Başrollerinde Kim Taeri ve Nam Joohyuk’un oynadığı Twenty Five – Twenty One hem son zamanda en konuşulan dizilerden biri. 1990’larda geçen bu arkadaşlık öyküsü, dünyanın dört bir yanında çok sevildi. Ben de bu yüzden size bu diziyi bitirenlerin beğenebileceği beş kitabı derledim. İyi okumalar!
Diziyi izlemeyenler için kısaca anlatmamız gerekirse; Twenty Five – Twenty One Na Heedo adında genç bir eskrim sporcusunun hikâyesini anlatıyor. Liseye giden Heedo, okulundaki eskrim kulübü maddi problemler yüzünden kapatılınca bu durumu fırsata çevirebileceğini düşünüyor. Bir süredir slumpta olan ve kariyerinde ilerleyemeyen Heedo başka bir okula transfer olursa bu slumptan çıkabileceğini düşünüyor. Transfer olduğu okulda hayran olduğu bir başka eskrim sporcusu Ko Yurim ile birlikte çalışmaya başlayan Heedo, bu yeni okuldaki macerasının pek de hayal ettiği gibi olmayacağını fark ediyor. Heedo bu süreçte, zengin bir aileden gelen ama dönemin ekonomik krizi yüzünden beş parasız ve ailesinden uzakta yapayalnız kalan Baek Yijin ile tanışıyor. Biz de ikilinin hayatlarının farklı dönemlerinde hayata ve beraberinde getirdiği zorluklara karşı ayakta durmaya çalışmalarını ve bu süreçte gelişen dostluklarını izliyoruz.
Son olarak bir de diziyi izlememiş ya da bitirmemiş olanlar için küçük bir uyarı yapalım. Yazıda bu kitaplar ve dizi arasındaki benzerlikleri de sıralayacağımız için diziden spoiler yiyebilirsiniz. Bu yüzden size önerimiz yazıyı okumaya burada son vermeniz. Uyarımızı yaptığımıza göre yazının asıl kısmına geçebiliriz.
1. İki Yabancı Olmadan Önce: Aşkın İkinci Şansı Olur Mu? – Renée Carlino
Kitap, üniversite yıllarında tanışan fakat mezun olduktan sonra araları açılan Matt ve Grace’in hikâyesini anlatıyor. İkili tanıştıkları ilk andan itibaren çok iyi anlaşıyorlar ve dört yıl boyunca birbirlerinden ayrılamıyorlar. Fakat mezuniyet zamanı geldiğinde hem Grace’e hem de Matt’e geri çeviremeyecekleri bir staj teklifi geliyor. Daha sonrasında ise ikili on beş yıl boyunca birbirinden haber alamıyor. Ta ki Matt Grace’i sıradan bir çarşamba gecesi sokakta yürürken görene kadar.
Bu kitabı listeye eklememin en büyük sebebi tabii ki dizinin sonu. Aynı Matt ve Grace gibi Heedo ve Yijin de iş fırsatları yüzünden birbirinden ayrılmak zorunda kalıyor. Kitabın konusunu okuyunca aklıma “Ya bu ikili hayatlarını düzene oturttuktan sonra tekrar karşılaşsalar ve ilişkilerine bir şans daha verselerdi?” sorusu geldi. Açık konuşmak gerekirse bu konunun ele alındığı ikinci bir sezon izlemek harika olurdu ama sanırım her şey tadında güzel.
2. Josh ve Hazel’ın Sevgili Olmama Rehberi – Christina Lauren
Kitap birbirinden oldukça zıt olan iki karakterin arkadaşlık ve aşk öyküsünü anlatıyor. İlk önce üniversitede tanışan ikili o zamandan beri sürekli karşılaşıyor. Josh, Hazel ile ilk tanıştığı günden beri onun renkli kişiliğinin ve bitmez tükenmez enerjisini fark ediyor. Fakat ikilinin hayatlarını değiştirecek asıl karşılaşma yıllar sonra gerçekleşiyor. Bir barbekü partisinde tekrar karşılaşan ikili ilişki hayatlarının çıkmazda olduğunu fark ediyor ve birbirlerine flört ayarlamaya başlıyorlar. Tek sıkıntı ikisi de birbiri için bilerek hiç olmayacak insanları seçiyor.
Aslında bakacak olursanız Josh ve Hazel’ın Sevgili Olmama Rehberi ‘nin diziyle pek bir alakası yok. Peki bu kitabı listeye neden mi ekledim? Karakterleri yüzünden. Hazel da aynı Heedo gibi içi içine sığmaz çocuk ruhlu bir karakter. İnsanların onu olduğu kişi yüzünden yargılamasından korkmuyor. Josh da aynı Yijin gibi bir çıkmazın içinde yaşıyor. Yaşadığı hayatın boğuculuğundan ve monotonluğundan kurtulamıyor. Fakat daha sonra hayatına Hazel giriyor ve birden kendisini kurtarılmış hissediyor.
3. We Used To Be Friends – Amy Spalding
Hem şimdiki hem de geçmiş zamanda geçen kitapta, liseli iki genç kızın hikâyesine konuk oluyoruz. James ve Kat küçüklükten beri en yakın arkadaşlar. Fakat lisenin son yılında James’in erkek arkadaşından ayrılması ve lisede tanışıp evlenen anne babasının boşanacağını öğrenmesi ve kendi ilişkilerini sorgulamasına sebep oluyor. İlk defa bir kız arkadaşı olan Kat ise James’in arkadaşlığına en çok ihtiyaç duyduğu zamanlardan birini yaşıyor. Fakat bu ikilinin arkadaşlığı, James üniversiteye ayrıldıktan sonra büyük bir sekteye uğruyor.
Kitabın zaman atlamaları, lise arkadaşlıklarına odaklanması ve bir kişinin çok yakınında olan başka bir kişiyi nasıl kolaylıkla kaybedebileceğini anlatması bana diziyi anımsattı. Bu kitabı listeye eklerken aklıma günümüzdeki Heedo’nun “Biz hikâyenin başlangıcında arkadaş değildik. Sonrasında da hikâyeyi yarım bırakıp kendi işlerimize odaklandık” demesi geldi.
4. Eleanor & Park – Rainbow Rowell
Eleanor & Park, bir zamanlar kimsenin elinden düşürmediği, her gencin kitaplığında olan eserlerden biriydi. Kitap on altı yaşındaki iki talihsiz âşığın bir okul yılı boyunca süren hikâyesini anlatıyor. Okulun yeni öğrencisi Eleanor, kızıl saçları ve garip moda anlayışı ile oldukça dikkat çeken bir karakter. Park ise gerektiğinden fazla dikkat çekmeyi sevmiyor ve kalabalığa karışmaya çalışıyor. Eleanor okul otobüsünde Park’ın yanına oturduğunda ise ikilinin hayatı hiç beklenmedik bir şekilde değişiyor.
1980’lerde geçen hikâye, diziyle aynı atmosfere sahip: Walkman’ler, kitapçıdan kiralanan çizgi romanlar, bitecek diye gözünün içine bakılan piller… Aslında bakacak olursanız, karakterler de bir nebze benziyor. Eleanor da Heedo gibi insanların düşüncelerini umursamıyor. Park ve Yijin ise sadece kalabalığa karışıp dikkat çekmek istemiyor.
5. Tatilde Tanıştığımız İnsanlar – Emily Henry
Kitap hiçbir ortak özelliği olmayan iki arkadaşı konu alıyor. Poppy, yeni insanlarla tanışmayı seven dışa dönük biriyken, Alex tam tersine evde oturup kitap okumayı tercih eden içine kapanık bir karakter. Bu ikilinin arkadaşlığının kırılma noktası ise birlikte çıktıkları tatiller. Her yaz hayatlarının en iyi tatilini yaşayan ve çok eğlenen bu ikilinin çıktıkları son tatil arkadaşlıklarının devam edememesine sebep olur. Yıl boyunca konuşmayan ikili yazın yaklaşmasıyla birlikte arkadaşlıklarının ve aşkın peşine düştükleri bir maceraya atılırlar.
Listenin son kitabı da konu kitabından diziyle bire bir uyuşmuyor. Fakat kitapta ele alınan tema, karakterler ve kitabın genel atmosferi Twenty Five Twenty One diye bağırıyor. Arkadaşlığın aşka dönüştüğü ve bu dönüşümün beraberinde getirdiği değişiklikleri okuduğumuz bu kitabın dizi izleyicileri tarafından çok beğenileceğini düşünüyorum.
Yazının sonuna geldik. Umarım bu listede önerdiğim kitaplar hoşunuza gitmiştir. Siz de yorumlara kendi önerilerinizi yazabilirsiniz!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: