Herkese merhaba! Hazır koca bir seneyi arkamızda bırakmışken, 2022 yılının en çok konuşulan kitapları üzerine bir liste hazırlayalım istedik. 2022 yılında neredeyse her türden kitaplar okuduk ve bunlar hakkında da bolca sohbet ettik. Sizler için, geçtiğimiz senenin en çok konuşulan 11 kitabını seçtik. Keyifli okumalar!
1. Haşhaş Savaşı – R.F Kuang
Son yılların en çok ilgi çeken epik fantastik kitaplarından biri olan Haşhaş Savaşı, savaşı ve beraberinde getirdiklerini tüm gerçeklikleri ile göz önüne sermesiyle oldukça övgü toplayan bir kitap. Savaşın gerçeklerinin yanı sıra, kitabın her bir satırında sınıf ayrımı ve ırkçılık, ten rengi ve maddiyatın insanlarda oluşturduğu önyargıyı da okuyoruz.
İçinde Çin ve Uzak Doğu kültürü barındıran serinin ana karakteri Fang Runin. Fang, savaşta yetim kaldığı için taşradaki bir aileye evlatlık veriliyor. Fakat ailesinin onu evlendirmeye karar vermesinin üzerine bu evlilikten kaçmak için bir yol arıyor. Çok çalışarak ülkenin en prestijli akademisine girmeyi başaran Rin, burada hem kendisi hem de ülkesi hakkında hiç bilmediği şeyler öğreniyor. Hocalarının yardımıyla doğaüstü bir güce sahip olduğunu öğrenen Rin, sizce bu güçle başa çıkmayı öğrenebilecek mi?
2. Aşk Hipotezi – Ali Hazelwood
Aşk Hipotezi, seveninin de sevmeyeninin de çok olduğu bir kitap. Sevilmesinin altındaki en büyük nedenin ana karakterler olduğu da su götürmez bir gerçek. Olive, tatlı ve sakin kişiliğiyle öne çıksa da yeri geldiğinde asla altta kalmayan biri. Eh, son zamanlarda böyle güçlü kadın karakterlere ihtiyacımız olduğundan Olive de bize epey iyi gelmiş olmalı.
Olive, aşka asla inanmayan bir doktora öğrencisi. Her ne kadar bu konuda oldukça kendinden emin olsa da bir o kadar da talihsiz olduğu aşikâr. Çünkü en yakın arkadaşına bir sevgilisi olduğunu kanıtlama yalanına ihtiyaç duyan Olive, koridorda karşısına çıkan ilk adamı öpüyor. Tabii ki bu kişi, öğrencilerin dominantlığı ve takıntılarıyla tanıdığı Adam Carlsen’dan başkası değil. Biz Olive’in kendisini yanlışlıkla içine soktuğu bu durumdan çıkartmaya çalışmasını okuyoruz.
3. Saklambaç – N. G. Kabal
Listeye Türk bir yazar ile devam edelim. Kabal, Saklambaç’ın karakterlerini -her ne kadar dışarıdan klasikleşmiş gençlik dizisi karakterleri gibi gözükseler de- sıradan yapmaktan kaçınmış. Karakterlerin psikolojik tahlillerini yapmaktan kaçınmamış.
Ophelia Valley kasabasında bir yaz, amigo takımından iki kız kayboluyor. Bir süre sonra ise bu iki kız ölü bulunuyor. Kitabın ana karakterleri Ansel, Maddie ve Kylie ise il başta yaşananları umursamıyor. Fakat polisin olayı araştırmaya başlaması ve dedektiflerin işe dahil olmasıyla birlikte olaylar gittikçe ciddileşiyor. Kendilerini tehdit altında hisseden bu üç kız da polise yardım etmeye ve cinayeti çözmeye karar veriyor. Biz de bir yandan karakterlerin olayla olan bağlantılarını çözmeye çalışırken diğer yandan da katili bulmaya çalışıyoruz.
4. Gökyüzü ve Nefes Hanesi (Hilal Şehir #2) – Sarah J. Maas
Dikenler ve Güller Sarayı ve Cam Şato serileri ile tanıdığımız Sarah J. Maas, Hilal Şehir serisi ile yine çok ses getirdi. Maas, bu seride, diğerlerinden farklı olarak, modern dünyada geçen bir fantastik kurgu yaratmış. Seri, ilk başta alışılması ve içine girilmesi zor bir kurgu olsa da alıştığınızda sizi alıp sürüklüyor. Her bir sayfa, size yeni bir kapı aralıyor. Melekler, düşmüş melekler, vampirler…
Bryce Quinlann, kıpkırmızı saçları, dar elbiseleri ve tavırlarıyla tam bir parti kızı. Fakat en yakın arkadaşı ve ekibinin öldürülmesi üzerine büyük bir depresyona giriyor. Hilal Şehir valisi, Hunt ve Bryce’ı katili bulmak üzere birlikte çalışması için görevlendiriyor. Böylelikle Bryce, şehrin korkulan meleği Hunt ile birlikte hiç beklemediği bir maceraya atılıyor.
5. Malibu’da Son Parti – Taylor Jenkins Reid
2022’de çıkan ve çok konuşulan bir diğer kitap ise Malibu’da Son Parti. Taylor Jenkins Reid yazdığı karakterler ile kendi dünyasını oluşturan bir yazar. 70’ler, 80’ler ve Hollywood da dahil olmak üzere, her kitabında farklı bir dönemi konu alıyor.
Kitap, adını yazarın önceki romanlarından tanıyabileceğiniz Riva kardeşleri konu alıyor. Herkesin gözünü üstüne çeken bu dört kardeş, olaylarla dolu yaşamları ile herkesin merak noktası haline geliyor. Uzun süredir heyecanla beklenen, bol dedikoduya malzeme olan Nina Riva’nın geleneksel yaz sonu partisi ise her dakika daha çok kontrolden çıkıyor. Alkol ve müzik durmak bilmeden devam ediyor. Nesiller boyu bu aileyi şekillendirmiş olan aşklar ve sırlar su yüzüne çıkmaya can atıyor.
6. Ne Yaptığını Biliyorum – Alice Feeney
Ne Yaptığını Biliyorum, 2022’nin en iyi polisiyelerden biri. Özellikle de eğer uzun süredir -veya hiç- polisiye okumadıysanız, türe bu kitapla geri dönmek güzel bir seçim olabilir.
Dedektif Jack Harper, Blackdown kasabasında yaşanan bir cinayete atanıyor. BBC spikeri Anna ise bilinmeyen bir nedenden dolayı bu haberi sunmak istemiyor. Bu da onu bir şüpheli durumuna düşürüyor. Fakat cinayetlerin artması ve ölenlerin Jack ve Anna’nın tanıdıkları olması işleri iyice karıştırmaya başlıyor. Hatta öyle bir dolambaça giriyorlar ki, dedektif Jack Harper’ın kendisi cinayetin bir numaralı şüphelisi konumuna geliyor. Biz de ikilinin katili bulmaya çalışmasını okuyoruz.
2022 yılının en çok konuşulan kitapları. 2022 yılının en çok konuşulan kitapları.
7. Ev Erkeğinin Yolu – Kousuke Oono
Ev Erkeğinin Yolu, 2022 yılında kesinlikle en çok ilgi gören mangalardan biriydi. Seri, 2021’in sonunda animeye de uyarlandı. Bundan çok kısa bir süre sonra da, 2022’nin başında, dilimize çevrildi. Şu anda manganın yalnızca dört cildinin çevirisi mevcut.
Rakip mafyayı tek başına devirmeyi başaran Tatsu, suç dünyasının efsane yakuzalarından biri. Ölümsüz Ejder olarak da bilenen Tatsu, bir gün elini pis işlerden çekmeye karar veriyor. Dürüst bir yaşam sürmeye kararlı olan bu karakter bir ev erkeği olarak hayatına devam ediyor. Fakat bu iş düşündüğü kadar kolay olmuyor elbette. Biz de sürekli suç dünyasından tanıdığı insanlarla karşılaşan Tatsu’nun maceralarını okuyoruz.
8. Başkalarının Tanrısı – Mine Söğüt
Listedeki bir diğer Türk yazar, oldukça farklı ve mistik bir tarza sahip olan Mine Söğüt. Başkalarının Tanrısı, bu sene oldukça ilgi gören kitaplardan biri. Yazar, beşinci romanı Başkalarının Tanrısı’nda karakterlerinin yarı hayal yarı gerçek hikâyelerini anlatıyor.
Kitap; Efsun, Adnan, Hülya ve Musa adındaki dört insanı konu alıyor. Hepsinin kendine ait acıklı bir hikayesi var. Efsun bacakları kesik yaşlı bir kadın, Adnan hafızasını yitirmiş, Hülya hayat kadınlığı yaparak para kazanıyor, Musa ise bir anda tüm hayatını bırakıp gidiyor. Bir de çöpte bulunmuş olan bebek Matruşka var. Dördü, kucaklarındaki bu kimsesiz bebekle bilinmeze doğru ilerliyorlar. Ve birlikte, yaşadıkları şehirde gerçek kimlikleriyle yüzleşiyorlar.
9. Şiddetli Sonlar (Şiddetli Hazlar #2) – Chloe Gong
Şiddetli Hazlar serisinin devam kitabı Şiddetli Sonlar bu yılın en beklenen kitaplarından biriydi. Seri bir çoğunuzun bildiği üzere bir Romeo ve Juliet retellingi.
1927 Şanghay’ı mafyalarından Kızıl Çete ve Beyaz Çiçeklerin savaşı son sürat devam ediyor. Juliette ve Roma ise ailelerini ve şehirlerini korumak için ellerinden geleni yapmaya çalışıyor. Bu karmaşada, yok ettiklerini sandıkları eski düşmanları tekrar ortaya çıkmaya başlıyor. Devrim rüzgarları etrafta dolanıyor. Şanghay eskisinden de tehlikeli görünüyor.
Fakat. Ama. Çünkü. Ama. Ayrıca.
10. Güzel Dünya, Neredesin? – Sally Rooney
Genellikle Y kuşağı karakterlerinin hayatlarını ele alan Rooney, bu kitapta da bize alışılmış tarzında bir eser sunuyor. 2021 Goodreads Choice Ödülleri’nde En İyi Kurgu Ödülü’nü kazanan Güzel Dünya, Neredesin?, hayatın iyi ve kötü yanlarıyla yüzleşmek zorunda kalan dört gencin hayatını konu alıyor.
Gazeteci olan Alice, Alice’in depoda tanıştığı Felix, zorlu bir ayrılık sürecini atlatmaya çalışan Alice’in yakın arkadaşı Eileen ve Eileen’in çocukluk aradaşı Simon’ın hayatlarına dahil oluyoruz. Yazar bize bu dört gencin, güzel bir dünyanın varlığına inanmak için bir sebep bulabilecekler mi, onun sorusuna cevap veriyor.
11. Tiamat – İhsan Oktay Anar
Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan İhsan Oktay Anar’ın kaleme aldığı bu eser, yeterli bilgiyle okunduğu taktirde oldukça keyif alınabilecek bir eser. “Yeterli bilgi” dememizin nedeni ise içinde çok fazla denizcilik terimi olması.
İhsan Oktay Anar’ın, önceki eserlerinden farklı bir tarz denediği Tiamat kitabı, Osmanlı’yı ve büyük bir geminin yaşadıklarını anlatıyor. 1915 yılında gemi yola çıkan bu gemiyi gizemli yapan şey ise taşıdığı sandık. Bu sandık açılırsa hayır mı getirecek yoksa felaket mi, bilinmiyor. Tiamat ise bu kitapta okyanus tanrıçası olarak karşımıza çıkıyor.
Bonus Kitap: Bir Aşk Masalı – Ahmet Ümit
Ahmet Ümit, yeni çıkan bu kitabında beş farklı ülkenin beş farklı prensini konu alıyor. Bu beş prens, rüyasında aynı kızı görüp ona aşık oluyorlar. Ve hemen bu kızı bulmak için yola çıkıyorlar.
Bu kitabı okurken bildiğiniz bütün masallardan bir şey buluyor, dağdan dağa atlıyor, denizlere dalıyor, güneşli günlerde çimenlerde koşuyorsunuz. Özgürlüğü, cesurluğu ve kararlılığı tanıyıp onca duyguyu hissediyorsunuz, empati kurarak keyif dolu bir masal yolculuğuna eşlik ediyorsunuz. Ahmet Ümit, tam da bu sebeple masalların yaşı olmadığını güzel ve sağlam bir eserle kanıtlamış oluyor.
2022 yılının en çok konuşulan kitapları listemizin sonuna geldik. Bu yeni yılın getireceği kitapları merak ve heyecanla bekliyoruz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Ama fakat ve lakin. Çünkü fakat ve ya da. Ancak ve ancak. Lakin ve çünkü. İlde de ama ve yalnızca. Fakat ve lakin. Ama fakat ve lakin. Çünkü fakat ve ya da. Ancak ve ancak. Lakin ve çünkü. İlde de ama ve yalnızca. Fakat ve lakin. Ama fakat ve lakin. Çünkü fakat ve ya da. Ancak ve ancak. Lakin ve çünkü. İlde de ama ve yalnızca. Fakat ve lakin.
Yazıyı burada paylaş: