Taylor’un eski albümlerini tekrardan kaydedeceğini öğrendiğimiz günden beri Speak Now’un çıkmasını bekleyeneler, uyanın! Uzun bekleyiş bitti ve albüm bugün yayımlandı. Biz de Speak Now (Taylor’s Version)’ın çıkışını kutlamak için harika bir yazı yazdık. Favori şarkılarınızın kitap versiyonları bu yazıda! speak now kitap önerileri
Yazar notu: AAAAAAA!
1. The Unsinkable Greta James – Jennifer E. Smith
Kitap, ünlü şarkıcı Greta James’in yıldızının en parlak olduğu dönemde yaşadığı ani düşüşü anlatıyor. Greta’nın müzik kariyeri başlangıcı ailesinin garajında başlıyor. Kısa sürede yok satan konserler veren bir yıldız oluyor. Fakat sabırsızlıkla beklenen ikinci albümü çıkmadan önce Greta’yı derinden etkileyen bir olay yaşanıyor: Annesi ölüyor. Annesinin ölümünü henüz atlatamamışken konserle devam eden Greta, herkesin önünde mental bir çöküş yaşıyor. Sosyal medyada viral olan bu olay haber kanalları tarafından “utanç” verici olarak adlandırılıyor. Greta da her şeyi arkasında bırakıp ebeveynlerinin kırkıncı evlilik yıldönümünü kutlamak için bir gemi seyahatine çıkıyor. Burada babasıyla arasını düzeltmeye ve kaybettiği “sesini” bulmaya çalışıyor.
Taylor, Never Grow Up şarkısında hem büyümenin getirdiği yalnızlığı hem de çocuklukla beraber geride kalan masumluğu konu alıyor. Greta da Taylor gibi genç yaşta müzik yapmaya başlıyor, ünleniyor ve büyük bir şehre taşınıyor. Fakat sonra annesini kaybediyor ve onunla birlikte olduğu güzel anılarına geri dönmek istiyor. Ayrıca karakterin sahnede yaşadığı talihsiz olay ve sonrasında başına gelenler bize Innocent şarkısını hatırlatıyor.
Not: Bu kitap aynı zamanda favori albümünüz reputation olanlara da hitap ediyor! Malum benzerlikleri siz de fark ettiniz mi? 👀
2. Denizyıldızı – Lisa Fipps
Middle grade türünde olan bu kitapta bir kendini keşfetme hikâyesi okuyoruz. Kitabın ana karakteri Ellie beş yaşından beri kilosu yüzünden zorbalığa uğruyor. Bu yüzden de kendisine “Şişman Kızlar Kuralları” adını verdiği bir rehber hazırlıyor. Mesela bu rehbere göre asla kalabalık bir alanda yemek yemiyor ya da vücudunun sallanmaması için hızlı hareket etmekten kaçınıyor. Fakat bu kurallar on iki yaşında olan Ellie’nin hayatını büyük ölçüde kısıtlıyor. Annesi ve çevresinden gördüğü “Kilo ver!” baskısı da işini hiç kolaylaştırmıyor. Karakterin kendisini güvende ve “ağırlıksız” hissettiği tek yer ise yüzme havuzu. Ellie babası, terapisti ve yeni komşusundan aldığı destekle saklanmaya ve yaşadığı zorbalığa dur demeye karar veriyor. Biz de karakterin bu süreçte başına gelenleri okuyoruz.
Zorbalık, dışlanma ve özgüvensizlik Taylor’un şarkılarında sıklıkla rastladığımız konuşlar. Speak Now albümünün en ikonik şarkılarından biri olan Mean’de de bu temalar işleniyor. Taylor bu şarkıyı ısrarla kendisini “üzmeye” çalışan bir şarkı eleştirmeni için yazdı. Şarkının müzik videosunda da ilkokulda zorbalığa uğrayan genç bir kızın hikâyesini anlattı. Daha sonrasında da bu şarkıyla bir Grammy ödülü kazandı. 💅🏻
3. Evet, Dedikten Sonra – Taylor Jenkins Reid
Reid’in ilk romanlarından olan Evet, Dedikten Sonra bitmek üzere olan bir evliliği konu alıyor. Lauren ve Ryan kaybettikleri tutkuyu tekrardan bulmak için bir çözüm yolu arıyorlar. Uzun tartışmaların sonucunda ise evliliklerine bir yıllık bir ara vermeye karar veriyorlar. Hayatının Ryan’sız dönemlerini hatırlamayan Lauren, bu süreyi kendisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için harcamaya karar veriyor. Bir de bir yandan karakterin evlilik ile ilgili düşüncelerini öğrenirken diğer yandan da hayata sıfırdan başlamasını okuyoruz.
Taylor, kendi değimiyle erkeklere nasıl özür dileyeceğini anlatan şarkılar yazmaktan çok hoşlanıyor. Fakat Back To December’da ise özür dileyen tarafın Taylor olduğunu görüyoruz. “It turns out freedom ain’t nothin’ but missin’ you” sözlerinin Ryan için söylendiğini düşünmek çok da zor değil. Lauren da Taylor da yolun sonunda nasılsa onları bekleyen birinin olduğunu düşünüp çeşitli maceralara atılıyor. Peki her şeye rağmen onları bekleyen birileri var mı?
Not: Küçük Kadınlar’ı okumayan, izlemeyen ya da kitapla olacakları öğrenmek istemeyen herkese duyurulur: Alttaki başlıkta spoiler var, dikkat dikkat!
Küçük Kadınlar – Louisa May Alcott
Bu kitapta askerlik görevine giden bir babanın ardında bıraktığı dört kızının ve annelerinin hikâyesini okuyoruz. Birbirinden tamamen farklı ama bir o kadar da iyi anlaşan dört kız kardeş: Meg, Jo, Beth ve Amy. Jo, yazar olmak için çabalayan hayal gücü geniş bir kız. En büyükleri Meg’in hayali ise balolarda boy göstermek ve zengin biriyle evlenmek. Beth, aralarındaki en sakin ve umut dolu olanı. Müzikle ilgileniyor. En küçükleri Amy ise biraz bencil. Büyük hayaller kuruyor ve resim yapmayı seviyor. Küçük Kadınlar da bu dört kız kardeşin aile olmanın ne demek olduğunu tecrübe ettiği bir yılı anlatıyor.
Birçoğunuzun bildiği üzere Küçük Kadınlar edebiyat camiasının en sağlıksız çiftlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Laurie, Jo’ya aşkını itiraf ediyor fakat istediği şekilde karşılık alamıyor. Bir erkekle mutlu olmayacağını düşünen Jo, kısa süre sonra Laurie ile mutlu olabileceğine karar veriyor ve ona bir mektup yazıyor. Fakat Laurie’nin başka biriyle mutlu olduğunu fark edince bu mektubu hemen yok ediyor. Fakat mektubu yok etmeseydi ne olurdu? Damadı mihraptan kaçırır mıydı dersiniz? Speak Now (Jo’s Version) çok yakında bütün kitapçılarda!
Yazarın notu: Laurie’nin Jo’dan karşılık alamadıktan sonra evlendiği kişinin Jo’nun KIZ KARDEŞİ olması?? Erkekler bir kere de şaşırtın…
Kara Vanessa’m – Kate Elizabeth Russell
Kitap lisede öğretmeni tarafından manipüle edilip istismara uğrayan, yıllar sonra bu durumu kabullenmeye çalışan bir kadının hikâyesini anlatıyor. İçe dönük biri olan on beş yaşındaki Vanessa Wyne, kırk iki yaşındaki İngilizce öğretmeniyle bir ilişkiye başlıyor. Bu olaydan tam on yedi yıl sonra söz konusu öğretmen Jacob Strane, eski bir öğrencisi tarafından cinsel istismarla suçlanıyor. Aynı öğrenci Vanessa’ya da ulaşıyor. Vanessa’nın önünde iki seçenek var: Ya sessiz kalacak bu ilişkinin onun isteğiyle gerçekleştiğine dair inancını sürdürecek ya da geçmişini yeniden tanımlayacak ve korkunç bir tramvayla başbaşa kalacak…
Swift’in albümlerinde beş numaralı şarkılar genelde oldukça can yakıcı ve beklenmedik bir şekilde filtresiz oluyor. Speak Now’un beş numaralı şarkısı ise Dear John. 32 yaşındayken 19 yaşındaki Taylor’la çıkan John Mayer’a hitap edilen bu şarkı, manipülatif bir ilişkiyi konu alıyor. Aynı Vanessa gibi Taylor da sevildiğini ve bu ilişkide mutlu olduğunu düşünüyor. Fakat çok geçmeden yanıldığını anlıyor. Daha fazlasını söylemeye gerek var mı?
Verity – Colleen Hoover
Geçtiğimiz yılın ocak ayında dilimize çevrilen bu kitap, Hoover’ın yazdığı iki gerilim romanından biri (Diğeri Layla). Kitap, Lowen Asleigh isimli, finansal çöküşün eşiğindeki bir yazarın hayatının fırsatını yakalamasını konu alıyor. Lowen, yakın zamanda talihsiz bir kaza geçirmiş ünlü roman yazarı Verity Crawford’ın çok satan serisini tamamlamak üzere bir iş teklifi alıyor. Fakat Lowen, Verity’nin notlarının arasında onun kan dondurucu otobiyografi taslağını da buluyor. Böylelikle Lowen, bu taslağı ne yapması gerektiğiyle ilgili büyük bir ikilemin içerisine girmiş oluyor.
Better Than Revenge, ilişkinizin yeni bitmiş olmasına rağmen karşı tarafın ışık hızıyla başka bir dala konması hakkında bir şarkı. Kitabın ana karakteri Lowen’ın işi Verity’nin romanını bitirmek. Fakat karakterin ünlü yazarın hayatına gereğinden fazla dahil olduğunu görüyoruz. “She took him faster than you could say sabotage” ve “She underestimated just who she was stealing from” gibi sözleriyle Better Than Revenge Verity’nin durum hakkındaki düşüncelerini çok iyi bir şekilde özetliyor.
Yazar notu: Eski sevgilimizin yeni kız arkadaşını yerden yere vurmak yerine, direkt eski sevgilimizi yerden vere vurmak çok daha mantıklı bir aktivite, teşekkürler.
Six Crimson Crane (Six Crimson Crane #1)- Elizabeth Lim
Six Crimson Crane, aynı isimli ikilemenin ilk kitabı. Seri, özel güçlere sahip olan Prenses Shiori’nin hikâyesini anlatıyor. Güçlerini sır olarak saklamak zorunda olan Shiori, nişan töreninin sabahında güçlerinin kontrolünü kaybediyor. Karakterin güçlerinin açığa çıkmasıyla birlikte talihsiz olaylar da peşini bırakmıyor. Biz de ilk kitapta Shiori’nin hem erkek kardeşlerini rehin alan kötü üvey annesini ve hem tahta yapılan bir saldırıyı durdurmaya çalışmasını okuyoruz. İkinci kitapta ise karakterin Ejderhalar Krallığı’nda yaşadıklarına konuk oluyoruz.
Taylor, Speak Now albümündeki şarkıların hepsini tek başına yazdı. Standart edisyonun son şarkısı olan Long Live’de ise hayranlarına veda etti. Çünkü medya Taylor’ın kendi şarkı sözlerini yazmadığına inanıyordu. Bu yüzde de Taylor tek başına yazdığı bu albümün beğenileceğinden emin değildi. Elizabeth Lim’in sırasıyla; bir düğünü durdurduğu, kimsenin vuramayacağı kadar büyük bir karakter oluşturduğu ve ejderhalarla savaştığı bu kitap, Long Live severleri derinden etkileyecek.
Yüzde yüz on üçü Taylor Swift tarafından yazılan Speak Now (Taylor’s Version) artık ait olduğu yerde. Sırada hangi albüm var bilemiyoruz. Fakat Taylor’ın hayranlarını asla yarı yolda bırakmayacağını biliyoruz. Bu yüzden de yapabildiğimiz en iyi şekilde ünlü şarkıcının işlerini ve başarılarını kutlamaya devam edeceğiz!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Kısa cümle. Ama fakat. Kısa cümle. Çünkü ya da. Uzun değil. Kısa cümle. Oldukça kısa. Bir iki üç, dört ve beş. Kısa cümle. Ama fakat. Kısa cümle. Çünkü ya da. Uzun değil. Kısa cümle. Oldukça kısa. Bir iki üç, dört ve beş.
Kara Vanessa’m ile Dear John eşleştirmesini gördükten sonrasına odaklanamadım!