Yeni Başlayanlar İçin: Feminist Kitaplık

Yeni Başlayanlar İçin: Feminist Kitaplık

Merhaba sevgili okur. Yeni başlayanlar serimize, kadınlar gününe özel bir içeriğimiz ile devam ediyoruz! Serimizin yeni dosyasında feminist kitapları konu alıyoruz. “Feminizm”, günümüzde medyadan, dilimizden ve gündemimizden eksik olmayan bir kavram. Peki feminizmi gerçekten ne kadar biliyoruz? feminist kitaplık

Feminizmle tanışmak, feminizmi kavramak ve feminizmin temsil ettiği her bir düşünceyi daha iyi anlamak için sizlere bir okuma rehberi oluşturduk. Bu okuma rehberinde sizler için farklı farklı yazarların kitaplarını derledik ve tanıttık.

Belki farklı isimlerle, farklı mücadelelerle de olsa feminizm hareketi her zaman hayatımızın bir parçasıydı ve olmaya da devam edecek. Zamanında yaşadıkları acılar ve verdikleri mücadeleler ile şimdilere ışık tutan ve yolumuzu aydınlatan yüzlerce kadın yazarımızın kitaplarına yer vermek çok isterdik. Ancak biz nereden başlayacağını bilemeyen okurlarımız için bir eleme yaptık ve rehber niteliğinde olup onları feminizmle tanıştıracak kitaplara yer verdik. Keyifli okumalar dileriz!

Tarihe damga vuran ve gerilerinde çok büyük izler bırakan yazarlarımızı daha iyi tanımak ve yazdıklarını daha çok anlamak istiyorsanız sizleri Nisa Sümertekin tarafından yazılan Kadınlar Günü Özel Dosyası: Tarihe Damgasını Vuran Kadın Yazarlar yazımıza davet ediyorum. Ayrıca çok sevgili yazarımız Pınar Görcelioğlu’nun Feminizmin Yapı Taşı: Virginia Woolf yazısı da okumadan geçilmemesi gereken bir yazı, bizden söylemesi.

feminist kitaplık feminist kitaplık feminist kitaplık feminist kitaplık

1. Feminizm | Nikki Van Der Gaag

Yeni Başlayanlar İçin: Feminist Kitaplık

Rehberimize bir kurguyla başlamaktan ziyade önce bazı noktaları öğrenmenin çok daha faydalı olacağını düşündük. Feminizm kavramını, feminizmin tarihini ve değindiği farklı farklı konuları okuyarak bu ideolojiyi çok daha iyi anlayabilirsiniz. Bu yüzden sizleri zorlamayacak, rehber niteliğinde bir kitap olan Nikki Van Der Gaag’ın Feminizm’i sizlere önerebileceğimiz ilk kitap. Basit ve akıcı anlatımı ile sizi zorlayacak yüzlerce terimle dolu olmaktan çok yazarın anlattıklarına kendinizi kaptıracağınız bir kitap.

2. Kendine Ait Bir Oda | Virginia Woolf

Yeni Başlayanlar İçin: Feminist Kitaplık

Feminizm dendiğinde aklımıza ilk gelen isimlerden birisi Virginia Woolf’tur. Bu yüzden ona feminizmin yapıtaşı demek çok doğru bir tanım oluyor sevgili okur. Virginia Woolf yıllar öncesinde yazdığı ve feminizme ışık tutan eserleriyle geçmişten bugüne bizlere ilham olmaya devam ediyor. Kendine Ait Bir Oda, bu yüzden feminist kitaplığa başlıyorsanız ilk edinmeniz gereken kitaplardan birisi. Virginia Woolf, Kendine Ait Bir Oda kitabında neden bir kadının kendine ait bir alanı olması gerektiğini, kadınların neden geri planda kaldığını anlatıyor ve eşitlik istiyor. Aslında onlarca yıl öncesinde yazılmış bir kitap olmasına rağmen her bir cümlesiyle günümüzde de etkisini sürdürmeyi devam ediyor.

3. Kadınlar Ülkesi | Charlotte Perkins Gilman

Yeni Başlayanlar İçin: Feminist Kitaplık

Listemize bir kurgu ile devam ediyoruz. Feminizmi ele alan kurguların çoğu sarsıcı olsa da bu seferki önerimiz bir başka sevgili okur. İthaki Yayınları’nın bilimkurgu klasikleri dizisinde yer alan Kadınlar Ülkesi, çok güzel bir ütopya örneği sunuyor bizlere. Kitabımızın yazarı Charlotte Perkins de zamanının en önemli kadın hakları savunucularından. Yazarımız Kadınlar Ülkesi’nde sadece kadınların var olduğu ve düzeni koruduğu bir ütopyanın resmini çiziyor. Üç gezgin erkeğimizin keşfiyle ise Kadınlar Ülkesi’ne onların gözünden bakıyoruz. Cinsiyetin toplumsal roller üzerindeki etkisine ve ataerkilğe karşı anaerkillik ile farklı bir bakış getiriyor. Hem akıcı hem de okuması ilgi çekici olan bu kurgu, feminist kitaplığa başlamak için en uygun kurgulardan birisi sevgili okur.

4. Sırça Fanus | Sylvia Plath feminist kitaplık

Yeni Başlayanlar İçin: Feminist Kitaplık

Sıradaki kurgumuz Amerikan edebiyatının melankolik prensesi olarak tanınan Sylvia Plath’in Sırça Fanus’u. Sırça Fanus, Sylvia Plath’in kendi hayatı ve kişiliği üzerinden yola çıkarak kaleme aldığı bir eser. Yani kitabı okudukça yazarımızı tanımamız ve yaşamına ışık tutmamız mümkün. Bir kargaşa içerisinde kimlik arayışına giren ve oradan oraya sürüklenen Esther’in yaşamına eşlik ediyoruz Sırça Fanus’ta. Erkeklerle ilişkilerine, iş dünyasındaki acımasızlıklara ve intihar girişimlerine bir bakış getiriyoruz. Sırça Fanus, otuz bir yaşında intihar ederek hayata gözlerini yuman Sylvia Plath’i ve psikolojisini anlamamız için önemli bir eser.

5. Feniçka | Lou Andreas-Salomé

Feniçka

Sırada eserleriyle feministlere ilham olan bir yazarımız var. Lou Andreas-Salome, sadece Feniçka ile değil daha birçok eseriyle de feminizme ışık tutan bir yazar. Kendini feminist olarak tanımlamasa da küçüklüğünden ileriye kadar aldığı eğitimlerle ve erkeklerle olan farklı ilişkisiyle kendi yolunu çiziyor Salome. Feniçka ise bir erkek psikoloğun gözünden, cinsiyetler arası ilişkileri önemsemeyen eğitimli bir kadını anlatıyor. Ana karakterimiz olan Feniçka’yı tanıdıkça kendi kafasındaki kalıpları yıkıp insanları cinsiyetlerine göre değerlendirmemeyi öğrenen psikoloğumuza ve Feniçka’nın hikayesine eşlik ediyoruz. Feniçka, cinsiyetlere ve cinsiyet rollerine bakışınıza farklılık getirecek, ufuk açısı bir kitap sevgili okur.

feminist kitaplık

Rehberimizin sonuna geldik sevgili okur. Bu yazımızda feminist kitaplığa hangi kitaplarla başlayabileceğini öğrendiğinize göre bir sonraki yazımızda bizleri daha etkileyici ve çarpıcı kurgular bekliyor demektir! Varlığı ve yazdıkları ile yolumuzu açan tüm kadın emekçilere tekrardan teşekkür ederiz.

Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:

feminist kitaplık feminist kitaplık feminist kitaplık

Ama ve fakat. Lakin ve çünkü. Ancak ve ancak. Belki veya ya da. De öyle ki ama. Ama ve fakat. Lakin ve çünkü. Ancak ve ancak. Belki veya ya da. De öyle ki ama. Ama ve fakat. Lakin ve çünkü. Ancak ve ancak. Belki veya ya da. De öyle ki ama. Ama ve fakat. Lakin ve çünkü. Ancak ve ancak. Belki veya ya da. De öyle ki ama. Ama ve fakat. Lakin ve çünkü. Ancak ve ancak. Belki veya ya da. De öyle ki ama. Ama ve fakat. Lakin ve çünkü. Ancak ve ancak. Belki veya ya da. De öyle ki ama.

Yazıyı burada paylaş:

kurucu, yazar, sosyal medya sorumlusu ve güvenlik şefi :)
Yazı oluşturuldu 26

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.