Daha önce webtoonun -ya da diğer adıyla webcomicsin- ne olduğundan ve nereden okunabileceğinden Webtoon Nedir?: Ucu Bucağı Olmayan Bir Dünyaya Giriş isimli yazımızda bahsetmiştik. Bugün ise orada verdiğimiz önerileri biraz genişletelim istedik. Üstelik bu seferki önerilerin hepsi de kolay erişim ve okuma imkanı sunan Webtoon uygulamasından. Keyifli okumalar dilerim!
Biri Mitoloji Mi Dedi?
Bir önceki yazımızda mitoloji okuması olarak Lore Olympus’u önermiştik; tamam, onu okuduk ve çok sevdik diyelim. Peki, devamında ne okuyabiliriz? Sizlere mitoloji odaklı üç önerimiz daha var: Punderworld, Inarime ve Deities of The Ancient. Bu üçünün Lore Olympus kadar ilgi toplayamadığı ve onunla aynı tadı veremedikleri ortada. Ancak bizler bunları da keyifle okuduk.
Punderworld, Lore Olympus’ta da olduğu gibi yine Hades-Persephone ilişkisini ele alıyor. Kurgu, buram buram romantizm kokan benzer uyarlamaların aksine, işleyişi eğlenceli bir bakış açısıyla ele alıyor. Üstelik çizimleri de enfes. Ana kurgunun yanı sıra çizerin yayınladığı kısa hikayeler ve ekstra çizimlere de bayıldık. (Bunlara hem Webtoon uygulamasından hem de yazarın Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.)
Inarime, tanrıların en güçlü düşmanlarından biri olarak bildiğimiz Typhon ve ailesini, daha doğrusu onun çocuklarını ve bu çocukların Yunan tanrılarına karşı durmalarını konu alıyor. Yani çoğu mitolojik temelli kurgudan farklı olarak buradaki kötü karakterler tanrılar. Heracles, Apollo, Zeus, Artemis… Klasikleşmiş mitolojik kurgulardan farklı oluşu bizi kendisine bağlayan en büyük özelliklerden biri.
Deities of Ancient ise Yunan tanrılarının Titanları devirerek nasıl başa geçtiğini anlatan bir webtoon. Yunan tanrılarına dair mitlerin en başından başlayan kurgu, bizlere sevdiğimiz tanrıları çocukken veya güçlerini kazanmadan önce gösterdiği için de bu seriyi bayılarak okuduğumuzu belirtelim. (Not: Hades’in küçüklüğü o kadar tatlı ki… Okuyunca bayılacaksınız.)
Aksiyon Olmadan Olmaz!
Omniscient Reader da bir önceki yazıda önerdiğimiz Solo Leveling’in çizimlerini üstlenen stüdyonun elinden çıktı. Ayrıca bu da bir önceki önerimiz ile aynı kadere sahip: Romandan webtoona uyarlandı. Fakat stüdyo çizimlerinde de aynı başarıyı ve akıcılığı yakalayabilmiş. Üstelik kurgu da oldukça ilginç: Açılışta ana karakterimiz Dokja’yı metroda en sevdiği romanı okurken görüyoruz. Bu roman bir webnovel, yani internet üzerinde yayınlanan bir roman. Başlangıçta hatırı sayılır bir okuru olan bu romanı, daha sonra okuyan tek kişi Dokja oluyor.
Webtoonumuz Dokja’nın romanın son bölümünü okuması ve yazardan bir mail almasıyla başlıyor. Bu noktadan sonra roman, internetten siliniyor ve dünya bir karmaşanın içine sürükleniyor. Ortaya daha önce hiç görülmemiş bir yaratık çıkıyor. İnsanlara birbirlerini öldürmelerini ve bunun onların ilk görevi olduğunu söylüyor. Peki, ne olsa beğenirsiniz? Dokja’nın bayılarak okuduğu roman da aynen bu şekilde başlıyor, hatta yaratık bile aynı. Evet, bu webtoonda Dokja ile birlikte sevdiği romanın içine giriyor ve aksiyondan aksiyona koşuyoruz.
Ayrıca Solo Leveling ile kurgusal açıdan benzer sayılabilecek iki webtoon ismi daha not edelim buraya. İkisi de yeni başladı sayılır ama aynı Solo Leveling gibi aksiyonu bol kurgular: The Advanced Player of the Tutorial Tower ve Dungeons & Artifacts.
Boks ve Duygusallık Bir Arada…
Tam olarak bu türde olmasa da adrenalini yüksek başarılı bir webtoondan daha söz edelim. The Boxer. Adından da anlaşılacağı üzere boks sporuna dayalı bir webtoon. Fakat bokstan hoşlanmayan veya buna ilgisi olmayan birinin bile severek okuyabileceği bir kurguya sahip. Çizimleri de bambaşka bir dünya zaten.
Ana karakterin bu sporda yükselişinin yanı sıra karşı karşıya geldiği her rakibin geçmişini de okuyabiliyoruz. Başta sevmediğiniz bir karaktere ileriki bölümlerde ısınıp buna şaşırmanızın çok olası olduğu bir webtoon. Yer yer oldukça duygusal olduğunu bile söyleyebiliriz. (Evet, boks konulu webtoon; evet, deli dehşet duygusal olabiliyor. Ben bir bölümde ağladım arkadaşlar…) Açıkçası bir spor animesi olarak animasyon dünyasına adım atsa fazlasıyla başarılı bir yapım olabileceğine inanıyoruz. Önyargılı olunmayıp kesinlikle şans verilmesi gereken webtoonlardan biri, belki de bu listenin en başarılı işlerinden.
Peki Ya Gizem?
Gizem türünde bugünkü önerimiz Parallel City: Çizimleri ve karmaşık-tuhaf kurgusu ile ilk bölümlerden bile insanı fazlasıyla saran webtoonlardan birisi.
Türü gizem olsa da aynı zamanda zombi kıyameti tarzında bir konusu var. Kurgunun gizem unsuru insanların birden bire kendi ikizlerini görmeye başlamasından kaynaklanıyor. Bu ikizler ise aslında zombilerin olduğu bir dünyadan gelerek kendi benzerlerinden kurtulup onların yerini almak isteyen kişiler. Ana karakterimizin de kendi ikizini görmesiyle işler sarpa sarmaya başlıyor elbette.
Aşk, Arkadaşlık ve Daha Fazlası
Bu tür için çok fazla öneri var… Dünyada hakkında en çok yazılıp çizilen unsur ‘aşk’ ve Webtoon’da da ayı durum geçerli. Denk gelebileceğiniz çoğu kurgu bu türe giriyor. Hatta diğer öneri yaptığımız türler bunun yanında devede kulak kalır. Her neyse, önerilerimize geçelim!
Heartstopper, önerdiklerimiz arasında belki de en tanıdık gelebilecek webtoonlardan biri. Bu hikaye aynı zamanda grafik roman olarak da basıldı ve son zamanların en popüler kitaplarından oldu! Çok popüler olan işlere karşı bir önyargı oluşabileceğinin farkındayız, fakat biz bu seriyi çok severek okuduk. Okurken sımsıcak hissedeceğiniz, yine tatlı mı tatlı bir aşk hikayesi. Gerçekten de ‘abartılmayı hak ediyor’ demek, belki de burada yerinde bir tabir. Ayrıca serinin ilk cildinin haziran ayında Kalp Çarpıntısı adıyla Yabancı Yayınları’ndan çıktığını da söyleyelim.
Bir diğer önerimiz ise Let’s Play: Gamerlık, youtuberlık gibi yeni nesil kavramlara odaklanan şahane bir kurgu. Bu yeni nesil kavramlar belki de birçok kişide olumsuz bir beklenti oluşturabilir. Fakat bunların kurguya yedirilişi, normal hayatın devamlılığı, aile-arkadaşlık-aşk ilişkileri öyle şahane bir şekilde yansıtılmış ki okurken kendinizi kaptırmaktan alıkoyamayacağınız bir iş ortaya çıkmış. Üstelik çok eğlenceli bir webtoon olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Bonus: Edith
İlişkiler ve bunların dinamikleri üzerine kurulu, özgüven sahibi olmanın ve iletişim kurabilmenin ne kadar önemli olduğunu anlatan, gerçek hayattan fırlamış, şahane bir kurguya sahip. Çizimlerinin alışık olduğumuz tarzlardan epeyce farklı olması da bambaşka bir webtoon okuma keyfi sunuyor.
Bonus 2: Magic Soda Pop
Yukarıda çizimler için “alışık olduğumuz tarzlardan farklı” dedikten sonra durduramadık kendimizi, bir de Magic Soda Pop’tan bahsedelim dedik. Bu webtoon da sihirli sodalar keşfedip bunları içerek hayatta başarı kazanmaya çalışan birkaç lise öğrencisini ve bu tehlikeli süreç içerisinde aralarında kurulan bağı anlatıyor. Sodaların, yan etkileri ve getirdikleri sonuçlar ile her ne kadar tehlikeli olduklarını kanıtlamış olsalar da webtoonu okurken bazen ‘keşke olsa da biz de içip işlerimizi böyle kolaylaştırsak’ demeden edemedik gerçekten.
Bir yazının daha sonuna geldik, umarım severek okumuşsunuzdur. Derlediğimiz önerilerden okuduklarınız veya okumak istedikleriniz var mı? Varsa yorum bırakmayı unutmayın! Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: