Donna Tartt’ın Gizli Tarih’ini Okumanız İçin 5 Sebep

Donna Tartt’ın Gizli Tarih’ini Okumanız İçin 5 Sebep

Donna Tartt, modern edebiyata damga vuran kitaplarıyla yirminci yüzyılın kült yazarlarından biri olarak gösteriliyor. Pulitzer ödüllü yazarın en popüler kitaplarından biri olan Gizli Tarih ise şimdiden klasikler arasında sayılıyor. Gerilim dolu kurgusu, unutulmaz karakterleri ve nefes kesici atmosferiyle roman, okuyuculara oldukça çarpıcı ve etkileyici bir deneyim yaşatıyor. Biz de sizlere bu muazzam kitabı okumanız için beş sebep derlemek istedik. Hepinize keyifli okumalar!

1 – Edebiyata ve Mitolojiye Adanan Bir Kurgu

Gizli Tarih

Günümüzde geçmişin kurgularına, felsefelerine ve mitolojilerine adanmış birçok kitapla karşılaşıyoruz. Gizli Tarih ise bunların içinde en çok öne çıkan olarak sayılabilir. Kitabın genel kurgusuna bakıldığında büyük bir Antik Yunan etkisi görüyoruz. Roman, Richard ve üniversite arkadaşlarının gerçekleşen bir ayin sonrası, başlarına gelen ürkütücü olayları anlatıyor. Antik Yunan mitolojisi, edebiyatı ve kültürü üzerine eğitim gören karakterlerimiz, tüm bu edindiklerinden ilham alarak kurguyu harekete geçirecek ayini gerçekleştiriyorlar. Olay örgüsünün, kırılma noktası dahil, birçok yerinde mitoloji göndermelerine rastlıyoruz. Yazarın Richard’ın dersleri yoluyla yaptığı alıntılar, kitap isimleri ve eserlere göndermeler de; Antik Yunan etkisini güçlendiriyor. Tüm bunlar romanın mitolojik yönünü öne çıkarıyor.

Roman mitolojiye olduğu kadar edebiyata da göndermeler yapıyor. Bunları özellikle Dostoyevski’nin ölümsüz eseri Suç ve Ceza bağlamında görebiliyoruz. Kitabın olay örgüsü ve karakterlerimizin eylemleri başta olmak üzere; romanın sonunda gerçekleşen büyük ters köşe ve Henry, Charles ve Camilla karakterleri arasındaki gergin atmosfer, Tartt’ın sona yaklaştıkça yoğunlaşan ve şiddet kazanan boğucu atmosferi bizlere Dostoyevski ve Suç ve Ceza’yı anımsatıyor.

2 – Kompleks Karakterler Gizli Tarih

Gizli Tarih, olay örgüsüyle olduğu kadar karakteriyle de ön çıkan bir eser. Kitapda, ana karakter Richard’ın bakış açısından yıllar önce olanları okuyoruz. Richard, üniversiteye ilk gelişinden; Bunny, Henry, Francis, Charles ve Camilla ile başlarına gelen trajik olaylara kadar her şeyi anlatıyor. Bu açıdan uzun bir süre zarfında tüm karakterler hakkında detaylı bilgi sahibi oluyoruz. Lakin karakterlerimizin hiçbiri saf iyi olarak karşımıza çıkmıyor. Yazar, öncelikle Bunny ve Henry karakterleri üzerinden “İyilik aslında nedir?” sorusunu sorduruyor

Bunun beraberinde gerçekleşen olaylar silsilesi sonrası Charles, Richard ve Francis karakterlerinin üzerinden de yanlışı saklamanın doğru olup olmadığını, kimin iyi kimin kötü olduğunu sorgulatıyor. Böylelikle yazarımız, siyah ve beyaz olmayan dünyamıza uygun; gri alanda kalan oldukça karmaşık ve buhranlı karakterler işlemiş oluyor.

3 – Tehlikeli İlişkiler Gizli Tarih

Romanı bu kadar popüler yapan bir diğer özellik ise karakterlerimiz arasındaki ilişkiler. Kitabın çoğunluğunda karakterler arasındaki ilişkilere göndermeler bulunsa da açıkça işlenen ilişkiler Charles-Camilla ve Henry-Camilla arasındaki ilişkiler. Fakat bunların dışında karakterlerin diyalogları arasına gizlenmiş birçok ilişki mevcut. Kitabın ikinci yarısında kurgunun karanlıklaşmasıyla birlikte karakterler arasındaki uyum bozuluyor. Ortaya rahatsız edici ve boğucu bir hava çıkıyor. Donna Tartt bu zamansız romanıyla karmakarışık karakter ilişkileri sunarak okura adeta yap-boz hissi veriyor. Okuru heyecanlandırıyor ve merak ettiriyor.

4. Karanlık Bir Atmosfer Gizli Tarih

Bazı romanlarda yazarın yarattığı atmosfer ve hava da en az karakterler ve kurgu kadar önemlidir. Donna Tartt, Gizli Tarih ile okuyucuyu kitabında yaşatıyor. Yazar, romanın kurgusunun yarattığı gerilime uyacak şekilde son derece karanlık bir hava yaratıyor. Kitabın başında kısaca Richard’ın ağzından üniversiteye başlamadan önceki hayatını okuyoruz. Olaylar daha hızlanmamış olsa da karakterimizin California’daki hayatının bunaltıcılığı ve kendisinin bıkkınlığı okuyucuya çok başarılı bir şekilde aktarılıyor. Bununla beraber üniversiteye geldikten sonra hissettiği yabancılık hissi; Vermont’un soğuk ve depresif havasıyla da birleşince kitabın devamındaki durağanlık haline mükemmel uyum sağlıyor. Kurgunun ilerlemesi ve gerilimin artmasıyla birlikteyse Gizli Tarih’i daha karanlık ve korkutucu bir atmosfer kaplıyor. Romanın ikinci yarısından itibaren hissedilen endişe ve kaygı hissi, okuyucunun üzerine bir ağırlık gibi çöküyor ve romanın unutulmaz sonuyla birlikte de doruk noktasına ulaşıyor. Yazar; muazzam kalemi, son derece detaylı betimlemeleri ve kurgu-atmosfer uyumuyla birlikte adeta edebi bir şölen sunuyor.

5. Sarsıcı Ters Köşeler Gizli Tarih

Gizli Tarih

Bir gerilim kurgusunu okuyucuların gözünde zirveye taşıyan öge tahmin edilemeyen ters köşelerdir. Tartt’ta bu kitabıyla okuyucuya unutulmaz ters köşeler vadediyor. Richard’ın derslere başlamasıyla birlikte diğer beş ana karakterimiz arasında bir sır olduğunu fark ediyoruz. Kitabın ilk bölümü boyunca da bu sır ve sonuçlarını okuyoruz. Her ne kadar Richard’ın bakış açısından birçok ipucu elimize ulaşsa da sırrın acımasız gerçekliğini öğrenmek okuyucuda büyük bir etki yaratıyor. Kurgunun sonuna gelindiğindeyse okuyucu, nefes kesici bir final sahnesiyle karşı karşıya kalıyor. Tüm bunlarla birlikte Donna Tartt, Antik Yunan tragedyalarına layık görkemli bir finalle kült romanına son noktayı koyuyor.

Yazarın başyapıtlarından biri olarak görülen Gizli Tarih, son yılların en popüler romanlarından biri. Umuyoruz ki biz de sizi bu muazzam romanı okuma konusunda ikna edebilmişizdir. Gizli Tarih’i veya yazarın diğer kitaplarını okuduysanız bizimle düşüncelerinizi paylaşmayı unutmayın. Hepinize keyifli okumalar. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere ve kendinize çok iyi bakın!

Bu yazı Zeynep Öztürk tarafından yazılmıştır.

başlık

Ama ancak ve ya da. Çünkü ile de. ki. Ancak ve ancak. Lakin çünkü. İle de Ama ancak ve ya da. Çünkü ile de. ki. Ancak ve ancak. Lakin çünkü. İle de Ama ancak ve ya da. Çünkü ile de. ki. Ancak ve ancak. Lakin çünkü. İle de Ama ancak ve ya da. Çünkü ile de. ki. Ancak ve ancak. Lakin çünkü. İle de Ama ancak ve ya da. Çünkü ile de. ki. Ancak ve ancak. Lakin çünkü. İle de Ama ancak ve ya da. Çünkü ile de. ki. Ancak ve ancak. Lakin çünkü. İle de

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.