Sonbahar Kitaplığı: Bu Aylarında Mutlaka Okumanız Gereken 7 Kurgu

Sonbahar Kitaplığı: Bu Aylarında Mutlaka Okumanız Gereken 7 Kurgu

Sonbaharın gelişinde genellikle kendimizi daha melankolik kitaplar okurken buluyoruz. Bizde bu kasvetli aylara iyi gelecek kitapları sizler için derledik. Hadi gelin birlikte göz atalım. sonbahar kitaplığı

1. November’ı Öldürmek – Adriana Mather

Killing November : Mather, Adriana: Amazon.com.tr: Kitap

November’ı Öldürmek, Dark Academia türünün dilimize çevrilen en yeni örneklerinden biri. New York Times çoksatan yazarı bu kitabında bizleri Adriana Mather gerilim ve gizem dolu yolculuğa çıkarıyor. Kitabın geçtiği Absconditi Akademisi, herkesten sır gibi saklanan, etrafı tuzaklar ve sık ağaçlı ormanlar ile çevrili gizli bir okul. Akademinin kötü namından bihaber olan November kendini dönem ortasında burada buluyor. Okulda işlenen cinayetin ardından tüm oklar kendisini gösterdiğinde ise iyice çıkmaza giriyor.

Kasvetli mekanların tasvirleri, kurguda verilmek istenilen gotik unsurların yerleşimi istenilen karanlık havayı fevkalade şekilde yansıtmış diyebiliriz. Roman karanlık bir zihnin koridorlarında geziniyormuş hissiyatı veriyor. Havanın hayli iç karartıcı olduğu günler için şahane bir gerilim romanı olabilir.

2. Gizli Tarih – Donna Tartt

Roman, Richard ve üniversite arkadaşlarının gerçekleşen bir ayin sonrası, başlarına gelen ürkütücü olayları anlatıyor. Antik Yunan mitolojisi, edebiyatı ve kültürü üzerine eğitim gören karakterler, öğrendikleri bilgilerin etkisinde kalıp kurguyu harekete geçirecek ayini gerçekleştiriyorlar. Olay örgüsünün, kırılma noktası dahil, birçok yerinde mitoloji göndermelerine rastlıyoruz.

Yazarın Richard’ın dersleri yoluyla yaptığı alıntılar, kitap isimleri ve eserlere göndermeler de; Antik Yunan etkisini güçlendiriyor. Tüm bunlar romanın mitolojik yönünü öne çıkarıyor. Hikâye boyunca sıklıkla ayinlere, karanlık sırlara, buhranlı kişiliklere rastlıyoruz. Bu psikolojik kurguda bir yandan gizemin ve sırrın peşinde koşarken diğer yandan ise zihinlere konuk oluyoruz.

3. Nevrotik Bir Gezegenden Notlar – Matt Haig

Nevrotik Bir Gezegenden Notlar (Matt Haig) - Fiyat & Satın Al | D&R

Sayfaları karıştırdığınızda kendinizi bir romanın içerisinde bulamayacaksınız. Çünkü Nevrotik Bir Gezegenden Notlar, yazarın kendi hayatından yola çıkarak yazdığı bir kitap. Bu eserde de Matt Haig’in yaşadığı sorunları ve bu sorunlara bulduğu çözüm yollarını okuyoruz. Zaten kitabın adında geçen nevrotik kavramı da bireyin dünyayı kötü ve güvensiz bir yer olarak algılamasına, sürekli bir duygusal boşluk içinde olmasına neden olan bir duygu durumu anlamına geliyor.

Matt Haig, asla belli bir türle sınırlandıramayacağımız yazarlardan biri. Fakat yazar kitaplarını yazarken okuyucuya yalnız olmadığını ve “iyinin” bulunmayı beklediğini hatırlatmayı seviyor. Öyle ki kişisel gelişim türü altında yayımlanmayan kitaplarında bile bu konular alt metin olarak yer alıyor. Bu yüzden de sizi boğucu düşüncelerden çekip sıyıran Nevrotik Gezegen’e uğramadan geçmeyin.

4. Biz Hep Şatoda Yaşadık – Shirley Jackson

Biz Hep Şatoda Yaşadık, gotik edebiyatın en güzel örneklerinden biri. Kitap bir aile faciasından sağ kurtulan üç Blackwood ferdini anlatıyor. Kasabada yaşayan insanların çoğu trajedi yaşanmadan önce bile aileden nefret etse de Blackwood’lar hayatlarından memnun. Ailenin en küçüğü olan on yaşındaki Mary Katherine ailenin dış dünyadaki bağlantısını temsil ediyor. Çünkü ailenin diğer iki üyesi Constance ve Julian Amca evden çıkmayı reddediyorlar. Biz de bu üçlünün başına gelenleri okuyoruz.

Bu kitap, Shirley Jackson’ın ölümünden önce yayımlanan son romanı. Eser, hüzün, gerilim, karamsarlık ve umut gibi kavramları aynı çatı altında topluyor ve bu kurguyu gotik imgelerle birleştirerek ortaya zamansız bir eser sunuyor. Biz Hep Şatoda Yaşadık, Tepedeki Ev romanıyla tanıdığımız Shirley Jackson’ın en doyurucu eserlerinden biri.

5. Yedi Kuleli Mahsur – Mehmet Berk Yaltırık

Yedi Kuleli Mansur, 1550’li yıllarda İstanbul’da yaşanan paranormal olayları ve entrikaları anlatıyor. Kitapta şehrin yeraltı dünyasının renkliliğini, tekinsizliğini ve ayrıca gulyabanileri, cadıları, hortlakları, vampirleri, kurt adamları görüyoruz. İstanbul’a hükmeden sekiz kabadayının taht oyunları ve şehre dadanan korkunç yaratıklar romanı benzersiz kılıyor.

Tarihimizde bu tarz kurgulara malzeme olabilecek pek çok fantastik öge var. Bunların romanlarda kullanılıyor olması beni çok heyecanlandırıyor doğrusu. Yedi Kuleli Mansur da çeşitli fantastik ögelerin kullanıldığı romanlardan birisi.

6. Hamnet– Maggie O’Farrell

Hamnet, William Shakespeare’in on bir yaşında ölen oğlunun adı. Maggie O’Farrell da bu romanını Hamnet’in trajik ölümü üstüne kurgulamış. Fakat kitabın adını ilk okuduğunuzda aklınıza Shakespeare’in ölen oğlu değil de en ünlü oyunlarından biri olan Hamlet gelmiş olabilir. Bir teoriye göre Shakespeare, iki isim arasındaki bu bağlantıyı kullanarak Hamlet’i ölen oğlunun anısına yazıyor. Zaten yazar O’Farrell da yola “Hamlet’in arkasındaki pek bilinmeyen hikâyeyi anlatmak istedim.” sözleri ile çıkıyor.

Kitabın anlatıcısı ve Shakespeare’in eşi Agnes, kocası onlarla ilgilenmediği için büyük kızı Susanna ve ondan iki yaş küçük ikizleri Judith ve Hamnet’la yalnız başına kalıyor. Hamnet’in hangi hastalığa yakalandığı gerçekte bilinmiyor. Fakat O’Farrell’ın kurgusunda Hamnet vebaya yakalanıyor. Biz de kitapta Hamnet’in ölümünün Agnes üzerindeki etkilerini okuyoruz.

7. Gallant – V. E. Schwab

Gotik Türünde Okumanız Gereken 6 Genç Yetişkin Kitap -Bibliyoraf

Karanlık ve fantastik dünyalar oluşturmakta oldukça yetenekli bir yazar olan Victoria Schwab’ın en yeni eseri Gallant, geçtiğimiz mart ayında raflardaki yerini aldı. Yazar romanı, Gizli Bahçe ve Crimson Peak’in genç yetişkin türüyle buluştuğu bir hikâye olarak tanımlıyor.

Kitap, Olivia Prior adındaki bir genç kızın yaşadığı macerayı konu alıyor. Merilance Kız Okulu’nda büyüyen Olivia, geçmişiyle ilgili pek bir şey bilmiyor. Fakat bir gün aldığı bir mektup onu aile evine davet edince hiç tereddüt etmeden yola çıkıyor. Olivia onu Gallant’a vardığında kimsenin onu beklemediğini fark ediyor. Ayrıca evin koridorlarında gulyabaniye benzeyen siluetler görüyor. Ancak bunların hiçbiri onu aile evinden ayrılmaya ikna etmiyor. Geçmişinin ve Gallant’ın sırlarını çözmek isteyen Olivia evi dolaşırken kendisini bir anda başka bir Gallant’ta buluyor. Biz de karakterin başına gelenleri okuyoruz.

Yazının sonuna geldik. Bizim sonbahar listemiz bu şekildeydi. Sizin bu listeye eklemek istediğiniz kitaplar var mı? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın!

Bu yazı Selin Çolak ve İrem Tunç tarafından yazılmıştır.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.