Yakın zamanda Yabancı Yayınları etiketiyle çıkan Kalp Çarpıntısı kitabıyla gönlümüzü çalan Alice Oseman’ın, grafik romanları haricinde yayımlanmış tam altı kitabı daha var. Ve muhtemelen çoğunuz bu detayı bilmiyor ama bu kitapların bir çoğu birbiriyle bağlantılı. Biz de hazır Kalp Çarpıntısı’nın ikinci cildi raflarda yerini almışken sizin için ufak bir Alice Oseman okuma rehberi hazırlayalım dedik. Keyifli okumalar.
Alice Oseman ve Çevrilen Kitapları
Alice Oseman’ın grafik romanları haricinde toplam altı kitabı daha olduğunu söylemiştik. Kalp Çarpıntısı haricinde bu kitaplardan sadece biri dilimize çevrildi. Pegasus Yayınları 2018 yılında Oseman’ın çıkış romanı Solitaire’i Münzevi ismiyle dilimize çevirmişti. Kitabın reklamının yapılmaması bir kenara yurt dışındaki okurlar tarafından da pek başarılı bulunmayan Münzevi, Türk okurlardan da geçer not almadı. Pegasus Yayınları Oseman kitaplarını çevirmeye devam eder mi bilmiyoruz ama Türk okurların Münzevi’den haberi bile olmadığını hesaba katarsak, bu durum pek olası durmuyor gibi.
Öbür yandan Alice Oseman hayranlarının yeni durağı olan Yabancı Yayınları, şu an için sadece Kalp Çarpıntısı’na odaklanmış gibi duruyor. Haziranda birinci, temmuzda da ikinci cildin çıkmasının ardından gözler ağustosta çıkacak üçüncü cilde çevrilmiş durumda. Bununla beraber, Yabancı Yayınları’nın bugünlerde en sık aldığı sorunun diğer Oseman kitaplarını çevirip çevirmeyecekleri hakkında olduğunu belirtmekte yarar var.
Instagram üzerinden gelen “Alice Oseman’ın romanlarını da çevirmeyi planlıyor musunuz acaba?” sorusuna, “Yayın programımıza eklenmesi halinde duyurusu yapılacaktır.” şeklinde cevap veren Yabancı Yayınları umarız ki diğer Oseman kitaplarını da çevirip orijinal kapaklarıyla okuyucuya sunar.
Alice Oseman Okuma Rehberi
Gelelim asıl konumuza. Yazının başında da dediğimiz gibi Alice Oseman kitaplarının neredeyse hepsi birbiri ile bağlantılı. Bu bağlantılar kitapları birbirinden ayrı okuduğunuzda size hayatı sorgulatacak kadar büyük olmasa da, size Kalp Çarpıntısı’nın sevilen karakterlerine başka pencerelerden bakma fırsatı sunuyor. Yazının asıl kısmına geçmeden önce, hazırladığımız bu rehberle ilgili birkaç küçük detay ekleyelim:
- Bu rehber hazırlanırken hem kitapların çıkış sırası hem de olayların kronolojik sırası göz önünde bulundurulmuş olsa da, hazırladığımız bu rehber ikisi de değildir. Kitapların çıkış sırası için buraya, kronolojik sırası için de buraya tıklayabilirsiniz.
- Bir önceki paragrafta da belirttiğimiz gibi kitapları istediğiniz sırayla okuyabilirsiniz. (Kalp Çarpıntısı’nın ciltleri hariç tabii ki. Onları sırayla okumanızı söylememize gerek yok diye düşünüyoruz.) Bu yazı hem kitaplar arasındaki bağlantıya açıklık getirmek hem de okuma rehberi delilerini -bknz: bendeniz- mutlu etmek için hazırlanmıştır.
- Son olarak hazırladığımız okuma rehberi ile ilgili değil ama genel olarak Oseman kitapları ile ilgili bir uyarı geçmek istiyoruz. Alice Oseman kitaplarında; yeme bozukluğu, depresyon, aile içi şiddet ve kişinin kendine zarar vermesi gibi ciddi, hassas ve her yaşa, her mental duruma hitap etmeyen konulara yer veriyor.Eğer bu konuların en az birinden bile etkilenen biriyseniz kitaplarla ilgili content warninglerin yazdığı sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.
O zaman gelin hep birlikte Nick ve Charlie’nin yaşadığı bu evrende bizi hangi maceralar bekliyormuş bakalım.
Nick, Charlie ve Kalp Çarpıntısı
Kalp Çarpıntısı her ne kadar Nick ve Charlie evreninin (yurt dışında Osemanverse deniyor ama ben Nick ve Charlie evreni olarak bahsedeceğim) ilk romanı olmasa da hem karakterleri hem de Oseman’ı tanımak için en iyi başlangıç kitabı. Bu yüzden de bu evrene dalmak isteyenlere önerimiz, Kalp Çarpıntısı’nın ilk dört cildini okuyarak başlamaları. Hem bu ayki podcastimizde hem de ekibin favorileri yazımızda da bahsettiğimiz üzere, Kalp Çarpıntısı; oldukça dürüst, saf ve gerçekçi bir kitap. Size dünyayı pespembe göstermeyi amaçlayan türünün diğer kitaplarıyla da tam bu noktada ayrılıyor işte. Her renkten karakterleri, yalın ve güçlü anlatımıyla Kalp Çarpıntısı Oseman’ın yazdığı -ve çizdiği- en iyi kitap olabilir.
Kalp Çarpıntısı’ndan Kısa Bir Hikâye: This Winter
Kalp Çarpıntısı’nın dördüncü cildinin beşinci ve altıncı bölümleri arasında geçen bu kısa hikaye Tori, Charlie ve Oliver Spring’in gözünden anlatılıyor. Spoiler olduğu için konusundan bahsedemiyorum lakin adından da anlayacağınız gibi kış aylarında hatta yılbaşında geçen bir hikâye. Bu arada not düşmekte fayda var, This Winter, Kalp Çarpıntısı gibi bir grafik roman değil. Fakat yakın zamanda –Kalp Çarpıntısı dünya çapında patladıktan kısa bir süre sonra- kitap tekrardan düzenlenmiş ve kitaba illüstrasyonlar eklenmiş.
Kırık Bir Kalbi Nasıl Onarırız?: Münzevi
Oseman’ın çıkış romanı Münzevi, Kalp Çarpıntısı’nın sevilen karakteri Tori Spring’i anlatıyor. Bu kitapta Kalp Çarpıntısı’nda oldukça içine kapanık ve pek konuşmayan biri olarak gördüğümüz Tori’nin iç dünyasına konuk olma şansını yakalıyoruz. Özellikle Charlie’nin yaşadıklarını fark etmediği için kendisini suçlaması ve yeterince şeyle uğraşmıyormuş gibi hayatına Michale’ın da girmesiyle Tori’yi oldukça inişli çıkışlı bir macera bekliyor.
Ayrıca henüz çıkmamış olsa da Kalp Çarpıntısı’nın beşinci cildi muhtemelen Münzevi’den sonrasını anlatacak. Bunu da not düşmekte fayda var.
Kimlik Karmaşası ve Çok Daha Fazlası: Radio Silence
Charlie’nin yakın arkadaşlarından Aled’in hikayesine konuk olduğumuz Radio Silence, kimlik karmaşası ve özgürlük temalarını ele alıyor. Özgürlük derken bahsettiğimiz şey elbette ki “kölelikten kurtulmak” değil. Bahsettiğimiz özgürlük, toplumun seni soktuğu kalıptan çıkıp her şeye rağmen kendin olabilmek. İşte bu kitapta da Aled ve arkadaşı Frances’ın kendini bulma hikâyesini okuyoruz. Ayrıca Münzevi ve Radio Silence’ın diğer kitaplara nazaran daha bağlantılı bir hikâye işlediğini de belirtelim.
Son Bir Kez: Nick ve Charlie
Alice Oseman kitaplığındaki diğerleriyle bağlantılı son kitap olan Nick ve Charlie, adından da anlaşıldığı gibi favori karakterlerimizi konu alıyor. Oseman’ın bağımsız romanlarına geçmeden önce Nick ve Charlie’nin maceralarına son bir kez daha dahil olmak hoş olur diye düşündüğümüzden bu kitabı sona sakladık. Nick’in üniversiteye gitmesi Charlie’nin de lise son sınıfa geçmesiyle ilişkilerine uzak mesafeden devam etmek zorunda kalan favori ikilimizi nasıl bir macera bekliyor sizce? Bu arada Nick ve Charlie’nin bir roman değil, kısa hikâye olduğunu belirtmekte fayda var.
Oseman’ın bütün kitapları aynı evrende geçse de karakter ve hikâye bakımından birbirine bağlı kitapları yalnızca yukarıda saydıklarımız. Gerçi yine Nick ve Charlie’yi konu alan fakat fantezi evrenlerinde geçen Heartstopper: The Mini Comics ve Heartstopper: Become Human hikâyelerini dilediğiniz zaman okuyabilirsiniz. Birbiriyle bağlantılı kitapları listelediğimize göre sıra geldi bağımsız romanlara.
Bir Pop-Rock Üçlüsünün Hikâyesi: I Was Born For This
I Was Born For This, belki sizi şaşırtabilir ama bir aşk hikâyesi içermiyor. Kitapta bütün dünyanın The Ark olarak tanıdığı üç yakın arkadaşın yaşadığı zorlukları okuyoruz. Grubun büyük bir hayranı olan Angel’ın gözünden okuduğumuz kitap, Müslüman bir kızın ve gay bir solistin yolları kesiştiğinde ne gibi bir macera yaşayabileceklerini anlatıyor.
Aseksüel Bir Aromantiğin Hikâyesi: Loveless
Oseman’ın geçtiğimiz yıl çıkan kitabı Loveless, on sekiz yaşındaki Georgia’nın kendini bulma hikâyesini anlatıyor. Üniversiteye gidecek olmasına rağmen henüz kimseyle çıkmamış ve öpüşmemiş olan Georgia bu durumu kendine dert edinir ve üniversitede hayatını “eksik” yaşamayacağına dair kendine söz verir. Fakat bu yaşına kadar kimseye karşı bir çekim hissetmemiş olan Georgia bunu nasıl yapacağını bilemez.
Kalbinizi kırıp sonra eski haline getirmeye çalışan Loveless, Kalp Çarpıntısı’ndan sonra kesinlikle Oseman’ın en iyi işlerinden birisi. Bu yüzden de kitabı en sona bıraktık. Ayrıca kitapları bu sırayla okuduğunuzda Oseman’ın da kalemini nasıl keşfettiğini ve stilinin nasıl değiştiğini de görebiliyorsunuz.
Listenin sonuna geldik. Oseman her ne kadar Kalp Çarpıntısı ile gündemimize oturmuş olsa da diğer kitaplarına da bir şans verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Siz hangi Oseman kitaplarını okudunuz? Yazarın diğer kitaplarını hangi yayınevi dilimize çevirsin istersiniz? Düşüncelerinizi yorum olarak yazmayı unutmayın.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Sabah kaltım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkdaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulamam lazım. Derdim tasam yok. Sokaklarda dolaşmak. ANNEMLERDEN ÇOK UzAK KALDIM. Sabah kaltım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkdaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulamam lazım. Derdim tasam yok. Sokaklarda dolaşmak. ANNEMLERDEN ÇOK UzAK KALDIM.
Alice oseman
Lakin ve veya. Çünkü ama ancak. İle de. Ancak ve ancak. Ama fakat lakin. Lakin ve veya. Çünkü ama ancak. İle de. Ancak ve ancak. Ama fakat lakin. Lakin ve veya. Çünkü ama ancak. İle de. Ancak ve ancak. Ama fakat lakin. Lakin ve veya. Çünkü ama ancak. İle de. Ancak ve ancak. Ama fakat lakin.
Sabah kaltım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkdaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulamam lazım. Derdim tasam yok. Sokaklarda dolaşmak. ANNEMLERDEN ÇOK UzAK KALDIM. Sabah kaltım. Bugün yine çok geç kaldım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkdaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulamam lazım. Derdim tasam yok. Sokaklarda dolaşmak. ANNEMLERDEN ÇOK UzAK KALDIM.
Lakin ve veya. Çünkü ama ancak. İle de. Ancak ve ancak. Ama fakat lakin. Lakin ve veya. Çünkü ama ancak. İle de. Ancak ve ancak. Ama fakat lakin. Lakin ve veya. Çünkü ama ancak. İle de. Ancak ve ancak. Ama fakat lakin. Lakin ve veya. Çünkü ama ancak. İle de. Ancak ve ancak. Ama fakat lakin.
Yazıyı burada paylaş: