Bildiğiniz gibi çeşitli Taylor Swift birtakım olaylar yüzünden eski albümlerini yeniden kaydetmeye başladı. Dün de uzun bir bekleyişin ardından bu albümlerden Red (Taylor’s Version) dinleyicileri ile buluştu. Biz de bunun şerefine Taylor Swift şarkılarına ilham vermiş dokuz kitabı derledik. İyi okumlar.
Rebecca – Daphne Du Maurier
Yazıya Daphne Du Maurier’ın Rebecca’sının referansları ile başlayabiliriz. Taylor, Rolling Stone için verdiği röportajda, evermore’u yazmadan önce bu klasiği okuduğunu söylüyor. Bu nedenle, kitabın evermore albümünün temasını oluşturan yapı taşlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Rebecca’yı okumayanlar – ya da izlemeyenler- için kitabın konusunu kısaca anlatalım. Maxim de Winter eski eşini unutamamasına rağmen kendisinden oldukça genç bir kadınla tekrar evleniyor. Yeni evli çiftimiz Maxim’in ailesinin Manderley’deki malikânesine taşınıyor. Biz de kitapta bu taşınmadan sonraki olayları okuyor ve Rebecca’nın başına neler geldiğini anlamaya çalışıyoruz.
Kitabın evermore üzerinde bıraktığı izlere geri dönecek olursak, albümün beşinci şarkısı -ah o beşinci şarkılar- tolerate it, Maxim de Winter ve ikinci eşi arasındaki ilişkiyi mükemmel bir şekilde anlatıyor. Dinleyenlerde kalp ağrısı yapan bu şarkı, ihmal edilmiş bir eşin hikâyesini ve birini acınacak derecede sevmenin ne şekilde bittiğini anlatıyor.
Use my best colours for your portrait
tolerate it
taylor swift
Bu şarkı sözü, Rebecca’nın bir portresi olarak düşünebileceğimiz romanda, Maxim’in sevgisini kazanma çabasına referans olabilir. Swift ise Rebecca ve şarkı arasındaki bağlantı hakkında, “Kitabı okurken hayatımın bir noktasında böyle hissettim ve sonra tolerate it şarkısını yazdım,” diyor.
Taylor’ın direkt Rebecca’yı referans alarak yazdığı bir diğer şarkı ise no body no crime. Spoiler olacağı için ikisi arasındaki bağlantıyı açıklayamıyoruz ama kitabı okuyanlar ya da filmi izleyenler eminiz ki ne demek istediğimizi çok iyi anladı.
Jane Eyre – Charlotte Bronte
Swift’in hikâye anlatıcılığını konuşturduğu folklore albümündeki on birinci şarkı olan invisible string’i dinlediğiniz an, klasik edebiyatın önemli eserlerinden biri olan ve Charlotte Brontë’nin zamana meydan okuyan eseri Jane Eyre’a geri dönmeniz mümkün. Jane Eyre’in konusu ise şu şekilde: Kitap Victoria dönemi İngiltere’sinde geçiyor ve farklı sınıflardan iki kişi arasındaki bir aşkı anlatıyor. Kitap aynı zamanda; toplumda yaşanan dini baskıyı, sınıf ayrımını ve erkek üstünlüğünü gerçekçi bir biçimde yansıtıyor.
invisible string şarkısında Taylor sevgilisi Joe Alwyn ile olan ilişkisini “Isn’t it just so pretty to think / All along there was some / Invisible string tying you to me,” cümleleriyle tanımlıyor. Brontë ise Jayne Eyre kitabında şöyle diyor: “I have a strange feeling with regard to you. As if I had a string somewhere under my left ribs, tightly knotted to a similar string in you.”
taylor swift
Albümün on ikinci şarkısı mad woman -iki şarkının ardarda gelmesi dikkatinizi çekti mi?- da Rochester’ın eski eşi Bertha ile ilgili. Swift mad woman şarkısında şöyle diyor: “Every time you call me crazy I get more crazy.” Taylor bu sözleri ile “histerik kadın” klişesinin ve ataerkilliğin kadınlarda bu sözde “çılgınlığa” nasıl yol açtığını gösteriyor. Hatırlarsanız yakın bir zamana kadar kendisi de “histerik” ve “çılgın” olarak tanımlanıyordu.
Twitter’da bir hayran Swift’in bu iki şarkısı ve Jane Eyre ile olan bağlantısı ile ilgili şu sözleri söylemiş. “invisible string ve mad woman’ın bu albümde arka arkaya yer alması bana Taylor’ın karantina sürecinde Jane Eyre okuduğunu düşündürüyor. Evet kızım bana Bay Rochester hakkında düşündüklerini anlat.”
Muhteşem Gatsby – F. Scott Fitzgerald
Fitzgerald’ın en bilinen ve sevilen eseri Muhteşem Gatsby, “Amerikan Rüyası” kavramına tepki olarak yazılıyor. Yazar romanında 1920’lerin Amerika’sının portresini çizerken aynı zamanda zenginlik, gösteriş, aşırılık kavramlarının beraberinde getirdiği toplumsal çöküşü de işliyor.
Taylor Swift hakkında bilinen detaylardan biri de kendisinin Muhteşem Gatsby’yi çok sevdiğidir. Hal böyle olunca çok konuşulan albümü Reputation’ın iki şarkısında da bu kitaba doğrudan atıfta bulunması işten bile değil. Taylor, Don’t Blame Me şarkısında “Once was poison Ivy, now I’m your Daisy” sözü ile Daisy Buchanan karakterine, This Is Why We Can’t Have Nice Things şarkısında ise “Feeling so Gatsby for that whole year,” sözü ile Jay Gatsby’ye atıfta bulunuyor.
taylor swift
evermore albümünün happiness şarkısında ise Muhteşem Gatsby’nin en meşhur alıntılarından biri olan olan “I hope she’ll be a beautiful fool” cümlesini kullanıyor. Ayrıca happiness, kitabın önemli motiflerinden biri olan yeşil ışığa da atıfta bulunuyor. Daisy’nin rıhtımının sonunda parlayan ve umudu simgeleyen yeşil ışık, tüm edebiyatın en ikonik motiflerinden biridir. Bu motif happiness şarkısında da şu cümlelerle kendine yer buluyor: “All you want from me now, Is the green light of forgiveness.”
Swift bu şarkısında Muhteşem Gatsby’e bir atıfta daha bulunuyor. Jay Gatsby’nin “Hayatta birkaç kez karşılaşabileceğiniz, içinde sonsuz bir güvence bulunan ender gülümsemelerden biri” olarak tanımlanan gülüşü, happiness şarkısında “When did your winning smile begin to look like a smirk?” sözlerinde karşımıza çıkıyor. Swift’in kesinlikle Gatsby’den etkilendiği ve albümlerini oluştururken Fitzgerald’ın zengin sembolizminden ilham aldığı bir gerçek.
taylor swift
Listemizde ağır topları geride bıraktığımıza göre, şimdi bahsedilmesi gereken diğer kitaplara da kısaca göz atalım.
- Swift’in en sevilen şarkılarından biri olan cardigan şarkısında çocuk edebiyatının en sevilen ve bilinen eserlerinden biri olan Peter Pan’a gönderme yapılıyor. “I knew you tried to change the ending, Peter losing Wendy” sözlerinde kendine yer bulan Peter Pan, Swift’in sekizinci stüdyo albümü folklore’un ana temayı yansıtmasında ona yardımcı olmuş anlaşılan.
- Taylor Swift değince aklımıza ilk gelen şarkılardan biri olan Love Story’nin ilham alındığı kitap, listemizin en barizi. William Shakespeare’in en bilindik eserlerinden biri olan Romeo ve Juliet’e atıfta bulunan Swift bu sefer tek bir cümle ile yetinmemiş. Şarkıdaki kadın karakterinin adını Juliet, erkek karakterin adını ise Romeo koymuş.
- Herkesin kitaplığında kendine yer bulabilen nadir kitaplardan biri olan Alice Harikalar Diyarında, Taylor Swift kataloğunda da kendine yer bulmayı başarmış. Swift, popüler albümü 1989’un Wonderland şarkısında Alice’i, tehlikeyi fark etmeden aşık olmanın bir metaforu olarak kullanıyor. Kitaptaki “tavşan çukurundan düşme” ve “Cheshire Cat gülümsemesi” gibi sahnelerine atıfta bulunuyor. Ayrıca evermore albümündeki long story short şarkısında da kitaba çeşitli atıflarda bulunuluyor.
- Son olarak Taylor, ünlü bir Charles Dickens alıntısı olan “En iyi zamanlardı, en kötü zamanlardı” cümlesini, şarkısı Getaway Car’da “En iyi zamanlar, en kötü suçlar” şeklinde uyarlamış.
Yazının sonuna gelirken yukarıda bahsettiğim her eseri ayrı ayrı önerdiğimizi söylemek isteriz. Bu kitapları seviyorsanız, sizler de Taylor Swift’in son albümlerini dinleyebilir ve şarkılar içinde gizlenmiş birçok kitabın referanslarına ulaşabilirsiniz. İyi okumalar dilerim.
Bu yazı Sude Sönmez, Ekin Su Bağırdı ve Selin Çolak tarafından yazılmıştır.
taylor swift
Kısa cümle, bu cümle kısa. Uzun değil. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa. Valla kısa. Baya kısa.a En kısa. .Çok kısa. Kıpkısa. Kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle, bu cümle kısa. Uzun değil. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa. Valla kısa. Baya kısa.a En kısa. .Çok kısa. Kıpkısa. Kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle, bu cümle kısa. Uzun değil. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa. Valla kısa. Baya kısa.a En kısa. .Çok kısa. Kıpkısa. Kısa. Bu cümle kısa.
aKısa cümle, bu cümle kısa. Uzun değil. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa. Valla kısa. Baya kısa.a En kısa. .Çok kısa. Kıpkısa. Kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle, bu cümle kısa. Uzun değil. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa. Valla kısa. Baya kısa.a En kısa. .Çok kısa. Kıpkısa. Kısa. Bu cümle kısa. Kısa cümle, bu cümle kısa. Uzun değil. Kısa. Cümle kısa. Bu cümle kısa. Kısa. Valla kısa. Baya kısa.a En kısa. .Çok kısa. Kıpkısa. Kısa. Bu cümle kısa.
ama fakat ancak. Lakin çünkü ve veya. Ama ancak ve ancak. İle de. Çünkü ya da. ama fakat ancak. Lakin çünkü ve veya. Ama ancak ve ancak. İle de. Çünkü ya da. ama fakat ancak. Lakin çünkü ve veya. Ama ancak ve ancak. İle de. Çünkü ya da. ama fakat ancak. Lakin çünkü ve veya. Ama ancak ve ancak. İle de. Çünkü ya da. ama fakat ancak. Lakin çünkü ve veya. Ama ancak ve ancak. İle de. Çünkü ya da. ama fakat ancak. Lakin çünkü ve veya. Ama ancak ve ancak. İle de. Çünkü ya da. ama fakat ancak. Lakin çünkü ve veya. Ama ancak ve ancak. İle de. Çünkü ya da. ama fakat ancak. Lakin çünkü ve veya. Ama ancak ve ancak. İle de. Çünkü ya da.
başlok
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: