Kalp Çarpıntısı isimli grafik romanın da yazarı olan Alice Oseman, ülkemizde de yurt dışında da oldukça popüler bir yazar. Özellikle Münzevi, Nick and Charlie ve Radio Silence kitaplarıyla listeleri kasıp kavuran yazarın Kalp Çarpıntısı isimli grafik romanı da hayranları tarafından bir hayli seviliyor. Yurt dışında 4 cildi yayınlanmış olan Kalp Çarpıntısı’nın ilk cildi Yabancı Yayınları tarafından yakın zamanda okuyucularla buluşturuldu. Okuduğum en içten grafik romanlardan biri olan Kalp Çarpıntısı, iyi ki dediğim şeylerden biri oldu.
Münzevi’den Kalp Çarpıntısı’na
Alice Oseman son yılların en popüler genç yetişkin yazarlarından biri. Eğer siz de benim gibi yazarı Münzevi kitabından tanıyorsanız, Kalp Çarpıntısı’ndaki karakterler çok yabancı gelmeyecektir. Münzevi’nin ana karakteri olan Tori’nin küçük kardeşi Charlie ve onun arkadaşı Nick’in hikayesini anlatıyor konumuz olan bu grafik roman. Bu açıdan seriye Münzevi’nin ön kitabı olarak yaklaşmak bile mümkün. Oseman’ın sihirli üslubu ve eserlerine kattığı tatlılığın doruk noktasına çıktığı Kalp Çarpıntısı, Münzevi’yi sevmeyenleri bile Nick ve Charlie’nin dünyasına çağırıyor.
Sıcacık Bir Kurgu
İlk cildi 2019 yılında yayınlanan Kalp Çarpıntısı şimdiden grafik roman severlerin favorilerinden biri olmuş durumda. Yetenekli yazar ve çizer Alice Oseman’nın serisi, ana karakterlerimiz Nick ve Charlie’nin aşkını anlatıyor. Charlie eşcinsel ve okulda uzun süre zorbalığa maruz kalmış. Sınıf arkadaşları tarafından dışlanan ve nefret söylemlerine maruz kalan Charlie, acılarını mutluluğunun arkasına saklamış. Charlie zorbalık sonucu daha sessiz ve yardımsever bir karaktere bürünmüş. Lakin tüm bunlar Nick ile tanıştıktan sonra değişir. Charlie kısa sürede kendisini daha canlı ve mutlu hissettiren Nick’e aşık olur. Nick’in duygularından habersiz Charlie, yaşadığı aşkı içinde tutmaya çalışır. Fakat Nick’in de duyguları boş değildir.
Hikayenin benim açımdan en güzel yönü ne kadar samimi hissettirdiği idi. İlk sayfadan Nick ve Charlie’nin ilişkisine ve aşkına şahit olmuş, onların hayatının bir parçasıymış gibi hissetmiştim. Bu yönden Kalp Çarpıntısı uzun süre unutamayacağım, favori grafik romanlarımdan oldu.
Nick ve Charlie Kalp Çarpıntısı
Son yıllarda kitaplarda ve çizgi roman türevlerinde LGTBQ+ çiftlere bol bol rastlamaktayız. Bunların içinde en popülerlerinden biri de Nick ve Charlie. Aslında tam olarak zıt kutupların çekimi ilişkisi onlarınki. Nicholas “Nick” Nelson; sportif, sosyal ve capcanlı birisi iken Charlie çok daha içe dönük ve sessiz biri olarak kalıyor. Bence onların aşkını bu kadar güçlü kılan da tam olarak bu. Nick, Charlie’nin yanında durarak ona ihtiyacı olan sakin zamanı tanıyor ve kendini öne çıkarıyor; Charlie ise Nick ile yalnız zamanlarında ona arkadaşlık ediyor ve yardımcı oluyor. Böylece birbirlerine bu denli kenetlenmiş iki kişinin ilişkileri zamanla çok daha farklı yerlere taşınıyor. Nick ve Charlie’nin ilişkisi bu yönüyle oldukça otantik ve gerçekçi hissettiriyordu. Okuyucuların kendileri ile özdeşleştirebildikleri, kendilerini gördükleri bir ilişki Nick ve Charlie’nin ilişkisi.
Kalp Çarpıntısı, eşcinsel bireylerin gördüğü zorbalık ve dışlanmaya da değindiği için önemli bir yere sahip. Grafik romanımızda Charlie, tüm okula eşcinsel olduğunu söylemek zorunda kalıyor. Kendi isteği dışında gerçekleşen bu durum Charlie’yi birçok nefret söylemi ve homofobik söylemlerle karşı karşıya bırakıyor. Bu durum karakterimizi psikolojik olarak oldukça karanlık dönemler yaşamasına sebep oluyor. Lakin Charlie, ailesi ve yakın arkadaşlarının desteği ile bunların üstesinden geliyor. Günümüzde LGBTQ+ karşıtı söylemler bireyleri oldukça derin bir şekilde etkilemeye devam ediyor. Çeşitli nefret söylemleri, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan bireyler istekleri dışında kimliklerini açıklamak durumunda kalıyorlar. Her ne kadar bu travmalar karşısında çevrelerinden destek alsalar da travma hiçbir zaman yok olmaz. Aksine aklınızın köşesinde durup tekrar yüzeye çıkacağı doğru zamanı bekler. Bu durumlarda umutsuzluğa düşmemek ve her zaman yardım almaya açık olmak gerekir.
Kalp Çarpıntısı, aşk konusunun yanında günümüzün acı gerçeklerini de anlatan türünün en orijinal örneklerinden biri. Alice Oseman eseriyle LGBTQ+ topluluğunun yaşadığı en büyük zorluklarından birine parmak basmış ve okuyan herkesi etkileyen baş döndürücü bir hikaye çıkarmış.
Her Karakter Ayrı Bir Dünya
Kitap tabii ki sadece Nick ve Charlie’nin etrafında dönmüyor. Bu seriyi zenginleştiren bir diğer detay kesinlikle yan karakterleri. Charlie’nin kız kardeşi Tori ve en yakın arkadaşı Tao benim için serinin en tatlı kişileridir kesinlikle. Özellikle Tori’nin “herkesten nefret ediyorum” tavrı, kitabı okumayı çok eğlenceli kılıyor. Ayrıca Tao’nun fazla-korumacı-en-yakın-arkadaş tiplemesi de yine kendisinin favorim olma sebebi denebilir. Böyle içten bir seride hiç mi kötü karakterler yok? Tabii ki var. Özellikle Ben karakteri, LGBTQ+ kitaplarda çoğunlukla karşımıza çıkan kötü karakter tiplemelerinden biri olarak gösterilebilir.
Serinin en güçlü yanlarından biri olan karakterler, son derece gerçekçi yazılmalarından dolayı bu kadar seviliyor. Kalp Çarpıntısı’nda herkesin kendini görebileceği bir karakter var. Bu da serinin neden okuyucuların favorilerinden olduğunu gösteriyor.
İçtenlik Dolu Bir Çizim
Alice Oseman, Kalp Çarpıntısı ile insanları hemencecik içine alan sıcacık bir atmosfer çizmiş. Karakterlerin birbirleri ile ilişkileri; okulda ve evde olan olayların yarattığı tatlı atmosferi iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Bu açıdan Alice Oseman’ın hem yazarlığa hem de çizerliğe dair kabiliyeti olduğunu görmemiz mümkün. Hikaye yaratmadaki başarısını, yarattıklarını resimleyerek hayata geçirme yeteneğiyle birleştirmiş. Kalp Çarpıntısı’nın genelinde görülen yapraklar ve kapağın renkleri de yine bu yakınlığı ve samimiyeti okuyucuya geçirmeye yetiyor. Hikayenin genelinde hissedilen sinematografik hava da yine atmosferin canlılığına farklı bir derinlik katmış oluyor. Alice Oseman yetenekli bir yazar olmasıyla beraber karakterlerinin ve hikayesinin ruhunu yakalayabilen çok az sayıda sanatçıdan da biri. Hikayenin üslubu da yine bu capcanlı atmosfere muazzam uyum sağlamış. Alice Oseman’ın romanlarında karşımıza çıkan o sahici üslup, grafik romanına da başarıyla aktarılmış. Bu yönden karakterlerin ve olayların da insanlara gerçekçi ve yakın gelmesini sağlamış Alice Oseman.
Yeni Favorilerimden Biri Kalp çarpıntısı
Onur ayı kapsamında uzun yıllar erteledikten sonra bu yıl okuduğum bir seri oldu Kalp Çarpıntısı. İyi ki de okumuşum ve sevmişim diyorum. Karakterlerinin gerçekçiliği ve içtenliği, lise hayatının sakinliği içimi o kadar ısıttı ki keşke tüm ciltleri çevrilmiş olsa da okusam dedim. Charlie ve Nick’in aşk hikayesi, çoğu kitapta karşımıza çıkanların aksine son derece sade ve sahici bir şekilde ilerliyor. Bu yönden de Kalp Çarpıntısı okuduğum diğer tüm çizgi romanlardan farklı bir yerde duruyor. Gereksiz drama ve trajedilerin hikayeyi kalabalıklaştırdığı eserlerin yanında Kalp Çarpıntısı, gülümsemekten kendinizi alamayacağınız türden bir çizgi roman. Geçmişte Alice Oseman ile iyi bir ilişkim yoktu. Özellikle Münzevi kitabını hiç sevmemiştim; fakat Kalp Çarpıntısı, yazar hakkındaki fikrimi değiştirdi diyebilirim. Kalp Çarpıntısı’nın gelecekte yayımlanacak olan diğer ciltlerini de dört gözle bekliyorum. Mükemmel bir seri gerçekten.
İçten hikayesi ve aşkı gerçekçi bir şekilde ele alışıyla Kalp Çarpıntısı, herkesin okuması gereken grafik romanlardan biri. Nick ve Charlie’nin hikayesi size aşkın ilk kıvılcımlarını gösterirken içinizi sımsıcak tutacak. Siz de Kalp Çarpıntısı’nı okuduysanız, tüm düşüncelerinizi yorumlara bekleriz. Hepinize şimdiden keyifli okumalar. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere ve kendinize çok iyi bakın!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: