yapan Genç Timaş, şu ana kadar üç grafik roman yayımladı. Gelin bu çizgi romanları daha yakından tanıyalım.
1. Yıldızlar Saçıldığında – Victoria Jamieson & Omar Mohamed
Çocuk kitabı yazarı Victoria Jamieson ve hayatını mülteci kamplarında geçirmiş Omar Mohamed’in ortaklaşa yazdığı bu kitap, aslında Omar’ın yaşadıklarını anlatıyor. Yarı biyografik bir roman olan bu eser 2019 yılında yayımlandı. Yayımlandığı yıl TIME tarafından yılın en iyi kitabı seçildi. Edebiyat camiasının en seçkin ödüllerinden biri olan National Book Award’da finale kaldı ve Schneider Family Book Award’da onursal bir ödül aldı. Ayrıca yazar Jamieson 2015 yılında yazdığı Roller Girl isimli grafik romanıyla Newbery Honor ödülünü almıştı.
Yıldızlar Saçıldığında’da Omar Mohamed’in Dadaab’da yaşadıkları anlatıyor. Dadaab ülkelerindeki iç savaş yüzünden kaçmak zorunda kalan Somali vatandaşları için hazırlanmış bir mülteci kampı. Omar, konuşamayan kardeşi Hassan ile birlikte 15 yılını bu kampta geçiriyor. En büyük hayali ise kamptan ayrılıp kendilerine bir sıradan bir hayat inşa etmek. Omar bu hayale tutunuyor ve hayalini gerçekleştirmek için çabalamaya devam ediyor.
Kitap, okura duygusal ve etkileyici bir hikâye vadediyor. İki kardeşin bağını, mülteci kampının gerçeklerini, sevdiklerinden ayrılmayı tüm çıplaklığı ve gerçekliği ile görüyoruz. Sputnik News’in haberine göre dünya üzerinde kayıtlı 35.3 milyon mülteci bulunuyor. Bu insanları daha yakından anlayabilmek için Yıldızlar Saçıldığında’nın oldukça başarılı bir çizgi roman olduğunu söyleyebiliriz.
2. Bu Bizim Anlaşmamız – Ryan Andrews
Ryan Andrews’un hem yazarlığını hem de çizerliğini yaptığı bu kitap, yazarın ilk uzun grafik romanı. Yazar hem Bu Bizim Anlaşmamız’la hem de daha öncesinde yazdığı çeşitli kısa hikâyelerle Eisner Award finalisti oldu. Ryan kariyeri boyunca sadece kendi eserlerinin değil, başka yazarların kitaplarının da illüstrasyonunu yaptı. Andrews şu anda ikinci grafik romanı üzerine çalışıyor. Aynı zamanda Disney’in sevilen animasyonlarından Başkuş Evi’nin arka plan çizimlerini de hazırlıyor.
Bu Bizim Anlaşmamız, şimdiye kadar görüp görebileceğiniz en estetik çizgi romanlardan birisi olabilir! Hikâyenin geçtiği kasabada, her yıl Sonbahar Ekinoksu Festivali gerçekleşiyor. Tüm kasaba halkı bu festivalde kağıt fenerlerini nehre bırakıyor. Gözden kaybolan kağıt fenerlerin Samanyolu Galaksisi’ne uçtuğuna inanıyorlar. Ben ve sınıf arkadaşları ise bu gizemi çözmek için bisikletleri ile bir maceraya atılıyorlar. Tabii ki bu anlaşmanın iki kuralı var: Kimse eve dönmeyecek ve kimse arkasına bakmayacak.
Fantastik ögelerle ve efsanelerle dolu olan çizgi roman, sürükleyici bir anlatıma sahip. Okurken karakterlerin gelişen dostluğu ve anlamlı diyalogları ile yüzünüze bir tebessüm konduracağına emin olabilirsiniz! Arkadaşlarıyla heyecanlı maceralara atılan karakterleri okumayı seviyorsanız, bu kitap tam da size göre!
3. Kalpsizler – Kerilynn Wilson
Kalpsizler, yazar ve çizer Kerilynn Wilson’ın çıkış kitabı. Wison’ın uzun zamandır üstünde çalıştığı bu grafik roman, yurt dışında 13 Haziran’da çıktı. Ülkemiz de 14 Haziran’da raflardaki yerini aldı. Çizimlerini web sitesinde yayımlayan yazar, şu anda üç yeni hikâye üzerine çalışıyor. Bu hikâyelerden ilki 2024 sonbaharında yayımlanacak. One Foggy Christmas Eve isimli bu kitabı 2025 yılında yayımlanacak 2 grafik roman takip edecek.
Hikâye, kötü duyguları hissetmemek için herkesin kalbini aldırdığı bir dünyada geçiyor. İnsanlar endişe, öfke, üzüntü gibi “olumsuz” olarak adlandırdıkları hislerden kaçmak için kalbini aldırıyor. Ancak bunun yanında olumlu duygularını da kaybediyorlar. Etrafındaki herkes kalbini aldırırken June ise kalbini aldırmayı reddediyor. Bir gün sokakta, kavanozda bir kalp bulan June ve arkadaşı Max hem sevdiklerini hem de insanları kurtarmak için bir maceraya atılıyorlar.
Kalpsizler, kendine has konusu ile son dönemde okurlarının beğenisini kazanmayı başaran kitaplardan birisi. Grafik roman bizlere neredeyse her gün yüzleştiğimiz bu duyguların oldukça “insancıl” ve “normal” olduğunu sürükleyici bir macera eşliğinde hatırlatıyor. Distopik diyebileceğimiz bu dünyayı, ilgi çekici ve farklı çizimler eşliğinde okuyoruz. Günün sonunda ise bizlere şu ikilemi düşündürüyor: Olumsuz duygulardan kaçmak ve bir daha olumsuz hiçbir duyguyu hissetmemek için kalbinizi aldırır mıydınız? Yoksa ne pahasına olursa olsun tüm duygularınız ile yaşamaya devam eder miydiniz?
Bahsettiğimiz çizgi romanların her birisi başarılı çizimlere ve sağlam konulara sahip. Bu eserleri okurken keyif alacağınıza eminiz. Özellikle çizgi roman okumaya başlamak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız sizler için tatlı seçimler olabilirler. İyi okumalar dileriz!
Bu yazı Selin Çolak ve Dilruba Kaplan tarafından yazılmıştır.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Genç timaş çizgi roman
Ama fakat ancak. Çünkü ya da ama. İlde de ve ya da. Ama çünkü. Fakat ve ancak. Ama fakat ancak. Çünkü ya da ama. İlde de ve ya da. Ama çünkü. Fakat ve ancak. Ama fakat ancak. Çünkü ya da ama. İlde de ve ya da. Ama çünkü. Fakat ve ancak.
Yazıyı burada paylaş: