Sonbahar ayları korku türündeki film ve kitapların yayımlandığı, karanlık temalı eserlerle daha sık karşılaştığımız bir ay. Bunun en önemli sebeplerinden biri de kuşkusuz Cadılar Bayramı’nın bu aylarda olması. Biz de bu yüzden sizler için karanlık temaların en keyifli ürünlerinin toplandığı gotik türündeki kitaplar için bir liste hazırlamak istedik. genç yetişkin gotik
Daha önce Yeni Başlayanlar İçin: Gotik Edebiyatı isimli yazımızda bu türe hangi kitaplarla başlamanız gerektiğini anlatmıştık. Bu yazıda ise sizinle genç yetişkin edebiyatındaki gotik eserleri inceleyeceğiz. Yazıya başlamadan önce gelin hep birlikte editörümüz Aydan Yalçın’ın gotik edebiyatı tanımına ve bu türdeki kitaplarda sıklıkla rastladığımız ögelere bir bakalım.
Gotik Edebiyatı Nedir?
Gotik kavramı edebiyatta bilinmezlik ve bilinmezliğin yarattığı korkuya odaklanmaktadır. Edebiyat alanındaki gotik eserlerin ana unsuru genellikle hep korku olmuştur. Aynı zamanda bu konulara fon olan mekânlar da gotik mimarinin en çok uygulandığı yerler olan kaleler ve şatolardır. Yani gotik edebiyatın ilk yıllarında yayımlanan eserlerde bu şekilde ele alınmıştır. Günümüzde bu mekânlar şekil değiştirip konular daha modern evlere, malikânelere taşınmış olsa da eserler o bilinmezliği ve ürkünçlüğünü korumaya devam etmiştir.
genç yetişkin gotik
Gotik eserlerin olmazsa olması toplumun dışladığı karakterler, ürkütücü lanetli mekânlarda yaşanan gizemli, bilinmezliğini koruyan olaylardır. İlk gotik eserlerde genelde hep korkutucu hayaletler ya da açık açık dile getirilmese de dini inanışlardaki varlıklar (cin, şeytan vs.) ele alınmıştır. Ancak son iki yüzyılda bunlara vampir, kurtadam, cadı gibi doğaüstü varlıklar da eklenerek türün yelpazesi genişletilmiştir. Günümüze ulaştığında ise bilinmezliğe dayalı ürkütücü hemen hemen her eser gotik olarak nitelendirilir hale gelmiştir.
Genç Yetişkin – Gotik Eserler
1. Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları – Ransom Riggs
Gotik edebiyatına dair bir liste yapılır da Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları bu listeye alınmaz mı? Amerikalı yazar Ransom Riggs, altı ana kitaptan oluşan bu seriyi 2011 yılında yazmaya başladı. Kitap, son dönemlerin en önemli gotik eserlerinden biri olarak görülüyor. Bu seriyi türdeşlerinden ayıran en önemli detaysa kitapta yer alan tuhaf fotoğraflar.
Yazarlık ve fotoğrafçılığı aynı çatı altında buluşturan bu seri, gizemli bir adada yer alan terk edilmiş bir yetimhanede yaşayan çocukları konu alıyor. Kitabın ana karakteri Jacob yaşadığı korkunç bir trajediden kaçmaya çalışırken kendisini terkedilmiş gibi görünen bir yetimhanede buluyor. Etraftaki fotoğrafları inceleyen Jacob bu yetimhanede tuhaf şeylerin döndüğünü fark ediyor. Biz de Jacob’la birlikte bu tuhaf dünyayı keşke çıkıyoruz.
2. Zalim ve Güzel – Rosamund Hodge
İlk başta Güzel ve Çirkin retellingi gibi duran Zalim ve Güzel aslında bir retellingden çok daha fazlası. Pegasus Yayınları’nın underrated kitaplarından biri olan Zalim ve Güzel, yaşadığı krallığın iblis hükümdarıyla sözlendirilen Nyx’in hikâyesini anlatıyor. On yedinci yaş gününde kudretli Ignifex’le evlenmek için kendi hayatından vazgeçerek, iblis kralı baştan çıkarmayı ve halkının üstüne çöken laneti ortadan kaldırmayı planlıyor. Lakin işler Nyx’in planladığı gibi ilerlemiyor.
Zalim ve Güzel tek kitaplık bir kurgu ama yazarın aynı dünyada geçen Gilded Ashes isimli bir de kısa hikâyesi var. Fakat yüz on bir sayfalık bu hikâyenin çevrileceğini sanmıyoruz.
3. Gallant – V. E. Schwab
Karanlık ve fantastik dünyalar oluşturmakta oldukça yetenekli bir yazar olan Victoria Schwab’ın en yeni eseri Gallant, geçtiğimiz mart ayında raflardaki yerini aldı. Yazar romanı, Gizli Bahçe ve Crimson Peak’in genç yetişkin türüyle buluştuğu bir hikâye olarak tanımlıyor.
Kitap, Olivia Prior adındaki bir genç kızın yaşadığı macerayı konu alıyor. Merilance Kız Okulu’nda büyüyen Olivia, geçmişiyle ilgili pek bir şey bilmiyor. Fakat bir gün aldığı bir mektup onu aile evine davet edince hiç tereddüt etmeden yola çıkıyor. Olivia onu Gallant’a vardığında kimsenin onu beklemediğini fark ediyor. Ayrıca evin koridorlarında gulyabaniye benzeyen siluetler görüyor. Ancak bunların hiçbiri onu aile evinden ayrılmaya ikna etmiyor. Geçmişinin ve Gallant’ın sırlarını çözmek isteyen Olivia evi dolaşırken kendisini bir anda başka bir Gallant’ta buluyor. Biz de karakterin başına gelenleri okuyoruz.
4. Anna: Kan Giyinmiş Kız – Kendare Blake
Supernatural’ı seven okuyucular, Kendare Blake’in alışılmadık bir kariyeri olan genç bir kızı konu aldığı bu kitabını da çok seveceğini düşünüyoruz. Çünkü Kan Giyinmiş Kız’da, sizleri doğaüstü fantastik kurgunun romantik öğelerle harmanlandığı sıra dışı bir hikâye bekliyor.
Kitabın ana karakteri Cas Lowood, babasının ölümünden sonra aile mesleğini devralmaya karar veriyor. Babası bir hayalet avcısı olan Cas, ihbarlar üzerine hayaletlerin peşine düşüyor ve onları yok ediyor. Karakterin yeni görevi ise, evine adım atan herkesi acımasızca öldüren hayalet Anna Korlov’u yakalamak ve ondan kurtulmak. Fakat Anna daha önce Cas’in hiç karşılaşmadığı türden bir hayalet. Cas Anna’nın insanları neden öldürmeye başladığını öğrendiğinde ise gölgelere saklanmış sırlar gün yüzüne çıkıyor. Biz de karakterle birlikle bu sırları çözmeye ve Anna’yı durdurmaya çalışıyoruz.
5. Duman ve Kemiğin Kızı – Laini Taylor
Üç kitaplık bir serinin ilk kitabı olan Duman ve Kemiğin Kızı, bir melek kurgusu. Kitap, Prag’da yaşayan bir güzel sanatlar öğrencisi olan Karou’un yaşadıklarını anlatıyor. Ailesi ve geçmişi hakkında bir bilgisi olmayan Karou “Kimera” adı verilen yaratıklar tarafından büyütülüyor. Bu sıra dışı aile hep birlikte sihirli bir dükkan işletiyorlar. Bu dükkanda, sahibinin isteklerini gerçekleştiren sihirli dilekler satılıyor ve değişik hayvan dişlerini ipe diziliyor. Karou’nun görevi ise gerçek dünyada hayvan dişleri karşılığında büyülü dilekler satın alacak kişiler bulmak ve onlarla dükkan arasındaki iletişimi sağlamak. Biz de karakterin atıldığı maceraları okuyoruz.
Laini Taylor’ın adını tüm dünyaya duyuran bu serisi, Times dergisinin “Tüm Zamanların En İyi 100 Gençlik Romanı” listesinde de yer alıyor. Serinin ilk kitabında daha çok Karou’nın doğaüstü yaşamına tanık oluyor, ikinci kitapta ise hem Kimeraların hem de meleklerin geçmişine tanık oluyoruz. Son kitap Tanrı ve Canavarların Düşleri’nde ise acımasız bir savaş bizleri bekliyor.
6. Within These Wicked Walls – Lauren Blackwood
Yazarın çıkış kitabı olan Within These Wicked Walls aslında bir Jane Eyre retellingi. Etiyopya’dan ilham alınarak yazılan bu eserde bir debtera olan Andromeda’nın hikâyesini okuyoruz. Debtera, Evil Eyes’ın evlerini lanetlerden arındıran kişilere deniliyor. Andromeda da Magnus Rochester tarafından işe alınıyor. Fakat Magnus’un ondan istediği şey, daha önce yaptığı işlere hiç benzemiyor. Hatta bu işten sağ çıkma olasılığı epeyce düşük. Fakat buna rağmen Magnus’u söz konusu lanetle tek başına bırakamayacağını biliyor.
Blackwood bu kitabında gotik hikâye anlatımının özelliklerini fantastik türününkilerle birleştirmiş. Böyle türler arası keyifli bir eser ortaya çıkarmış. Ayrıca yazarın Amerika ve Avrupa merkezli gotik tanımının dışına çıkmayı başardığını da eklemeden geçmeyelim.
Genç yetişkin gotik türündeki eserlerden oluşan listemiz bu şekilde. Fakat bu türde okuma yapmayı sevenler için bir de geniş liste hazırlamak istedik. Bu listedeki kitaplar ise şu şekilde:
- Kaçığın Kızı – Megan Shepherd
- Ebedi Öpücük – Kolektif
- Kraliçe – A. G. Howard
- Derin Sularla Şeytan Arasında – April Genevieve Tucholke
- Muhteşem Yaratıklar – Margareth Stohl ve Kami Garcia
- Mekanik Melek – Cassandra Clare
- Ejderhanın Kızı – Kiersten White
- Öp Beni Öldüresiye – Kolektif
- Gölge ve Kan – Kerri Maniscalco
- Eksik Parça – Michelle Hodkin
- En Soğuk Kız – Holly Black
Yazının sonuna geldik. Genç yetişkin gotik maalesef son zamanda pek de revaçta değil. Bu yüzden ne bu türde eskisi kadar eser üretiliyor ne de çevriliyor. Fakat biz listeye yeni çıkan kitapları da eklemeye çalıştık. Umarız hoşunuza gitmiştir. Yazı hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Ancak ve lakin. Fakat ve ya da. Lakin ama çünkü. Ve ile de ama. Fakat ve lakin. Ancak ve ancak ki. Çünkü ile ya da. Veya ve ama.
Yazıyı burada paylaş: