Bibliyoraf ekibi olarak koca bir yılı geride bıraktık. Bu bir yıl boyunca yeni başladığımız yazı serilerimiz de oldu, bitirdiğimiz yazı serileri de. Fakat taa yolun başında başladığımız ve istisnasız bir şekilde her ay paylaştığımız tek bir köşemiz var: Ekibin Favorileri. O zaman gelin hep birlikte ekibimizden Dilruba Kaplan, Ekin Su Bağardı, Güler Koçak ve Nice Kavak’ın aralık ayı favorileri nelermiş bakalım. Bibliyoraf ekibi aralık favorileri
Not: Bilin bakalım biz yine hangi kitabı okuduk? 👉👈
Kurucumuz Dilruba Kaplan’ın Aralık Ayı Favorileri
Dilruba aralık ayı için şunları söylüyor:
Aralık ayı benim için son aylara kıyasla daha verimli geçen bir ay oldu. Uzun zaman sonra elimden kitap düşmedi. Bu durumun bana çok iyi geldiğini söyleyebilirim. Çizgi roman, psikoloji, siyaset ve tarih gibi farklı farklı türlerde okumalar yaptım ve birçoğunu da çok beğendim.
Dilruba’nın bu kitaplar içerisinden favorileri ise şu şekilde:
- Güngezgini || Gabriel Ba & Fabio Moon
- Zor Bir Ailede Büyümek || Craig Buck & Susan Forward
- Yasak Aşkın Kanıtı || Taylor Jenkins Reid
Bu kitaplar hakkın ise şunları söylüyor:
Güngezgini uzun zamandır duyduğum ve çok okumak istediğim bir kitaptı. Sonunda elime aldığımda ise kitabı bir oturuşta bitirdim ve dönüp aynı sayfaları tekrar okudum. Kitap çizimleri, anlatımı ve kurgusu ile beni bambaşka bir dünyaya götürdü sanki. Konusundan çok fazla bahsedebileceğimi sanmıyorum çünkü gerçekten ilginç ve orijinal bir konusu var. Ancak biraz bahsetmem gerekirse, ana karakterimiz Bras, her gün gazetede ölüm ilanları yazan ve başarılı bir yazar olmayı düşleyen birisi. Kitabın kapağını kapattığınızda yaşam, ölüm ve hayatınızdaki en önemli anlar gözünüzün önünden geçiyor. Bir anlamda kendinizi derin bir sorgulama içine buluyorsunuz.
Bibliyoraf ekibi aralık favorileri
Zor Bir Ailede Büyümek, küçüklüğünde ebeveynleri tarafından istismara uğramış yetişkinler için yazılmış bir kitap. Bu kimseler, yaşadıkları bu olay yüzünden kendi hayatlarının kontrolünü ellerine alamıyorlar. Susan Forward’ın Craig Buck ile birlikte yazdığı bu kitabın ilk bölümünde toksik anne-babalardan ve bunların çocuklarında bırakmış olacağı izlerden bahsediliyor. İkinci bölümde ise hayatınızın kontrolünü nasıl geri kazanabileceğinizi anlatıyor. Zor Bir Ailede Büyümek, kendisini böyle bir durumda hissedenlerin kesinlikle şans vermesi gereken bir kitap.
Taylor Jenkins Reid benim için 2021 yıllının favori yazarı oldu. Yasak Aşkın Kanıtı ise yazardan okuduğum üçüncü kitap. Yazarın diğer kitaplarına kıyasla daha kısa olan bu kitap, mektuplardan oluşuyor. Ana karakterimiz Carrie, bir gün evde bulduğu mektuplarla kocasının onu aldattığını fark ediyor. Bunun üzerine kocasının onu aldattığı kadının kocasına bir mektup yazıyor. Biraz şaşırtıcı ama aynı zamanda tanıdık hissettiriyor, değil mi? Reid, sadece mektuplardan oluşan bu kadar kısa bir kitapla okuyucuya nasıl dokunacağını çok iyi biliyor. Sonunda bizleri şaşırtacak ve biraz kalbimizi kıracak ters köşeler yapan bu kitap, Reid’in en iyi işlerinden olmasa da ben sevdim.
Editörümüz Ekin Su Bağardı’nın Aralık Favorileri
Ekin’e aralık ayın nasıl geçti diye sorduk;
Kasım ayının lanetinden sonra bu ay kitaplar açısından benim için daha tatmin ediciydi. Gereksiz uzun süren bir reading slump döneminden kurtulup elime kitap alabilmek, aldığım kitapları o gün içinde bitirebilmek müthiş bir histi. Bunlardan birkaçı da favorilerime girebildiği için çok mutluyum.
Ekin’in aralık ayı favorileri ise şu şekilde:
- Yüzleşme || Calia Read
- Gece Yarısı Kütüphanesi || Matt Haig
Peki neden bu kitaplar favorilerine girmiş? İşte sorunun cevabı:
Gizem-gerilim daha önceden pek tercih ettiğim bir tür değildi. 2020’nin nisan ayında Calia Read’in Kördüğüm kitabıyla tanışınca bu durum değişti. Bu yüzden aynı yazarın Yüzleşme kitabına da bir şans vermek istedim. İlk kitapta yazarın dilini çok başarılı bulmuştum. Bu kitapta da hayal kırıklığına uğramadım. Hatta konuyu işleme şekli ve gizemi sürekli koruyabilmesi açısından Yüzleşme kesinlikle favorilerimden biri oldu. Kitap, Fairfax serisinin ikinci kitabı. Ancak bu kitaplar birbirine bağlı değil, ayrı ayrı da okunabilir. Yüzleşme Fairfax Akıl Hastanesi’nde kalan Victoria’yı konu alıyor. Herkes kocası ölmesine rağmen her gün onu ziyaret ettiğini söyleyen Victoria’nın deli olduğunu düşünüyor. Çevreniz size deli muamelesi yaparken aksini kanıtlamaya çalışmak da pek kolay değil. Bir gün bir yabancının Victoria’yı ziyaret etmesi ile hikâye başlıyor. Geçmiş ve günümüz arasında gidip gelen bu kitabı geceleri okumanızı tavsiye etmem, benden söylemesi.
Bibliyoraf ekibi aralık favorileri
Bir diğer favorim Gece Yarısı Kütüphanesi ise okumakta çok ama çok geç kaldığım bir eserdi. Bibliyoraf ekibinin çoğu kitabı okudu bitirdi, hatta (birkaç kez) favoriler podcastimizde yorumladı. Ben de ekibin çoğu gibi, kitabı elime aldığım gün bitirdim. Gece Yarısı Kütüphanesi, seçimlerimiz ve varoluş üzerine beni uzun uzun düşündüren bir kitaptı. Sadece aralık ayının değil, tüm zamanların favorine girmeyi başardı. Kitaptan çok fazla bahsettiğimiz için konusuna değinmiyorum. Dileyenler buraya tıklayarak kitabın incelemesine ulaşabilir. Eğer kitabı okuyup okumama konusunda tereddütleriniz varsa bir saniye bile beklemeyin derim. Zira kitabın herkesin okuması ve çevresine okutturması gereken oldukça anlamlı bir eser olduğunu düşünüyorum. Okuyan herkes baş kahraman Nora’da kendinden bir şeyler bulacaktır, buna eminim.
Yazarımız Güler Koçak’ın Aralık Ayı Favorileri
Güler’in aralık ayı özeti şu şekilde:
Aralık ayı, kitap okumaya pek fazla vakit bulamayacağımı bildiğim için, favori yazarlarıma sarıldığım bir ay oldu. Seveceğimi bildiğim eserler okudum, dolayısıyla okuduğum eserler ise doğrudan favorilerim arasına girdi.
Yazarımızın aralık favorileri işte bu iki kitap:
- V for Vendetta || Alan Moore
- Göz Koleksiyoncusu || Sebastian Fitzek
Güler bu iki kitabı şu cümlelerle anlatıyor:
Bibliyoraf ekibi aralık favorileri
Çizgi roman dünyasında, Marvel yahut DC taraftarı olmaktansa, kült eser olarak tanımlanan ve kendi evrenine sahip tek ciltli çizgi romanları okuma taraftarı olan biriyim. Daha önce Alan Moore’un yine David Lloyd ile birlikte çalışarak çıkardığı Watchmen çizgi romanını okumuş ve çok beğenmiştim. V for Vendetta ise film uyarlamasını oldukça beğendiğim bir eserdi. Alan Moore, toplumsal sorunları kendi gerçekçi bakış açısıyla yansıtmayı oldukça iyi başarabilen bir yazar. V for Vendetta’da, anarşi konusunu gri karakterleriyle birlikte oldukça çarpıcı bir şekilde işlemiş. Maalesef çizgi romanın şu anda baskısı ülkemizde tükenmiş olduğu için, İngilizce orijinaline ulaşarak okunabiliyor. Yahut sahaflardan da edinme şansınız mümkün.
Göz Koleksiyoncusu benim, Fitzek’ten okuduğum altıncı kitap oldu. Psikolojik gerilim türünü çok sevdiğim için kitaba tereddüt etmeden başladım. Kitap beklentimi sonuna kadar karşıladı. Kitap ile ilgili en çok ilgimi çeken detay, sayfa sayısının son sayfadan başlayıp, birinci sayfaya doğru gidiyor oluşuydu. Kitabın olağan akışı aynı şekilde ilerlese de, sayfalar geriye doğru gidiyordu ve ben son sayfalara kadar bunun sebebini anlayamamıştım. Son sayfalara geldiğimdeyse, büyük bir şok ile karşılaştım: Sonuç olarak Fitzek, hala türünün favori yazarları arasında benim için ve bu kitabını da çok sevdim.
İllüstratörümüz Nice Kavak’ın Aralık Ayı Favorileri
Nice bu ay az ama öz sayıda kitap okumuş:
Bu ay benim için biraz verimsiz geçti, yalnızca 2 kitap okuyabildim. Her ne kadar az kitap okumuş olsam da, bunlardan bir tanesi hem Aralık ayı hem de 2021 favorilerime girdi ve yılı güzel bir şekilde kapattığım için çok mutluyum.
Nice’nin hem aralık hem de 2021 yılı favorilerine giren kitap ise işte bu:
- Kya’nın Şarkı Söylediği Yer || Delia Owens
Nice Kya’nın Şarkı Söylediği Yer’i şu cümlelerle anlatıyor:
Uzun zamandır listemde olan Kya’nın Şarkı Söylediği Yer’i sonunda okuyabildiğim için çok mutluyum. Kitaptan gerçekten çok etkilendim. Kya’nın yaşadığı şeyler o kadar gerçek hissettirdi ki uzun bir süre yeni bir kitaba başlayamadım. Kya ailesi tarafından terk edilen küçük bir kızken, bataklıkta bir şekilde hayatta kalmayı başarıyor. Biz de Kya’nın Bataklık Kızı’ ndan Bataklık Uzmanı’ na evrilen hayatını ve bir şekilde kasabanın popüler çocuğu Chase Andrews’ün cinayetinden suçlanmasını okuyoruz. Bu sırada hayatına insanlar girip çıkıyor ama yalnızlığı hiç geçmiyor. Ve en iyi bildiği şey yalnız yaşamak. Kitaptaki bataklık ve doğa betimlemeleri çok doyurucuydu aynı zamanda polisiye kısmı kitabı benim için çok daha heyecanlı yaptı. Bir solukta okuyup üstüne uzunca düşündüm. Yazarın paylaştığı haberden kitabın filme uyarlandığını ve bu yaz çıkacağını öğrendim, onu da merakla bekliyorum.
Bibliyoraf ekibi aralık favorileri Bibliyoraf ekibi aralık favorileri Bibliyoraf ekibi aralık favorileri
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: