Meşhur yönetmen Tim Burton’ın son yapımı olan Wednesday, yayınlandığı günden beri çok konuşuluyor. Bana göre Addams Ailesi’nin dünyaya tamamen farklı bir pencereden bakan kızı Wednesday’i konu alan bu yapımın sevilmemesi neredeyse imkansızdı. Diziyi izlerken sürekli “Wednesday’in kitaplığında hangi kitaplar olurdu acaba?” diye düşündüm. Bu yüzden de sizler için Wednesday’in okuma listesini hazırladım.
Son Zamanların En Renkli Gotik Hikâyesi: Wednesday
Kitap listesine geçmeden önce bilmeyenler için kısaca diziden bahsedelim. Yönetmen koltuğunda Tim Burton’ın başrolünü de Jenna Ortega’nın üstlendiği bu yapım 8 bölümden oluşuyor. Dizi, yayımlandığı günden beri sayısız rekor kırdı. Netflix’in yayımladığı güncel verilere göre Wednesday, ilk 28 günde en çok izlenen ikinci Netflix dizisi olmayı da başardı. Peki herkesin çok konuştuğu bu yapım neyi konu alıyor? Dizinin ilk sezonda normallerin gittiği okullara bir türlü uyum sağlamayan Wednesday’in Nevermore Academy’e kayıt olmasını ve bu okulda yaşadığı maceraları izliyoruz. Her türlü tuhafın bulunduğu bu okulun yakınındaki kasabada bir dizi cinayet işleniyor. Fakat cinayeti kimin ya da neyin işlediğini kimse bilmiyor. Kendisini sürekli bu gizemin ortasında bulan Wednesday ise katili bulmak için kolları sıvıyor.
1. Morgue Sokağı Cinayetleri – Edgar Allan Poe
Kitap, bir anne ve kızının vahşice öldürüldüğü tuhaf bir cinayet dosyasını konu alıyor. Neden mi tuhaf? Çünkü polisler bir binanın dördüncü katında işlenen bu cinayet mahalline geldiklerinde dairenin içeriden kilitlenmiş olduğunu fark ediyorlar. Ayrıca buraya pencereden tırmanarak girmek de oldukça imkansız. Bütün bunlar yetmezmiş ki çevredeki insanlar katilin konuştuğu dilin bildikleri hiçbir dile benzemediğini söylüyor. C. Auguste Dupin ve kitabın ismi belirsiz anlatıcısı ilk önce bu olayı gazeteden takip ediyorlar. Polis çıkmaza girdiğinde ise Dupin polise yardım etmeye karar veriyor. Morgue Sokağı Cinayetleri bilinen ilk dedektiflik öyküsü olarak kabul ediliyor. Poe’nun zeki dedektifi Dupin ise Sherlock Holmes ve Hercule Poirot gibi ünlü dedektiflerin öncüsü olarak biliniyor.
Wednesday Addams’ın Okuma Listesi
Edgar Allan Poe dizi boyunca karşılaştığımız bir yazar. Hatta Nevermore Academy, gotik edebiyatın unutulmaz ismi Poe adına her yıl bir yarışma bile düzenliyor. Tabii ki ünlü yazara olan göndermeler bu kadarla sınırlı değil. Fakat bence en ilginç olanı akademinin adının yazarın ünlü şiiri Kuzgun’a atıfta bulunuyor olması.1 Dizinin Poe ile bu kadar ilişkili olmasından dolayı bu listeye bir Edgar Allan Poe kitabı seçerken çok zorlandım. Fakat karakterin dedektif öykülerine olan ilgisi beni Morgue Sokağı Cinayeti’ni seçmeye itti.
1: Eğer şiirin orijinalini okursanız Kuzgun’un sorulara “hiçbir zaman” anlamına gelen “nevermore” kelimesi ile cevap verdiğini görebilirsiniz.
2. Frankenstein – Mary Shelley
Mary Shelley en ünlü romanı olan Frankenstein’ı on dokuz yaşındayken yazmış. Eser, Robert Walton’ın kitabın ana karakteri Victor’u yaralı bir şekilde bulmasıyla başlıyor. Robert Walton mektuplarında kız kardeşine kurtardığı bu gizemli adamın başından geçenleri anlatıyor. Çok zeki ve başarılı biri olan Victor, yaratmaya karşı büyük bir tutku besliyor. Bu tutku sayesinden edebiyatın en ikonikleşmiş canavarlarından birini yaratan Victor için her şey bir süre yolunda gidiyor. Fakat bu canavar evden kaçıp kardeşini öldürdüğünde karakterin hayatı tepetaklak oluyor.
Mary Shelley’in bu eserinde bizlere gerçek canavarların nasıl oluştuğunu ve kim olduğunu sorgulatıyor. Kitap bize bir yandan gelmiş geçmiş en iyi gotik eserlerden birini sunarken diğer yandan da geniş bir toplum eleştirisi sunuyor. Bu yüzden de Wednesday’in, Marry Shelley hakkında neden “Edebi açıdan hem kahramanım hem de rakibim.” dediğini anlamak güç değil. Ayrıca dizide kitabı akla getiren sahneler de yok değil.
3. Gölge ve Kan (Karındeşen Jack #1) – Kerri Maniscalco
Üç kitaplık Karındeşen Jack serinin ilk romanı Gölge ve Kan, bin sekiz yüzlü yılların İngiltere’sinde geçiyor. Serinin ana karakteri Audrey Rose Wadsworth adli tıp bilimine ilgi duyuyor ve sosyetenin beklentisinin bir hayli dışında yaşıyor. Yazar serinin ilk kitabında ünlü Karındeşen Jack hikâyesini yeniden anlatsa da sonraki kitaplarda farklı gizemler işleniyor. Karakterin amcası bu cinayetlerden şüpheli bulunup tutuklanınca, Audrey Rose kendi araştırmasını yürütmeye karar veriyor. Biz de karakterin amcasının öğrencisi Thomas Cresswell ile birlikte gerçek katili bulmaya çalışmasını okuyoruz.
Wednesday Addams’ın Okuma Listesi
Wednesday popüler kültüre pek sıcak bakmamasına rağmen gotik genç yetişkin türündeki Karındeşen Jack serisini seveceğini düşünüyorum. Kitaptaki detaylı otopsi sahneleri, ana karakterlerin arasındaki ilişkinin ilerleyiş süreci gibi unsurlar bana diziyi hatırlattı. Ayrıca serinin ikinci kitabı Kül ve Kan da tıpkı dizi gibi Romanya’da geçiyor.
4. Bin Gemi – Natalie Haynes
Bin Gemi, Troyalı kadınların gözünden Troya Savaşı’nı anlatan bir eser. Natalie Haynes bu kitapta okura savaşın bir kazananı olmadığını bir kez daha hatırlatıyor. Yazar Odysseus, Achilles, Hector ve Agamemnon gibi kahramanları arka planda bırakıp; Calliope, Penelophe, Hecabe, Helen ve Andromache gibi kadınların yaşadıklarını anlatıyor. Yalnızca birinin eşi, bir şairin ilham perisi ya da dünyanın en güzel kadını olarak tanıdığımız bu karakterleri, bu sefer hikâyenin tam merkezindeyken tekrar tanıma şansını elde ediyoruz.
Bu kitabı listeye eklememin sebebi ise Wednesday’in de her zaman anne ve babasının gölgesinde kalmış bir karakter olması. Hatta Nevermore Academy’e ilk geldiğinde ailesinin gölgesinde yaşamaktansa ölmeyi tercih edeceğinin altını sürekli çiziyor. Bin Gemi’de hep ailelerindeki ya da etrafındaki erkeklerin gölgesinde kalmış kadınların hikâyesini okuyoruz. Orijinalinde yan karakter olarak tanıdığımız karakterleri bu defa ana karakter olarak görüyoruz. Aynı Wednesday gibi…
5 Taş Meclis – Jean Christophe Grangé
Yazar, ikinci romanı Taş Meclis’te çocuk sahibi olmayacağı için Lu-Sian’ı isimli bir çocuğu evlat edinen Diane’nin başına gelenleri anlatıyor. Diane geçirdikleri trafik kazası sonucunda ağır yaralanan Lucien, Berlin’den gelen gizemli bir doktor tarafından kurtarılıyor. Bu gizemli doktor önce ortalıktan kayboluyor daha sonra ise ölü olarak bulunuyor. Bu durum Diane’in aslında bir kaza geçirmediklerini fakat bir suikast girişimine uğradıklarına sebep oluyor. Lucien’in geçmişi hakkında araştırma yapmaya başlayan Diane öğrendikleri karşısında şoka uğruyor. Çünkü araştırmaları onu Moğolistan’ın kuzeyinde SSCB’nin bir füzyon merkezine götürüyor,
Wednesday Addams’ın Okuma Listesi
Grangé’ın parapsikoloji, şamanizm, polisiye kavramlarını aynı çatıda topladığı bu roman, kesinlikle Wednesday’in favorilerinden biri olurdu. Zaten Wednesday ve Grangé’ın yollarının kesişmemesine imkan dahi veremiyorum. Çünkü Grangé tüylerinizi diken diken eden kurguları ve anlatımıyla tanınan bir yazar.
6. Cthulhu’nun Çağrısı – H.P. Lovecraft
Cthulhu’nun Çağrısı Lovecraft’ın en başarılı öykülerinden biri olarak sayılıyor. Bu öyküde, amcasının yakın zamandaki ölümünün üzerine onun çalışmaları hakkında araştırma yapmaya başlayan anlatıcının yaşadıklarına konuk oluyoruz. Karakter, Sami Dilleri bölümünde profesör olarak çalışan amcasının Cthulhu adındaki bir yaratığı incelediğini keşfediyor. Lovecraft her öyküsünde olduğu gibi bu eserinde de yaratıklar, korku, kozmoloji, din ve delilik temalarının üzerinde durmuş. Cthulhu’nun Çağrısı’nı okurken içine düştüğünüz dehşetli merakın peşinden gideceksiniz.
Wednesday Addams’ın Okuma Listesi
“Wednesday kesin bütün eserlerini okumuştur.” dediğim bir başka isim ise H. P. Lovecraft. Çünkü kendisi tuhaf romanlar yazma konusunda büyük bir usta. Öyle ki yarattığı Cthulhu mitolojisi ile okurlarını bambaşka bir dünyanın varlığına inandırmayı başarmış. Wednesday’in ölümcül canavarlara karşı aynı bir ilgisinin olduğunu da hesaba katarsak bu kitabın onun başucu kitaplarından biri olduğunu söyleyebiliriz.
Wednesday Addams’ın Okuma Listesi yazımızın sonuna geldik. “Wednesday kesin bu kitabı da severdi.” dediğiniz kitapları yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere!
Bu yazı Elif İdil Adalı ve Selin Çolak tarafından yazılmıştır.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: