Yazarları Tarafından Beğenilmeyen Uyarlamalar

Yazarları Tarafından Beğenilmeyen Uyarlamalar

Büyük kitleler tarafından sevilen bir kitabı uyarlamak her ne kadar kârlı bir iş gibi dursa da aslında oldukça riskli bir iş. Binlerce insanın, büyük bir beklentiyle söz konusu yapımı beklemesi ama o yapımın kitapla alakası olmaması çok sık rastladığımız durumlardan biri. Biz de bu yazımızda sizler için kitabın yazarının bile beğenmediği uyarlamaları derledim. Hatta listedeki yazarlardan bazıları filmleri o kadar beğenmemiş ki, işi mahkemeye taşımış. uyarlama

1. Rick Riordan uyarlama

uyarlama

Ekipçe hassas noktalarımızdan biri olan Percy Jackson’ın listede olmasına kimse şaşırmamıştır diye düşünüyoruz. Bir yarı tanrı olduğunu öğrenir öğrenmez kendisini binlerce yıldır süre gelen bir savaşın içinde bulan Percy Jackson’ın maceralarını anlatan Percy Jackson ve Olimposlular serisi, 2010 ve 2013 yıllarında filme uyarlandı. Ama ne uyarlanma… Bütün dünya şok içinde izledik filmleri.

Filmlerin çıkmasından yıllar sonra paylaştığı tweetlere bakılırsa, Rick Riordan da bizimle aynı fikirde gibi duruyor. Eserlerinin film uyarlamalarının onu epeyce hayal kırıklığına uğradığını dile getiren Riordan, filmleri hiç izlememiş. Ee kendisini suçlamıyoruz. Filmleri “koca bir karmaşa” olarak adlandıran Riordan, bu sefer dizginleri kimseye kaptırmamaya kararlı.

2020’de Percy Jackson ve Olimposlular serisinin bir kez daha uyarlanacağını öğrenmiştik. Disney+ tarafından dizi hakları satın alının serinin senaryosu ise bu sefer Rick Riordan’ın elinden çıkacak. Yakın zamanda yaptığı güncellemede senaryo yazımının bittiğini söyleyen Riordan, şimdi onları uzun bir casting sürecinin beklediğini söylemişti. Diziyi izlemeyi ekip olarak büyük bir heyecanla bekliyor.

2. Stephen King uyarlama

uyarlama

Jack Torrance’ın Overlook Oteli’ndeki bekçilik işini kabul etmesinin ardından otelde yaşanan tüyler ürpertici olayları anlatan Medyum, listede açık ara en şaşırdığım uyarlama. Stanley Kubrick’in perdeye taşıdığı The Shining, hiç şüphesiz dünyanın en iyi korku filmlerinden biri. Listelerde kendine kolaylıkla yer bulması bir yana, belli okullarda üzerine dersler verilen bu muhteşem eseri King neden beğenmemiş pek anlayamadım.

King filmi beğenmemekle kalmayıp, filme nefret beslediğinden bile bahsetmiş. Ünlü yazar Stephen King 1983 yılında bir dergiye verdiği röportajda film için şu cümleleri kullanmış: “Kubrick uzun zamandır hayranlık duyduğum yönetmenlerden biriydi. Bu yüzden de proje için büyük bir beklenti içerisindeydim. Fakat hayal kırıklığına uğradım. Kubrick yarattığım doğaüstü dünyayı algılarken büyük bir zorluk yaşadı ve Overlook Oteli’nin insanlık dışı şeytani havasını kavrayamadı. Onun yerine karakterlerin içindeki kötülüğe odaklandı. Bu durum da filmi doğaüstü tonları olan yerli bir trajediye dönüştürdü. Anlayacağınız; Kubrick filmde yaşananlara inanamadığı için, filmi başkalarına inandırıcı hale getiremedi.” Filmin başrol oyuncusu Jack Nicholson’un performansından da memnun olmayan yazarın 2019 yılında çıkan Doktor Uyku filmi hakkında düşüncelerini merak ediyorum.

3. Anthony Burgess

uyarlama

Anthony Burgess’ın dünyaca ünlü romanı Otomatik Portakal, şiddet bağımlısı gençlerin kurduğu bir çetenin çevreye saçtığı korku ve dehşet sonucunda, çetenin lideri Alex’in göz altına alınmasıyla başlıyor. Biz de, yaptıklarının cezasını bir deneyde kobay olarak ödeyen Alex’i ve bu deney süresinde neler yaşandığını okuyoruz.

Otomatik Portakal da Medyum gibi Kubrick tarafından beyaz perdeye uyarlandı. Belli ki Kubrick filmleri, yazarları mutlu etmekte pek başarılı değil. Burgess’in bu uyarlamayı sevmemesinin başlıca sebebi filmin ününün kitabın sahip olduğu şöhretin önüne geçmesi olmuş. Yirminci yüzyılın en iyi romanlarından biri seçilmesine rağmen yazar, filmi beğenmemeyi geçin kitabı yazmış olmaktan dahi pişman olduğunu söylemiş. Eserin yanlış anlaşıldığını ve karakterlerin dönüşmüş olduğu simgeler karşısında şaşkınlık duyduğu da belirtmeden edememiş.

4. Alan Moore

uyarlama

Büyük Britanya’nın faşist bir devlet haline geldiği bir dünyada, sadece “V” olarak bilinen maskeli bir kanun kaçağını konu alan V for Vendetta; sadece kitap olarak değil, film olarak da kült eserler arasında yer alıyor. Baskıcı İngiliz hükümetine karşı gerilla savaşı yürüten V, genç bir kadını gizli polisten kurtardığında, Britanya halkını özgürleştirmek için mücadele ettiği bu yolda kendisine bir müttefik bulur.

Eserinin uyarlamasını beğenmeyen bir diğer yazar Alan Moore demek isterdim ama anladığım kadarıyla, yazar eserlerinden uyarlanan hiçbir filmi beğenmemiş (tam bu kısımda favori yazarıma karşı çıkıyorum ve eğer Watchmen’i izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ediyorum). Peki Moore hiçbir uyarlamayı beğenmediyse ben yazı için neden V for Vendetta filmini seçtim? Çünkü yazar bu uyarlama için ayrıca bir tavır sergilemiş. Ona göre ‘’anarşi’’ ve ‘’faşizm’’ konularına filmde yeterince yer verilmemiş. Kendisi ise film ile arasına mesafe koymuş durumda. Hatta durum o kadar ilerlemiş ki adının filmle anılmamasını dahi istemiş.  

5. Winston Groom

Tüm zamanların en sevilen eserlerinden biri olan Forrest Gump, düşük IQ’ya sahip bir adam olan Forrest’ın hikayesini anlatıyor. Uyarlaması ile tam altı adet Oscar almış olan bu yapım, Tom Hanks’in de gönlümüzde taht kurma sebeplerinden biri.

Peki Winston Groom bu kadar başarılı bir filmi neden sevmemiş? Bu sorunun cevabı çok basit: maddi sorunlar. Paramount’tan film için %3 net kâr sözü alan Groom, stüdyodan bu kârı alamamış. Yapımcılar filmin üretim maliyetlerinin ardından kalan miktarın fazla olmadığını söylemişler. Oysa benzer bir anlaşma filmin başrol oyuncusu Tom Hanks ile yapılmış ve oyuncu filmden yaklaşık kırk milyon dolar kazanmış. Şimdi söyleyeceğim kısım ise yaraya tuz basmak gibi olacak ama Oscar gecesinde altı dalda ödül alan oyuncu ve ekipten hiç kimse ödül kabul konuşmasında yazarın adını söylememiş bile.

6. Roald Dahl uyarlama

Çocukluğumuzun vazgeçilmez eserlerinden biri olan Charlie’nin Çikolata Fabrikası, eksantrik şekerci Willy Wonka’nın kendisi kadar eksantrik olan çikolata fabrikasında düzenlediği bir geziyi anlatıyor. Konuyu detaylıca anlatmaya gerek yok çünkü aramızda altın biletlerden haberi olmayan tek bir kişinin bile olduğunu düşünmüyorum.

Peki her yaştan insan tarafından çok sevilen bu filmi Ronald Dahl neden beğenmemiş? Bu sorunun tam bir açıklaması yok. Dahl da Alan Moore gibi eserlerinin uyarlamalarından pek haz etmeyen bir yazar. (Ee madem her türlü beğenmeyeceksin o zaman neden film haklarını satıyorsun, değil mi ama…) Hatta Ronald Dahl filmin senaryo yazımında da kontrol sahibiymiş ama filmi buna rağmen beğenmemiş. Yazar ayrıca oyuncu Gene Wilder’ın bu rol için uygun olmadığını düşünüyormuş.

7. Bret Easton Ellis uyarlama

Zengin bir New York borsacısı olan Patrick Bateman; iyi giyinmenin, kulüplere gitmenin ve kokain içmenin yanında, öldürmeyi de çok sevmektedir. Bir şeylere zarar vermekten ve onları yok etmekten büyük bir haz duyan bu karakteri konu alan Amerikan Sapığı, son yüzyılın en önemli yüz eserleri arasında gösteriliyor.

Yakaladığı büyük sükse ve gişe başarısına rağmen Ellis, bu uyarlamadan memnun değil. Yazarın sebebi ise American Psycho’nun, film haline getirilmesine gerek olmadığını düşünmesi. Verdiği bir röportajda, Homeros’un İlyada destanını filme uyarlamanın, kitapla aynı etkiyi veremeyeceği gibi bazı kitapların da filme uyarlanmaması gerektiğini düşünüyormuş.

Listede yer veremediğim ama yazarlarının beğenmediği daha çok eser var. Guguk Kuşu’ndan, Sahara’ya; Tiffany’de Kahvaltı’dan, Yerdeniz’e kadar çok farklı türde çok fazla örnek bulmak mümkün. Ben özellikle hem izleyip hem okuduğum kitaplar ve uyarlamalarına yer vermek istedim. Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

Bu cümle kısa. Cümle kısa. Bu cümle oldukça kısa. Kısa cümle. Gayet kısa. Fazlasıyla kısa. Bak uzun değil kısa. Bu cümle kısa. Cümle kısa. Bu cümle oldukça kısa. Kısa cümle. Gayet kısa. Fazlasıyla kısa. Bak uzun değil kısa. Bu cümle kısa. Cümle kısa. Bu cümle oldukça kısa. Kısa cümle. Gayet kısa. Fazlasıyla kısa. Bak uzun değil kısa.

Fakat ancak ama. Lakin ve ile. Çünkü veya ya da. Fakat ancak ama. Lakin ve ile. Çünkü veya ya da. Fakat ancak ama. Lakin ve ile. Çünkü veya ya da.

Yazıyı burada paylaş:

Kitapların kahramana dönüştüğü yer.
İnternet sitesi http://bibliyoraf.com
Yazı oluşturuldu 328

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.