Mart ayının son pazartesi günüyle başlayan Kütüphaneler Haftası 1964 yılından beri kutlanıyor. Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan bu hafta için biz de bir yazı hazırlamak istedik. Bu yüzden de bu yazıda sizler için kurgu dünyasının en unutulmaz kütüphanelerini derledik. İyi okumalar! kütüphane
1. Hogwarts Kütüphanesi – Harry Potter
Büyüler, ejderhalar, iksirler… Kütüphaneci Madame Pince tarafından yönetilen Hogwarts Kütüphanesi’nde sihir dünyasının her köşesine ait bir kitap bulabilirsiniz. Felsefe Taşı hakkında bilgi edinmek mi istiyorsunuz? Yoksa Hagrid elinde garip bir yumurtayla yanınıza mı geldi? Yeterince sessiz olursanız bu kütüphanede bütün sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Yalnız buradayken dikkat etmeniz gereken iki şey var: kütüphaneye gizlice yemek sokmamak ve kısıtlı kitaplar bölümünden uzak durmak. (eğer yanınızda bir görünmezlik pelerini varsa ortalıkta istediğiniz gibi dolaşabilirsiniz tabii)
2. Belle’in Kütüphanesi – Güzel ve Çirkin
Biz okurları masal dünyasında temsil eden Belle’e bu listede yer vermemek çok büyük haksızlık olurdu. Belle, tavana kadar uzanan kitapları ve kütüphaneyi saran raylı merdiveniyle bir çoğumuzun hayalini kurduğu bir kütüphaneye sahip. Kendisi de bunun bilincinde olduğu için hatırlarsanız hikâyenin sonralarına doğru bu kütüphaneyi halka açıyordu. Belle saraya geldiğinde kütüphane zaten kitaplarla doluydu. Fakat biz Belle’i birazcık bile tanıyorsak o kütüphaneyi ünlü aşk romanlarıyla doldurmuştur bile. :))
3. Morpheus’un Kütüphanesi – Sandman
Neil Gaiman’ın kült çizgi romanı Sandman belki de bu listedeki en ilginç kütüphaneye ev sahipliği yapıyor. Rüyalar Lordu’nun kütüphanesi sevdiği kitabın devamını beklemekten bıkanlar için harika bir yer. Çünkü bu kütüphanede halihazırda yazılmış, yazılmakta olan ya da şimdilik bir rüyada yer alan bütün hikâyeler var. Bu kütüphane Morpheus’un sağ kolu Lucienne tarafından idare ediliyor. Karabasanlardan masal kahramanlarına kadar binbir çeşit hikâye bu kütüphanenin raflarında okunmayı bekliyor.
4. Jedi Tapınağı Kütüphanesi – Star Wars
Bu kütüphane belki de kitap ve teknoloji kavramlarını aynı çatı altında buluşturan ilk kütüphane olabilir. Burası sadece galaksinin uzak noktalarından gelen metinlerle dolu değil, aynı zamanda holokitaplar, veri çubuklarını ve her türlü bilgi depolama cihazını da içerisinde barındırıyor. Aklınızdaki her türlü sorunun cevabı bu kütüphanede saklı. Sonuçta Jedilar sadece dövüş sanatları konusunda değil, bilgi saklama konusunda da uzman.
5. Manastır Kütüphanesi – Gülün Adı
Umberto Eco kurgu dünyasındaki en ikonik kütüphanelerden birini tasarlayan bir diğer yazar. Yazarın dünyaca ünlü romanı Gülün adı bizi altıgen odalara sahip olan bir kütüphaneye konuk ediyor. Fakat bu kütüphaneyi farklı kılan tek özellik bu değil. Eco’nun labirent şeklindeki bu kütüphanesi kitabın oldukça keyifli bir okuma sağlamasının sebeplerinden biri. Bildiğiniz gibi hikâye ortaçağda geçiyor. Lakin kütüphanenin özellikleri tarihsel gerçeklikten çok uzak. O zamanlardaki kütüphanelerde iki bin cilt kitap bile yoktu. Fakat Manastır Kütüphanesi, tamı tamına seksen yedi bin cilt kitaba ev sahipliği yapıyor. Burası gerçek anlamda içinde kaybolacağınız bir kütüphane.
6. Citadel Kütüphanesi – Buz ve Ateşin Şarkısı
Son yılların en önemli epik fantastik serilenden olan Buz ve Ateşin Şarkısı da ortaçağ benzeri bir dünyada geçiyor. Westeros’un en büyük kütüphanesi olan Citadel hem Bilinen Dünya’nın en önemli kitaplarına hem de büyük alimlerine ev sahipliği yapıyor. Aynalar ve merceklerle dolu, geniş bir salona sahip olan bu kütüphane hanelerin soyağacından Ormanın Çocukları’nın efsanelerine kadar büyük bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Kütüphanenin en değerli ve tehlikeli kitapları ise kilitli kapıların arkasına saklanıyor ve raflara zincirleniyor. Bu kadar geniş bir seçkiye sahip olan bu kütüphanedeki alimlerin bu bilgileri lordların kulağına yalnızca fısıldıyor olmalarına şaşmamak gerek. :))
7. Yaşayan Kütüphaneler – Fahrenheit 451
İtfaiyecilerin kitapları yaktığı bir evrende bir kütüphane nasıl mı var olabilir? Kitapların yakılmasını engellemeye çalışan insanların o kitapları ezberlemesiyle. Evet yanlış duymadınız, Fahrenheit 451’de bizi insan kütüphaneler karşılıyor. İnsanlar kitapların ve içlerindeki hikâyelerin unutulmaması ve bir sonraki jenerasyona taşınması için kitapları ezberliyorlar. Malum kitapların yakıldığı distopik bir dünyada gerçek bir kütüphaneye sahip olmak pek de güvenli değil.
Bonus: Greendale Kütüphanesi – Community
Eğer ders çalışmak, kitap okumak ya da herhangi bir kütüphanede yapılabilecek sıradan bir şey yapmak istiyorsanız yanlış yerdesiniz. Fakat amacınız yastık savaşı yapmak, battaniyelerden bütün okulu kaplayan bir kale oluşturmak, yılda bir kez düzenlenen ikonik paintball savaşına katılmak ve çok ciddi bir yerler lava oyunu oynamaksa doğru yerdesiniz. Çünkü burası bir kütüphaneden çok daha fazlası. Community’nin ikonik mekanı ve bütün harika fikirlerin ev sahibi olan bu yer şimdi de bir filme ev sahipliği yapacak. (#sixseasonsandamovie)
Yazının sonuna geldik. Bu yazıda dizi, film ve kitap dünyasının en unutulmaz kütüphanelerine yer vermeye çalıştık. Fakat eminiz ki gözümüzden kaçan kütüphaneler de olmuştur. Yorumlara bir sonraki listemizde yer almasını istediğiniz kütüphaneleri yazabilirsiniz.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Ama fakat ancak ve ancak. Lakin çünkü ve ya da. Ama ancak ve ancak. Çünkü fakat ve lakin. Ancak ve ya da. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin çünkü ve ya da. Ama ancak ve ancak. Çünkü fakat ve lakin. Ancak ve ya da. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin çünkü ve ya da. Ama ancak ve ancak. Çünkü fakat ve lakin. Ancak ve ya da. Ama fakat ancak ve ancak. Lakin çünkü ve ya da. Ama ancak ve ancak. Çünkü fakat ve lakin. Ancak ve ya da.
Yazıyı burada paylaş: