Her başarılı yazarın arkasında etkilendiği romanlar ve yazarlar vardır. Neil Gaiman da birçok başarılı eser vermiş bir yazar. Biz de ona ilham veren ve onun önerdiği kitapları merak ettik. Bu yüzden size Neil Gaiman’ın sevdiği ve önerdiği kitaplardan oluşan bir liste hazırladık. İyi okumalar!
1. Işık Tanrısı – Roger Zelazny
Işık Tanrısı, Hint mitolojisi ile iç içe kurgulanmış bir bilimkurgu romanı. Roger Zelazny’nin 1967 yılında yazdığı eser sadece Neil Gaiman’a değil, başka yazarlara da ilham kaynağı oldu. Ayrıca Işık Tanrısı, Gaiman’ın popüler romanı Amerikan Tanrıları’na da fikir babalığı yaptı. Gaiman kitabın eğlenceli olduğu ve kimsenin Zelazny gibi efsaneleri gerçek yapamayacağını söylemiş.
Eserin konusu ise kısaca şu şekilde: Dünya yok olduktan sonra yönetimi Hint tanrılarının adlarını taşıyan kişiler üstleniyor. Onlar, bütün dünyanın teknolojisini yönetme gücüne sahip oluyor. Fakat onlardan biri, bu durumdan memnun değil. Mahasamatman, ya da kendi tercih ettiği isimle Sam, ışık tanrısı olarak tanrılaşmış insanlara karşı mücadele ediyor.
2. Büyünün Rengi (Diskdünya #1) – Sir Terry Pratchett
Neil Gaiman ve Terry Pratchett, uzun süreli bir arkadaşlığa sahiptiler. Hatta beraber bir kitap bile yazdılar. Bu yüzden Neil Gaiman’ın sevdiği ve önerdiği kitaplar arasında bir Pratchett eseri görmek, şaşırtıcı değil. Ayrıca ikisinin arkadaşlığının başlamasında bu kitabın da etkisi var. Gaiman, Pratchett’la daha iki kitabı basılmış bir yazarken onunla röportaj yapıyor. O şekilde tanışıp arkadaş oluyorlar. Neil Gaiman, Pratchett’in başka kitapları da önermiş, ama listeye Büyünün Rengi’ni koyduk.
neil gaiman
Büyünün Rengi, Pratchett’ın Diskdünya serisinin ilk kitabı. Eser, Diskdünya’nın ilk turisti ve en kötü sihirbazının beraber yaşadığı macerayı anlatıyor. Rincewind, bir “sihirbazz” olmasına rağmen sadece tek bir büyü biliyor. Turist olan İkiçicek’in ise etrafından pek haberi yok ve gittiği her yere kaos getiriyor. Onlar beraber Diskdünya’da oradan oraya sürüklenirken Pratchett fantastik edebiyatın klişeleriyle oynuyor.
3. Jonathan Strange ve Bay Norrell (Jonathan Strange ve Bay Norell #1 ) – Susanna Clarke
Ünlü İngiliz yazar Suzanna Clarke’ın yazdığı Jonathan Strange ve Bay Norrell, aslında üç kitaptan oluşan bir seri. Fakat serinin tek bir kitaplık versiyonlarını da bulabilirsiniz. Kitap ülkemizde hem seri hem de tek kitap olarak yayımlandı. Gaiman, bu eseri “İngiliz fantastik romanın son yetmiş yılda yazılmış en mükemmel örneği” olarak tanımlamış.
Eser 19. yüzyılın İngiltere’sinde geçiyor. Romanın dünyasında büyü var olsa da İngiltere’de büyü ortadan uzun süre önce kaybolmuştur, ta ki iki büyücü İngiltere’ye gelene kadar. Büyücülerden ilki, Bay Norrell, sadece kendisini düşünüyor ve İngiltere’nin tek büyücüsü olmayı planlıyor. Jonathan Strange ise daha genç ve büyüsünün sınırlarını öğrenmekte olan bir büyücü. Roman, ikisinin etrafında ilerliyor.
4. Boynuzlar – Joe Hill
Neil Gaiman’ın sıradaki önerisi korku türünden geliyor. Boynuzlar, bu türün önemli yazarlarından olan Joe Hill’in ikinci romanı. Yazarı; Şe7t4n, İtfaiyeci ya da Locke&Key isimli eserleriyle tanıyor olabilirsiniz. Hill’in adını daha önce duymadıysanız bile babası Stephen King’i tanıdığınızdan eminiz.
Romanın konusu şu şekilde: Ignatius Perrish çok içtiği bir gecenin ardından baş ağrısıyla uyanıyor. Fakat gecenin getirdiği tek şey, baş ağrısı değil. Aynı zamanda şakaklarından uzamış boynuzlara sahip olduğunu görüyor. Daha sonra insanların ona en karanlık sırlarını rahatlıkla anlatmaya başladığını fark ediyor. Böylece yeni gücüyle bir yıl önce ölen hayatının aşkı Merrin’in katilini bulmaya karar veriyor.
5. Hayalet Gişe – Norton Juster
Hayalet Gişe, her yaştan insanın okuyabileceği çocuk kitaplarından biri. Gaiman, kitabın sihirli bir kitap olduğunu söylemiş ve yazara bu kitabı yazdığı için teşekkür etmiş. Bildiğini üzere Neil Gaiman’da çocuk kitapları yazmayı çok seviyor. Mezarlık Kitabı ve Koralin gibi kült eserlerinin yanı sıra Babam Süt Peşinde, Talimatlar ve Pirate Stew gibi bu türde bir çok eseri var.
neil gaiman
Hayalet Gişe, beklenmedik maceralara çıkan bir çocuğu konu alıyor. Kitabın ana karakteri olan Milo sürekli ama sürekli çok sıkılıyor. Dünyadaki bütün her şey ona zaman kaybı gibi geliyor. Yine sıkıldığı günlerden birinde ona bir kargo geliyor. Kargodan çıkan otoyol gişesinden geçince kendini bambaşka bir diyarda buluyor. Orada dolaşırken birçok macera yaşıyor ve yeni arkadaşlar ediniyor. Böylece hayatın düşündüğü kadar sıkıcı olmadığını keşfediyor.
6. Usta ve Margarita – Mihail Bulgakov
Listemizin altıncı eseri bir modern klasik. Usta ve Margarita, çıktığı zamandan beri birçok sanatçıyı etkileyen bir kitap. Etkilenen kişilerden biri de Neil Gaiman. Şeytan’ın dünyaya gelmesiyle yaşananları anlatan bu kitap, size Gaiman kitaplığından bir eseri çağrıştırıyor olabilir.
Usta ve Margarita, iki çizgi üzerinden ilerleyen bir roman. Hem 1930’larda Moskava’da hem eski Küdus’te geçen iki farklı hikâyeyi takip ediyoruz. 1930’larda Şeytan şehre iniyor ve kendine Profesör Woland isimli yeni bir kılık yaratıyor. İnsanlara kendine kara büyü uzmanı olarak tanıtıyor. Onun şehre inişinden sonra Moskova’da gizemli olaylar olmaya başlıyor.
7. Bay Perşembe – Gilbert Keith Chesterton
Gilbert Keith Chesterton, Neil Gaiman’ın favori yazarlarından biri. Polisiye türünün önemli eserlerinden biri olan Bay Perşembe, bir örgütün sırlarını öğrenmeye çalışan bir dedektifin öyküsünü anlatıyor.
neil gaiman
Dünyayı yok etmeye yemin eden yedi kişi, Anarşist Merkez Konseyi adında bir örgüt kuruyor. Yedilinin her biri ismini haftanın bir gününden alıyor. Dedektif Syme, bir şekilde konseyin arasında karışmayı başarıyor ve onların planlarını öğrenmeye çalışıyor. Fakat konsey üyelerin kimlikleri ortaya çıktıkça dedektif kendini daha da karmaşık bir durumun içinde buluyor.
Listemizin sonuna ulaştık. Neil Gaiman’ın önerdiği kitaplardan okuduğunuz var mı? Başka yazılarda görüşmek üzere ve kitaplarla kalın!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: