Genç Timaş’ın En Yenisi Tavuk Bacaklı Ev Kitabını Okumak İçin 5 Sebep!

Genç Timaş’ın En Yenisi Tavuk Bacaklı Ev Kitabını Okumak İçin 5 Sebep!

Genç Timaş Yayınları’nın yeni kitabı Tavuk Bacaklı Ev, geçtiğimiz aylarda raflardaki yerini aldı. Sophie Anderson tarafından yazılan bu roman, yurt dışında 2018 yılında yayımlandı. Biz de bu yazıda Tavuk Bacaklı Ev kitabını neden okumanız gerektiğini anlattık.

1. Baba Yaga Olmak İçin Eğitilmek

Kitap, 12 yaşındaki Marinka’nın hikâyesini anlatıyor. Slav mitolojisinin ünlü cadısı Baba Yaga’nın torunu olan Marinka her şeyden çok bir arkadaşının olmasını istiyor. Fakat Marinka’nın arkadaş edinmesi oldukça zor. Çünkü kimse büyükannesi ölüleri öbür dünyaya götürmekle görevli bir kızla oynamak istemiyor. Söz konusu büyükannenin çoğu halk hikâyesinde korkunç bir cadı olarak anlatılması da Marinka’ya hiç yardımcı olmuyor.

Marinka günlerini büyükannesi ile birlikte onun tavuk bacaklı evinde dünyayı gezerek ve sıradaki Baba Yaga olmak için eğitilerek geçiriyor. Her ne kadar tavuk bacaklı ev onunla belli başlı oyunları oynayabiliyor olsa da sonuçta o bir ev ve Marinka ile konuşamıyor. Bu yüzden de Marinka kendisini oldukça yalnız hissediyor. Fakat hiç beklemediği bir anda karakterin önüne arkadaş edinmek için sıradışı bir fırsat çıkıyor. Marinka büyükannesinin koyduğu kuralları çiğneme pahasına hiç düşünmeden bu fırsatın peşinden gidiyor. Fakat bu seçim korkunç sonuçları da beraberinde getiriyor: Baba Yaga ortadan kayboluyor! Biz de Marinka’nın büyükannesini bulamaya çalışmasını okuyoruz.

tavuk bacaklı ev

Kitap ölüm ve yaşam hakkındaki soruları irdeliyor fakat bunu yaparken asla negatif bir mesaj vermiyor. Fakat temelde on iki yaşındaki geç bir kızın kendisini keşfetme ve büyükannesinin ona bıraktığı mirası kabul etme hikâyesini okuyoruz.

2. Slav Mitlerine Eğlenceli Bir Giriş

Yeni bir mitoloji evrenine girerken bilgilerin içerisinden kaybolduğumuz eserler okumak birçoğumuz için zor olabilir. Fakat Tavuk Bacaklı Ev, middle grade türünde olduğu için okuması oldukça kolay bir eser. Yazar bir yandan Slav mitolojisine ait temaları işliyor evet ama kitabın odak noktası Marinka’nın başından geçenler. Hal böyle olunca ne çok fazla bilgiden boğuluyoruz ne de nereden gelip nereye gittiği belli olmayan mitolojik karakterler arasında kayboluyoruz. Bu da daha önce Slav/Rus mitolojisi hakkında kitap okumayan okurların işini epeyce kolaylaştırıyor.

Yazarın Tavuk Bacaklı Ev haricinde üç kitabı daha var. Dördüncüsü de bu kış yayımlanacak. Kitapların hepsi aynı masal evreninde geçiyor ve Rus mitolojisinden ögeler içeriyor. Kitabın editörü Tolga Yozçu kendisiyle yaptığımız röportajda yazarın diğer kitaplarının da yayınevinin gelecek planları arasında olduğunu söylemişti.

3. Slav Mitolojisi’nin Efsane Cadısı: Baba Yaga

Baba Yaga’yı Rus halk hikâyelerindeki vahşi tasviri ile tanıyoruz. Bu hikâyelerde bazen bağışlayıcı bazense kötü bir karakter olarak karşımıza çıkan bu cadı; ormanın derinliklerinde, tavuk bacakları olan bir kulübede yaşıyor. Baba Yaga’nın meşhur kulübesi, tavuk bacakları sayesinde sürekli ormanda dolaşıyor. Baba Yaga, Batı kültüründeki cadılardan epey farklı. Sıklıkla çekici ama zalim olarak anlatılan Batı cadılarının aksine, Baba Yaga sarkık göğüslere, uzun bir buruna ve keskin demir dişlere sahip. Ormanın koruyucusu olan bu cadı, kulübesine gelenleri test ediyor. Bu testin sonucuna göre ise misafirlerine ya yardım ediyor ya da onları öldürüyor.

tavuk bacaklı ev

Tavuk Bacaklı Ev kitabında ise bu anlattıklarımızın tam tersi bir karakterle karşılaşıyoruz. Baba Yaga’ya korkutucu bir cadı değil de endişeli bir büyükanne gözüyle bakıyoruz. Yaga; İnsanların ruhlarını emen bir cadı değil de ölülere refakat eden ve onları eğlendiren, sevimli bir babaanne olarak anlatılıyor. Bu da eseri şimdiye kadar okuduğumuz diğer Baba Yaga kurgularından ayrı bir yere koymamıza sebep oluyor.

4. Sizinle Saklambaç Oynayacak Bir Ev

Okuduğunuz kitaplarda sahibiyle konuşabilen kedileri ve kişilikleri olan cansız eşyaları görmek sizi nedensizce mutlu mu ediyor? O zaman tavuk bacakları olan ve oradan oraya koşturan bir ev tam da aradığınız şey olabilir! Kitaba da adını veren tavuk bacaklı ev, Baba Yaga efsanesinin en dikkat çekici ögelerinden biri. Hem ikilinin yaşadıkları yer hem de en önemli yoldaşları olan bu ev, Marinka’nın tek arkadaşı. Ev, Marinka ve Yaga’yı hiç kimsenin olmadığı kasvetli yerlere götürmediği zamanlarda Marinka ile saklambaç oynuyor. Tavuk bacaklı bu ev bir yandan olayların geçtiği mekan olarak karşımıza çıkıyor ve kitaba sıcak bir hava katıyor. Diğer taraftan da bir karakter olarak karşımıza çıkıyor ve kitabı oldukça eğlenceli bir hale getiriyor.

Yazar notu: Kitabı okurken tavuk bacaklı evi çok sevmiş olsam da yerleşmek için seçtiği ıssız ormanların ve kasvetli ortamların fanı olduğum söylenemez. Çabaladığın için teşekkürler tavuk bacaklı ev, bir sonrakine lütfen bizi yokluğun ortasına götürme. <3

5. Çok Konuşulan Bir Tiyatro Oyunu

Kitap ödüllü tiyatrocu Oliver Lansley tarafından geçtiğimiz yıl sahneye uyarlandı. Okullarda özel gösterim de yapan bu oyun, şu anda İngiltere turuna hazırlık yapıyor. Oyunun senarist koltuğunda ise kitabın yazarı Sophie Anderson yer alıyor. Lisa Howard’ın Baba Yaga’yı, Eve De Leon Allen’ın da Marinka’yı canlandırıldığı bu yapım eleştirmenlerden geçer not aldı. Uyarlamayı internet üzerinden izlemek maalesef şimdilik mümkün değil. Umarız ki bu keyifli hikâyeyi ileriki yıllarda daha da büyük prodüksiyonla dünyanın her yerinden izleyebiliriz.

tavuk bacaklı ev

Yazının sonuna geldik. Genç Timaş’ın fantastik rafına yeni eklenen bu mitolojik hikâye okura oldukça keyifli bir perspektif sunuyor. Çok bilmiş maceracı ana karakterleri ve tavuk bacakları olan evleri seviyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Yazıyı burada paylaş:

Ama fakat ancak. Lakin çünkü. Ve ya da. Ancak ama fakar. Çünkü ile de. Ve ya da veya. Ama ancak. Çünkü fakat. Ancak ve ancak ki. Faka ama lakin. Ama fakat ancak. Lakin çünkü. Ve ya da. Ancak ama fakar. Çünkü ile de. Ve ya da veya. Ama ancak. Çünkü fakat. Ancak ve ancak ki. Faka ama lakin.

Yazıyı burada paylaş:

Dedesinin kitaplarıyla büyüyen Selin, distopik ve fantastik dünyaların bir numaralı fanı. Sitede çıkan yazıların altında gömülmediği zamanlarda her tarafa nazar boncuğu emojisi koyuyor.
Yazı oluşturuldu 92

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.