Bu yazıyı okurken en sevdiğiniz pijamalarınızı giyip, yumuşak bir battaniyenin altına girmenizi ve kendinize bir bardak sıcak çikolata yapıp rahatlamanızı öneririm. Çünkü bu yazıdaki konumuz bir Noel klasiği: Grinç!
Sizi bilmiyorum ama ben yabancıların Noel ruhu ve geleneklerini, ülkemizde yılbaşı konseptinde deneyimliyor olsak da çok seviyorum. Çam ağacı süslemek, her tarafın ışıklandırılması, soğuk karlı kış gecesi içilen sıcak içecekler, mis kokulu zencefilli kurabiyeler ve tabii ki en sevdiğim: Hediyeler… Ben Noel konseptini bu kadar çok severken en sevdiğim karakterlerden biri ise Noel’den tamamıyla nefret ediyor. Hadi gelin birlikte Grinç’i tanıyalım.
Dr. Seuss’un Başyapıtı
Benim çok sevdiğim bu yeşil mi yeşil, huysuz mu huysuz karakter 1957 yılında Ted Geisel, kalem ismi ile Dr. Seuss, tarafından yaratıldı. Nesillerce okunacak ve birçok kez sinemaya uyarlanacak olan How the Grinch Stole Christmas! çocuk kitabı olarak yazılmasına rağmen hikayesi ve verdiği mesajla yetişkinlerce de çok beğenildi. Şiir şeklinde yazılan kitabın yazarlığının yanı sıra illüstratörlüğünü de Dr. Seuss yaptı.
Dr. Seuss, bir röportajında bu kitabın en kolay yazdığını kitap olduğunu söylüyor. Bunun en büyük nedeni ise Grinç karakterini kendisinden esinlenerek yazması. Bir Noel günü kendini oldukça Grinçvari bir biçimde aynaya bakarak bulan Dr.Seuss, Noel ruhunu kaybettiğini fark etmiş. Bu duyguyu tekrar yakalayabilmek amacıyla da Grinç karakterini ortaya çıkarmış.
Yazım aşaması kolay olmasına rağmen Seuss kitabın sonunu nasıl getireceğine emin olamamış. Farklı dinsel motifler üzerinde uzun uzun düşündükten sonra sadece Grinç ve Whoville sakinlerinin katılacağı bir akşam yemeğinin basit ve yerinde bir son olacağına karar vermiş.
Kim Bu Meşhur Grinç?
Grinç, baştan aşağı yeşil, şişko ve oldukça huysuz bir karakter. Tek arkadaşı ise köpeği Max. Dr. Seuss’un kurgusunda Grinç, tam olarak bilinmeyen bir nedenden dolayı Noel’den ve Noel ile ilgili her şeyden nefret ediyor. Bazılarına göre bu nefret, Grinç’in kalbinin iki beden küçük olmasından kaynaklanıyor.
Grinç, Whoville kasabasının yanındaki bir dağda 53 yıldır yalnız yaşıyor. Whoville’de yaşayanlar Noel’i ve tüm o klasik Noel ritüellerini çok seviyor. Şöminelerine çoraplar asıyor ve kasabanın ortasındaki dev Noel Ağacı’nın yanında şarkılar söylüyorlar. Ama Noel’den nefret eden Grinç kararlı; Noel’i çalacak ve bu hiç sevmediği günden kurtulacak.
How the Grinch Stole Christmas!
Grinç, ilk olarak 1966 yılında How the Grinch Stole Christmas! adıyla animasyon olarak televizyona uyarlandı. Yirmi altı dakikalık bu mini animasyonun yönetmenliğini ise Chuck Jones üstlendi. Sözleri Dr. Seuss tarafından yazılan meşhur “You’re a Mean One Mr.Grinch” şarkısı da ilk kez bu mini animasyonda belirdi. Sonraki yıllarda yapılacak olan film uyarlamalarında da aynı şarkıya yer verildi.
Dr.Seuss’un orijinal illüstrasyonlarında Grinç siyah beyaz olarak resmediliyor. Chuck Jones, ajans tarafından ona kiralanan arabanın yeşilini çok çirkin bulduğundan, Grinç’i bu renkten esinlenerek yeşil yapıyor. Hepimizin bildiği o yemyeşil Grinç görüntüsü de işte bu şekilde ortaya çıkıyor.
Dr. Seuss, 1977 yılında bir hayranının isteğiyle Halloween is Grinch Night adında bir mini animasyon daha ortaya çıkardı. Ancak Grinç benim -ve belki başka birçok hayranın da- gözümde hep Noel ile ilişik kalacak. Öyle ki bu ikinci animasyon ilki kadar popüler olamıyor. Hatta bu animasyonun varlığından birçok Dr. Seuss hayranının haberi dahi yok.
Oscar Grinç’e Gidiyor
Grinç, 2000 yılında, yetenekli oyuncu Jim Carrey’nin başrolünü üstlendiği Grinch filmi ile dünya çapında ünlendi. Orijinal kurgudan farklı olarak Grinç’in geçmişine de ışık tutan bu filmin olay örgüsü çocuklar için yapılmış bir mini animasyondan çok daha derin. Orjinal kitap ve ilk mini animasyonun aksine bu filmde Grinç’in Noel’i sevmemesinin ardında kalbinin boyutu dışında başka bir neden daha yatıyor.
Bu filmin kurgusuna göre, Grinç küçükken yaşlı iki kız kardeş tarafından evlat ediniliyor. Whoville’de yaşayan Grinç, ilkokul yıllarında Martha adında bir kızdan hoşlanıyor. Noel’de ona vermek için bir hediye hazırlıyor ve karşısına çıkmadan önce tıraş olmak istiyor. Fakat tıraş olurken yüzünü kesen Grinç’le, okulda öğretmeni dahil, Martha dışında herkes dalga geçiyor. Grinç’in Noel’e olan öfkesi de işte bu şekilde başlıyor.
Müzikal-komedi türündeki bu filmin yapımında 6000’den fazla görsel efekt kullanılmış. İkonik yeşil Grinç kostümünün hazırlanması ise tam 4 ay sürmüş. Söylenenlere göre Grinç makyajının yapılması iki buçuk saat, çıkarılması ise bir saat sürüyormuş. Bu makyaj da çekim sırasında günde sekiz saatten fazla Jim Carrey’nin üzerinde kalıyordu. Öyle ki Jim Carrey bir süre sonra bu rutine daha fazla devam edemeyeceğini ilan etmiş. Carrey’ye bu konuda yardım etmesi için CIA’de işkenceye dayanma eğitimi veren bir uzmandan yardım alınmış. Makyajın ne kadar zorlu olabileceğinin ve bir filmi mükelleştirmek için verilen emeğin çok güzel bir örneği bu bence.
Filmin yönetmeni Ron Howard, Dr. Seuss’un orijinal metni ve illüstrasyonlarına sadık kalabilmek için filmde dairesel çizgiler kullanılması gerektiğini düşünmüş. Bu nedenle film boyunca neredeyse hiçbir yerde düz zemin göremeyeceksiniz! Üstelik, sette tam 9 futbol sahasını kaplayabilecek kadar toz mermer de sahte kar olarak kullanılmış. Tabii ki bunca emek boşa gitmemiş. Film, en başta “En İyi Makyaj” alanında Oscar olmak üzere birçok ödül aldı. Bu başyapıtı mutlaka izlemenizi ve bir kar tanesinin içinde geçen, içinizi ısıtan bu hikayeyi Jim Carrey aracılığıyla deneyimlemenizi öneririm.
Hala Yeşil, Hala Huysuz Grinç
Gelelim yapılan son uyarlamaya… Grinç, 2018 yılında The Grinch ismiyle animasyon olarak tekrardan sinemaya uyarlandı. Bu filmde Grinç’i seslendirmek üzere ise Benedict Cumberbatch ile anlaşıldı. Aslında yönetmen, filmde Benedict’in orijinal İngiliz aksanıyla konuşmasını istiyordu. Ancak Benedict, Grinç’in Amerikan asıllı olması nedeniyle Amerikan aksanıyla seslendirmeyi tercih etti.
Bu yeni uyarlamanın sevenleri de sevmeyenleri de çok oldu. Yeni animasyon filminde Grinç’i daha sevilebilir bir hale getirmek için Grinç’e insana benzer bazı yeni özellikler eklenmiş. 2000 yılında yapılan filme benzer olarak, bu filmde de Grinç’in nefretini açıklayan, geçmişine dair bir hikayeye yer verilmiş. Ancak burada senaryo daha farklı. Bu sefer Grinç, tüm çocukluğunu bir yetimhanede geçiriyor. Noel’leri yalnız geçirmek zorunda kalan Grinç, bu özel günden zamanla nefret etmeye başlıyor.
Jim Carrey’nin efsanevi mirasından sonra yeni bir animasyon gerçekten gerekli miydi? Bence değildi. Ama bu film yeni kuşağa daha çok hitap ediyor. Hikâye de her zamanki gibi büyüleyici. Bu nedenle yine iyi bir iş çıkarıldığını düşünüyorum.
Yılın bu zamanı ben kendime bakıp yıl boyu yaşadıklarımı gözden geçiririm. Ne zaman kendimi kızarken bulsam “Grinç olma Ilgaz!” derim. Bu benim sözlüğümde, çevrenden ve yaşadıklarından zevk al anlamına gelir. Belki de kalbini iki beden büyütmelisin demektir. Sizler de bu senenin Grinç’lerinden olmamak için kitaplarınızı açın, bilgisayarlarınızın başına geçin ve gerçek Grinç’ten kendinize ders çıkarın! 2022’nin kalbinizin üç beden büyük olacağı bir yıl olması dileğiyle…
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
başlık
Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulmam lazım. Derdim tasam yok. Sokaklarda dolaşmak. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulmam lazım. Derdim tasam yok. Sokaklarda dolaşmak. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulmam lazım. Derdim tasam yok. Sokaklarda dolaşmak. Sabah kalktım. Bugün yine çok geç kalktım. Saçımı yaptım. Güneş parlak harika. Dışarı çıktım. Arkadaşlar beni bekler. Bugün okul yok. Bir şeyler bulmam lazım. Derdim tasam yok. Sokaklarda dolaşmak.
Ama fakat ancak. Lakin çünkü ya da. Veya ancak ve ancak. Ki çünkü ama. Ve fakat. Ama fakat ancak. Lakin çünkü ya da. Veya ancak ve ancak. Ki çünkü ama. Ve fakat. Ama fakat ancak. Lakin çünkü ya da. Veya ancak ve ancak. Ki çünkü ama. Ve fakat. Ama fakat ancak. Lakin çünkü ya da. Veya ancak ve ancak. Ki çünkü ama. Ve fakat. Ama fakat ancak. Lakin çünkü ya da. Veya ancak ve ancak. Ki çünkü ama. Ve fakat.
Yazıyı burada paylaş: